Bla i boken

Austalgi

roman

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249524150
"Glitrende fra de indre bygder … Tre helstøpte karakterer som hver for seg utforsker livet i en større sammenheng. Bakke utstyrer dem med underfundige tanker som gir gjenklang langt ut over det lokale og dagligdagse … Boka er dessuten mesterlig skrevet; Bakke fører et språk så presist, skarpt og billedrikt at man hopper av glede under lesningen"
INGER BENTZRUD, DAGBLADET
"Uten sentimentalitet, men med solide doser svart humor formidles oppvekstsvilkår i indre bygder i Agder gjennom flere generasjoner … Det er en slags kjærlighetserklæring til det gamle Aust Gunstein Bakke leverer, men skjønnmaling bedriver han ikke. I dette selskapet ville Snøfte Smith fortonet seg som en tilpasningsdyktig urbanist"
OLE JACOB HOEL, ADRESSEAVISEN
"teksten [er] full av intense sanseinntrykk, sprelske språklige bilder, enkeltscener som biter seg fast i leseren. Det kan dreie seg om birøkt, en hegre i elva, en rev som halter, en hest som dør under dramatiske omstendigheter, frosker i vegbanen en mørk kveld, noe som kalles ‘granfall’, bruken av hijab og inntaket av fiskegrateng, det å føle seg mest hjemme på do, eller det å pådra seg voldsstyrte traumer som synes å vare livet ut"
STEINAR SIVERTSEN, STAVANGER AFTENBLAD
"Refleksjoner og minner kommer til uttrykk i en halvpoetisk, sanselig prosastrøm, fylt med plutselige enderim, allitterasjon, pussige vendinger og referanser til så vel ordtak som andre litterære verk. Og det er her bokas vekt og kvalitet særlig finnes, i en prosa som forsøksvis anskueliggjør tidens og minnets dypt underlige, fremmede karakter … At alt skal forgå, hindrer oss ikke i å le. Austalgi gir, tross sine avgrunner, et mildt komisk blikk på livets store kvern"
EVEN TEISTUNG, KLASSEKAMPEN
"Snedig om forfall og faenskap … Det skamløst selvrettferdige gjør romanen ubehagelig, men ikke desto mindre spennende å lese … Når tanken på Ali Smith først har meldt seg, er det lett å se flere fellestrekk: Gunstein Bakkes subtile grep om språket minner om den overskuddspregede kreativiteten til hans skotske kollega … [jeg kunne] sitert velformulerte betraktninger fra nærmest hver eneste side … Bakke skriver seg ut av den gjeldende norske trenden, der samlivsromaner eller unge forfatteres selvbiografiske dannelseshistorie lenge har vært dominerende. Hans språklige presisjon løfter romanen"
ANNE CATHRINE STRAUME, NRK BOK
"Få skriver bedre om dem som utviklingen har gått forbi, enn Gunstein Bakke … Med årets bok fortsetter han å markere seg som en våre mest stilsikre forfattere. I tillegg er han veldig morsom! … åpner for en rekke refleksjoner rundt alder og tiden som går. Dette skriver Gunstein Bakke strålende om"
HENNING HOWLID WÆRP, AFTENPOSTEN
"Svanesang for Aust-Agder"
EMIL OTTO SYVERTSEN, FÆDRELANDSVENNEN
"Verden var full av ansikter, ikke minst fordi en del av dem hun så omkring seg, ikke utelukkende var seg selv, men gikk og bar på andre ansikter, latente eller i full blomst, enten det gjaldt gamle foreldre som lå eller hadde ligget på sykehjemmet, barnet de selv en gang hadde vært, eller i noen ungdommers tilfelle, foreldre på hennes egen alder, folk hun hadde kjent siden skoletiden. De var overalt, mange av dem, en sverm eller en sky, for de gikk igjen i hverandre, lot seg aldri viske ut. "

Det er sensommeren 2019, noen måneder før Aust-Agder fylke med et pennestrøk opphører å eksistere. I utkanten av Arendal skal den tidligere birøkteren og bonden Mikkel Ro i en hel uke dele hus med sitt barnebarn Melissa mens moren hennes er på kurs i skjønnhetspleie. Samtidig er en ny jente i ferd med å innta nabohuset.
Mikkel har spredt sine gener etter beste evne og har seks og et halvt barn. Det halve barnet er Rancine, som hele sitt liv har fått erfare at språk ikke bare er makt, men også vold, og som klorer seg fast i en stilling som pleieassistent ved et sykehjem i de indre bygdene.

"Austalgi" er en roman om nye og utdøende livsformer i et fylke som ikke gjorde så mye ut av seg mens det fantes, men som her får sin svanesang i en sanselig og overraskende språkdrakt.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2021
ISBN 9788249524150
Innbinding Ebok
Tittel Austalgi
Bokgruppe 852
I salg 02.08.2021
Emne Familie Skjønnlitteratur Romaner Aust-Agder Bygder
Gunstein Bakke

Gunstein Bakke

Gunstein Bakke (f. 1968) debuterte i 2000 med romanen Kontoret. For sin tredje roman, Maud og Aud. Ein roman om trafikk (2011), vant han EUs litteraturpris og Melsomprisen og ble nominert til Brageprisen. Den neste romanen hans, Havende (2016), ble kortlistet til P2-lytternes romanpris og nominert til Kritikerprisen. Bakke har dessuten gitt ut tre diktsamlinger og er gjendikter og oversetter. Gunstein Bakkes finslepne prosa beveger seg i det konkrete og gjenkjennelige, men åpner samtidig opp for intellektuelle og eksistensielle erkjennelser som kan ta pusten fra noen hver. 

 

Litterære priser:

2012 European Union Prize for Literature
2011 Melsomprisen

 

Utgitt på Oktober:

2023 Overgang til menneske (Dikt)
2021 Austalgi (Roman)
2018 Håndbok (Dikt)
2016 Havende (Roman)
2012 Murskueteknikkane (Dikt)
2012 Bok av tre (Lyrikk)
2011 Maud og Aud. Ein roman om trafikk
2011 Respons 22/7
2005 Den indre olding (Roman)
2000 Kontoret (Roman)
Les mer

Nyheter

30.08.23 |Lansering av Gunstein Bakkes "Overgang til menneske" @Njokobok

Velkommen til lansering av Gunstein Bakkes nye diktsamling, "Overgang til menneske"!
Les mer