Ut og stjæle hester

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249509560
"Det som gjør Pettersons bok til en usedvanlig fengslende og rik leseopplevelse, er for det første hvor elegant han tråkler fortellingen sin ut og inn mellom de ulike handlingsplanene i romanen, hvordan han med suveren stilistisk sikkerhet lar språket være med og speile spennet i tid og erfaring … Og aller viktigst, forfatterens helt særegent finstemte språkøre … det er sjelden en møter skildringer i et så jordnært, autentisk og ujålet språk som samtidig formidler så presist, vart og vakkert oppvekstårenes tragedie - da alle de vakre, umulige drømmene må bli knust. Det er en stor prestasjon"
KNUT FALDBAKKEN, VG
"Et høydepunkt i bokhøsten. En inn-til-beinet poetisk formidling av tapet av en far … I Ut og stjæle hester sies bare det som må sies, og det sies uten unødvendige ord eller fakter. Med suveren kontroll over virkemidlene har Per Petterson komponert og fortalt et fortettet mesterverk"
OLE JACOB HOEL, ADRESSEAVISEN
”klinger som lyden av krystall ... Per Petterson tar deg med til steder du aldri har vært”
TERJE STELAND, AFTENPOSTEN
"en stor roman … Dette er tidvis stor poesi på en tilforlatelig måte … Språket er slik at man nesten kan lene seg ned og puste det inn … Ut og stjæle hester er en bok hvor forfatteren har funnet svært gode bilder og situasjoner for det han vil si. En helstøpt bok. Den er konkret, sanselig og til tider nærmest drømmerisk … Så, om du ikke skal ut å stjæle hester, bør du sørge for å få lest Pettersons roman"
ESPEN STUELAND, KLASSEKAMPEN
"med sin intense, rått tilhogde og sansenære prosa trekker Petterson leseren tett innpå romanens mannlige hovedperson og hans fysiske tilstedeværelse i omgivelsene … Pettersons beskrivelser av arbeidet, arbeidets betydning og arbeidets rytme er utrolig fint og innsiktsfullt formidlet … Ut og stjæle hester er en gjennomført og inntrengende roman som griper leseren særlig gjennom sin intense prosa"
TIRIL BROCH AAKRE, DAGBLADET
"Stilsikker og intens fortellerkunst fra Per Petterson … Petterson treffer klokkerent på en fortellertone midt mellom inderlighet og understatement … en intens og drivende historie … en av de sterkeste og best fortalte historiene i noen norsk roman denne høsten"
ANE FARSETHÅS, DAGENS NÆRINGSLIV
Ut og stjæle hester er helt fra tittelen av en juvel av en bok, varm, underfundig, sjarmerende, jordnær og realistisk, over et tragisk og dypt alvorlig tema … Dette er en stor prestasjon”
KNUT FALDBAKKEN, VG, artikkel om bokåret 2003
”Det fins mange gode grunner for å lese en ujålet, relativt tradisjonell roman som dette. For Per Petterson lar seg aldri friste til å overeksponere stoffet og har en fabelaktig evne til å skape scener som har pulsslaget av levd liv i seg … Den er gripende. Det kunstneriske mesterskapet speiler seg på mange vis og gjennom hele teksten”
STEINAR SIVERTSEN, STAVANGER AFTENBLAD
”Sterk, enkel og formfullendt roman … Det er en gjenklang av Hemingway i Pettersons enkle, kraftfulle prosa … Det er en vakker historie om far og sønn, en historie en vokser på å lese”
ANNE SCHÄFFER, BERGENS TIDENDE
”En roman som i sannhet stjeler leserens hjerte”
CECILIE SCHRAM HOEL, DAGSAVISEN, kritikernes favoritter i 2003
”Lysende og vakkert skrevet om å gjøre det beste ut av det livet man har fått tildelt. Rett og slett en deilig bok å lese”
CATHRINE SANDNES, DAGSAVISEN, kritikernes favoritter i 2003
Ut og stjæle hester kan nok gjøre vondt i blant, men slik er det nå engang med det som er vakkert i livet”
LEIF EKLE, NRK P2
Ut og stjæle hester er rett og slett ei usedvanleg sympatisk bok”
OLAUG NILSSEN, MORGENBLADET
”En vakker og samtidig ubarmhjertig skildring av forholdet mellom far og sønn, en leseropplevelse om savnets uante konsekvenser”
ELLE
”Høstens leseropplevelse”
LENNART JOHANSEN, TRØNDER-AVISA
”dypt bevegende og betydelig litteratur ... en velkomponert, suverent gjennomført roman”
KARI WÆRUM, FREDRIKSSTAD BLAD
”En sterk og vakker bok, som anbefales varmt”
GUNHILD RAMM REISTAD, DRAMMENS TIDENDENE
”Petterson har en fint avstemt sans for følelser og et talent for beskrivelser av naturfenomener og viktige hendelser … Det er fantastiske passasjer om trehogst og om tømmerfløting”
MATHIEU LINDON, LIBÉRATION (Frankrike)
”Dessuten sparer Pettersons roman oss for klisjeene, for de konvensjonelle bildene. Eller snarere blir klisjeene og de konvensjonelle bildene her gjenoppfunnet og tilført en intensitet som gjør at de framstår som nye. Petterson klarer å nå det tragiske bare med enkle, vakre setninger som speiler den dunkle overflaten av hovedpersonens sjelsliv. De er som små, forsiktige stikk av smerte. Lik slik enkel musikk som evner å framkalle tårer.”
FRÉDÉRIC VITOUX, LE NOUVEL OBSERVATEUR (Frankrike)
”Mens handlingen alternerer mellom fortid og nåtid, stjeler Ut og stjæle hester umerkelig leserens hjerte. Panoramaet Per Petterson maler med sitt minimalistiske språk er uforglemmelig treffende og så vakkert at man mister pusten … Boka er et magnum opus av dimensjoner man først oppdager etter at siste side er lest.”
SUSAN FARRINGTON, THE HERALD CAROLINA
“Fra de første fyndige setningene av denne trollbindende norske romanen om ungdomstiden, minner og ja hestestjeling, vet du at du er i hendene på en mesterlig forteller”
NEWSWEEK
”Rekk opp hånden: Hvem ville ha plukket opp en stillferdig roman om en gammel mann ved navn Trond som bor i en kald hytte midt i ingenmannsland? Oversatt fra norsk? Noen? Plukk den opp. Pettersons fortelling om en pensjonert manns tilfeldige møte med en nabo som er tilknyttet en viktig hendelse i ungdomstiden hans, er en page-turner”
TIME MAGAZINE
”Stillferdig, men fengende roman. Pettersons fåmælte og veloverveide prosa har en forbløffende kraft”
THE NEW YORKER
”En forholdsvis kort roman med et tidsspenn på et halvt århundre der ingen viktige ting virker utelatt, er et slags mirakel … Et annet lite under ved Ut og stjæle hester er at de døde karakterene fremtrer like tydelig som de levende … Denne korte, men allikevel omfangsrike og sterke boken minner om den forsiktige og presise prosaen til J.M Coetzee, W.G. Sebald og Uwe Timm … en gripende fortelling så original at den utvider leserens egen livserfaring”
THOMAS McGUANE, NEW YORK TIMES BOOK REVIEW
”en frostklar perle av en roman … Man behøver ikke være i kontakt med sin egen indre fjellvegg og suset fra de harpiksduftende graner for å føle en ubetinget glede – og smerte! – ved å lese den norske forfatteren Per Pettersons romaner. For de bærer seg selv med deres helt egen spinkle kraft … Det gjelder dem alle. Og det gjelder ikke minst Pettersons seneste roman Ut og stjæle hester …”
WEEKENDAVISEN (Danmark)
”Den tette sansning av liv … setter seg like i hjertet … boken igjennom føler [man] det som om man leser en bok av Hemingway … Det er en kolossal ro i stemmeføringen … I 2003 var det en bok alle snakket om i Norge, og den er blitt belønnet med priser og blitt en lesersuksess. Man forstår det godt. Les den selv!”
POLITIKEN (Danmark)
”Våre nordiske naboland har misunnelsesverdige naturkulisser … og Per Petterson utnytter virkelig sceneriene til lyrisk medspill i de indre og ytre oppgjør”
INFORMATION (Danmark)
”Per Petterson er en mester i erindringens brutte tilbakeblikk. Og om noen kan han tone melankoliens blå farge ut i nyanser, som man knapt kjente eksistensen av. Det er fremragende”
HENRIETTE BACHER LIND, JYLLANDS-POSTEN (Danmark)
”Petterson skriver så fullkomment at man ser landskapet, føler vinden, lukter jorden og han gjør det så udemonstrativt at man føler at man selv har plass i fortellingen… Det er hverdagsliv forvandlet til magi … som Dickens tegner Petterson personer og miljøer så uendelig presist og detaljert at man atskillige ganger under lesningen krever ørenslyd for høytlesning av utvalgte avsnitt. Ut og stjæle hester er en bok av det sjeldne slaget, en bok man gleder seg til å komme hjem til.”
MOGENS DAMGAARD, FYENS STIFTSTIDENDE (Danmark) SEKS AV SEKS STJERNER

v

”Vakkert om mannlig råslit i ett førmoderne Norden. Som en norsk cowboyfilm. Slik kjennes Per Pettersons roman Ut og stjæle hester … Det er vakkert”.
ULRIKA MILLES, DAGENS NYHETER (Sverige)
”Pettersons første roman på svensk er gjennomsyret av omsorgsfullt arbeid. Når nå den norske forfatteren Per Petterson introduseres for en svensk leserkrets, skjer det med en like lavmælt som rammende beretning… Det er uopphørlig fengslende lesning”.
MATS KOLMISOPPI, GØTEBORGSPOSTEN (Sverige)
man skal speile den. Kanskje kommer det av at hans eget håndlag med både stillhet og ufortalte historier er så mesterlig”.
MARTIN AAGÅRD, ARBETARBLADET /HELSINGBORGS DAGBLAD (Sverige)
”Petterson veksler elegant fokus mellom nå og da og både toneleie og undertekst skifter fra sultne tenår til skrøpelig alderdom … Det fine med Pettersons Ut og stjæle hester er at blikket hele tiden rettes mot den lille, mot kroppen og den fysiske gjøren, mot de stadig nærværende båndene mellom far og sønn.”
MALIN LEMAN, SMÅLANDSPOSTEN (Sverige)
”Petterson skriver en vakker prosa som smyger seg fram med sensuelle skildringer av naturen og dyrene, voldsomme og farefylte eventyr ved elven. Og ikke minst dramatikk under krigen … Hans saftige gjengivelse av en maskulin verden bestående av høysanking, tømmerfløting og motorsagmassakrer på en nedblåst bjørk er lysende”.
GUNDER ANDERSSON, AFTONBLADET (Sverige)
”en høyst velartikulert og samtidig glassklar prosa … en imponerende roman med sjeldent og forbilledlig moralsk mot”.
PAUL BINDING, THE INDEPENDENT (Storbritannia)
“les denne romanen av en av Norges beste nålevende forfattere. Den har en helt egen stemme, et særegent skjær og en helt egen stemning … Resultatet er ikke bare en lysende historie … men et ekte kunstverk”.
BOYD TONKIN, litterær redaktør, THE INDEPENDENT (Storbritannia)
“En outsider har galoppert gjennom feltet for å ta årets Independent Foreign Fiction Prize – men for en outsider og hvilket felt! … Ut og stjæle hester fanget beundringen og hengivenheten til vårt dommerpanel med lasso, og holdt dem så fast at boken seiret i en ’shortlist’ smekkfull av minneverdige arbeider av fremragende globale figurer. Enstemmig plasserte juryen … Pettersons høytflygende lyriske, men bitende sansevare beretning om en sommer som forandret livet og dens ettervirkninger foran dens rivaler … Ved første blikk framstår Ut og stjæle hester som et sjarmerende, men beskjedent kammerspill. Retrospektivt – og dette er en roman som slår dypt og dveler lenge – føles den mer som en øredøvende litterær symfoni. Pettersons skjønnlitterære alkymi … har transformert hverdagslig materiell til det mest skinnende gull … En erindringsroman? Selvfølgelig, men den er så mye mer enn merkelappen impliserer. Unge Tronds oppvåkning til de voksnes “hemmelige liv, med dets sammenfiltrede krattskog av begjær og dobbeltspill, markerer begynnelsen på forvirringen like mye som visdommen. En vakkert uttrykt understrøm av refleksjon om kampen mellom tilfeldigheter og valg, skjebne og fri vilje, beriker hver hendelse mens Trond undrer hvordan og til og med om han kan etterlikne hans elskede David Copperfield til å framstå som ”helten i mitt eget liv” … Aldri statisk, alltid skiftende som strømmen og trærne, svinger og glitrer familieforholdene mellom intimitet og distanse. Nåtid og fortid, enkemannens minner og tenåringens oppdagelser, påvirker hverandre til å skjerpe innsikten og bannlyse etterpåklokskapen … Ut og stjæle hester stjal hjertene våre. Vi håper den gjør det samme med deg.”
Boyd Tonkin, litterær redaktør i Independent i en artikkel om Per Petterson, vinner av Independent Foreign Fiction Prize 2006 (UK)
"Ut og stjæle hester er ladet med en høstlig følelse av tap og med en gammel manns tilbakeblikk på sitt liv … et lite mesterverk om død og desillusjon i et nordisk land."
AN THOMSON, The Guardian (Storbritannia)
“en roman av betydelig kvalitet, flott gjengitt”
ALLAN MASSIE, THE SCOTSMAN (Storbritannia)
"Det enestående med dette vakre, oppriktige verket ligger i dets vare, og til tider også aggressive, reflekterende tone ... Dette er en roman som umiddelbart blir umulig å legge fra seg. Når Petterson vinner leserens tillit og oppmerksomhet, løsner han aldri på grepet ... Ut og stjæle hester er et helt spesielt mirakel av en bok."
EILEEN BATTERSBY, IRISH TIMES (Storbritannia)
”Det Petterson griper så presist er det som hjemsøker oss alle, forvissningen om at livet er skjørt … Han fanger selve essensen av menneskets omfattende eksistens med en renlinjet friskhet som treffer deg som et pust av vinterluft ... Fortellingen balanserer vakkert mellom det jordnært sanselige og en bevissthetsstrøm som flyter naturlig”.
GLORIA TRAPEZARIS, DAILY EXPRESS (Storbritannia)
“Forfatter Per Pettersons stemningsfylte prosa om hans hjemland Norge har rettmessig gitt ham flere kritikerpriser … hans konsise og vakre prosa fanger på bevegende vis det norske landskapet og livsstilen på landet … Den nakne tematikken forhøyes av poesien i Pettersons språk .... Denne praktfulle romanen vil fortelle deg mer om den norske landsbygda og psyke enn den mest entusiastiske velinformerte guidebok”.
PATRICK NESS, DAILY TELEGRAPH (Storbritannia)
“Per Petterson’s novel Out Stealing Horses is a novel which implants itself in the soul, as darkly entrancing as the Norwegian forest in which it is set – a boy on the cusp of adulthood, a transformative summer of tragedy, the air and light of Norway captures in clean, spare prose”
ATHERINE LOCKERBIE, SUNDAY HERALD (Storbritannia)
”Her har Petterson … på særdeles vellykket vis knyttet hendelsene på det indre plan sammen med landskapets uttrykksform. Romanen tar ikke bare opp de store eksistensielle spørsmålene om kjærlighet og svik, sannhet og død, den utstråler også en fascinerende poesi om tilblivelse og forgjengelighet. Denne romanen kan gjøre leseren klok, men også seende. Ut og stjæle hester er en vemodig farsroman, men også en poetisk hyllest til den nordiske naturen.”
ANDREAS BREITENSTEIN, NEUE ZÜRCHER ZEITUNG (Sveits)
”Denne naturens vidstrakthet, brutalitet, skjønnhet og likegyldighet har Petterson beskrevet i en rytmisk, fritt pustende, delvis vemodig og nesten smertefull konkret språkform”.
CHRISTOPH BARTMANN, SÜDDEUTSCHE ZEITUNG (Tyskland)
”Det er diktet liv: av absolutt tvingende og uanstrengt nødvendighet”.
FELICITAS VON LOVENBERG, FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG (Tyskland)
”Tettere inn på livet kommer man aldri. En roman som gir oss følelsen av å gå igjennom en annens liv og ta del i hver eneste sansefornemmelse”.
BRIGITTE (Tyskland)
”En vidunderlig fortalt historie om kjærlighet og glede, om ungdom og alderdom, om naturen og ensomheten. Det hadde vært fantastisk om noen kom på ideen om å filme denne boken. Det ville være en film til å gråte av, men samtidig til å bite negler av fordi den er så spennende”.
CHRISTINE WESTERMANN, WDR (Tyskland)
”Det å nærme seg en livshemmelighet er på samme tid gåtefullt og glassklart fortalt. Det må man beundre”.
ANDREAS ISENSCHMID, SWR (Tyskland)
”Man kan bli forbauset over hvor stille det er i denne boken når det allikevel skjer så mye … Allikevel får man en følelse av at Per Petterson gjennom sin rolige, kraftfulle, aldri krampaktige prosa har gitt livet en ny balanse”
KRISTINA MAIDT-ZINKE, DIE ZEIT (Tyskland)
”Et hus ved vannet. Sønn og far. Deretter blir alt annerledes. Et stort stykke litteratur!”
BILD AM SONNTAG (Tyskland)
”ikke alle bøker som blir hyllet av fagfolk, finner respons blant det lesende publikum. Dertil trengs en historie som ikke bare er utmerket skrevet, men også berører på det menneskelige plan. Per Petterson kan begge deler”
MARIE-LOUISE ZIMMERMANN, BERLINER ZEITUNG (Tyskland)
”Han maler nordiske landskapsbilder med stor poetisk sjarm … en forførende bok. Vidunderlig skrevet i et språk som er klart som vann, mykt og inntrengende, menneskenært og helt uten sentimentalitet. Senest midt i boka begynner man å lese veldig langsomt, slik at lykksaligheten ikke så snart skal ta slutt”
GABRIELE VON ARNIM, DIE WELT (Tyskland)
”Petterson skriver en utrolig poetisk prosa … Etter få linjer blir man som leser uvegerlig så grepet av den avklarte, melodiøse fortellemåten at man begynner å nyte hver setning, hvert ord. Allerede etter få sider ønsker man at boken aldri må ta slutt … Ut og stjæle hester er et klenodium av en roman. Full av vemod og tristhet, upretensiøs og langt unna alt koketteri. Hvert ord stemmer, hver linje er et dikt. Så enkel, så vakker kan litteratur være”
SANDRA DESPONT, DAS NETZMAGAZIN (Tyskland)
”det er de helt store temaene Petterson berører med stilistisk presisjon og fortellerintensitet … Pettersons mesterverk … En roman om en smerte som ingen ende vil ta, men som føles som en livslang lykke”
ANJA KNOCKE, LESART (Tyskland)
”Denne romanen beveger på grunn av sin stillhet, sine vidunderlige bilder og stemninger. Måten forfatteren komponerer de store livstemaene på, er stor kunst”
KLAUS BITTNER, KÖLNISCHE RUNDSCHAU (Tyskland)
”Petterson forteller i et vidunderlig flytende språk og stor poetisk kraft. En litterær juvel”
WIRTSCHAFTSWOCHE (Tyskland)
”en grandios roman … en rørende, hard bok”
JOURNAL FRANKFURT (Tyskland)
”en henrivende, poetisk, rørende, nesten magisk bok”
MARGARETE VON SCHWARZKOPF, NDR1 NIEDERSACHSEN (Tyskland)
”Nordmannen Per Petterson har levert en fantastisk roman om livets ulike faser, om øyeblikkene som gjør at man plutselig ikke er den samme lenger.”
ALEXANDRE FILLON, LIRE (Frankrike)
”Med et språk like glassklart som den norske elven som strømmer gjennom hele romanen, klarer Petterson å berøre alt det grunnleggende i tilværelsen og samtidig styre utenom alle klisjeer. Petterson er en forfatter med full kontroll over sine virkemidler, både i beskrivelsen av det levende og sanselige landskapet som er skueplassen for denne menneskelige komedien, og i beskrivelsen av de overveldende følelsene romanfigurene hans rammes av.”
ARNAUD MOULHIAC, PAGE DES LIBRAIRES (Frankrike)
”Når Petterson eksellerer i sitt portrett av den gamle mannens melankoli, skjer dette gjennom kraftfulle beskrivelser, uten overdreven sentimentalitet … det er å håpe at Petterson nå får det publikum han fortjener. Det er ingen tvil om at mange lesere vil la seg trollbinde av de skandinaviske karakterene og landskapene han vekker til live med sitt enkle og dempede språk.”
ASTRID ELIARD, LE FIGARO LITTÉRAIRE (Frankrike)
”Jeg likte godt den klare og klassiske skrivemåten i denne boka, og beskrivelsene av en nesten vill natur. Det er en roman som virker enkel, men som egentlig er veldig dyp … Dette er en bok som er tilgjengelig for alle, og som blir værende lenge i hukommelsen.”
CATHERINE BALLE, LE PARISIEN (Frankrike)
”Det er en perfekt likevekt i denne boka: Man hogger, kvister, rydder og prøver å beherske og tilegne seg den opprørske naturen og hukommelsen … Petterson har ikke skrevet noen idéroman, men klarer med på sitt stillferdige vis tydelig å få fram den eksistensialistiske leveregelen som oppsummeres med bokas siste setning: «Vi bestemmer jo sjøl når det skal gjøre vondt.» Hvis ikke dette er appell til friheten, hva skulle da være det?”
CARLES RUELLE, TRANSFUGE (Frankrike)
”Disse reminisensene av en ungdomstid i en storslagen natur skaper i små forsiktige drypp en enestående stemning.”
STEPHANIE JANICOT, MUZE (Frankrike)
“Romanens hendelsesforløp og dens frodige, men presise beskrivelser av skog og elv, regn og snø, solskinn og nattlige himmel er på høyde med Cather, Steinbeck, Berry og Hemingway. Dens følelsesmessige kraft og smak er også på høyde med hva disse forfatterne leverer”
BOOKLIST (USA
“Pettersons I kjølvannet har etablert hans omdømme i utlandet … men han fortjener kritikernes anerkjennelse her også. Sterkt anbefalt”
LIBRARY JOURNAL (USA)
”Petterson forteller en bergmansk historie om en ensom mann som tar et oppgjør med sin egen fortid i den fengslende Ut og stjæle hester”
ENTERTAINMENT WEEKLY, Karakter A (USA)
Ut og stjæle hester er en roman man avslutter å lese med tårer som strømmer – ikke fordi den drømmeaktige fortellingen er slutt, men fordi prosaen i hjertet av denne fortellingen … er så overveldende vakker. Hvis du ikke har hørt om denne norske dynamoen ennå, legg fra deg Cormac McCarthy-boken og gå øyeblikkelig ut og skaff deg et eksemplar av Ut og stjæle hester
STAR TRIBUNE (USA)
”Dette er en bemerkelsesverdig roman, som tilsynelatende ikke handler om noe spesielt, og som bare har et halvt dusin karakterer hvorav mange ikke engang er navngitte … Allikevel er Ut og stjæle hester, som allerede har vunnet tre internasjonale priser, like rørende og gripende som en hvilken som helst mer tradisjonell roman, og dens kvaliteter forsterkes av Per Pettersons enkle og direkte stil”
JONATHAN KEATES, THE SPECTATOR (Storbritannia)
”Petterson har den unike evnen til å vise en karakter ved hjelp av ett enkelt, velplassert penselstrøk: et blikk, et ord, selv et usagt ord. Og for noen karakterer! Så heldige vi er som lever i en tid hvor vi kan lese dette.”
LUCILLE REDMOND, EVENING HERALD (Irland)
”Det er et tegn på Pettersons dyktighet og kontroll som historieforteller at selv om vi vet at det nødvendigvis må dukke opp store åpenbaringer, så forhaster vi oss ikke, men er fornøyde med å stole på fortellingen og la den avsløre dens hemmeligheter i sitt eget tempo ... et elegant formet og nydelig polert verk”.
JOHN BANVILLE, NEW YORK REVIEW OF BOOKS
“Uforglemmelig, minimalistisk prosa og fortreffelig rytme gir denne stille historien fra nordmannen Petterson en udiskutabel myndig tilstedeværelse"
KIRKUS
“Under den kjølige overflaten i denne praktfulle boken vil du avdekke lag av mysterier og sorg.”
ENTERTAINMENT WEEKLY i artikkel om De 10 beste fiksjonsbøkene i 2007
"superb skandinavisk noir"
TIMES, KÅRING AV 100 BESTE BØKER SISTE TIÅR (UK)
”Per Pettersons roman er en usedvanlig fengslende og rik leseropplevelse. Historien er skildret i et så jordnært, autentisk og ujålet språk som samtidig formidler så presist, vart og vakkert oppvekstårenes tragedie – da alle de vakre, umulige drømmene må bli knust. Dette er en stor presentasjon.”
VG, TIÅRETS BESTE NORSKE ROMAN 1999-2009
”Skandinavias beste eksportvare … en bok du ikke kan legge fra deg … Pettersons prosa forblir hos deg”
PETER MARTIN, ESQUIRE (USA)
Ut og stjæle hester er en av mine to-tre favorittbøker som har utkommet i år”
THE NEW YORK SUN (USA)
”like nervepirrende som en krim, bevegende. Ved hjelp av små glimt og spor i teksten tvinges leseren til å rekonstruere en sannhet [som viser seg å være] like øredøvende som stillheten”
LA NAZIONE (Italia)
”Med en nøktern og presis prosa som er perfekt tilpasset den isolerte hovedpersonen … vever Petterson historien om et liv som nærmer seg solnedgang, sammen med en oppvekstfortelling”
GAZETTA DI MANTOVA (Italia)
”Kortfattetheten, mangelen på sentimentalitet og minimalismen i Pettersons bok … skjuler i virkeligheten en stor rikdom og intense hendelser … hovedpersonens indre liv rystes av stille åpenbaringer som formidles mesterlig av en forfatter som alltid vet hvordan han skal formulere seg”
PULP (Italia)
”Petterson feirer mysteriet i hvert menneskes liv med en intensitet som får oss til å puste raskere og gir fortellingen en aura av fullkommenhet. En åpenbaring”
D (Italia)
Trond var 15 år gammel sommeren 1948, han var på setra sammen med faren sin, og det han opplevde den sommeren - død, svik - skulle forandre grunnlaget for livet hans. 67 år gammel har han flyttet ut til et lite hus ved en innsjø langt øst i landet, sammen med hunden sin; han mistet sin andre kone for tre år siden. "Hele livet har jeg lengta etter å være aleine på et sted som dette. Sjøl når det var på det fineste, og det har ikke vært sjelden. Så mye kan jeg si. At det ikke har vært sjelden. Jeg har vært heldig." Hans nærmeste nabo viser seg å være en annen skadeskutt eldre mann med hund, en han kjente før, og som han må forholde seg til, og så begynner sommeren 1948 å plage ham. Ut og stjæle hester har fått massiv internasjonal oppmerksomhet siden den kom ut i 2003, og Petterson har mottatt flere prestisjetunge priser for romanen. I Storbritannia ble han som første norske forfatter noensinne tildelt Independent Foreign Fiction Prize og The International IMPAC Dublin Literary Award. I Frankrike ble han tildelt litteraturprisene Le Prix Littéraire Européen Madeleine Zepter og Le Prix Mille Pages, og han ble nominert til den anerkjente litterære prisen Le Prix Médicis. Ut og stjæle hester ble også kåret til en av de fem beste bøkene i 2007 av New York Times Book Review. Her hjemme mottok Petterson Bokhandlerprisen og Kritikerprisen for romanen.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2012
ISBN 9788249509560
Innbinding Ebok
Tittel Ut og stjæle hester
Bokgruppe 852
I salg 08.05.2012
Design Exil design
Emne Romaner Skjønnlitteratur Bygder Svik Foreldre
Per Petterson

Per Petterson

Per Petterson (f. 1952, Oslo) er en av Nordens mest internasjonalt anerkjente forfattere. Bøkene hans er oversatt til over 50 språk.

Petterson har hatt betydelig suksess i både inn- og utland. Det store internasjonale gjennombruddet kom med romanen Ut og stjæle hester. I 2007 mottok han som første norske forfatter The International IMPAC Dublin Literary Award i 2007. På kortlisten til den prestisjetunge prisen var blant andre nobelprisvinner J.M. Coetzee, Cormac McCarthy, Salman Rushdie og Jonathan Safran Foer.

Romanen Jeg nekter utkom i 2012. For denne ble Petterson tildelt Bokhandlerprisen. Både Jeg nekter og Menn i min situasjon (2018) ble nominert til Kritikerprisen, Ungdommens kritikerpris og P2-lytternes romanpris.

 

Litterære priser:

2019 Språklig samlings litteraturpris
2016 Aschehougprisen
2016 Doblougprisen
2012 Bokhandlerprisen
2012 Gyldendalprisem
2009 Nordisk råds litteraturpris
2008 Brageprisen
2008 Kritikerprisen
2007 International IMPAC Dublin Literary Award
2007 Prix del Lecteurs de litterature europeenne
2006 Independent Foreign Fiction Prize
2006 Le Prix Millepages
2006 Le Prix Litteraire Europeen Madeleine Zepter
2003 Klassekampens litteraturpris
2003 Bokhandlerprisen
2003 Kritikerprisen
2000 Brageprisen
1996 Oktoberprisen
1993 Nota Bene Bokpris
1992 Språklig samlings litteraturpris
1988 Scheiblers legat
1987 Sarpsborgprisen

 

Utgitt på Oktober:

2021 Mitt Abruzzo. Journal 29.1.–18.7.2021
2018 Menn i min situasjon (Roman)
2012 Jeg nekter (Roman)
2008 Jeg forbanner tidens elv (Roman)
2004 Månen over Porten. Litterært og personlig (Essay)
2003 Ut og stjæle hester (Roman)
2000 I kjølvannet (Roman)
1996 Til Sibir (Roman)
1992 Det er greit for meg (Roman)
1989 Ekkoland (Roman)
1987 Aske i munnen, sand i skoa (Noveller)
Les mer

Andre i samme serie

 1. 14 artikler på 12 år + 3 essays
  kr 199
  På lager
 2. 16.07.41
  kr 199
  På lager
 3. 17. roman
  kr 199
  På lager
 4. 25. september-plassen
  kr 199
  På lager
 5. 48 rue Defacqz
  kr 199
  På lager
 6. Arild Asnes, 1970
  kr 199
  På lager
 7. Armand V.
  kr 199
  På lager
 8. Artikler 1993-2004
  kr 199
  På lager
 9. Artikler om litteratur 1966-1981
  kr 199
  På lager
 10. Aske i munnen, sand i skoa
  kr 199
  På lager
 11. Brød og våpen
  kr 199
  På lager
 12. Charlotte Isabel Hansen
  kr 229
  På lager
 13. Davids bror
  kr 199
  På lager
 14. Det dyrebare
  kr 229
  På lager
 15. Det er greit for meg
  kr 199
  På lager
 16. Dette er mine gamle dager
  kr 229
  På lager
 17. Dilettanten
  kr 199
  På lager
 18. Døden i Baugen
  kr 199
  På lager
 19. Ekkoland
  kr 199
  På lager
 20. Ellevte roman, bok atten
  kr 199
  På lager
 21. En plutselig frigjørende tanke
  kr 199
  På lager
 22. En tid for alt
  kr 229
  På lager
 23. Et rikt liv
  kr 199
  På lager
 24. Et stort øde landskap
  kr 199
  På lager
 25. Et velsignet barn
  kr 229
  På lager
 26. Fjøset
  kr 199
  På lager
 27. Forsøk på å beskrive det ugjennomtrengelige
  kr 199
  På lager
 28. Før du sovner
  kr 229
  På lager
 29. Genanse og verdighet
  kr 199
  På lager
 30. Golden boys
  kr 199
  På lager
 31. Hakk ; Entropi
  kr 199
  På lager
 32. Heretter følger jeg deg helt hjem
  kr 199
  På lager
 33. Herr Leonard Leonard
  kr 199
  På lager
 34. Herre
  Herre
  Ebok
  kr 199
  På lager
 35. Hun er der hele tiden
  kr 199
  På lager
 36. Hundene i Tessaloniki
  kr 199
  På lager
 37. Hverdag
  kr 199
  På lager
 38. Hyenene
  kr 199
  På lager
 39. I fjor sommer
  kr 199
  På lager
 40. I kjølvannet
  kr 199
  På lager
 41. Ingenting for ingenting
  kr 199
  På lager
 42. Irr! Grønt!
  kr 199
  På lager
 43. Jeg forbanner tidens elv
  kr 229
  På lager
 44. Jeg kunne gått hjem i blinde
  kr 199
  På lager
 45. Jeg vil leve
  kr 199
  På lager
 46. Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg
  kr 229
  På lager
 47. Journalisten
  kr 199
  På lager
 48. Kallet - romanen
  kr 199
  På lager
 49. Kåte dikt
  kr 199
  På lager
 50. Kjære, kjære Oluf
  kr 199
  På lager
 51. Kjærlighet
  kr 199
  På lager
 52. Kompani Orheim
  kr 229
  På lager
 53. Konglehjerte
  kr 199
  På lager
 54. Krig
  Krig
  Ebok
  kr 199
  På lager
 55. Kulisser
  kr 199
  På lager
 56. Like sant som jeg er virkelig
  kr 199
  På lager
 57. Løftet
  kr 199
  På lager
 58. Løvehjerte
  kr 199
  På lager
 59. Månen over Porten
  kr 199
  På lager
 60. Mannen som elsket Yngve
  kr 229
  På lager
 61. Maskinens uerstattelige deler
  kr 199
  På lager
 62. Maud og Aud
  kr 199
  På lager
 63. Medaljens forside
  kr 199
  På lager
 64. Mimina
  kr 199
  På lager
 65. Min kamp
  kr 229
  På lager
 66. Min kamp
  kr 229
  På lager
 67. Min kamp
  kr 229
  På lager
 68. Min kamp
  kr 229
  På lager
 69. Min kamp
  kr 229
  På lager
 70. Min kamp
  kr 229
  På lager
 71. Nåde
  Nåde
  Ebok
  kr 229
  På lager
 72. Når jeg er hos deg
  kr 229
  På lager
 73. Natt, regn
  kr 199
  På lager
 74. Nede i himmelen
  kr 199
  På lager
 75. Omgivelser
  kr 199
  På lager
 76. På fest hos litteraturen
  kr 229
  På lager
 77. På vei til en venn
  kr 199
  På lager
 78. Pixley Mapogo
  kr 229
  På lager
 79. Presten
  kr 199
  På lager
 80. Professor Andersens natt
  kr 199
  På lager
 81. Regntid
  kr 199
  På lager
 82. Romberg
  kr 199
  På lager
 83. Saganatt
  kr 199
  På lager
 84. Samlede dikt
  kr 199
  På lager
 85. Siss og Unn
  kr 199
  På lager
 86. Skuggen og dronninga
  kr 199
  På lager
 87. Sleng på byen
  kr 199
  På lager
 88. Spiraler
  kr 199
  På lager
 89. Stormkyss
  kr 199
  På lager
 90. Svik
  Svik
  Ebok
  kr 199
  På lager
 91. Svingstol og andre tekster
  kr 199
  På lager
 92. T. Singer
  kr 199
  På lager
 93. Thomas F's siste nedtegnelser til almenheten
  kr 199
  På lager
 94. Tiden det tar
  kr 199
  På lager
 95. Til Sibir
  kr 199
  På lager
 96. Uke 43
  kr 199
  På lager
 97. Uoppredd seng
  kr 199
  På lager
 98. Vi er presens
  kr 199
  På lager
 99. Vi har aldri vært her før
  kr 199
  På lager
 100. Yttersider
  kr 199
  På lager
 101. Øyer i hjertet
  kr 199
  På lager

Nyheter

Strålende kritikker til Per Pettersons siste i Tyskland

Per Pettersons roman fra 2018, Menn i min situasjon, er utkommet i Tyskland. Boken får strålende kritikker i flere av de største tyske avisene.
Les mer

Per Petterson - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Per Petterson
Les mer

Per Pettersons Mitt Abruzzo klatrer på bestselgerlista 

Per Pettersons Mitt Abruzzo. Journal 29.1.–18.7.2021 ble lansert fredag 8. oktober. Denne uka klatrer boken fra 13. til 10. plass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste.
Les mer

Petterson, Renberg og Skaranger nominert til Bokhandlerprisen 2021

I dag ble nominasjonene til Bokhandlerprisen 2021 offentliggjort. Tre av de ti nominerte bøkene er utgitt på Forlaget Oktober.
Les mer

Per Pettersons Mitt Abruzzo i nytt opplag

Per Pettersons Mitt Abruzzo. Journal 29.1.–18.7.2021 utkom 8. oktober til en rekke svært gode anmeldelser. Nå trykkes boken i et nytt opplag på 4000 eksemplarer. Samlet opplag er så langt på 12.000 eksemplarer. 
Les mer

Dansk kritikerros til Per Pettersons Mitt Abruzzo

Per Pettersons Mitt Abruzzo. Journal 29.1.–18.7.2021 utkom nylig i Danmark på forlaget Batzer&Co. De største danske avisene har gitt boken strålende kritikker.
Les mer