Nåde

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249509751
”Intenst og ypperlig fra Ullmann … Linn Ullmanns nye bok er noe man leser i et eneste jafs. Den er besettende, umulig å legge fra seg. Hver setning er formet med kunst, man nyter det glassklare og gjennomført pregnante språket fra første til siste side”
VG
”Nådeløst sterkt … Ullmanns beste bok så langt … gir i det hele tatt inntrykk av å være skrevet i en raptus, og heller ikke leseren greier å legge den fra seg”
AFTENPOSTEN
”Stort bedre enn dette kan det ikke skrives om døden, og kanskje heller ikke om kjærligheten”
HENNE
”En bevegende kjærlighetsroman … Det finnes ikke en eneste klønete formulering i Linn Ullmanns tredje roman … Nåde er en formfullendt tankevekker av en bok”
ADRESSEAVISEN
”Den som noensinne har sittet ved et langt dødsleie, vil oppleve en stor ærlighet og dypt alvor i Nåde. Hvorfor vil vi at noen skal dø fort og vakkert? For å skåne den døende eller omgivelsene? Kan døden i det hele tatt knyttes til estetikk? Til skam?”
DAGBLADET
”Ullmann skriver med stort alvor, og ikke minst mot, om kjærlighet, verdighet og død i en roman som er fort lest, men ikke fort glemt”
ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN, kritikernes favoritter i 2002
”Ullmann har skrevet en sterkt virkende, nesten bitende roman der hennes grep om leseren er lett å lokalisere. Det sitter om strupen”
MARIE PETERSON, DAGENS NYHETER (Sverige)
”En mesterlig roman … Linn Ullmann gir ingen svar, men med sin beretning lyser hun på dører til indre og hemmelige rom. Se døden i hvitøyet skulle jeg ikke kalle det for. Snarere er Nåde en roman som påminner en om at man virkelig lever”
HENRIETTE ZORN, HUFVUDSTADSBLADET (Finland)
”Linn Ullmann har skrevet en stor liten roman som vitner om en ubegripelig modenhet og menneskekunnskap, også i livets dypeste og mest fortvilende kriser. Bortsett fra Tolstojs fortelling “Ivan Iljitsj’ død” kjenner jeg ingen så innsiktsfull og nesten klinisk skildring av forfallet og dets psykiske kvaler som denne. Men der er nåden forskjellen: motsatt den nådeløse Tolstoj er Linn Ullmann deltagende og derfor klokere.”
JOHANNES H. CHRISTENSEN, MORGENAVISEN JYLLANDS-POSTEN (Danmark)
”Linn Ullmanns tredje roman er fremragende”
POLITIKEN (Danmark)
”Det er vanskelig å anbefale Linn Ullmanns tredje roman fordi den gjør så vondt. Allikevel skal den anbefales. Varmt ... Linn Ullmanns røntgenblikk avslører nok hvordan et ekteskap angripes av små ujevnheter og en langsomt muterende sannhet”
LISE GARSDAL, POLITIKEN (Danmark)
”[Linn Ullmann] er på vei til å bli en av Nordens største forfattere … Nåde er en bok som på tross av sin korte, lavmælte form insisterer på å bli hørt og tenkt over lenge etter at siste side er vendt … Blottet for lettkjøpt patos og vammel sentimentalitet lykkes det Ullmann å framstille kjærligheten, når den i ordenes dypeste forstand blir et spørsmål om liv og død. Overalt på de 150 sidene står prosaspråket meislet og tilhugget. Alt er skåret ned til det absolutt essensielle, ja det er stedvis noe helt dogmeaktig i måten Ullmann skaper selv de største bilder … Det er fengslende lesning som gjør en stille og ydmyk – og meget glad for den kjæreste man stadig har. Akt på livet til hverandre! Lyder rådet mellom bokens linjer”.
JENS ANDERSEN, BERLINGSKE TIDENDE (Danmark)
”Hvis Linn Ullmann var dansk, ville hun bli utropt til en moderne Tove Ditlevsen, på grunn av sin presise fremstilling av spillet mellom kvinner og menn … Det eksepsjonelle er Linn Ullmanns evne til å beskrive tragiske hendelser på en komisk måte. Selv de mest alvorlige situasjoner blir lettere i hennes hender, og selv om dette kan være lett å lese, betyr det ikke at det er overflatisk – snarere tvert imot, det er dypt.”
MICHAEL HALSKOV, DANMARKS RADIO (Danmark)
”Linn Ullmann skriver dilemmaene fram i denne lille stramme romanen som med sine erindringsglimt og lange sceniske dialoger kretser omkring det unevnelige, det umulige. Og gjør det i en stadig pulserende bevegelse … Linn Ullmann [har] med Nåde krystallisert sitt talent … Dialogisk lavmælt i formen, sinnsopprivende i innholdet”
OLE WIVEL, WEEKENDAVISEN (Danmark)
“... det er umulig å ikke bli dypt berørt av hennes fortelling om kjærlighet og død og om grenser og muligheter i møtet mellom de to. Det er ganske enkelt flott gjort.”
DORIS OTTESEN, KRISTELIG DAGBLAD (Danmark)
”Linn Ullmann … er romanforfatter og en av hennes vakreste romaner er Nåde … Allikevel etterlater boken et inntrykk som overvelder alt. Linn Ullmann trenger ingen omfattende forklaringer. Hun observerer. Hun lar sine romanfigurer berette selv. I enkle setninger. Men disse fanger på mystisk vis til og med de mest nyanserte følelser. Alt i denne boken er klart, men samtidig like gåtefull som livet og døden selv. Nåde er en type bok som gir oss en følelse av at bøker kan gjøre oss til bedre mennesker. Samtidig er den fantastisk tørr, uten sentimentalitet, men gripende i nesten hver linje. Linn Ullmann er en stor kunstner og det er på tide at vi i Tyskland får oppleve henne”
BERLINER ZEITUNG (Tyskland)
”En bok uten lyter … Hun er svaret på kravet som Faust formulerer i sitt nattlige studérkammer: ”Det du har arvet av dine fedre må du oppnå selv for å kunne eie det”
FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG (Tyskland)
”Vakkert og smidig fletter Linn Ullmann de store temaer og engstelser inn i Johans fortelling … En stor, uspektakulær, bevegende, kort roman.”
DIE WELT (Tyskland)
” Nåde viser noe som det trolig bare er litteraturen som kan få frem, nemlig det enestående ved ethvert menneskes død.”
DER SPIEGEL (Tyskland)
” … klarer på mesterlig vis å fylle til og med rommet mellom linjene. Med kun noen få tilbakeblikk og hendelser som gjør hennes tekst til en overbevisende historie, klarer hun å skape en uhyre tett og intens stemning. Det oppstår en spenning som nesten tar pusten fra leseren, selv om ingenting egentlig hender. Men det hender noe allikevel. Leseren kjenner gnisten.”
NDR (Tyskland)
”Den norske forfatteren Linn Ullmann er en mester i litterær fortetning. I hennes nye roman Nåde lykkes hun igjen å ta opp menneskets store eksistensielle spørsmål i kompakt form og dermed å røre ved leserens følelser… Det finnes neppe en leser som ikke blir berørt av Nåde.”
Nyhetsbyrået DPA (Tyskland)
”Linn Ullmann overgår seg selv med denne smale boken. Så nært og barmhjertig forteller hun om Johans siste dager at det føles som om man selv har sittet ved dødsleie til sin kjæreste.”
BRIGITTE (Tyskland)
«En elegant stilist med en original stemme; hun er spesielt god til å fange øyeblikk av bitterhet - ofte med et spor av galgenhumor … et delikat, uforglemmelig portrett av en fryktsom mann som forsøker sitt beste for å møte slutten på livet – og kjærligheten – med et minstemål av verdighet og, ja, nåde»
BRUCE BAWER, NEW YORK TIMES BOOK REVIEW (USA)
”Et verk av praktfull emosjonell betydning … En eldre mann som er døende av kreft finner forsoning gjennom sin kones kjærlighet i Linn Ullmanns minimalistiske tegnede, lavmelte og usentimentale, svært bevegende nye utgivelse … Ullmann skriver med en vidunderlig letthet og presisjon og velger den mest treffende forbløffende detalj for å skissere sine personer … hennes nakne portretter resulterer i virkelige personer som bærer all vekt av egentvil og indre mening”
KIRKUS REVIEW (USA)
”Vidunderlig og skremmende … Opprivende i sin likefremme enkelhet, klar i sin jevne, elegante oversettelse, Ullmanns roman finner gjenklang i leserens indre, underbevisste frykt for nedbrytning i møtet med døden.”
BOOKLIST (USA)
“Ullmanns roman er kort, og stilen er knapp, men fortellingen har tyngde og fanger oppmerksomheten.”
LIBRARY JOURNAL (USA)
”Linn Ullmann har komponert en bok av sjelden styrke, som et drama i tre akter… her er ømheten grusom og medlidenheten nådeløs”
LIRE (FRANKRIKE)
"Linn Ullmanns elegante og konsise roman er et studium i livet og dets utsøkte banalitet . . . det er nøyaktig denne alminneligheten, og Ullmanns evne til å få emnet og de sarte øyeblikkene akkurat slik, som gjør romanen så sterk … På en måte handler Nåde om hva som skjer mellom de store og små hendelsene i løpet av en hvilken som helst dag. Ullmanns triumf er at selv når hun behandler de tyngste av disse hendelsene, har hun en lett hånd”.
NATALIE MOORE, TIME OUT REVIEW, fem av seks stjerner + “Book of the Week” (STORBRITANNIA)
“I denne ekstraordinært fryktløse romanen inviterer Linn Ullmann oss på innsiden av selve frykten … Dette er et svært intrikat verk skrevet med imponerende kunstnerisk dyktighet, med fortid og nåtid, fantasi og skarp aktualitet, følelser og det kliniske fysiske, ikke så mye sammenstilt som flytende inn og ut av hverandre, som temaer i et pianostykke av Majas beundrede Schumann. Det er også, paradoksalt nok, mye humor … en eksemplarisk beretning om en ubemerkelsesverdig men unik manns reise til dødsøyeblikket og bortenfor”
PAUL BINDING, THE INDEPENDENT ON SUNDAY (STORBRITANNIA)
“Den er sparsomt skrevet og elegant monokromt”
KATE SAUNDERS, THE TIMES, (STORBRITANNIA)
”Siden FØR DU SOVNER i 1998 har Ullmann publisert fire romaner. Enkle, klare og strengt vakre studier av liv på kanten av forandring og ulykke - dette er klarsynt, storhjertet fiksjon uten illusjoner men aldri uten medlidenhet – eller humor … Ullmann følger Johans reise inn i sykdommen med en elegant litterær grammatikk, klipp, nærbilder og tilbakeblikk”.
BOYD TONKIN, litterær redaktør i INDEPENDENT i et intervju med Ullmann (STORBRITANNIA)
”Ullmanns hypnotiske, lille roman er en robust og likevel finstemt framstilling av den mest prosaiske, gåtefulle hendelsen av alle. Sammenliknet med Philip Roth’s myndige EVERYMAN er humoren tørrere og smerten mer utilslørt, samtidig som romanen er like stillfarent imponerende.”
CATHERINE TAYLOR, THE GUARDIAN
Da Johan Sletten blir alvorlig syk, inngår han en avtale med sin kone Mai. Den dagen livet oppleves som uverdig eller uutholdelig, den dagen han blir en byrde for henne og sine omgivelser skal hun bistå ham med en siste handling. Da øyeblikket nærmer seg, er han likevel usikker på om det er dette han vil. Uforvarende krysser ekteparet grensen til landskap de ikke kjenner; der tvilen styrer, språket forvitrer og kjærligheten er utrygg. Nåde er en skarp, dristig og inntrengende roman preget av svart humor, en kompromissløs skildring av et ekteskap stilt overfor det umulige, og en studie i det alvorligste av alt, om sannhet og løgn, om troskap og de små umerkelige svik. Linn Ullmann mottok Den store leserprisen i 2002 for Nåde, og boken ble også utnevnt som en av de ti beste romanene det året av den prestisjetunge Weekendavisen i Danmark. I 2007 ble Nåde nominert til Independent Foreign Fiction Prize i Storbritannia.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2012
ISBN 9788249509751
Innbinding Ebok
Tittel Nåde
Bokgruppe 852
I salg 08.05.2012
Design Exil design
Emne Kjærlighet Skjønnlitteratur Romaner Dødshjelp
Linn Ullmann

Linn Ullmann

Linn Ullmann har bakgrunn som journalist og litteraturkritiker og er i dag en av Nordens fremste forfattere. Hun debuterte i 1998 med romanen Før du sovner og har til sammen utgitt syv romaner. Hun har mottatt en rekke priser, bl.a. Gullpennen for sitt journalistiske virke og Amalie Skram-prisen, Doblougprisen og Aschehougprisen for sitt samlede forfatterskap. Romanene De urolige (2015) og Jente,1983 (2021) utgjør de to første bindene i en planlagt trilogi og for begge utgivelsene ble hun nominert til Nordisk råds litteraturpris. Linn Ullmanns romaner utkommer i store deler av Europa og i USA.

For mer informasjon, se www.linnullmann.no

Flere forfatterportretter

 

Litterære priser

Aschehougprisen 2022

Doblougprisen 2017

P2-lytternes romanpris 2015

Gullpennen 2007

Amalie Skram-prisen 2007

Den norske leserprisen 2002

 

Av Linn Ulllmann:

2021

Jente, 1983

2015

De urolige

2011

Det dyrebare

2005

Et velsignet barn

2002

Nåde

2001

Når jeg er hos deg

1998

Før du sovner

Les mer

Andre i samme serie

 1. 14 artikler på 12 år + 3 essays
  kr 199
  På lager
 2. 16.07.41
  kr 199
  På lager
 3. 17. roman
  kr 199
  På lager
 4. 25. september-plassen
  kr 199
  På lager
 5. 48 rue Defacqz
  kr 199
  På lager
 6. Arild Asnes, 1970
  kr 199
  På lager
 7. Armand V.
  kr 199
  På lager
 8. Artikler 1993-2004
  kr 199
  På lager
 9. Artikler om litteratur 1966-1981
  kr 199
  På lager
 10. Aske i munnen, sand i skoa
  kr 199
  På lager
 11. Brød og våpen
  kr 199
  På lager
 12. Charlotte Isabel Hansen
  kr 229
  På lager
 13. Davids bror
  kr 199
  På lager
 14. Det dyrebare
  kr 229
  På lager
 15. Det er greit for meg
  kr 199
  På lager
 16. Dette er mine gamle dager
  kr 229
  På lager
 17. Dilettanten
  kr 199
  På lager
 18. Døden i Baugen
  kr 199
  På lager
 19. Ekkoland
  kr 199
  På lager
 20. Ellevte roman, bok atten
  kr 199
  På lager
 21. En plutselig frigjørende tanke
  kr 199
  På lager
 22. En tid for alt
  kr 229
  På lager
 23. Et rikt liv
  kr 199
  På lager
 24. Et stort øde landskap
  kr 199
  På lager
 25. Et velsignet barn
  kr 229
  På lager
 26. Fjøset
  kr 199
  På lager
 27. Forsøk på å beskrive det ugjennomtrengelige
  kr 199
  På lager
 28. Før du sovner
  kr 229
  På lager
 29. Genanse og verdighet
  kr 199
  På lager
 30. Golden boys
  kr 199
  På lager
 31. Hakk ; Entropi
  kr 199
  På lager
 32. Heretter følger jeg deg helt hjem
  kr 199
  På lager
 33. Herr Leonard Leonard
  kr 199
  På lager
 34. Herre
  Herre
  Ebok
  kr 199
  På lager
 35. Hun er der hele tiden
  kr 199
  På lager
 36. Hundene i Tessaloniki
  kr 199
  På lager
 37. Hverdag
  kr 199
  På lager
 38. Hyenene
  kr 199
  På lager
 39. I fjor sommer
  kr 199
  På lager
 40. I kjølvannet
  kr 199
  På lager
 41. Ingenting for ingenting
  kr 199
  På lager
 42. Irr! Grønt!
  kr 199
  På lager
 43. Jeg forbanner tidens elv
  kr 229
  På lager
 44. Jeg kunne gått hjem i blinde
  kr 199
  På lager
 45. Jeg vil leve
  kr 199
  På lager
 46. Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg
  kr 229
  På lager
 47. Journalisten
  kr 199
  På lager
 48. Kallet - romanen
  kr 199
  På lager
 49. Kåte dikt
  kr 199
  På lager
 50. Kjære, kjære Oluf
  kr 199
  På lager
 51. Kjærlighet
  kr 199
  På lager
 52. Kompani Orheim
  kr 229
  På lager
 53. Konglehjerte
  kr 199
  På lager
 54. Krig
  Krig
  Ebok
  kr 199
  På lager
 55. Kulisser
  kr 199
  På lager
 56. Like sant som jeg er virkelig
  kr 199
  På lager
 57. Løftet
  kr 199
  På lager
 58. Løvehjerte
  kr 199
  På lager
 59. Månen over Porten
  kr 199
  På lager
 60. Mannen som elsket Yngve
  kr 229
  På lager
 61. Maskinens uerstattelige deler
  kr 199
  På lager
 62. Maud og Aud
  kr 199
  På lager
 63. Medaljens forside
  kr 199
  På lager
 64. Mimina
  kr 199
  På lager
 65. Min kamp
  kr 229
  På lager
 66. Min kamp
  kr 229
  På lager
 67. Min kamp
  kr 229
  På lager
 68. Min kamp
  kr 229
  På lager
 69. Min kamp
  kr 229
  På lager
 70. Min kamp
  kr 229
  På lager
 71. Når jeg er hos deg
  kr 229
  På lager
 72. Natt, regn
  kr 199
  På lager
 73. Nede i himmelen
  kr 199
  På lager
 74. Omgivelser
  kr 199
  På lager
 75. På fest hos litteraturen
  kr 229
  På lager
 76. På vei til en venn
  kr 199
  På lager
 77. Pixley Mapogo
  kr 229
  På lager
 78. Presten
  kr 199
  På lager
 79. Professor Andersens natt
  kr 199
  På lager
 80. Regntid
  kr 199
  På lager
 81. Romberg
  kr 199
  På lager
 82. Saganatt
  kr 199
  På lager
 83. Samlede dikt
  kr 199
  På lager
 84. Siss og Unn
  kr 199
  På lager
 85. Skuggen og dronninga
  kr 199
  På lager
 86. Sleng på byen
  kr 199
  På lager
 87. Spiraler
  kr 199
  På lager
 88. Stormkyss
  kr 199
  På lager
 89. Svik
  Svik
  Ebok
  kr 199
  På lager
 90. Svingstol og andre tekster
  kr 199
  På lager
 91. T. Singer
  kr 199
  På lager
 92. Thomas F's siste nedtegnelser til almenheten
  kr 199
  På lager
 93. Tiden det tar
  kr 199
  På lager
 94. Til Sibir
  kr 199
  På lager
 95. Uke 43
  kr 199
  På lager
 96. Uoppredd seng
  kr 199
  På lager
 97. Ut og stjæle hester
  kr 229
  På lager
 98. Vi er presens
  kr 199
  På lager
 99. Vi har aldri vært her før
  kr 199
  På lager
 100. Yttersider
  kr 199
  På lager
 101. Øyer i hjertet
  kr 199
  På lager

Nyheter

Linn Ullmann til Edinburgh International Book Festival – De urolige snart ute i Storbritannia

Mandag 17. august deltar Linn Ullmann på Edinburgh International Book Festival som er digital i år.
Les mer

Linn Ullmanns De urolige til Det Kongelige Teater i Danmark

Linn Ullmanns internasjonale suksessroman De urolige settes nå opp på Det Kongelige Teater i København. Teaterstykket har premiere 2. desember og skal spilles til og med 3. mars 2022.
Les mer

Linn Ullmanns Jente, 1983 til Tyskland, Sverige og Danmark

Linn Ullmanns kritikerroste og prisnominerte roman Jente,1983 vekker også stor interesse internasjonalt og rettighetene er allerede solgt til Tyskland, Sverige og Danmark.
Les mer

Bjella, Ullmann og Øybø nominert til P2-lytternes romanpris 2021

Nominasjonene til P2-lytternes romanpris 2021 er nå offentliggjort. Tre av seks romaner er utgitt på Forlaget Oktober: Stein Torleif Bjellas Fiskehuset, Linn Ullmanns Jente, 1983 og Mattis Øybøs Den siste overlevende er død.
Les mer

Linn Ullmanns Jente, 1983 rett til topps på bestselgerlista

Etter kun to salgsdager føk boken rett inn på 2. plass på bestselgerlista for norsk skjønnlitteratur. Jente, 1983 er nå den mestselgende romanen i både kategorien for norsk og oversatt skjønnlitteratur.
Les mer

Linn Ullmanns Jente, 1983 fortsatt på 1. plass på bestselgerlistene

Linn Ullmanns kritikerroste og prisnominerte roman Jente,1983 troner er fortsatt landets mest solgte roman. Også denne uken troner den på 1. plass på bestselgerlistene for skjønnlitteratur og e-bøker.
Les mer

Linn Ullmanns Jente, 1983 på 1. plass på bestselgerlistene for tredje uke på rad

Linn Ullmanns kritikerroste Jente, 1983 er romanen som selger best i juleinnspurten. Boken gikk rett til topps på bestselgerlista da den utkom i slutten av november og ligger også denne uken på 1. plass ...
Les mer

Linn Ullmann og Inghill Johansen er nominert til Nordisk råds litteraturpris 2022

Linn Ullmann og Inghill Johansen er nominert til Nordisk råds litteraturpris 2022. Ullmann er nominert for romanen Jente, 1983 og Johansen er nominert for romanen Dette er G
Les mer

Linn Ullmann er årets festspilldikter 2022

I dag ble det kjent at Linn Ullmann skal være årets festspilldikter under De litterære festspillene i Bergen 26.-30. mai. Under festspillene vil hun invitere med seg en rekke kunstnerkollegaer til samtaler om kunst og liv – og om den tiden vi lever i akkurat nå.
Les mer

Svenske kritikere jubler for Linn Ullmanns Jente, 1983

Linn Ullmanns Jente, 1983 blir i disse dager lansert i Sverige. Kritikerne jubler for Ullmanns bok. «Mästerlig», konkluderer Maria Schottenius i Dagens Nyheter. «En alldeles lysande roman av Linn Ullmann», skriver Aftonbladets Viktoria Jäderling.
Les mer

Tre norske forfattere på svensk kritikertoppliste

Blant de ti utvalgte bøkene finner vi Maria Navarro Skarangers Emily Forever, Dag Solstads Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen og Linn Ullmanns Jente 1983.
Les mer