Per Pettersons Mitt Abruzzo klatrer på bestselgerlista 

 

 

 

Per Pettersons Mitt Abruzzo klatrer på bestselgerlista 

 

 

 

Per Pettersons Mitt Abruzzo. Journal 29.1.–18.7.2021 ble lansert fredag 8. oktober. Denne uka klatrer boken fra 13. til 10. plass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste.

 


Se lista her: 

https://bokhandlerforeningen.no/boklista/Skj%C3%B8nnlitteratur/723

 

Pettersons journal har fått mange svært gode anmeldelser siden den utkom. I Dagbladet fikk boken terningkast seks, i VG het det at «hvis Mitt Abruzzo skal vise seg å innvarsle en ny vei for Pettersons forfatterskap, er det all grunn til å glede seg til fortsettelsen».  


Anmelderne om Mitt Abruzzo:


«Pettersons desperate dagbok er skrevet med en så intens og nærmest manisk tilstedeværelse at jeg blir helt slått ut. Det skjer ikke ofte, kanskje et par tre ganger gjennom året, at jeg leser ei bok som er så overveldende god at jeg nærmest sitrer når jeg leser. Sånn er det med Per Pettersons dagbokaktige Mitt Abruzzo. Den har en nervøst intens tilstedeværelse som trollbinder leseren»

 CATHRINE KRØGER, DAGBLADET

 

«en tekst som viser at Per Pettersons fortelleråre på ingen måte er tørket inn. Han skriver med en voldsom energi og trøkk i språket, oftest i et høyt oppdrevet og nesten besettende tempo … Petterson bekrefter med denne boken at han er en ekte forfatter og et sant kunstnersinn … han skriver akkurat like så bra som vi vet han kan. På sitt beste gnistrende godt. Hvis Mitt Abruzzo skal vise seg å innvarsle en ny vei for Pettersons forfatterskap, er det all grunn til å glede seg til fortsettelsen»

 SINDRE HOVDENAKK, VG
 

«Petterson uttalar seg førebiletleg klart om dei personlege og litterære spørsmåla som til ei kvar tid opptar han … Gjennom den i utgangspunktet springande journalforma har Petterson fått formidla vesentlege bitar frå sitt eige liv – her er mykje han ikkje har snakka om offentleg før – og gitt oss fine innblikk i tenkinga hans kring litteratur … Forfattaren har endå ein gong fanga livet i skrift, sitt eige»

ALF KJETIL WALGERMO, VÅRT LAND
 

«Det er en fornøyelse å lese Per Petterson. Og særlig dette personlige dokumentet på drøye 400 sider. Tidvis oppleves det som å sitte ved den andre enden av bordet og høre forfatteren prate entusiastisk … nettopp formen som er valgt synes å være skreddersydd for Per Petterson og hans inviterende og ledige stil. Det er entusiasmen og begeistringen for mennesker og bøker som styrer 'Journalen' og lesegleden»

TURID LARSEN, DAGSAVISEN

 

«For hver gang hans dagbok er i ferd med å bli for smålåten, skjer det noe vesentlig. Petterson løfter seg og gir journalen temperament … han introduserer motiver med eksistensiell dybde … Han viser sårbarhet, virker ærlig, og later til å mene at de fleste andre er bedre mennesker enn ham selv. Helt nydelig blir det hver gang Per Petterson skriver om sin partner gjennom 30 år, som her: ‘Hun lyste. Jeg fikk bekrefta forelskelsen med to streker under’. Du skal være ganske barnslig – og storartet – for å skrive sånt»

INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN

«Mitt Abruzzo gir et unikt innblikk i Per Pettersons forfatterskap … Pettersons språklige kreativitet gjør grensene utydelige, skaper suggestiv litteratur, også av en dagbok … Nettopp dagbokas begrensning, at den skrives der og da, koplet til øyeblikket og dagsformen, gjør det mulig å undersøke hvordan erindring utfolder seg, i all dens unøyaktighet».

TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN
 

«Lesere av forfatterskapet vil ha glede av å lese hans refleksjoner rundt hvordan han fant sin litterære form … Han føler han strever like mye med den livsviktige lesningen som med romanskrivingen, men får allikevel lest mye … Disse leseropplevelsene bringer Petterson videre til oss på en måte som gjør at man får lyst til å mure seg inn på et småbruk over vinteren … Denne stadig pågående refleksjonen rundt litteraturens begrensninger og muligheter er det som lyser sterkest for meg»

KNUT HOEM, NRK BOK


«skrevet med en herlig åpenhet, til tider en sjølironisk distanse som både er ujålete, varm og nær. Et prosjekt av denne typen ville fort strandet om det ikke var ilandført av en så språklig sterk forfatter som Per Pettersen, en forfatter som tilsynelatende uten den minste anstrengelse klarer å gjøre et småbruk i Høland til poesi»
JAN-ERIK ØSTLIE, FRI FAGBEVEGELSE