Bla i boken

Jente, 1983

roman

Velg format

Tilbudspris kr 379 Før kr 429
På lager
ISBN
9788249519798
"Årets sterkeste leseropplevelse … Jente, 1983 gir et overveldende godt bilde på tvetydigheten i signalene man gis som jente, som kan prege selvbildet i et langt liv - og på maktstrukturer og våre minners rolle i dannelsen av selvet. Dette er årets så langt sterkeste leseropplevelse. Da jeg lukket siste side måtte jeg rett og slett, på vegne av min egen indre 16-åring, gråte boken ut"
ODA FAREMO LINDHOLM, VG
"Linn Ullmanns beste … Denne fortellingen oppleves om mulig enda mer nødvendig – å skrive kanskje, men også å lese – enn De urolige … Det er en tidvis brutal beretning om maktmisbruk … Som kontrast, eller pusterom, skriver Ullmann frem et rørende mor/datter-portrett, enkelte scener er nesten ikke til å bære … Jente, 1983 er et besettende minnearbeid … en søkende, klaustrofobisk, marerittaktig og tvers igjennom oppslukende roman om de erfaringene som lever videre i oss, ikke som minner, men som glemsel"
ELLEN SOFIE LAURITZEN, DAGENS NÆRINGSLIV
"Linn Ullmann borer dypt i kompliserte eksistensielle spørsmål, men med lett hånd. Klokt, originalt, spennende – verdt årene med ventetid "
DAGSAVISEN, ÅRETS 5 BESTE NORSKE BØKER
"Et rått og ømt minneskrift. I Linn Ullmanns nye roman åpner de selvbiografiske elementene et vidt og risikabelt rom for refleksjon … en bok om erindring av smertefulle minner … Gjennom den vekslende fortellerposisjonen illustreres klokelig om arbeidet i å la seg smelte inn i et smertefullt minne som trenger seg på … det er selve prosessen, i all sin mangel på forløsning, Ullmann skriver rått og ømt inn i tekstens form … Jente, 1983 har gitt en bevegende og poetisk form til innsikter vi bare så vidt har påbegynt samtalen om"
ANNA SERAFIMA SVENDSEN KVAM, STAVANGER AFTENBLAD
"Linn Ullmann skriver uhyggelig godt om gamle menn som ser på tenåringsjenter som 'a piece of sex' … Det er lysende gode essayistiske partier, der hun blant annet utforsker forholdet mellom fiksjon og virkelighet … Dette er ingen offerroman. Ullmann er usentimental og utforskende, humoristisk, sødmefylt og spiddende - og med noen utrolig elegante tematiske overganger"
CATHRINE KRØGER, DAGBLADET
"Den villfarne voksne forsøker å fange jenta hun en gang var. Det rokker, mildt men insisterende, ved det man tenker man vet om minner og sannhet og konsevens i Linn Ullmanns glitrende nye roman … Hun må fortelle. Og klarer det. Skriver. Endelig. Med nydelig resultat … ‘Mye kan forvandles til noe vakkert hvis det får tid på seg, gi det noen timer, eller dager, eller år’, skriver Ullmann. Med Jente, 1983 har hun gjort akkurat det. Ikke vakkert slik motefotografier er det, glossy perfekte og tilgjorte. Men vakkert slik livet er det, i all sitt rotete, forvirrede, usikre kaos av hullete glemsel, når bare et modig menneske går foran og viser vei med kloke tanker"
GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN
"Følsomt og opprivende om overgrep. Linn Ullmanns sjangeroverskridende roman er et åpnet vindu inn til de sjelelige omkostningene en ung kvinne med slike erfaringer påføres"
FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN
"du glemmer ikke jenta som vandrer rundt i Paris på nattetid, forvirret og med rød lue. Hun som ‘rakner hver gang jeg tar i henne’, men som er sterk nok til å overleve de iherdigste forsøk på glemsel og til slutt gjorde krav på en hel roman"
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN
"Linn Ullmann er ein så dyktig forfattar at ho greier å få romanen til ikkje berre å balansere, men også vibrere … Ullmann går ikkje for dei enkle løysingane … I tillegg til at Ullmann handterer stoffet med stor presisjon, lenar ho seg til sterke tekstar frå andre skrivande kvinner"
MARTA NORHEIM, NRK
"Mange lesere vil nok kjenne på frustrasjonen over ikke å vite hvor man er på vei – og i dette ligger en av romanens absolutte kvaliteter. Jente, 1983 er en svimlende og utmattende roman, der leseren kjenner ubehaget på kroppen fra start til slutt, fordi formen langt på vei er innholdet. Om romanen ikke er subtil – få primalskrik er det – er den likevel uhyre effektiv og går dit hvor det gjør mest vondt. Den er, for å parafrasere De urolige, en roman leseren vil ha og bli kvitt på samme tid. Litterært sett er den også en sterkere, vondere og mer fokusert roman enn den rastløse forgjengeren var"
MARIUS EMANUELSEN, VINDUET.NO
"Linn Ullmann gir mørket en personlig form … en bok om depresjon, om angst, og om å prøve å finne tilbake til seg selv … Det som for meg er mest bemerkelsesverdig ved Jente, 1983 er hvordan Ullmann personifiserer angsten og fremmedgjørelsen som et speilbilde av Karin selv … Det er lenge siden jeg har sett noen bruke angst litterært på denne måten"
INGEBORG MISJE BERGEM, VÅRT LAND
«Gjennom å skrive det som skjedde, gjennom å fortelle historien så sannferdig som jeg kan, forsøker jeg å samle dem i én kropp - kvinnen fra 2021 og jenta fra 1983. Jeg vet ikke om det er mulig.»

Paris, en vinternatt i 1983. Hun er seksten år og har gått seg vill i de ukjente gatene. På en lapp har hun adressen til den tretti år eldre fotografen A.

Nesten fire tiår senere, mens både hennes eget liv og verden utenfor krakelerer, prøver den voksne kvinnen å forstå den unge jenta hun en gang var.

«Jente, 1983» utspiller seg i Oslo, New York og Paris, og er en sjangeroverskridende og besettende reise gjennom lag av minner og glemsel. Linn Ullmann fortsetter å utforske hukommelsens dikteriske kraft i forsøket på å fortelle om det aller hemmeligste. Hun trekker linjer frem og tilbake i livsløpet, linjer som også går tvers gjennom den stedville seksten år gamle jenta. Dette er en rå, naken og til tider brutal fortelling om makt og avmakt, lyst og skam, skjønnhet og glemsel.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2021
ISBN 9788249519798
Innbinding Innbundet
Tittel Jente, 1983
Bokgruppe 411
I salg 19.11.2021
Emne New York 2020-2029 Romaner Forfattere Oslo Ungdomstid Skjønnlitteratur Paris 1980-1989 Biografisk litteratur
Linn Ullmann

Linn Ullmann

Linn Ullmann har bakgrunn som journalist og er i dag en av Nordens fremste forfattere. Hun debuterte i 1998 med romanen Før du sovner og har til sammen utgitt seks romaner. Hun har mottatt en rekke priser, bl.a. Gullpennen for sitt journalistiske virke og Amalie Skram-prisen og Doblougprisen for sitt samlede forfatterskap. Hennes foreløpig siste roman, De urolige, utkom i Norge i 2015 og for denne boken mottok hun P2-lytternes romanpris og ble nominert til Kritikerprisen og Nordisk råds litteraturpris. Linn Ullmanns romaner utkommer i store deler av Europa og i USA.

For mer informasjon, se www.linnullmann.no

Flere forfatterportretter

 

Litterære priser:

Doblougprisen 2017

P2-lytternes romanpris 2015

Gullpennen 2007

Amalie Skram-prisen 2007

Den norske leserprisen 2002

 

Utgitt på Oktober:

2021 Jente, 1983
2015 De urolige
2011 Det dyrebare
2005 Når jeg er hos deg
2002 Nåde
2001 Et velsignet barn
1998 Før du sovner
Les mer

Nyheter

Linn Ullmann til Edinburgh International Book Festival – De urolige snart ute i Storbritannia

Mandag 17. august deltar Linn Ullmann på Edinburgh International Book Festival som er digital i år.
Les mer

Linn Ullmanns De urolige til Det Kongelige Teater i Danmark

Linn Ullmanns internasjonale suksessroman De urolige settes nå opp på Det Kongelige Teater i København. Teaterstykket har premiere 2. desember og skal spilles til og med 3. mars 2022.
Les mer

Linn Ullmanns Jente, 1983 rett til topps på bestselgerlista

Etter kun to salgsdager føk boken rett inn på 2. plass på bestselgerlista for norsk skjønnlitteratur. Jente, 1983 er nå den mestselgende romanen i både kategorien for norsk og oversatt skjønnlitteratur.
Les mer

Bjella, Ullmann og Øybø nominert til P2-lytternes romanpris 2021

Nominasjonene til P2-lytternes romanpris 2021 er nå offentliggjort. Tre av seks romaner er utgitt på Forlaget Oktober: Stein Torleif Bjellas Fiskehuset, Linn Ullmanns Jente, 1983 og Mattis Øybøs Den siste overlevende er død.
Les mer