Fjøset

Velg format

kr 119
På lager
ISBN
9788249510405
"stilig debutroman … Friis har et godt blikk for det unike i det trivielle"
MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET
"Debutant Kristin Friis skaper rørsle i den totale stillstanden ... gjev assosiasjonar til: Ein sommars dag av Jon Fosse ... og Signalet av Tarjei Vesaas ... Innimellom er det komisk. Men mest er det opprivande å lese om denne ljomande einsemda ... Samstundes er dette eit stykke litteratur som tillèt oss å lese på fleire nivå: Er Marta og hennar blikk på verda påliteleg? ... Ved å leggje alle desse laga til forteljinga maktar Friis å skape rørsle i den totale stillstanden ... Det er altså ikkje på det ytre handlingsplanet Friis har sett inn sitt litterære skyts. Men ho treffer svært godt på den indre blinken"
INGVILD BRÆIN, DAG OG TID
"Et sanselig og naivistisk språk formidler et ubehag og en desperasjon som vipper over i et nesten sykelig, repeterende handlings- og tankemønster. Det kjennes faktisk fysisk!"
GURI HJULSTAD, TRØNDER-AVISA
"Det eneste som skjer i Kristin Friis' debutroman, er at gårdskjerringen Marta venter på at mannen Jon skal komme inn fra kveldsstellet i fjøset. Langdrygt? Slett ikke. Marta fyller ventetiden med å tenke på sine femti år på gården Nede i Bakken, i tankesprang så luftige, absurde, morsomme og såre at leseren sjelden kjeder seg. To ting gjør denne romanen vellykket. Det ene er spenningen og gjentakelsene, som gir assosiasjoner til Becketts Mens vi venter på Godot og Jon Fosses Morgon og kveld, og som varer til siste side ... Det andre er at Kristin Friis holder seg til å skildre konkrete omgivelser, fra 'inne i' Martas kropp og bevissthet .... en roman som kan leses på mange plan: som et portrett av et isolert menneske, som et apropos til debatter om kjønnsroller, alderdom og landbrukspolitikk, som en meditasjon over dødsfrykt og dødslengsel. Ikke dårlig, bare det"
CATO FOSSUM, BERGENS TIDENDE
"Friis klarer på snedig vis å skape en slags Beckett for bønder, løfte det hele opp fra det banale og trivielle, og vise fram hva livet dypest sett består av – en serie trauste gjentakelser for å innfri primærbehovene, mens tiden ubønnhørlig går, og der kaffekoppen er dagens høydepunkt ... underfundig og velskrevet om en ensom gammel gårdskone"
SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD
Den gamle gårdskjerringa Marta Nede i Bakken venter på at mannen Jon skal komme inn fra fjøset etter kveldsstellet med de seks kuene. Gjennom vinduet ser hun de glitrende vinduene til naboparet Gudrun og Alfred Oppe i Bakken. De er også gamle, men drikker te av flott kanne, har tolv kyr og barnebarn og ofte besøk. Hun ringer Gudrun for å snakke.

Martas liv på gården strømmer gjennom henne som sterke bilder og svimle hendelser denne ene kvelden da Jon lar vente på seg. Han må da komme snart? Han kommer jo alltid inn?

"Fjøset" er en forunderlig ventefabel der ladet komikk og latent tragedie blandes.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2012
ISBN 9788249510405
Innbinding Ebok
Tittel Fjøset
Bokgruppe 852
I salg 22.06.2012
Emne Gårdsbruk Bygder Skjønnlitteratur Romaner Ekteskap og parforhold
Kristin Friis

Kristin Friis

Kristin Friis (f. 1969) debuterte i 2012 med romanen Fjøset, ifølge Stavanger Aftenblad «en slags Beckett for bønder», og i 2017 utga hun romanen Familiesykdommen, en tilstandsrapport fra en jente i kamp for å bevare sin identitet i en instrumentell sykehusverden. Lacuna er Kristin Friis’ tredje roman.

 

Utgitt på oktober:

2021 Lacuna
2017 Familiesykdommen
2012 Fjøset

 

Les mer

Andre i samme serie