Før du sovner

roman

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249514786
”et rent mesterstykke av morsom fortellerkunst og frodig fabulering ... Vi har en ny, begavet og klok forfatter blant oss”
YNGVAR USTVEDT, VG
”Strålende debutroman”
TERJE STEMLAND, AFTENPOSTEN
”Med sine mange historier, digresjoner og henspillinger til andre tekster, er Før du sovner et fargerikt og lekent potpurri med en blå undertone”
ERLE M. STOKKE, MORGENBLADET
”Linn Ullmann er bokhøstens råeste og morsomste romanforfatter og fordi hun har et stille alvor og parrer alt dette med vidd, intelligens. Og et sjenerøst menneskebilde, er romanen en sann svir å lese”
CECILIE WINGER, FÆDRELANDSVENNEN
”Ømskinnet og sprudlende”
GEIR VESTAD, HAMAR ARBEIDERBLAD
”Romanens blanding av realisme og fantasi er ytterst vellykket. Linn Ullmann inngår ikke på noe tidspunkt kompromiss med sin grunnidé. Det er flott, og det skaper ikke bare en fascinerende slektskrønike, men også en kvinnelig dannelsesroman med Karin som hovedperson og hennes uimotståelig vakre og gale mor Anni som det speilbildet det er så vanskelig å bo i for datteren. Mor og datter – så forskjellige og så like – hver på sin måte store forførere, som konstant ønsker å bli begjært av kropper og ord. Underveis utfolder romanen en besnærende diskusjon om forholdet mellom løgn og sannhet, og begrepet skyld, som jo i alle familiers oppdragelse av små mennesker spiller en svært vesentlig rolle.”
DAGBLADET
”Det er jo Linn Ullmann som skriver så djevelsk snedig og energisk og kan se komikken! Fortellingen forløper i sprang fra en knivskarp og krystallklar realisme til en løssluppen fabulering, barokke innfall, absurd humor, som i sine kosteligste øyeblikk måler seg med Beckett, men like nedenunder lurer smerten – som en mørk skygge … Linn Ullmann har øynene med seg og språkets vitalitet og nyanser til sin rådighet. Det er det kommet en helt forunderlig og helt annerledes roman ut av. Den største fornøyelse jeg har hatt på lenge.”
JOHS. H. CHRISTENSEN, MORGENAVISEN JYLLANDS-POSTEN (Danmark)
”… en både rystende, rørende og tindrende vittig slektskrønike og kvinnelig dannelsesroman”
JENS ANDERSEN, DAGBLADET/ BERLINGSKE TIDENDE (Danmark)
”En bittersøt historie om en ung kvinne og hennes gale familie. Og den er meget raffinert fortalt”
INFORMATION (Danmark)
”En morsom, merkelig og vidunderlig historie”
ÅRHUS STIFTSTIDENDE (Danmark)
”Det fine ved boken er dens foruroligende, sære anekdoter”
KRISTELIG DAGBLAD (Danmark)
”Det er litteratur … du griner av hennes erotiske eventyrlyst og vanvittige overdrivelser, du smiler av hennes motvillige modningsprosess – og du slipper ikke boken, før du sover”
EKSTRA BLADET (Danmark)
”… selv den mest forherdete skeptiker må kapitulere overfor dette debutantarbeidet … Linn Ullmann gestalter Karins kompliserte psyke virtuost og vakkert. Det er mye å lære av det, først og fremst om hvordan avholdenhet, en viss sardonisk knapphet, kan lade en tilsynelatende enkel historie med høyeksplosiv sorg … Allerede i sin debut er Linn Ullmann en moden forfatter”
DAGENS NYHETER (Sverige)
”en briljant debutroman, skrevet med ett personlig og lettflytende språk i en egen stil, som man umiddelbart blir tiltalt av”
ARBETET NYHETERNA (Sverige)
”Før du sovner er infernalsk velskrevet. Debutanten Ullmann har fra første side funnet sin form og sitt språk og holder stilen til slutten.”
GT (Sverige)
”Med en elegant, rørlig prosa, forflytter Ullmann seg fritt i tid og rom, mellom realisme og magi, og skaper en livfull, fangende beretning”
KVÄLLSPOSTEN (Sverige)
«Linn Ullmanns velskrevne debutroman … Før du sovner har en særegen sofistikert, litterær form og et skarpt blikk for hemmelighetene som lurer under overflaten i ekteskap og kjærlighetsforhold … Med sine mange tilbakeblikk og sin meditative tilnærming forlokker den leserne med en rolig rytme, som om den var et godnatteventyr som utvikler seg til et mareritt»
CARYN JAMES, THE NEW YORK TIMES BOOK REVIEW (USA)
”Ullmanns ambisiøse debutroman er en rik fremstilling av forholdet mellom mødre og døtre over nærmere 70 år og fire generasjoner i en norsk familie i evig kamp med seg selv … Ullmann balanserer elegant mellom et langsomt stigende drama, Karins fantasisekvenser og perverst voldsomme karikaturer av familiens medlemmer. Ullmann, som har bodd både i Oslo og New York, gir hele tiden et skarpt og detaljert bakteppe, men det er de ukuelige Blom-kvinnene som får leserens sympati.”
PUBLISHERS WEEKLY (USA)
“Ullmanns stil er lett idet hun utforsker et bredt spekter av hete temaer. Immigrasjon, assimilasjon, søskenrivalisering, kjærlighet, trofasthet, utroskap, patriotisme, ære og lojalitet veves sammen i dette tverrsnittet av en slekt som kjemper for å elske og støtte hverandre. Romanen ble først utgitt i Norge og er blitt en bestselger i hele Skandinavia. Heldigvis vil amerikanske lesere snart også få sjansen til å hylle boken slik europeerne har gjort. Anbefales på det sterkeste.”
LIBRARY JOURNAL (USA)
“Ullmanns skaperkraft … er inspirert av en forkjærlighet for familieforviklinger, for båndene som binder”
THE NEW YORKER (USA)
“Den norske forfatteren og kritikeren Ullmann debuterer med denne fengslende, finmaskede betraktningen omkring familien Blom, fortalt av den unge Karin i en huggende prosa der følelsene kommer inn fra sidelinjen … En fortetning oppstår gjennom erindringen av levende, impresjonistiske scener, snarere enn ved sofistikert plot-teknikk, og det emosjonelle skarpsynet er høyst originalt, og ofte oppslukende”
KIRKUS REVIEW (USA)
“en fabelaktig talentfull forfatter ... Før du sovner lykkes på alle måter en roman bør lykkes“
BOSTON GLOBE (USA)
"[Ullmanns] fortellerevne og medrivende skriveglede skinner gjennom på hver eneste side"
SARAH KERR, VOGUE (USA)
"Før du sovner" er den unge Karin Bloms fortelling om seg selv og sin store, merkelige familie. I Karins verden glir fantasi og virkelighet nesten umerkelig over i hverandre. Hun forteller, forstyrrer, gjøgler og forfører - mens alle omkring henne beveger seg ubønnhørlig mot ensomheten.

Med en handling som spenner fra New York på trettitallet til Oslo på nittitallet, gjennom en vifte av fantastiske historier, burleske opptrinn og stille alvor, er "Før du sovner" en dannelsesroman og et familieportrett som strekker seg over et århundre. Men mest av alt er det en roman om kjærlighetsforsøk; om ekteskap, utroskap, familiebindinger, forfengelighet og håp.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2015
ISBN 9788249514786
Innbinding Pocket
Tittel Før du sovner
Bokgruppe 502
I salg 16.11.2015
Design Exil design
Emne Familie Skjønnlitteratur 1900-tallet Romaner
Linn Ullmann

Linn Ullmann

Linn Ullmann har bakgrunn som journalist og litteraturkritiker og er i dag en av Nordens fremste forfattere. Hun debuterte i 1998 med romanen Før du sovner og har til sammen utgitt syv romaner. Hun har mottatt en rekke priser, bl.a. Gullpennen for sitt journalistiske virke og Amalie Skram-prisen, Doblougprisen og Aschehougprisen for sitt samlede forfatterskap. Romanene De urolige (2015) og Jente,1983 (2021) utgjør de to første bindene i en planlagt trilogi og for begge utgivelsene ble hun nominert til Nordisk råds litteraturpris. Linn Ullmanns romaner utkommer i store deler av Europa og i USA.

For mer informasjon, se www.linnullmann.no

Flere forfatterportretter

 

Litterære priser

Aschehougprisen 2022

Doblougprisen 2017

P2-lytternes romanpris 2015

Gullpennen 2007

Amalie Skram-prisen 2007

Den norske leserprisen 2002

 

Av Linn Ulllmann:

2021

Jente, 1983

2015

De urolige

2011

Det dyrebare

2005

Et velsignet barn

2002

Nåde

2001

Når jeg er hos deg

1998

Før du sovner

Les mer

Nyheter

Linn Ullmann til Edinburgh International Book Festival – De urolige snart ute i Storbritannia

Mandag 17. august deltar Linn Ullmann på Edinburgh International Book Festival som er digital i år.
Les mer

Linn Ullmanns De urolige til Det Kongelige Teater i Danmark

Linn Ullmanns internasjonale suksessroman De urolige settes nå opp på Det Kongelige Teater i København. Teaterstykket har premiere 2. desember og skal spilles til og med 3. mars 2022.
Les mer

Linn Ullmanns Jente, 1983 til Tyskland, Sverige og Danmark

Linn Ullmanns kritikerroste og prisnominerte roman Jente,1983 vekker også stor interesse internasjonalt og rettighetene er allerede solgt til Tyskland, Sverige og Danmark.
Les mer

Bjella, Ullmann og Øybø nominert til P2-lytternes romanpris 2021

Nominasjonene til P2-lytternes romanpris 2021 er nå offentliggjort. Tre av seks romaner er utgitt på Forlaget Oktober: Stein Torleif Bjellas Fiskehuset, Linn Ullmanns Jente, 1983 og Mattis Øybøs Den siste overlevende er død.
Les mer

Linn Ullmanns Jente, 1983 rett til topps på bestselgerlista

Etter kun to salgsdager føk boken rett inn på 2. plass på bestselgerlista for norsk skjønnlitteratur. Jente, 1983 er nå den mestselgende romanen i både kategorien for norsk og oversatt skjønnlitteratur.
Les mer

Linn Ullmanns Jente, 1983 fortsatt på 1. plass på bestselgerlistene

Linn Ullmanns kritikerroste og prisnominerte roman Jente,1983 troner er fortsatt landets mest solgte roman. Også denne uken troner den på 1. plass på bestselgerlistene for skjønnlitteratur og e-bøker.
Les mer

Linn Ullmanns Jente, 1983 på 1. plass på bestselgerlistene for tredje uke på rad

Linn Ullmanns kritikerroste Jente, 1983 er romanen som selger best i juleinnspurten. Boken gikk rett til topps på bestselgerlista da den utkom i slutten av november og ligger også denne uken på 1. plass ...
Les mer

Linn Ullmann og Inghill Johansen er nominert til Nordisk råds litteraturpris 2022

Linn Ullmann og Inghill Johansen er nominert til Nordisk råds litteraturpris 2022. Ullmann er nominert for romanen Jente, 1983 og Johansen er nominert for romanen Dette er G
Les mer

Linn Ullmann er årets festspilldikter 2022

I dag ble det kjent at Linn Ullmann skal være årets festspilldikter under De litterære festspillene i Bergen 26.-30. mai. Under festspillene vil hun invitere med seg en rekke kunstnerkollegaer til samtaler om kunst og liv – og om den tiden vi lever i akkurat nå.
Les mer

Svenske kritikere jubler for Linn Ullmanns Jente, 1983

Linn Ullmanns Jente, 1983 blir i disse dager lansert i Sverige. Kritikerne jubler for Ullmanns bok. «Mästerlig», konkluderer Maria Schottenius i Dagens Nyheter. «En alldeles lysande roman av Linn Ullmann», skriver Aftonbladets Viktoria Jäderling.
Les mer

Tre norske forfattere på svensk kritikertoppliste

Blant de ti utvalgte bøkene finner vi Maria Navarro Skarangers Emily Forever, Dag Solstads Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen og Linn Ullmanns Jente 1983.
Les mer