Jeg nekter

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249510931
"Pettersons språk er like jordnært og renset for stor fakter og jåleri som det alltid er – ikke alltid etter boka, så å si, men rytmisk og en lesers glede. Denne evnen til formidling er da også en avgjørende forutsetning for at romanen kommer igjennom som hel ved – med uimotståelig kraft til å bevege leseren. Det er lett å tenkes seg romanfigur-kandidater med større publikumsappell enn to menn midt i femtiårene, for hvem det meste av livet synes kjørt. Det sier mye om Per Petterson at han gjør den forestillingen til skamme og står der han er. At den siste brikken i puslespillet mangler, er et løft i seg selv"
LEIF EKLE, NRK P2
"en roman helt på høyde med Ut og stjæle hester, minst, en helt bemerkelsesverdig god roman, en mesterlig roman: Nær, rystende, krevende, enkel, rå ... Leseren får en følelse av at det er nå eller aldri: Ikke hvile på laubærene, men skrive om det som er vanskeligst å få tak i og på. Hvor ofte får man en slik følelse av norsk litteratur eller av litteratur i det hele tatt? Ikke ofte og ikke lenge av gangen, veldig sjelden så lenge som i denne boken ... Som realist er Petterson uten like i norsk litteratur nå, og i denne realismen ligger erkjennelsen av at verden yter en mye sterkere og mer rystende motstand enn noe individ kan like eller egentlig finne seg i ... det siste møtet mellom far og sønn ... må være ett av de sterkeste av dét slaget i norsk litteratur overhodet"
ERIK BJERCK HAGEN, MORGENBLADET
"Det er gode grunner til at Per Petterson er blitt en internasjonal litterær stjerne ... En vakker og trist og barmhjertig og ubønnhørlig tekst ... bekrefter Per Pettersons status som en av Norges aller, aller beste romanforfattere i dag ... Med stillferdig selvfølgelighet omdanner nordmannen alle verdens tilfeldigheter til litteratur ... I den sikre og store skjønnheten i språket ligger det et løfte om forsoning som gjør forvirringen og sorgen i hovedpersonenes liv desto vanskeligere å bære for oss som leser ... ei bok du trygt kan gi bort til vennene dine til jul"
TRYGVE RIISER GUNDERSEN, DAGBLADET
"Per Petterson har klart det igjen: Hans nye roman er mørk i gløden, men stråler av lys ... Det er en lykke å lese Per Petterson, også denne gangen ... Petterson skriver så lett, så fuglelett. Korte, presise setninger, aldri antydning til litterært jåleri eller språklig dekor. Likevel puster disse setningene og linjene så samstemt og fint at det nærmer seg poesi ... Jeg nekter er blitt en perle av en roman ... det overraskende og uforutsette gir romanen spenning og driv. Per Petterson viser igjen hvilken strålende forteller han er"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"Petterson opnar sår og viser korleis ein er dømd til å velje, heile tida. Det gjer han på ein upretensiøs, empatisk, men òg kraftfull måte ... Her er forma endå meir distinkt og finslipt. Det eg likevel synest er det mest karakteristiske og kraftfulle hos forfattaren, er evna til å velje ut nøkkelscener, skildre hendingar som blir ståande, både som verkjande sår og som vegskilje i eit menneskeliv ... Ved å ta vekk skorpa, opne opp sår, viser Petterson fram korleis ein er dømd til å velje, heile tida, og kor smertefullt det kan vere. Men han viser òg enkelt og likefram kva fridom og mulegheiter dette gir."
MARGUNN VIKINGSTAD, DAG OG TID
"Beksvart, poetisk, rått og vakkert. Petterson må bare leses ... Den mest underfortalte personen i denne underfortalte fortellingen er Tommys mor, Tya Berggren. Hun som stakk. Måten hennes liv blir rammet inn på er kjernen i boka og blant de såreste personportretter i norsk litteratur. Som leser kunne en til tider ønsket mer informasjon, blant annet at Petterson hadde forlatt personene litt senere denne spesielle dagen. Da hadde dette blitt en litt mer tradisjonell roman. Jeg nekter, må Petterson ha tenkt. Han ville heller gi oss personer vi aldri klarer å riste av oss. Han ville heller gi oss dette underfortalte lille mesterverket"
OLE JACOB HOEL, ADRESSEAVISEN
"et usedvanlig velkomponert og stilsikkert verk. Det må definitivt regnes som bokhøstens foreløpige høydepunkt ... Romanen er mesterlig komponert ... Pettersons største styrke som forfatter er, nå som før, evnen til å gi litterær form og stemme til allminnelige menneskelige erfaringer. Heller enn å grave seg ned i unntaksmenneskets psykologi, skildrer han vanlige menneskers følelsesliv på en naturlig og troverdig måte"
FRODE HELMICH PEDERSEN, BERGENS TIDENDE
"Pettersons ambisiøse skildring av personer som vender seg bort fra vold, fra livet, fra døden, er noe av det sterkeste jeg har lest på lenge ... Skildringene av svik, vold og foreldreløshet for fire barn - Tommy, Siri og to yngre, navnløse tvillinger - er hjerteskjærende ... Romanen vekker en sterk trang til å vite mer om personene, lese om igjen ... kanskje er det så enkelt, at Pettersons mesterskap, som han har fått verdensvid anerkjennelse for, består i å kunne skrive om det enkleste, det som er vanskeligst å skildre godt, det såre, nære forholdet mellom far, mor og barn, mellom søster og bror, mellom venner?"
TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN
"Fortellingens magi ligger i at den fremstår som mer autentisk enn virkeligheten … På mesterlig vis greier Petterson å holde nerve og fokus selv når fortellerstemmer, steder og tider skifter brått og overraskende. Det er disse sømløse overgangene som hever skjebneskildringene opp fra papiret, selvsagt i kombinasjon med et stålsolid og elegant språk ... Sjelden glitrer det slik av en norsk sosialrealistisk oppvekstskildring"
MAY GRETHE LERUM, VG
"Per Petterson har skrevet årets beste norske roman ... den er like intens og mektig, like voldsom og dempet som de to forrige ... når skal han egentlig kjøres fram for alvor som Norges kandidat til nobelprisen i litteratur? ... for hvert nedslag i ulike tidsperioder, så søker Petterson smertepunktene, de vondeste møtene, det vanskeligst gripbare, med et dirr i rytmen som aldri dempes. Og det er så fantastisk elegant gjort, med utgangspunkt i en jordnær røffhet og ekthet som gjennomsyrer teksten. Og med dette utgangspunktet klarer Petterson å løfte teksten og skape åpninger og anelser som er like forbløffende vakre som de er vonde"
GEIR VESTAD, HAMAR ARBEIDERBLAD
"Hver eneste setning hos Petterson står meislet som om den aldri hadde vært skrevet før, og det er kriteriet for mesterskap i en tid der språket gir etter for slitasje … Jeg nekter en betydelig samtidsroman i krønikeform"
LARS BONNEVIE, WEEKENDAVISEN (DANMARK), anmeldelse av den norske utgaven
"Per Petterson gjør det igjen ... «Det sku’ vær’ så godt, så er det faktisk skidt.» sang Kjeld Abell på trettitallet. I Per Pettersons praktfulle, åpne, «Jeg nekter» fra våre dager heter det et sted lengselsfullt: «Alt skulle være som det ikke hadde vært.» Her får vi se hvordan det var og er. Hverdagslig. Spennende. Gripende."
JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD
"Pettersons hverdagslige betraktninger av livet går igjen i bøkene hans, og i Jeg nekter blir vi igjen tatt med under huden på en rekke personer; enkelt, naturlig og dypt ... en oppløftende og dypt menneskelig bok, med humoristiske glimt som sier at det så lenge det er liv, er det håp. Jeg nekter er den fjerde boka jeg leser av Per Petterson, og jeg vil bare ha mer"
KJETIL SKOTTE, OPPLAND ARBEIDERBLAD
"Det skjer noe når man leser Pettersons bøker, det skjer igjen i «Jeg nekter»: En helt klar opplevelse av egenart, i språket og stoffet, av noe veldig pettersonsk, og samtidig en like klar fornemmelse av gjenkjenning, av noe nettopp sant ...Språket har i seg et eget lys, det er liv ... Det er ikke selvsagt at slik litteratur skrives, men Petterson får det til å føles som det mest naturlige i verden. Det er ikke annet å si enn: Les."
ELISABETH SKIFJELD, TELEMARKSAVISA
"Var Ut og stjæle hester et mesterverk, ja, da overgår Per Petterson seg selv i denne boka ... Pettersons skildring av vennskapet mellom de to guttene er var og vakker ... Pettersons språk flyter organisk av sted og blir suggererende og medrivende, frydefullt og uimotståelig ... Boka er som livet selv, vidunderlig, smertefull og åpen."
EMIL OTTO SYVERTSEN, FÆDRELANDSVENNEN
"Jeg nekter vil bli lest med stor innlevelse i mange tiår framover. Den er humanistisk og åpen, den er formfullendt, men ikke fullstendig selvforklarende. Den er stor litterær kunst ... Fordi romanen sender leseren inn i store spørsmål om det å være menneske, men unnlater å gi klare svar, er det bare å lese igjen og igjen, med stadige støt av litterær lykke og forståelse"
HENNING KARLBOM, MOSS AVIS
«en stor roman i et sterkt forfatterskap … rørende og suverent underspilt»
JEPPE KROGSGAARD CHRISTENSEN, BERLINGSKE TIDENDE (DANMARK), anmeldelse av den norske utgaven
"Alle snakker om familien, eller om de altoppslukende kjærlighetsforholdene. Jeg nekter er en mørk og varm utforsking av den stille og sterke og langsomme relasjonen som noen ganger er aller vanskeligst å få tak på: vennskapet. Etter hvert er det mange som skriver nesten som Per Petterson. Men det er ingen som skriver som Per Petterson."
TRYGVE RIISER GUNDERSEN, DAGBLADET Årets beste bøker 2012
"Aldri har en norsk forfatter skrevet så jævla bra om å kjøre bil, om det som finnes utenfor bilen og det man tar med seg inn i bilen. Simpelthen om å være i bil. En uventet bonus er at Petterson også gir gass på sin humoristiske, eh, pedal"
TERJE THORSEN, DAGBLADET Årets beste bøker 2012
"For en åpning på en roman! Petterson skriver etter prinsippet om å kjøre ut så hardt du kan og øke på etter hvert. En oppvisning i dramaturgi og prosakunst."
FREDRIK WANDRUP, DAGBLADET Årets beste bøker 2012
"Vakker, var og sterk roman"
SØLVI WÆRHAUG, VG Årets beste bøker 2012
"En av de viktigste fortellingene jeg har lest om vennskap"
MARI NYMOEN NILSEN, VG Årets beste bøker 2012
"Scenene spiller seg ut i et språk som bare Petterson fører"
GURI HJELTNES, VG Årets beste bøker 2012
"Ordet "lysende" melder seg, selv om dette er mørk lesning. Tenk så fint det er at vi har Per Petterson"
SILJE BEKENG, KLASSEKAMPEN Årets bøker 2012
"Hvilke stengsler lager mennesker for seg selv i et samfunn som det norske? Og hvilke settes utenfra? Uovertruffen fortellerkunst"
TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN Årets bøker 2012
"Nok en sterk roman fra Petterson, om å leve sammen med andre når livet stiller seg i veien. Og om å bryte når dét er nødvendig"
BJØRN IVAR FYKSEN, KLASSEKAMPEN Årets beste bøker 2012
"Petterson viser med denne romanen alle sine styrker som forfatter: En smidig, uanstrengt prosa, som gir et troverdig utttrykk for de litterære personenes emosjonelle liv. Et sikkert blikk for vanlige menneskers reaksjoner og livserfaringer. Og ikke minst en særegen evne til litterær komposisjon som gir både dybde og bredde til historien om de to vennene Jim og Tommy"
FRODE HEIMLICH PEDERSEN, BERGENS TIDENDE Årets beste bøker 2012
"en oppløftende og dypt menneskelig bok, med humoristiske glimt som sier at så lenge det er liv, er det håp."
KJETIL SKOTTE, OPPLAND ARBEIDERBLAD Anmeldernes favoritter 2012
"suverent ... hører til førstedivisjonen av skandinaviske forfattere ... Per Petterson skriver lavmælt og konsist om tilværelsens spissbelastede situasjoner. Til leserens store tilfredshet"
SØREN VINTERBERG, POLITIKEN (DANMARK), anmeldelse av den norske utgaven
"Petterson bekrefter nok en gang at han er en av Nordens ledende realistiske forfattere. Øm til skinnet. Men mørket og melankolien følger alltid med ... igjennom alt samme hører vi Per Pettersons egen karakteristiske forfatterstemme, dyp, sårbar, insisterende ... man kommer aldri tettere på et guttesinn"
LISELOTTE WIEMER, KRISTELIGT DAGBLAD (DANMARK), anmeldelse av den norske utgaven
"Denne boka klarer du ikke å legge fra deg ... Petterson unngår klisjeene, selv om han tar opp evige temaer som fraværende far, en mor som forsvinner, en far som slår, og barn som overlever mot alle odds"
ANETTE OS, FÆDRELANDSVENNEN Årets beste bøker 2012
”Per Petterson setter trassig overlevelsesvilje opp mot stille resignasjon i sin nye, mesterlige roman … Klarer han det igjen, de sanne setningene? Øyeblikkets intensitet og det utrolige nærværet som karakteriserer hans sju tidligere skjønnlitterære bøker? Ja, i høyeste grad… Det er pure Petterson, det her. Til leserens udelte glede.”
MAY SCHACK, POLITIKEN (Danmark)
”Per Petterson, norsk litteraturs klarest lysende stjerne, har skrevet en mesterlig roman om vennskap, vold, fortapelse … Komposisjonen i Per Pettersons tekniske praktstykke av en roman er som fortellekunst forførende”
THOMAS THURAH, INFORMATION (Danmark)
”gjennomlyst av klar og innsiktsfull menneskekunnskap … Petterson er virkelig en mesterlig samtidsskildrer. Hans prosa er presis, enkel og likevel så magisk annerledes at den hele tiden gir ny innsikt … Lykkelig er den som har Petterson til gode.»
BENT STENBAKKEN, NORDJYSKE (Danmark)
"Uhyre raffinert … en saftig og mytologisk historie»
HENRIK DAHL, WEEKENDAVISEN (Danmark)
”Petterson bekrefter sitt ry som Nordens ledende realistiske forfatter … en hjerteskjærende motsetning mellom makt og avmakt, taushet og tale setter seg i hvert ord på sidene. Og i leserens sjel.»
LISELOTTE WIEMER, KRISTELIGT DAGBLAD (Danmark)
”Per Petterson undersøker på fåmælt vis hvordan menneskeskjebner formes. Det er overveldende … Per Petterson er makeløs når det dreier seg om å legge de største problemstillinger inn i de minste skjebner. Der – i fri flukt gjennom alminnelighet og virkelighet – får de en form som får eksistensen til å skjelve»
HENRIETTE BACHER LIND, JYLLANDS-POSTEN (Danmark)
«Historien fenger fra første linje, og Jeg nekter er tross sin tilsynelatende realisme en nærmest magisk litteraturopplevelse. Hvilket ikke minst skyldes Pettersons sublime beherskelse av språket. Det her er Petterson når han er best. Og så blir det altså ikke meget bedre.»
HENRIK QUEITSCH, EKSTRA BLADET (Danmark)
«Jeg nekter er fullt ut like så god som Pettersons andre bøker, og jeg er nær ved å synes at han til og med overgår seg selv i denne romanen. I hvert fall føyer enda en perle seg til et suverent forfatterskap!"
PERNILLE LISBORG, LITTERATURSIDEN (Danmark)
Jeg nekter er tross sin tilsynelatende realisme en nærmest magisk litteraturopplevelse. Hvilket ikke minst skyldes Pettersons sublime beherskelse av språket.Og så blir det altså ikke meget bedre”
HENRIK QUEITSCH, EXTRA BLADET, 6 STJERNER, en av årets beste bøker 2013 (Danmark)
«Per Petterson blir man aldri lei av å lese. I bok etter bok varierer han sitt grunnstoff med et aldri sviktende nærvær. Fedre og sønner og søskenforhold er denne gang tilsatt et guttevennskap som omdreiningspunkt.»
MAY SCHACK, POLITIKEN, ÅRETS BESTE BØKER (Danmark)
«En mesterlig undersøkelse av tid ... en trollbindende prestasjon av den norske mesteren»
NEEK MUKHERJEE, THE GUARDIAN
«Gjenkjennelige skandinaviske størrelser finnes der (snø, skøyting og depresjon), men stoffet er mer Ingmar Bergman enn Stieg Larsson: spenningen ligger ikke i plottet, men i skriften, med sine enestående sykliske setninger»
BLAKE MORRISSON, THE GUARDIAN, Forfatternes bokfavoritter 2014
«en av [Pettersons] mest gåtefulle romaner til nå … noen scener, som den på innsjøen når isen begynner å sprekke, ligner skinnende spørsmålstegn».
PAUL BINDING, TIMES LITERARY SUPPLEMENT, Årets beste bøker 2014
"En gripende, melankolsk roman om båndene som har blitt knyttet og brutt mellom venner og familiemedlemmer"
LUCY SCHOLES, THE INDEPENDENT
"Nådeløst, ofte sjokkerende, men alltid tilfredsstillende ... karakterenes historier fortelles med en brutal ærlighet og forsterker følelsen av eksistensiell lede"
MATTHEW BREMNER, FINANCIAL TIMES
"En usedvanlig medmenneskelig bok ... Jeg nekter slår seg ned i hjertet ditt og forblir der»
EILEEN BATTERSBY, THE IRISH TIMES
"Nobelprisvinneren Patrick Modiano hevder å ha skrevet flere versjoner av den samme romanen gjennom hele sin karriere; på en måte har Petterson gjort det samme, men hans angstfylte presisjon er av slik kvalitet at ingen burde klage"
CATHERINE TAYLOR, THE DAILY TELEGRAPH, 5 av 6 stjerner
«En grundig undersøkelse av hvordan sorg kan gi gjenklang i årtier»
ANTHONY CUMMINGS, METRO
En utsøkt historie om et vennskap som dannes og går tapt i skjebnens irrganger"
THE SCOTSMAN
"Petterson skriver mer om fravær enn han skriver om nærvær, og denne historien har en slik elegant finesse som på et eller annet vis sniker seg inn i deg"
THE IRISH INDEPENDENT
"«Han har en særegen stemme, beveger seg i gråsonene, forteller ikke for mye … Sidene er impregnert med en klar tristhet … Petterson vrenger hjertet vårt som en hanske»
ÉRIC NEUHOFF, LE FIGARO (Frankrike)
“et sterkt og gripende forfatterskap ... Bøkene hans er av det slaget som fester seg … Ingen kan som Per Petterson gjøre følelsene så tydelige og nummenheten så merkbar … Gå ikke glipp av Jeg nekter. En strålende roman som griper tak i deg og overvelder deg med sparsomme virkemidler og antydningens kraft»
AL. F., LIVRES HEBDO (Frankrike)
«Per Petterson viser frem følelsene i stedet for å fortelle om dem. Og skriver vidunderlig om barndom og vennskap … Forfatteren av Ute og stjæle hester kan kunsten å gjøre karakterenes følelser håndgripelige. Man har fuktige øyne og grøtete stemme etter endt lesning. En mektig roman som bekrefter nordmannens unike talent. Utvilsomt en av de største nordiske forfatterne i vår tid»
ALEXANDRE FILLON, LIRE: (Frankrike)
«bringer frem tusen minner, tusen hemmeligheter, tusen merkverdigheter … Jeg nekter handler om det konkrete livet, hva man får ut av det og hva som er nektet oss.»
MATHIEU LINDON, LIBÉRATION (Frankrike)
«en følsom og var roman som undersøker menneskenes skjøre hjerter … et oppsiktsvekkende presist språk gjennomlyser»
BÉATRICE ARVET, LA SEMAINE (Frankrike)
«en urovekkende flerstemt roman, tilsynelatende tilfeldig oppbygd … Utover fortellingens skjønnhet og den elegante stilen, er det karakterenes medmenneskelighet, oppsummert i noen gripende passasjer, som forundrer og fascinerer oss»
PHILIPPE CHEVILLEY, LES ECHOS (Frankrike)
“Vidunderlig roman om vennskapet mellom to menn … en flerstemt roman skrevet med en sjelden presisjon»
LA GAZETTE (Frankrike)
«Fortellingen virker styrt av kraften i en skrift som veksler mellom de geografiske stedenes realisme, følelsenes flyktighet og stillhetens og savnets mysterium»
SYLVIE BRESSLER, ESPRIT
«en gripende roman hvor de følelsesmessige nedturene, raseriet og viljen til å overleve skrives frem med en utrolig presisjon»
YVES BARUFFALDI, LE DAUPHINÉ LIBÉRÉ (Frankrike)
«De emosjonelle landskapene er virkningsfullt tette og nære … En enkel tanke treffer en annen: anger, minner og falmende forhåpninger stablet sammen uten overdrivelser eller forskjønnelser … [Petterson] forvandler det ordinære til magi»
HARRIET LANE, NEW YORK TIMES BOOK REVIEW (USA)
«En mesterlig ny roman fra Per Petterson, som tilbyr en av litteraturens største gaver … et velkomment tilfluktssted i vår kakofoniske verden»
NPR Radio (USA)
“elegant og sorgfull … Man leser denne boken med en hånd presset til hjertet ... Pettersons språk er uklanderlig”
BETH KEPHART, NEW YORK JOURNAL OF BOOKS (USA)
«Den siste boken fra den internasjonalt anerkjente forfatteren er kanskje hans tristeste og sterkeste om istykkerrevne familier, forbigåtte muligheter, tapte vennskap, og anger som varer livet ut … en brilliant og tankefull historie om hvordan en liten impulsiv handling kan ha en ugjenkallelig effekt på ens eget liv og likeledes en smittende effekt på andres liv»
PUBLISHERS WEEKLY (USA)
«I Jeg nekter bruker den norske forfatteren Per Petterson sitt enorme talent på å undersøke vennskapets kraft, tiden som går forbi og den langvarige effekten av små handlinger … Der Pettersons andre romaner slår seg rolig ned i hjertet ditt, fyrer denne opp en rakett. Jeg nekter er forfatterens mest emosjonelt ladede og sterkeste roman hittil»
KERRI WESTENBERG, STAR TRIBUNE (USA)
«Don Bartletts oversettelse fanger den lakoniske skjønnheten ved Pettersons idiosynkratiske prosastil … En roman som nekter å imøtekomme leserens trang til en pen avslutning. I stedet får vi noe mer foruroligende og livsnært»
JON MICHAUD, WASHINGTON POST (USA)
“Uten pyroteknikker skriver Petterson levende, til og med lidenskapelig, frem sine karakterer og arbeiderklassens Norge. Flere dager etter endt lesning kan leseren fortsatt ha drømmer om is som slår sprekker»
KIRKUS REVIEW (USA)v
"I sin helhet er Jeg nekter mesterlig komponert og gir en fantastisk leseropplevelse ...Gjennom min lesende liv er det en håndfull forfattere som har produsert en bemerkelsesverdig effekt: Mari Lynne Robinson, Michael Ondaatje, Anne Carson … Noen ganger føles det som deres elegante prosa kan slå meg i stykker, men i stedet, ved bokens slutt, blir jeg på et eller annet vis satt sammen igjen på en litt annen måte. Pettersons Jeg nekter gir denne typen forhøyet leseopplevelse ... ubehagelig, spennende og minneverdig"
S. KIRK WALSH, SAN FRANSISCO CHRONICLE (USA)
To menn møtes tilfeldig en tidlig morgen på brua over til Ulvøya i Oslo. Tommy og Jim. De har ikke sett hverandre på femogtredve år, men en gang hadde de vært venner så langt tilbake de kunne huske. Et vennskap like naturlig som å puste. Men hva skjer hvis den ene plutselig får det for seg at et vennskap må fortjenes? Og i dag: Jim står og fisker på brua, og Tommy kommer kjørende i sin nye Mercedes. Er det ikke rart, sier han, at ting kan bli sånn, omvendt. Fortid møter nåtid i det døgnet vi følger dem, tidlig i september, 2006.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2012
ISBN 9788249510931
Innbinding Ebok
Tittel Jeg nekter
Bokgruppe 852
I salg 20.09.2012
Design Mona Persdatter Bekkevad
Emne 1960-1969 Romaner Østlandet Skjønnlitteratur Vennskap 2000-2009 1970-1979
Per Petterson

Per Petterson

Per Petterson (f. 1952, Oslo) er en av Nordens mest internasjonalt anerkjente forfattere. Bøkene hans er oversatt til over 50 språk.

Petterson har hatt betydelig suksess i både inn- og utland. Det store internasjonale gjennombruddet kom med romanen Ut og stjæle hester. I 2007 mottok han som første norske forfatter The International IMPAC Dublin Literary Award i 2007. På kortlisten til den prestisjetunge prisen var blant andre nobelprisvinner J.M. Coetzee, Cormac McCarthy, Salman Rushdie og Jonathan Safran Foer.

Romanen Jeg nekter utkom i 2012. For denne ble Petterson tildelt Bokhandlerprisen. Både Jeg nekter og Menn i min situasjon (2018) ble nominert til Kritikerprisen, Ungdommens kritikerpris og P2-lytternes romanpris.

 

Litterære priser:

2019 Språklig samlings litteraturpris
2016 Aschehougprisen
2016 Doblougprisen
2012 Bokhandlerprisen
2012 Gyldendalprisem
2009 Nordisk råds litteraturpris
2008 Brageprisen
2008 Kritikerprisen
2007 International IMPAC Dublin Literary Award
2007 Prix del Lecteurs de litterature europeenne
2006 Independent Foreign Fiction Prize
2006 Le Prix Millepages
2006 Le Prix Litteraire Europeen Madeleine Zepter
2003 Klassekampens litteraturpris
2003 Bokhandlerprisen
2003 Kritikerprisen
2000 Brageprisen
1996 Oktoberprisen
1993 Nota Bene Bokpris
1992 Språklig samlings litteraturpris
1988 Scheiblers legat
1987 Sarpsborgprisen

 

Utgitt på Oktober:

2021 Mitt Abruzzo. Journal 29.1.–18.7.2021
2018 Menn i min situasjon (Roman)
2012 Jeg nekter (Roman)
2008 Jeg forbanner tidens elv (Roman)
2004 Månen over Porten. Litterært og personlig (Essay)
2003 Ut og stjæle hester (Roman)
2000 I kjølvannet (Roman)
1996 Til Sibir (Roman)
1992 Det er greit for meg (Roman)
1989 Ekkoland (Roman)
1987 Aske i munnen, sand i skoa (Noveller)
Les mer

Nyheter

Strålende kritikker til Per Pettersons siste i Tyskland

Per Pettersons roman fra 2018, Menn i min situasjon, er utkommet i Tyskland. Boken får strålende kritikker i flere av de største tyske avisene.
Les mer

Per Petterson - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Per Petterson
Les mer

Per Pettersons Mitt Abruzzo klatrer på bestselgerlista 

Per Pettersons Mitt Abruzzo. Journal 29.1.–18.7.2021 ble lansert fredag 8. oktober. Denne uka klatrer boken fra 13. til 10. plass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste.
Les mer

Petterson, Renberg og Skaranger nominert til Bokhandlerprisen 2021

I dag ble nominasjonene til Bokhandlerprisen 2021 offentliggjort. Tre av de ti nominerte bøkene er utgitt på Forlaget Oktober.
Les mer

Per Pettersons Mitt Abruzzo i nytt opplag

Per Pettersons Mitt Abruzzo. Journal 29.1.–18.7.2021 utkom 8. oktober til en rekke svært gode anmeldelser. Nå trykkes boken i et nytt opplag på 4000 eksemplarer. Samlet opplag er så langt på 12.000 eksemplarer. 
Les mer

Dansk kritikerros til Per Pettersons Mitt Abruzzo

Per Pettersons Mitt Abruzzo. Journal 29.1.–18.7.2021 utkom nylig i Danmark på forlaget Batzer&Co. De største danske avisene har gitt boken strålende kritikker.
Les mer