Strålende kritikker til Per Pettersons siste i Tyskland

Per Pettersons roman fra 2018, Menn i min situasjon, er utkommet i Tyskland. Boken får strålende kritikker i flere av de største tyske avisene.


«Ikke i noen tidligere romaner har forfatteren trengt så radikalt og dypt inn i sine figurers mangslungne individualitet og eksistensielle ørkesløshet”, heter det i Süddeutche Zeitung. I Neue Zürcher Zeitung skriver anmelderen at ”som alltid med Petterson er denne romanen full av subtil psykologi og presis sosiologi”. Franfurter Allgeimeine Zeitung beskriver boken som ”klok og direkte”.

Øvrige tyske anmeldelser:

”Petterson beskriver de to hovedpersonene med en så knivskarp blanding av innlevelse og galgenhumor at det nesten er synd for leser når de er fremme”.
NURNBERGER ZEITUNG

”Setningene er krystallklare”
HANNOVERSCHE ALLGEIMEINE ZEITUNG

”inneholder fortryllende skildringer … Boken er nok en mosaikkstein i Per Pettersons store livsroman med sterke selvbiografiske trekk: et romanverk som en dag vil bli anerkjent som et av de mest ambisiøse og dyptpløyende i vår samtid.
SUDWEST-PRESSE

”Den tidvis filmatiske fortellerstilen og den omhyggelige konstruksjonen av plottet gjør at han fengsler leserne, uten å oppfylle forventningene deres helt. Og det er nettopp dette tomrommet, det at man ikke vet, noe som fremfor alt gjelder åpningsscenen, som gjør også denne romanen til noe spesielt”
LITERATURKRITIK.DE

Det er dempede, melankolske strenger Petterson slår an, og det er forfatterens enestående fornemmelse for språket, for det skrevne ord, som får leseren til å lese videre”
ALTMUHL-BOTE

Mannfolksmerte uten selvmedlidenhet over 285 sider, hvorav ikke en eneste én er kjedelig. For Petterson klarer å beskrive mannens sjel på mest presise vis. Diskre og varsom, ærlig og tøylesløs”.
GESELLSCHAFT FREUNDE DER KUNSTE

«Menn i min situasjon er Pettersons sterkeste, mest forbløffende roman”
LESARTEN, DAS ANDERE LITERATURMAGAZIN

”en virtuost komponert roman. Dette er, sett fra et litterært ståsted, briljant utført, klokt konstruert og virkelig vakkert skrevet”
SANDAMMEER.AT

For Menn i min situasjon ble Per Petterson tildelt Språklig samlings litteraturpris 2019. Romanen ble nominert til Kritikerprisen, Bokhandlerprisen og Ungdommens kritikerpris. Rettighetene er så langt solgt til 19 land.

Per Petterson (f. 1952) er en av våre mest internasjonalt anerkjente forfattere. Bøkene hans er oversatt til over 50 språk. Han har blitt tildelt en lang rekke litterære priser, bl.a. Brageprisen, Nordisk råds litteraturpris, Bokhandlerprisen og Independent Foreign Fiction Prize. I 2007 mottok han som første norske forfatter The International IMPAC Dublin Literary Award, i konkurranse med navn som J.M. Coetzee, Cormac McCarthy, Salman Rushdie og Jonathan Safran Foer.

Foto: Baard Henriksen