Mitt Abruzzo

journal 29.1. - 18.7. 2021

Velg format

kr 399
På lager
ISBN
9788249524099

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2021
ISBN 9788249524099
Innbinding Innbundet
Tittel Mitt Abruzzo
Bokgruppe 410
I salg 08.10.2021
Design Exil Design
Emne 2020-2029 Forfattere Faglitteratur Norge Dagbøker Biografisk litteratur
"Jeg er 68 år nå og har vært det siden juli, den 18. Det er koronapandemi på andre året med alt hva det innebærer. Jeg sitter ved vinduet, det er 15 grader minus, det er januar. Det er ikke lyst ennå, men det er heller ikke mørkt, det var fullmåne i natt. Fra vinduet ser jeg ned mot skogkanten langs enga ikke langt fra grusveien og lindetrærne. På bergknatten like ved skal vi bygge et hus, et ikke veldig stort hus, og skal flytte ned dit fra dette huset som snart har vært hjemmet mitt i 28 år."

Gjennom halvåret fram til han fyller sekstini, tar forfatteren Per Petterson notater fra livet på Porten. Hver dag står han opp klokka seks og prøver å lese i to timer, sittende på en pinnestol eller stående ved kjøkkenbenken, før han går ned til skriverhytta for å arbeide. Han venter på nyheter om den røde jeepen som han håper kan reddes, men som kanskje
må vrakes. Stadig er det jobb som må gjøres på det lille småbruket, en tomt skal ryddes der et nytt hus kanskje kan komme opp, trær må felles, sauene må klippes, og han slåss med den rasende bukken som må mates og stelles og få pelsen klødd. Innimellom kjører han til Lillestrøm og møter Øivind, som han har hatt et dypt vennskap med i snart førti år. Med
storebroren Steen har han samtaler om slektas historie, om moren og faren og de to brødrene som alle er borte. Minner presser på, om barndom og oppvekst og en gutt som aldri kunne sitte stille, en nervøs gutt som ble en nervøs voksen og siden en nervøs eldre mann. Om møter med forfattere her hjemme og på reiser rundt i verden. Og som en skimrende tråd gjennom det hele finnes litteraturen, i en slags indre samtale om og med forfattere og bøkene deres.

"Mitt Abruzzo" er en både mollstemt og energisk tekst, skrevet fram med finstemt sårbarhet og røff humor, og hele veien med Pettersons umiskjennelige, lysende prosa.
"Trollbinder leseren. Pettersons desperate dagbok er skrevet med en så intens og nærmest manisk tilstedeværelse at jeg blir helt slått ut. Det skjer ikke ofte, kanskje et par tre ganger gjennom året, at jeg leser ei bok som er så overveldende god at jeg nærmest sitrer når jeg leser. Sånn er det med Per Pettersons dagbokaktige Mitt Abruzzo. Den har en nervøst intens tilstedeværelse som trollbinder leseren … Ved siden av det ganske fantastiske forfatter(selv)portrettet, er dette en litterær journal … Han gjenforteller handling, episoder, forfatterskjebner og forfattersamtaler med en slentrende original selvfølgelighet og de mest forbløffende bilder … Det er sjelden å lese noe som oppleves så lite pinlig privat, og samtidig så skåret til beinet, rent, vitalt, desperat, tørrvittig"
CATHRINE KRØGER, DAGBLADET
"Det er snakk opptegnelser fra corona-vinteren 2021, og frem til forfatterens 69-årsdag 18. juli i år. Litterær ferskvare må man altså kunne si, og en tekst som viser at Per Pettersons fortelleråre på ingen måte er tørket inn. Han skriver med en voldsom energi og trøkk i språket, oftest i et høyt oppdrevet og nesten besettende tempo … Petterson bekrefter med denne boken at han er en ekte forfatter og et sant kunstnersinn … han skriver akkurat like så bra som vi vet han kan. På sitt beste gnistrende godt. Hvis Mitt Abruzzo skal vise seg å innvarsle en ny vei for Pettersons forfatterskap, er det all grunn til å glede seg til fortsettelsen"
SINDRE HOVDENAKK, VG
"Petterson uttalar seg førebiletleg klart om dei personlege og litterære spørsmåla som til ei kvar tid opptar han… interessant er det jo, så det held! … Ein verkeleg stor styrke med boka er korleis ho plasserer forfattaren midt det manuelle arbeidet som pregar livet på eit småbruk. Her blir vi kjente med mykje av næringsgrunnlaget for Pettersons bøker, så å seie … Gjennom den i utgangspunktet springande journalforma har Petterson fått formidla vesentlege bitar frå sitt eige liv – her er mykje han ikkje har snakka om offentleg før – og gitt oss fine innblikk i tenkinga hans kring litteratur … for ein svoren Petterson-lesar som meg var dette ei bok i rette tid. Forfattaren har endå ein gong fanga livet i skrift, sitt eige"
ALF KJETIL WALGERMO, VÅRT LAND
"Det er bare å glede seg. Per Petterson byr på sitt eget svært intense indre og ytre liv i ny bok … Det er en fornøyelse å lese Per Petterson. Og særlig dette personlige dokumentet på drøye 400 sider. Tidvis oppleves det som å sitte ved den andre enden av bordet og høre forfatteren prate entusiastisk. Om sine yndlingsforfattere for eksempel. De er mange … Petterson gir fine glimt inn i egen skriveprosess. Her er mye humor og ironisering … nettopp formen som er valgt synes å være skreddersydd for Per Petterson og hans inviterende og ledige stil. Det er entusiasmen og begeistringen for mennesker og bøker som styrer 'Journalen' og lesegleden"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"Storartet ... For hver gang hans dagbok er i ferd med å bli for smålåten, skjer det noe vesentlig. Petterson løfter seg og gir journalen temperament, men ikke på den måten hans svenske kollega Lars Norén ble så kjent for å gjøre i sine fire dagbøker. Petterson begår ikke et eneste karakterdrap, han introduserer motiver med eksistensiell dybde … Han viser sårbarhet, virker ærlig, og later til å mene at de fleste andre er bedre mennesker enn ham selv. Helt nydelig blir det hver gang Per Petterson skriver om sin partner gjennom 30 år, som her: ‘Hun lyste. Jeg fikk bekrefta forelskelsen med to streker under’"
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN
"Lesere av forfatterskapet vil ha glede av å lese hans refleksjoner rundt hvordan han fant sin litterære form … Han føler han strever like mye med den livsviktige lesningen som med romanskrivingen, men får allikevel lest mye … Disse leseropplevelsene bringer Petterson videre til oss på en måte som gjør at man får lyst til å mure seg inn på et småbruk over vinteren … Denne stadig pågående refleksjonen rundt litteraturens begrensninger og muligheter er det som lyser sterkest for meg"
KNUT HOEM, NRK BOK
"Mitt Abruzzo gir et unikt innblikk i Per Pettersons forfatterskap … Pettersons språklige kreativitet gjør grensene utydelige, skaper suggestiv litteratur, også av en dagbok … Nettopp dagbokas begrensning, at den skrives der og da, koplet til øyeblikket og dagsformen, gjør det mulig å undersøke hvordan erindring utfolder seg, i all dens unøyaktighet … Jeg, som i motsetning til Petterson har fullført et universitetsstudium, opplever meg ubelest i møte med ham. Samtidig ser jeg i Mitt Abruzzo et nakent, varmt hjerte for litteratur. Bøkene utgjør her en forbindelse til liv, uavhengig av hvor mye man har lest … Pettersons journal viser hvordan små undere skjer, dag for dag, etter en lang, pandemisk vinter"
TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN
"skrevet med en herlig åpenhet, til tider en sjølironisk distanse som både er ujålete, varm og nær. Et prosjekt av denne typen ville fort strandet om det ikke var ilandført av en så språklig sterk forfatter som Per Pettersen, en forfatter som tilsynelatende uten den minste anstrengelse klarer å gjøre et småbruk i Høland til poesi"
JAN-ERIK ØSTLIE, FRI FAGBEVEGELSE
Per Petterson

Per Petterson

Per Petterson (f. 1952) er en av Nordens mest internasjonalt anerkjente forfattere. Han har utgitt ni bøker og er oversatt til over 50 språk.

Petterson har hatt betydelig suksess i både inn- og utland. Det store internasjonale gjennombruddet kom med romanen Ut og stjæle hester. I 2007 mottok han som første norske forfatter The International IMPAC Dublin Literary Award i 2007. På kortlisten til den prestisjetunge prisen var blant andre nobelprisvinner J.M. Coetzee, Cormac McCarthy, Salman Rushdie og Jonathan Safran Foer.

Petterson har blitt tildelt en rekke litterære priser, blant annet Brageprisen, Nordisk råds litteraturpris og Independent Foreign Fiction Prize.

Romanen Jeg nekter utkom i 2012. For denne ble Petterson tildelt Bokhandlerprisen. Både Jeg nekter og Menn i min situasjon (2018) ble nominert til Kritikerprisen, Ungdommens kritikerpris og P2-lytternes romanpris.

 

Litterære priser:

Språklig samlings litteraturpris 2019

Aschehougprisen 2016

Doblougprisen 2016

Bokhandlerprisen 2012

Gyldendalprisem 2012

Nordisk råds litteraturpris 2009

Brageprisen 2008

Kritikerprisen 2008

International IMPAC Dublin Literary Award 2007

Prix del Lecteurs de litterature europeenne 2007

Independent Foreign Fiction Prize 2006

Le Prix Millepages 2006

Le Prix Litteraire Europeen Madeleine Zepter 2006

Klassekampens litteraturpris 2003

Bokhandlerprisen 2003

Kritikerprisen 2003

Brageprisen 2000

Oktoberprisen 1996

Nota Bene Bokpris 1993

Språklig samlings litteraturpris 1992

Scheiblers legat 1988

Sarpsborgprisen 1987

 

Av Per Petterson:

2018 Menn i min situasjon
2012 Jeg nekter
2008 Jeg forbanner tidens elv
2004 Månen over Porten. Litterært og personlig
2003 Ut og stjæle hester
2000 I kjølvannet
1996 Til Sibir
1992 Det er greit for meg
1989 Ekkoland
1987 Aske i munnen, sand i skoa
Les mer

Nyheter

Strålende kritikker til Per Pettersons siste i Tyskland

Per Pettersons roman fra 2018, Menn i min situasjon, er utkommet i Tyskland. Boken får strålende kritikker i flere av de største tyske avisene.
Les mer

Per Petterson - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Per Petterson
Les mer