Maud og Aud
ein roman om trafikk
Serie:
Oktober ebok
“Gunstein Bakke forener en idéroman om norsk selvforståelse i oljens tidsalder med en meditasjon over en families oppsplitting og savn … Allerede disse første sidene inneholder avsnitt som burde vært sitert i sin helhet, så pepret av pregnante og underliggjørende bilder er de … Maud og Aud er jordet i det faktiske, og likevel er det som om vi er på besøk i en litt annerledes verden. Bakke lykkes i den vanskeligste kunsten: Å vise oss noe fremmed i det vi trodde vi kjente best av alt … Denne underlige romanens kanskje største triumf, er hvordan teksten makter å veve sammen de mest folkelige samtaletema, som bensin, Mercedesmodeller og veikvalitet, med refleksjoner og fabuleringer i den helt store skala”
AUDUN LINDHOLM, MORGENBLADET
“ Maud og Aud bør være obligatorisk lesning for alle som har planer om å sette seg bak rattet … Maud og Aud inneholder uhyggelige elementer, men er ingen spenningsroman, snarere kan boka leses som et litterært forsøk på å forstå trafikken. Fortellerformen er variert, med korte kapitler som får leseren til å bla videre, ivrig … En skulle tro han hadde en fortid som lyriker, Gunstein Bakke. Språket er finslipt, boka inneholder så mange ekspressive bilder og klangfulle avsnitt at jeg har vanskelig for å bestemme meg for hvilke jeg skal trekke fram. Bakke skriver usigelig vakkert om det smertefulle og groteske”
ELLEN SOFIE LAURITZEN, DAGSAVISEN
“ein urein, rik tekst om vegnett, trafikkulykker og kroppsleg lyst, ofte poetisk og sensuell i tonen, med ein krimaktig dramatikk knytt til ein svart, mystisk Mercedes, og samstundes breddfull av essayistiske kommentarar, vridde resonnement, dristige tankesprang og framandord … du blir aldri i tvil om at diktaren har eit språk og eit prosjekt som verkar ambisiøst, ja, unikt … gi deg gjerne i kast med den tredje romanen til Gunstein Bakke. Han fortener det”
STEINAR SIVERTSEN, STAVANGER AFTENBLAD
“Velskrevet og original fortelling om trafikkens rolle og plass i vårt samfunn. Etter å ha lest Gunstein Bakkes nye roman, sitter man igjen med en følelse av at det skrives for få bøker om trafikk … Forfatteren tøyer romanformatet; foruten historien om familien finner vi essayistiske partier … Romanen er ikledd en poetisk språkdrakt, og Bakke gjør da også bruk av den svenske nobelprisvinneren Harry Martinsons dikt «Vagnen», fra 1960, som var en kritikk av bilismen … Maud og Aud er en annerledes roman, den er leken og variert, den har tankerekker det er spennende å følge … vi finner slående bilder og treffsikre observasjoner … en ambisiøs roman”
ØRJAN GREIFF JOHNSEN, ADRESSEAVISEN
“ Maud og Aud er en av de rareste norske romanene i år. Men også en av de beste … koplingen mellom roman og trafikk [settes] ut i livet med unik konsekvens — og briljans. Denne boka er, som undertittelen sier, en «roman om trafikk» — en romantekst hvor trafikken selv er fortellingens viktigste både subjekt og objekt: en gigantisk pustende organisme av ankomster og avreiser, sirkulasjon og akselerasjon, asfalt, stål og kjøtt … Nominasjonen er en stor seier - for Brageprisen ... en svimlende kvalitet i prosaen som får det meste annen norsk skjønnlitteratur til å se nokså flau ut ... Slik framstår plutselig noen av hverdagens mest selvfølgelige operasjoner — foten på gasspedalen, lyden av forbrenningsmotoren, hånden på girspaken — i et vilt og gotisk lys, så en ikke helt vet om en skal gispe av fryd eller kaste opp"
TRYGVE RIISER GUNDERSEN, DAGBLADET
“Gunstein Bakke har skrive ein roman om trafikk. Om det moderne mennesket og korleis vi gror saman med bilen, korleis bilen, og maskinane, blir ein del av kroppen vår - eller motsett … søkjer ein innsikt i vår eiga tid, våre medvitne eller umedvitne tankar kring det å vere reisande menneske i 2011, det å forbrenne fossile drivstoff i dag, det å late seg blinde av farten, å trasse naturkreftene og gje seg framsteget ukritisk i vald - då er dette ei bok å gje seg i kast med. Og søkjer ein innsiktsfull leik med språk og ord, innskott av essayistisk karakter som gjev undring og forståing samstundes som dei anten irriterer eller kallar på smilet, så er dette ei tilråding. Ja, sjølv den som søkjer kriminalforteljinga, eller skrekk-scenarioet frå sci-fi-litteraturen, kan finne ting å gle seg over her … Dette er ein svært rik roman”
EMIL OTTO SYVERTSEN, FÆDRELANDSVENNEN
"Avansert, sær og poetisk roadroman som ligner på lite annet i samtidslitteraturen. Gunstein Bakkes Maud og Aud er en skikkelig snodig bok - det vil si snodig på en god måte … en uhyre meningstett og poetisk roman om trafikkens vesen og om hvordan bilen og bilkjøring på gjennomgripende vis er med på å definere livene våre … [en] språkbegavet, original og godt tenkt roman"
ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN
"Hvorfor skrive litteratur, om ikke det er for å få verden til å framstå for oss på en ny måte? Gunstein Bakkes skarpe og nifse og vakre roman om trafikken burde ha vunnet Brageprisen"
TRYGVE RIISER GUNDERSEN, DAGBLADET Årets beste bøker 2011
"Årets mest originale roman heter Maud og Aud. En roman om trafikk ... Vi ser menneskene i fugleperspektiv samtidig som hver enkelt setning rommer så mye at jeg ofte må ta fatt på et avsnitt flere ganger. Når denne romanen har en verdi langt utover det rent eksperimentelle, så henger det sammen med at tematikken føles så sentral og viktig. Selv vi som er så heldige å ha unnslippet trafikkdøden, er rammet av trafikk. Romanen forteller at livet er veldig skjørt og at vi må vise aktsomhet - hvor vi enn befinner oss i trafikken og i livet"
KNUT HOEM, NRK P2
"Gunstein Bakke skriv i denne boka tett, effektivt og poetisk i veksling mellom skjønnlitteratur og essayistikk om det prosaiske temaet trafikk. Men boka fell aldri ned i det trivielle; her vert trafikken drøfta som fenomen og fare eller synt fram som lagnad for einskildmennesket og samfunnet, både det vesle, familien, og det store, nasjonen. Bakke demonstrerer suveren språkføring og stringente resonnement ordna i ei original tilnærming til romankunsten. Boka vart nominert til Brageprisen"
DAG OG TID, Nominert til Årets nynorskbok 2011
"Hvorfor skrive litteratur, om ikke det er for å få verden til å framstå for oss på en ny måte? Gunstein Bakkes skarpe og nifse og vakre roman om trafikken burde ha vunnet Brageprisen"
TRYGVE RIISER GUNDERSEN, DAGBLADET Årets beste bøker 2011
Nesten tre tiår etter ulykka får fredelegebilistar ferda si truga av ein svart Mercedes. Den nyslåtte 18-åringen Lovall, som enno er for ung til ikkje å forstå seg på ting, set seg føre å finne ut kven, eller kva, som sit bak rattet i den ulykkessvangre bilen. Med denne inderlege, essayistiske, jamvel gotiske romanen bryt Gunstein Bakke nye vegar til våre førestellingar både om kva biltrafikken eigentleg er og gjer med oss, og om kva ein roman kan vere. Han syner korleis vi er råka like mykje av trafikk som av kjærleik og, i farta, av sjølve språket.