Tre norske forfattere på svensk kritikertoppliste

 

 

 

 

 

Tre norske forfattere på svensk kritikertoppliste

 

 

 

«Når det norske stjerneskuddet Maria Navarro Skaranger denne uken inntrer på DNs kritikerliste, innebærer det at tre norske forfattere ligger samtidig på listen», lyder ingressen i den svenske avisen Dagens Nyheters sak om årets siste «kritikerliste». 

Blant de ti utvalgte bøkene finner vi Maria Navarro Skarangers Emily Forever, Dag Solstads Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen og Linn Ullmanns Jente 1983.

 

Publisert 20. desember 2022


Kritikerlisten inneholder bøker utgitt på svensk etter 17. september. Forfatterne stemmes frem av Dagens Nyheters kritikere. 

De øvrige forfatterne på listen er Annie Ernaux, Péter Nádas, Marieke Lucas Rijneveld, Jenny Erpenbeck, Suzanne Brøgger, Louise Glück og Maja Larsson.

Se saken her: https://www.dn.se/kultur/boklistan-vecka-50-2022-mer-norskt-pa-listan/

De tre norske romanene har fått strålende mottagelse i Sverige:

 

Om Skarangers Emily Forever

«Det virker faktisk som Navarro Skaranger har funnet opp en ny og uimotståelig måte å skildre mennesker på i litteraturen».
BARBRO WESTLING, AFTONBLADET

«det er umulig å ikke bli slått av den direkte følelsen av sannhet og virkelighet som Emilys historie formidler ...  Det storslagne er at Maria Navarro Skaranger ikke gjør Emily til en representant for det ene eller det andre».

ANNA HALLBERG, DAGENS NYHETER

«Skaranger viser hvilken kontroll hun har på håndverket sitt. Med tilsynelatende letthet tar hun oss med under huden på romanpersonene»

MARIT FURN, SVENSKA DAGBLADET

 

Om Solstads Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen:

«Surgubben Bjørn Hansen simulerer lammelse, dømmes for forsikringssvindel og trekker seg bort fra samfunnet. Den siste romanen om ham både fenger og berører»
CECILIA HANSSON, SVENSKA DAGBLADET 

«Et briljant – og morsomt – forfatterskap … Det er som om han henvender seg til en leser fra en annen planet, som faktisk ikke vet hvordan ting fungerer i et vestlig etterkrigssamfunn. Og vet vi det egentlig selv? Når jeg leser Solstad blir jeg i tvil.»
REBECKS KÄRDE, DAGENS NYHETER

 

Om Ullmanns Jente,1983:

 

«Mästerlig»

DAGENS NYHETER

«En alldeles lysande roman»
AFTONBLADET

«smärtsamt, men briljant»

SVERIGES RADIO P1

«Elegant, sorgset, tvetydigt»

SVT, KULTURNYHETARNA

 

Maria Navarro Skaranger er født i 1994 og er fra Oslo. Debutromanen hennes, Alle utlendinger har lukka gardiner, ble nominert til Tarjei Vesaas' debutantpris 2015. I 2018 utkom den kritikerroste romanen Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen). For denne ble Skaranger tildelt Osloprisen 2018 og EUs litteraturpris 2020. Hun fikk også Bjørnsonstipendet i 2019. Emily forever er Skarangers tredje roman. 

Dag Solstad (f. 1941) er en av Nordens mest betydelige forfattere. Han har fått Kritikerprisen tre ganger, og i 1989 mottok han Nordisk råds litteraturpris for Roman 1987. Han har også mottatt blant annet Doblougprisen, Aschehougprisen, Gyldendalprisen, Brageprisen, Brages hederspris og Svenske Akademiens nordiske pris. I 2011 ble Dag Solstad tildelt Statens æreslønn for sitt forfatterskap. Bøkene hans er oversatt til nærmere 40 språk, og han har begeistrede lesere som Lydia Davis, Peter Handke, Geoff Dyer, Haruki Murakami og James Wood.

Linn Ullmann er en av de mest markante stemmene i nyere skandinavisk litteratur. Romanene hennes er oversatt til over tjue språk, og flere er dramatisert for scenen. Hun har mottatt en rekke priser, bl.a. Gullpennen for sitt journalistiske virke, og Amalie Skram-prisen, Doblougprisen og Aschehougprisen for sitt samlede forfatterskap. For Jente, 1983 ble hun nominert til Nordisk råds litteraturpris for annen gang. Første gang var for De Urolige (2015).