Månen over Porten

Velg format

kr 119
På lager
ISBN
9788249509812

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2012
ISBN 9788249509812
Innbinding Ebok
Tittel Månen over Porten
Bokgruppe 852
I salg 08.05.2012
Design Exil design
Emne Personlige beretninger Faglitteratur Litteratur Essay
Per Petterson gir i år ut litterære og personlige tekster i samlingen Månen over Porten. Tekstene kretser omkring det å lese litteratur og det å bli og være forfatter. Petterson lar oss ta del i sine personlige leseopplevelser, fra han var ung gutt og helt tilfeldig fant Simone de Beauvoir i en hylle på biblioteket, og fram til i dag. Han beskriver det å møte en forfatter man beundrer, og det å komme for sent fordi man nølte med å reise, og forfatteren i mellomtiden døde. Med innlevelse og glede forteller Per Petterson om inspirasjonskilder og favoritter: Ernest Hemingway, Louis-Ferdinand Céline, Karen Blixen, Kjell Askildsen, Grace Paley, John Fante, Raymond Carver, Ola Bauer, Aksel Sandemose, Paul Bowles og flere.
Forfatteren balanserer støtt på en line mellom det personlige og det litterære … i denne boken demonstrerer Petterson hvorfor det er så umåtelig viktig at forfattere også skriver om litteratur. Få andre kan overbevise meg som Petterson om at nå må jeg kaste alt jeg har i hendene og lese en afrikansk farm av Karen Blixen, for ikke å snakke om at det nå er på tide å rappe kona mi sitt eksemplar av selvbiografien til Simone de Beauvoir … Månen over porten forteller hva vi skal lese de kommende fem årene. Uten pekefingre. Ikke fordi vi må, men fordi vi har lyst."
KNUT HOEM, NRK KULTURNYTT
"En god, nær samtale … den har en intimitet over seg, en nærhet som øker fra de første tekstene til de siste … De fleste av de 22 tekstene rommer den lave, varme, jordnære og undrende stemmen jeg kjenner fra de siste romanene og jeg føler meg privilegert fordi jeg innbiller meg at han ikke snakker til alle, men til nettopp meg, til oss som har lest ham før … Til dere som ikke får nok av Pettersons fortellerstemme, er det bare ett å si om denne boken: Les den! I ett jafs eller i korte stunder, som én nær og lang, eller mange små samtaler om litteratur, lesing og livet."
ARNHILD SKRE, AFTENPOSTEN
"Ujålet formidling av leseglede og skrivepraksis. Entusiastiske essays fra en mann som både kan lese og skrive … Han formidler en leseglede, ikke lærd flinkhet, vilje til innlevelse mer enn kritisk-analytisk dybdesyn … han skriver ujålet og begeistret om leseopplevelser eller personlige møter knyttet til favorittforfattere … I hans litterære univers er det aldri langt mellom ord på papiret og levd liv."
STAVANGER AFTENBLAD
"De som leste fjorårets suksessroman Ut og stjæle hester, og føler at de gjerne ville visst litt mer om denne blide, beskjedne mannen med det ubeskjedne talentet, bør lese essayene hans. De er til å bli klokere av … I disse tekstene deler han raust av sin lesning. De store klassikere så vel som ukjente navn. Han setter dem inn i konkrete sammenhenger. De har alle på besynderlige måter krysset hans vei, eller han deres. Han formidler leserens nysgjerrighet, undring og respekt for den ekte vare. Men først og fremst formidler han leselyst … De er ujålet personlige, fulle av hengivenhet - og dødsens alvor. For det var dødsens alvor for en Grorud-gutt å se jobbtilbudene stryke forbi, mens han selv ikke kunne gi slipp på bokpermene. Det er et alvor vi trenger å bli minnet om, både vi som lever av og for litteraturen, og alle de andre som står i ferd med å ta første skritt inn i bøkenes verden."
KNUT FALDBAKKEN, VG
"sympatisk essaysamling fra en mandighetens forfatter … Det er insisterende, gjennomført sympatisk, til dels underfundig, tidvis gripende … Petterson formidler et alvor, overfor både liv og litteratur, som innbyr til respekt."
TORE REM, DAGBLADET
"Petterson gjør noe så sjeldent som å omskape leseopplevelsene sine til litteratur. Han forteller – ikke hva boka handler om – men hva boka gjør med ham … Jeg føler meg klok når jeg leser Petterson"
ELLEN SVENDSEN, UNIVERSITAS
"Treffer der det gjør vondt … De som har lest noe av Petterson, vet at han har funnet et særegent språk, og at det er mer enn a-endingene som skiller ham ut. Han har funnet et språk med nerve og følelser, det er direkte, kroppslig og nært. Dette språket bruker han også når han skriver så nydelig om sine favorittforfattere."
GUNHILD LERVÅG, VÅRT LAND
"For Petterson er det levd liv og realisme som ruler. Litteraturen er livsnødvendig. Man kan lære av den … Det er egenartet og fint å lytte til en så dedikert og uironisk leser."
ESPEN STUELAND, KLASSEKAMPEN
"Ikke bare er flere av artiklene gode. Det som gjør boken til noe mer enn et opprydningssalg fra roteskuffen er at tekstene i sjelden grad er blitt omformet av å ha blitt plassert i en ny sammenheng … Månen over Porten blir slik også indirekte en liten dannelsesroman, der vi følger fortellingens hovedperson, Per Petterson, dra seg selv opp etter håret og ut av noen fastgrodde mønstre. Men som i en god roman får fortellingen om den lille mann også en mer universell betydning ... Månen over Porten er en god følgesvenn for den som er klar til å la røkla være røkla, og heller vil reflektere over hva vi gjør med den plassen vi opptar selv."
ANE FARSETHÅS, PROSA
"Den norske forfatteren Per Petterson er blitt verdensberømt, men ydmykheten og beundringen overfor hans yndlingsforfattere lyser ut av Månen over porten ... Allerede [i forordet] har han festet tak i kraven min. For akkurat slik har jeg jo også hatt det ... Månen over porten er en bok skrevet direkte til meg ... Per Pettersons introduksjoner til en rekke avgjørende møter med bøker i hans liv som umettelig leser og som møysomt tilkjempet forfatter, er på merkverdig vis som å se avgjørende fasetter av mitt eget leseliv i tekstenes speil … Selv i de tilfeller hvor jeg leser med størst gjenkjennelse, skriver Petterson med så kloke iakttakelser og bramfrie innrømmelser at jeg får lyst til å styrte tilbake til bokreolen og gjenlese Hemingway, Raymond Carver, John Fante, Jack London, Blixen og Céline … Vi har noe sammen nå, han og meg. Alle de døde forfattere. Og denne lille boken som jeg nå putter i lommen og tar videre med ut i en på mange måter lovlig prosaisk verden"
KIM SKOTTE, POLITIKEN (Danmark)
"Per Petterson skriver personlig om de bøkene som har formet ham som menneske og forfatter. Hans begeistring smitter ... Møter man denne boken på det rette tidspunktet i livet, kan man neppe unngå å bli dratt mot bøkenes verden og muligens få sitt liv endret ... Petterson er ikke litterat, så vi snakker ikke om tørt litteraturterperi, men om sanselig innføring i gode bøker ... Per Petterson er en av tidens store nordiske forfattere og Månen over porten ligger i flott forlengelse av de romanene som også danske lesere har tatt til seg, slik Petterson selv har tatt andre tiders forfattere til seg. Les og bli opplyst - og gjenkjent"
MICHAEL BACH HENRIKSEN, KRISTELIGT DAGBLAD (Danmark)
"Fine småtekster fra årets vinner av Nordisk Råds Litteraturpris. Å kalle Per Pettersons samling av småtekster for en opplagt litterær advents- eller mandelgave ville være en fornærmelse mot hans sensible, presise og så godt som klisjéfrie språk. Men det er den altså allikevel"
JAKOB LEVINSEN, JYLLANDS-POSTEN (Danmark)
"Den norske suksessforfatteren skriver med stor humor om sine konflikter ... boken er så sinnrikt kombinert, at den etablerer en girlander, en snor, som bukter seg labyrintisk gjennom år av erindring og reiser ... Selv kaster han et forsonende skjær over sine konflikter med humorens fortrolighet. Der er en fin muntlighet i hans omgang med skriften og de uendelig mange bokstaver ... Petterson får mye til å henge sammen"
TORBEN BROSTRØM, INFORMATION (Danmark)
"nå vender Petterson i denne knivskarpe, konsentrerte essaysamling blikket mot sine egne leseoplevelser ... En både bevegende og begavet studie i formidlingens vanskelige kunst"
HENRIK QUEITSCH, EXTRA BLADET (Danmark)
"Inspirerende portrett av forfatteren – og mennesket Per Petterson som leser ... en meget lesevennlig lilten bok ... Petterson er så smittende i sin omtale av bøker og deres forfattere at gjenlesning av flere forfatterskap presser seg på ... I Månen over porten viser nordmannen seg også som en særdeles innsiktsfull og ikke-akademisk leser og litteraturformidler; og de mange litterære portrettene viser tydelig Per Pettersons blikk for god litteratur ... Boken er rent ut sagt en fornøyelse å lese"
TONNY HORNBÆK, LITTERATURSIDEN.DK (Danmark)
"Det er så godt, som det overhodet kan bli … Det er en nesten euforisk lykketilstand å få del i hans litterære opplevelser. Han har en evne til at formidle litteratur med en smittende energi, som utpeker lokkende spor hele veien fram til nærmeste bibliotek. Utilgjort og stillferdig antiintellektuell framstår han … Jeg tenker: Godt, at han hadde motet. Godt at han ble forfatter. Og leser"
MARTIN KROG ANDERSEN, BERLINGSKE TIDENDE (Danmark)
"Det er vanskelig å ikke la seg gripe av den norske forfatter Per Pettersons pasjon for litteratur ... han er en blendende formidler ... savner man litt inspiration til lesning, finnes det ingen bedre guide enn Petterson"
PER HØGH, DAGBLADET RINGKØBING-SKJERN (Danmark)
Per Petterson

Per Petterson

Per Petterson (f. 1952) er en av Nordens mest internasjonalt anerkjente forfattere. Han har utgitt ni bøker og er oversatt til over 50 språk.

Petterson har hatt betydelig suksess i både inn- og utland. Det store internasjonale gjennombruddet kom med romanen Ut og stjæle hester. I 2007 mottok han som første norske forfatter The International IMPAC Dublin Literary Award i 2007. På kortlisten til den prestisjetunge prisen var blant andre nobelprisvinner J.M. Coetzee, Cormac McCarthy, Salman Rushdie og Jonathan Safran Foer.

Petterson har blitt tildelt en rekke litterære priser, blant annet Brageprisen, Nordisk råds litteraturpris og Independent Foreign Fiction Prize.

Romanen Jeg nekter utkom i 2012. For denne ble Petterson tildelt Bokhandlerprisen. Både Jeg nekter og Menn i min situasjon (2018) ble nominert til Kritikerprisen, Ungdommens kritikerpris og P2-lytternes romanpris.

 

Litterære priser:

Språklig samlings litteraturpris 2019

Aschehougprisen 2016

Doblougprisen 2016

Bokhandlerprisen 2012

Gyldendalprisem 2012

Nordisk råds litteraturpris 2009

Brageprisen 2008

Kritikerprisen 2008

International IMPAC Dublin Literary Award 2007

Prix del Lecteurs de litterature europeenne 2007

Independent Foreign Fiction Prize 2006

Le Prix Millepages 2006

Le Prix Litteraire Europeen Madeleine Zepter 2006

Klassekampens litteraturpris 2003

Bokhandlerprisen 2003

Kritikerprisen 2003

Brageprisen 2000

Oktoberprisen 1996

Nota Bene Bokpris 1993

Språklig samlings litteraturpris 1992

Scheiblers legat 1988

Sarpsborgprisen 1987

 

Av Per Petterson:

2018 Menn i min situasjon
2012 Jeg nekter
2008 Jeg forbanner tidens elv
2004 Månen over Porten. Litterært og personlig
2003 Ut og stjæle hester
2000 I kjølvannet
1996 Til Sibir
1992 Det er greit for meg
1989 Ekkoland
1987 Aske i munnen, sand i skoa
Les mer

Andre i samme serie

 1. 14 artikler på 12 år + 3 essays
  kr 119
  På lager
 2. 16.07.41
  kr 119
  På lager
 3. 17. roman
  kr 119
  På lager
 4. 25. september-plassen
  kr 119
  På lager
 5. 48 rue Defacqz
  kr 119
  På lager
 6. Arild Asnes, 1970
  kr 119
  På lager
 7. Armand V.
  kr 119
  På lager
 8. Artikler 1993-2004
  kr 119
  På lager
 9. Artikler om litteratur 1966-1981
  kr 119
  På lager
 10. Aske i munnen, sand i skoa
  kr 119
  På lager
 11. Berlinerpoplene
  kr 119
  På lager
 12. Brød og våpen
  kr 119
  På lager
 13. Charlotte Isabel Hansen
  kr 119
  På lager
 14. Davids bror
  kr 119
  På lager
 15. Det dyrebare
  kr 119
  På lager
 16. Det er greit for meg
  kr 119
  På lager
 17. Dette er mine gamle dager
  kr 119
  På lager
 18. Dilettanten
  kr 119
  På lager
 19. Døden i Baugen
  kr 119
  På lager
 20. Ekkoland
  kr 119
  På lager
 21. Ellevte roman, bok atten
  kr 119
  På lager
 22. En plutselig frigjørende tanke
  kr 119
  På lager
 23. En tid for alt
  kr 119
  På lager
 24. Eremittkrepsene
  kr 119
  På lager
 25. Et rikt liv
  kr 119
  På lager
 26. Et stort øde landskap
  kr 119
  På lager
 27. Et velsignet barn
  kr 119
  På lager
 28. Fjøset
  kr 119
  På lager
 29. Før du sovner
  kr 119
  På lager
 30. Genanse og verdighet
  kr 119
  På lager
 31. Golden boys
  kr 119
  På lager
 32. Hakk ; Entropi
  kr 119
  På lager
 33. Heretter følger jeg deg helt hjem
  kr 119
  På lager
 34. Herr Leonard Leonard
  kr 119
  På lager
 35. Herre
  kr 119
  På lager
 36. Hun er der hele tiden
  kr 119
  På lager
 37. Hundene i Tessaloniki
  kr 119
  På lager
 38. Hverdag
  kr 119
  På lager
 39. Hyenene
  kr 119
  På lager
 40. I fjor sommer
  kr 119
  På lager
 41. I kjølvannet
  kr 119
  På lager
 42. Ingenting for ingenting
  kr 119
  På lager
 43. Irr! Grønt!
  kr 119
  På lager
 44. Jeg forbanner tidens elv
  kr 119
  På lager
 45. Jeg kunne gått hjem i blinde
  kr 119
  På lager
 46. Jeg skal gjøre deg så lykkelig
  kr 119
  På lager
 47. Jeg vil leve
  kr 119
  På lager
 48. Journalisten
  kr 119
  På lager
 49. Kallet - romanen
  kr 119
  På lager
 50. Kåte dikt
  kr 119
  På lager
 51. Kjære, kjære Oluf
  kr 119
  På lager
 52. Kjærlighet
  kr 119
  På lager
 53. Kompani Orheim
  kr 119
  På lager
 54. Konglehjerte
  kr 119
  På lager
 55. Krig
  kr 119
  På lager
 56. Kulisser
  kr 119
  På lager
 57. Ligge i grønne enger
  kr 119
  På lager
 58. Like sant som jeg er virkelig
  kr 119
  På lager
 59. Løftet
  kr 119
  På lager
 60. Løvehjerte
  kr 119
  På lager
 61. Mannen som elsket Yngve
  kr 119
  På lager
 62. Maskinens uerstattelige deler
  kr 119
  På lager
 63. Maud og Aud
  kr 119
  På lager
 64. Medaljens forside
  kr 119
  På lager
 65. Mimina
  kr 119
  På lager
 66. Min kamp
  kr 119
  På lager
 67. Min kamp
  kr 119
  På lager
 68. Min kamp
  kr 119
  På lager
 69. Min kamp
  kr 119
  På lager
 70. Min kamp
  kr 119
  På lager
 71. Min kamp 1
  kr 119
  På lager
 72. Nåde
  kr 119
  På lager
 73. Når jeg er hos deg
  kr 119
  På lager
 74. Natt, regn
  kr 119
  På lager
 75. Nede i himmelen
  kr 119
  På lager
 76. Omgivelser
  kr 119
  På lager
 77. På fest hos litteraturen
  kr 119
  På lager
 78. På vei til en venn
  kr 119
  På lager
 79. Pixley Mapogo
  kr 119
  På lager
 80. Presten
  kr 119
  På lager
 81. Professor Andersens natt
  kr 119
  På lager
 82. Regntid
  kr 119
  På lager
 83. Romberg
  kr 119
  På lager
 84. Saganatt
  kr 119
  På lager
 85. Samlede dikt
  kr 119
  På lager
 86. Siss og Unn
  kr 119
  På lager
 87. Skuggen og dronninga
  kr 119
  På lager
 88. Sleng på byen
  kr 119
  På lager
 89. Spiraler
  kr 119
  På lager
 90. Stormkyss
  kr 119
  På lager
 91. Svik
  kr 119
  På lager
 92. Svingstol og andre tekster
  kr 119
  På lager
 93. T. Singer
  kr 119
  På lager
 94. Tiden det tar
  kr 119
  På lager
 95. Til Sibir
  kr 119
  På lager
 96. Uke 43
  kr 119
  På lager
 97. Uoppredd seng
  kr 119
  På lager
 98. Ut og stjæle hester
  kr 119
  På lager
 99. Vi er presens
  kr 119
  På lager
 100. Vi har aldri vært her før
  kr 119
  På lager
 101. Yttersider
  kr 119
  På lager
 102. Øyer i hjertet
  kr 119
  På lager

Nyheter

Strålende kritikker til Per Pettersons siste i Tyskland

Per Pettersons roman fra 2018, Menn i min situasjon, er utkommet i Tyskland. Boken får strålende kritikker i flere av de største tyske avisene.
Les mer

Per Petterson - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Per Petterson
Les mer

Per Pettersons Mitt Abruzzo klatrer på bestselgerlista 

Per Pettersons Mitt Abruzzo. Journal 29.1.–18.7.2021 ble lansert fredag 8. oktober. Denne uka klatrer boken fra 13. til 10. plass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste.
Les mer