Linn Ullmann til Edinburgh International Book Festival – De urolige snart ute i Storbritannia

 

Linn Ullmann til Edinburgh International Book Festival – De urolige snart ute i Storbritannia

 

Mandag 17. august deltar Linn Ullmann på Edinburgh International Book Festival som er digital i år. Her skal hun samtale med skribent og journalist Lee Randall i serien «Groundbreaking Voices in Literature». 


Arrangementet starter kl 18.30 norsk tid. Se programposten her: 
https://www.edbookfest.co.uk/the-festival/whats-on/linn-ullmann

Mer om serien: 
https://www.edbookfest.co.uk/the-festival/whats-on/themes/ground-breaking-voices-in-literature

Festivalopptredenen er en opptakt til lanseringen av Ullmanns kritikerroste og prisbelønte roman De urolige i Storbritannia 1. september. Boken utkommer på det prestisjetunge forlaget Hamish Hamilton. Bak arbeidet med den engelske utgivelsen står den legendariske forleggeren Simon Poster. Hamish Hamilton utgir blant andre Arundhati Roy, Zadie Smith, W.G. Sebald, Ali Smith og Dave Eggers.

 

Førstkommende lørdag, 15. september, er det også norgespremiere på teaterversjonen av De urolige på Den Nationale Scene i Bergen. Regissør Annika Silkeberg gjør den første iscenesettelsen av Ullmanns roman i Norge. De urolige har tidligere blitt satt opp som teater på Dramaten i Stockholm og skal også settes opp på Det Kongelige Teater i København.

 

De urolige har blitt løftet frem av internasjonale litterære storheter som Ali Smith, Lydia Davis, Siri Hustvedt, Rachel Cusk og Deborah Levy. I en artikkel i The Guardian kunngjorde den britiske forfatteren Ali Smith at De urolige var hennes personlige favoritt blant bøkene som utkom i 2019.

 

«Det er en strålende bok på mer enn én måte, og ikke bare en fortelling om familie, alder, ungdom, forandringer, i en tid med slike fanfarer av løgn både nasjonalt og internasjonalt blir dette en bok om hva vi gjør ut av livene våre og tiden vi har, hvordan man kan fortelle sannferdig, og hvorfor sannheten er viktig. En fortelling så klar og så stille på overflaten, men som går så i dybden. Jeg kunne ikke legge den fra meg».

ALI SMITH

De urolige (eng. tittel: Unquiet) utkom i USA i 2019 til strålende anmeldelser. Boken er oversatt til engelsk av Thilo Reinhard.

De urolige fikk fantastisk mottagelse da den utkom her hjemme i 2015. For boken mottok Ullmann P2-lytternes romanpris 2015 og Doblougprisen. Hun ble også nominert til Nordisk råds litteraturpris 2016 og Kritikerprisen 2015. De urolige har senere fått svært gode kritikker i en rekke land. Rettighetene er så langt solgt til 21 land. 

 

Linn Ullmann er også aktuell med podcast-serien How To Proceed - en engelskspråklig podkast laget i samarbeid med Litteraturhuset i Oslo. Her samtaler Ullmann med noen av verdens fremste nålevende forfattere. Utover høsten kommer nye episoder annenhver uke, med blant andre Joyce Carol Oates, Terrance Hayes, George Saunders og Anne Carson. Den første episoden med Ali Smith er allerede lagt ut og kan lyttes til blant annet her: https://litteraturhuset.no/2020/06/how-to-proceed-with-ali-smith/

 

 

Linn Ullmann

Linn Ullmann

Linn Ullmann har bakgrunn som journalist og litteraturkritiker og er i dag en av Nordens fremste forfattere. Hun debuterte i 1998 med romanen Før du sovner og har til sammen utgitt syv romaner. Hun har mottatt en rekke priser, bl.a. Gullpennen for sitt journalistiske virke og Amalie Skram-prisen, Doblougprisen og Aschehougprisen for sitt samlede forfatterskap. Romanene De urolige (2015) og Jente,1983 (2021) utgjør de to første bindene i en planlagt trilogi og for begge utgivelsene ble hun nominert til Nordisk råds litteraturpris. Linn Ullmanns romaner utkommer i store deler av Europa og i USA.

For mer informasjon, se www.linnullmann.no

Flere forfatterportretter

 

Litterære priser

Aschehougprisen 2022

Doblougprisen 2017

P2-lytternes romanpris 2015

Gullpennen 2007

Amalie Skram-prisen 2007

Den norske leserprisen 2002

 

Av Linn Ulllmann:

2021

Jente, 1983

2015

De urolige

2011

Det dyrebare

2005

Et velsignet barn

2002

Nåde

2001

Når jeg er hos deg

1998

Før du sovner

Les mer