Linn Ullmann er årets festspilldikter 2022

 

 

 

Linn Ullmann er årets festspilldikter 2022

 

 

 

I dag ble det kjent at Linn Ullmann skal være årets festspilldikter under De litterære festspillene i Bergen 26.-30. mai. Under festspillene vil hun invitere med seg en rekke kunstnerkollegaer til samtaler om kunst og liv – og om den tiden vi lever i akkurat nå.

Publisert 4. mars 2022

Linn Ullmann

Foto: Kristin Svanæs-Soot


Norsk forfattersentrum skriver i dagens pressemelding: «Årets festspilldikter er prisbelønt og en av våre største internasjonale litterære stjerner – både i kraft av sin egen litteratur og som en betydelig formidler av andre forfattere. Allerede fra sin skjønnlitterære debut har hun hatt et stort og dedikert lesende publikum over hele verden. Og for hver utgivelse kommer stadig nye lesere til hennes rike forfatterskap». 

 

Utdrag fra Arbeidsutvalgets begrunnelse:

«Linn Ullmann er født i 1966 i Oslo, debuterte i 1998 og kom i fjor (2021) med romanen Jente, 1983, som er hennes syvende roman. Her stiller hun blant annet spørsmålet: Hvordan lever erfaringen videre, ikke som minner, men som glemsel?

Ensomhet er et sentralt tema hos Linn Ullmann. Som leser finner man imidlertid et stort fellesskap av sterke kvinneskikkelser i hennes bøker; mødre og døtre, søstre og skyggesøstre. Ikke minst finner vi referanser til en rik litterær tradisjon av store kvinnelige forfatterskap som Ullmann skriver i dialog med. Hun viser også, gjennom sine romaner, stor kunnskap og lidenskap for andre kunstarter, som musikk, film og billedkunst, som på essayistisk vis gir uvante og nye perspektiver til fortellingene».

 

I forrige uke ble Linn Ullmann nominert til Nordisk råds litteraturpris for Jente, 1983. Ullmann var også nominert til den prestisjetunge prisen i 2015, da for romanen De urolige. 

Om De litterære festspillene:https://forfattersentrum.no/vestlandet/de-litteraere-festspill/


Mer om Jente, 1983https://oktober.no/jente-1983

Mer om Linn Ullmann: https://oktober.no/Linn_Ullmann

Høyoppløste forfatterportretter:https://oktober.no/forfatterportretter/linn-ullmann

 

Linn Ullmann er en av de mest markante stemmene i nyere skandinavisk litteratur. Romanene hennes er oversatt til over tjue språk, og flere er dramatisert for scenen. Hun har mottatt en rekke priser, bl.a. Gullpennen for sitt journalistiske virke og Amalie Skram-prisen og Doblougprisen for sitt samlede forfatterskap.

 

Aktuelt