Linn Ullmanns De urolige til Det Kongelige Teater i Danmark

 

 

 

Linn Ullmanns De urolige til Det Kongelige Teater i Danmark

 

 

 

Linn Ullmanns internasjonale suksessroman De urolige settes nå opp på Det Kongelige Teater i København. Teaterstykket har premiere 2. desember og skal spilles til og med 3. mars 2022. Dramatiseringen er ved Karen-Maria Bille. Regissør Peter Langdal, som har markert seg med klassikeroppsetninger ved flere skandinaviske scener, står for iscenesettelse og bearbeidelse. I hovedrollene finner vi Stine Schrøder Jensen, Hanne Windfeld og Kirsten Olesen. På nyåret vil stykket også settes opp i en rekke større danske byer.

Publisert: 16.11.21

Linn Ullmann

Foto: Kristin Svanæs-Soot


Mer om teateroppsetningen her: https://kglteater.dk/det-sker/sason-20212022/skuespil/de-urolige

For De urolige mottok Ullmann P2-lytternes romanpris og ble nominert til Kritikerprisen og Nordisk råds litteraturpris. Romanen har fått strålende anmeldelser i blant annet USA og Storbritannia. 

Det er knyttet store forventninger til Linn Ullmanns kommende roman, Jente, 1983. Boken lanseres førstkommende fredag 19. november.  

Om Jente, 1983:

Gjennom å skrive det som skjedde, gjennom å fortelle historien så sannferdig som jeg kan, forsøker jeg å samle dem i én kropp - kvinnen fra 2021 og jenta fra 1983. Jeg vet ikke om det er mulig.

Paris, en vinternatt i 1983. Hun er seksten år og har gått seg vill i de ukjente gatene. På en lapp har hun adressen til den tretti år eldre fotografen A.

Nesten fire tiår senere, mens både hennes eget liv og verden utenfor krakelerer, prøver den voksne kvinnen å forstå den unge jenta hun en gang var.

Jente, 1983 utspiller seg i Oslo, New York og Paris, og er en sjangeroverskridende og besettende reise gjennom lag av minner og glemsel. Linn Ullmann fortsetter å utforske hukommelsens dikteriske kraft i forsøket på å fortelle om det aller hemmeligste. Hun trekker linjer frem og tilbake i livsløpet, linjer som også går tvers gjennom den stedville seksten år gamle jenta. Dette er en rå, naken og til tider brutal fortelling om makt og avmakt, lyst og skam, skjønnhet og glemsel.

https://oktober.no/jente-1983

Linn Ullmann er en av de mest markante stemmene i nyere skandinavisk litteratur. Romanene hennes er oversatt til over tjue språk, og flere er dramatisert for scenen. Hun har mottatt en rekke priser, bl.a. Gullpennen for sitt journalistiske virke og Amalie Skram-prisen og Doblougprisen for sitt samlede forfatterskap. Jente, 1983 er Linn Ullmanns syvende roman.