På vei til en venn

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249509850
"Det er en intens, rystende roman Niels Fredrik Dahl har skrevet; mørk, sort og likevel med et eventyrlig lys i seg. Hans språk er presist og besettende, en slags poetisk jernprosa, jeg kommer ikke på et annet ord, jernprosa, for Niels Fredrik Dahl holder leseren fast i sitt grep. Slik Vilgot, og hans underlige, ensomme verden, heller ikke slipper tak i oss."
LARS SAABYE CHRISTENSEN
"Trist og gripende ... Mot slutten strammes handlingen virtuost til, og en får lyst til å gråte ... Dahl har skrevet en viktig bok og en god bok. Språklig sett er den en ren nytelse"
SINDRE BREMNES, NATIONEN
"På vei til en venn har sin egen lysstyrke som gjør den til en sjelden leseopplevelse ... en vakker og vemodig fabel om vennskap, ensomhet, kjærlighet, lengsel. Særlig Vilgots forhold til den syke moren er skildret på en var og poetisk måte som røsker tak i hjerterøttene. Forfatteren unngår imidlertid å tippe over i det sentimentale ved sin suverene språkbeherskelse"
GEIR LØVLI, FREDRIKSTAD BLAD
"Her er mye uforløst kjærlighet, utstøting og lengsel, varsomt, antydende og vakkert skildret ... en leseopplevelse som kan anbefales"
FINN STENSTAD; TØNSBERGS BLAD
"Imponerer med en sterk og følsom fortelling"
PÅL GITMARK ERIKSEN, FÆDRELANDSVENNEN
"en av de sterkeste og mest stilsikre bøkene som er gitt ut av en norsk forfatter på lang tid. Historien om Vilgot er både svært vakker og forferdelig trist ... også en erindringsroman, full av fantasi, skarpe observasjoner – og ikke én overflødig setning."
BJØRN TORE BRØSKE, BERGENSAVISEN
"en perle av en bok, en helt besettende bok, finfølt og der Vilgots øde griper og rister oss med nydelige skrivepassasjer og drevent leder oss inn på sporet ved distinkte antydninger. Dette er sann svir."
KJELL ERIKSSON, SARPSBORG ARBEIDERBLAD
språk og oppbygging er mesterlig utført"
LINN T. SUNNE, OPPLAND ARBEIDERBLAD
"Niels Fredrik Dahl setter leserens hjerte i skruestikke og strammer langsomt til"
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN
"Velkonstruert, drømmende, sår og nær roman fra Dahl ... skremmende og betagende, den er finurlig oppbygd, språklig presis og kretser om en problematikk som gjør den vanskelig og uhyre sterk ... de ulike fortellerstemmene [] er vevd inn i hverandre og glir nesten umerkelig over i hverandre. På denne måten bretter Niels Fredrik Dahl ut et menneskesinn på en genial måte ... en bok det er vondt å lese, en bok som setter inntrykk og som brenner seg fast. Det er en bok man nødig legger fra seg, og som innbyr til gjenlesing
JØRGEN ALNÆS, DAGSAVISEN
"den gjør et veldig inntrykk ... en melankolsk og sørgmodig blues om sjelens dype sår"
LARS HELGE NILSEN, BERGENS TIDENDE
"Gjennombruddet!"
SØLVI WÆRHAUG, VG
"Orginal og gripende beretning om ensomhet"
ØYSTEIN ROTTEM, DAGBLADET
"Romanen er spekket med mindre bifortellinger og skjebner. På noen korte sider fremstår disse som minneverdige, helstøpte portretter. Med en fin blanding av dramaturgisk talent og total språkbeherskelse har Dahl gitt ut en roman som vil kunne fenge, underholde og samtidig sette dype tankespor i sin leser."
MAY GRETHE LERUM, VG
"Rystende og hjerteskjærende ... en svært lesverdig bok; både vakker og brutal ... en enestående episk fortelling ... Det er en foruroligende og melankolsk, men aldri sentimental stemning i boken. I skildringen av et sårbart barnesinn på vei inn i følelseskulde, er forfatteren fullt på høyde med Tarjei Vesaas i Isslottet."
STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN
"ekte, vondt og sterkt med eit presist, lyrisk og usentimentalt språk som midt i det fryktelege til og med klarer å henta fram ein lun humor ... På vei til en venn er ei historie som set seg både i magen, i ryggmergen og i hovudet"
MARGUNN VIKINGSTAD, DAG OG TID
"På vei til en venn er en usedvanlig roman. Stramt komponert, poetisk i uttrykket – Niels Fredrik Dahl er jo lyriker – og med en forteller som sakte, men ubønnhørlig nærmer seg det unevnelige, det som hendte da han var 11 år og på vei til en venn ... Det er en bok du bør lese!"
ANNE CATHRINE STRAUME, NRK P2
"Gripende historie om det ensomme sårbare barnet og øyeblikket som smadrer liv ... Her dirrer en lengsel etter nærhet og en rå fortvilelse som griper, ryster, maner til ettertanke ... Denne innsikten i overgrep og forspilte liv formidles med poetisk sensibilitet og rytmisk driv, helt uten klam moralisering og med en inderlighet som er frapperende. Les Niels Fredrik Dahl."
STAVANGER AFTENBLAD
"Genuin, musikalsk romankunst ... en vakker historie om hvordan livet har vokst seg skjevt og ikke kan rettes ut. Dette er briljant fortellerkunst"
ESPEN STUELAND, KLASSEKAMPEN
"I denne urovekkende skildringen av et menneskeliv på ville veier lykkes Dahl ualminnelig godt i å skape et følelsesmessig engasjement hos leseren. Åpningen av romanen er for øvrig noe helt for seg selv"
ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN, kritikernes favoritter i 2002
"en vidunderlig vakker, melankolsk, følsom og samtidig dramatisk roman”
MARGARETE SCHWARZKORP, NDR (Tyskland)
"Denne romanen er ubarmhjertig trist, men samtidig oppløftende på en besynderlig måte og vakker som en drøm … Denne usedvanlig rørende romanen er samtidig en poetisk beskrivelse av fantasiens helbredende kraft"
SABINE BRANDT, FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG (Tyskland)
"Dahl forteller en dyster og dypt gripende historie med en slik melankolsk letthet at alt det grufulle i denne rørende romanen virker enda litt mer uvirkelig"
DANIEL SANDER, KULTURSPIEGEL (Tyskland)
"Dahl formidler tristheten på en så mesterlig suggestiv måte … en subtilt komponert roman
BRIGITTE (Tyskland)
"En poetisk og trist bok man ikke klarer å legge fra seg
LITERATUR – REPORT (Tyskland)
”En bok, vidunderlig vakker og samtidig så trist … storartet litteratur … Triste bøker preger ikke akkurat dagens motebilde. De gjør kanskje aldri det. Likevel blir de skrevet og lest hele tiden. Men kun få er skrevet på en så gripende og virtuos måte som bøkene av den norske forfatteren Niels Fredrik Dahl.”
MARKUS BUNDI, AARGAUER ZEITUNG (Tyskland)
"fenger og fascinerer … Den måten Dahl bygger opp romanen rundt dette temaet på og den måten han klarer å bevare historiens indre spenning på helt til siste side, er mesterlig. En … stor roman"
DR. KAY WAGNER, MITTELBADISCHE PRESSE (Tyskland)
"en trist bok med islett av bitter komikk. En fin og avdempet sammensatt historie som gir rom for ettertanke i lang tid"
CHRISTEL FREITAG, BUCHBESPRECHUNGEN (Tyskland)
"Niels Fredrik Dahl ble med god grunn feiret i Norge med denne romanen. Den triste språkmelodien berører dypt. Ensomheten og fortvilelsen hos Vilgot … er beskrevet med rystende vakre ord. Dette er en usedvanlig roman. Allerede innledningen er såpass eiendommelig at man er nødt til å lese videre … Dette er første gang en bok av den norske forfatteren Niels Fredrik Dahl utgis på tysk. Vi får håpe det ikke er siste gang"
TANJA WILHELM, REZENSÖHNCHEN (Tyskland)
"Farssavn og traumatisk erindring er grunnstoff i På vei til en venn, enda en roman som setter norsk litteratur på det litterære kartet … På vei til en venn [er] en moderne elegi, skrevet med den helt særegne blandingen av poesi og realisme, av humor og melankoli, som er blitt en tone i en del av den moderne norske litteraturen. … Farssavnet får en overveldende og vektig skildring i denne romanen, som både kan tale lavmælt og spenne språket opp i store syner”
MAY SCHACK, POLITIKEN (Danmark)
"På vei til en venn er Niels Fredrik Dahls andre roman. Den 46-år gamle forfatteren og journalisten mottok Brageprisen for den erfaringsrike romanen som ble betegnet som årets beste i Norge og solgte i over 50.000 eksemplarer … Et imponerende arbeid i all sitt stille underspill"
KRISTEN BJØRNKJÆR, INFORMATION (Danmark)
"På vei til en venn er en gripende og klok fortelling. Her er både burleske opptrinn, absurde innslag og troverdig sjelegransking … Det er en roman som river og flår i leseren og gang på gang minner om kjærlighetens og nærværets nødvendighet"
LEON JAURNOW, KRISTELIGT DAGBLAD (Danmark)
"Niels Fredrik Dahls første roman på dansk må ikke bli den siste … For en deilig roman den norske forfatter og dramatiker Niels Fredrik Dahl har skrevet. Så full av ynde og barnesinn, skjebne og fin smerte … Språket er den hånden som bærer et snøfnugg, forsiktig og hele tiden truet av sin egen varme”
LISELOTTE WIEMER, WEEKENDAVISEN (Danmark)
"fin, kretsende og likevel uhyre presis og tett på [...] en bok skrevet i moll ... Niels Fredrik Dahls På vei til en venn er en bok om stikker dypt. En bok som endrer verden litt. Den gir sin leser ekstra kunnskap, ekstra tilgang til verden. Elefanten er sluppet ut, følg den!”
MARIE LOUISE WEDEL ØSTERGAARD, RECEPTION (Danmark)
"En sørgelig, men svært velskrevet roman om en utsatt, elleveårig gutt"
AFTONBLADET (Sverige)
"På vei til en venn er et ordentlig arbeid fullt av eksempler på en slags lavmælt briljans"
SVENSKA DAGBLADET (Sverige)
På vei til en venn er en merkelig roman. En trussel hviler over sidene, stemningen er fortettet. Samtidig er fortellingen vakker, poetisk og gåtefull"
FEMINA (Sverige)
”en høyst alvorlig og rammende roman om ensomhet, overgrep, ubotelige traumer og lengselen etter å bli sett … tar et følelsesmessig jerngrep om leseren. Likevel blir man glad av å lese den, takket være det kunstferdig enkle, spenstige og fantastisk naivistiske språket”
NORRKÖPNINGS TIDNINGAR (Sverige)
"en fantastisk bok. En slik man ønsker man har skrevet selv … Etter to sider sitter man fast. Prøv selv"
SÖDERMANLANDS NYHETER (Sverige)
Den mest gripende og deprimerende boken jeg har lest på lenge!"
BORÅS TIDNING (Sverige)
"en usentimental, men svært smertefull og med rette prisbelønt fortelling"
NORDVÄSTRA SKÅNES TIDNINGAR (Sverige)
"På vei til en venn er en gripende roman som forblir lenge i mine tanker"
ÖRNSKÖLDSVIKS ALLEHANDA (Sverige)
"lysende oppvekstskildring"
LÄNSTIDNINGEN ÖSTERSUND (Sverige)
"Dahl har en ren, klar, nesten renskrapt stil … Man får en følelse av at Dahl har ett tilnærmet komplett minne av hvordan en svært ensom elleveårig lever og lider … denne velskrevne boken [er] virkelig hjerteskjærende"
NORRLÄNDSKA SOSCIALDEMOKRATEN (Sverige)
Han heter Vilgot, han er elleve år og han har lært at det er tre ting som er farlig: Å bade rett etter at man har spist, leke med plastposer, bli med fremmede som kommer kjørende langs veien. En mørk vinterettermiddag på 1960-tallet er Vilgot på vei til en venn, det skal forandre hans liv for alltid. Over tretti år senere segner en utmattet elefant om på en av Oslos utfartsveier og bare Vilgot kjenner til hvor den kommer fra. På vei til en venn strekker seg fra sekstitallets skjøre uskyld i Norge til vårt eget årtusen, fra sirkusmanesjens magi til en høyst virkelig elefant i den voksne Vilgots fangenskap. En gripende og burlesk erindringsreise, en roman om mulige og umulige vennskap, om menneskers ensomhet og om bedøvende kjærlighet og lengsel. I 2002 mottok Niels Fredrik Dahl Brageprisen for På vei til en venn. Han ble også nominert til Kritikerprisen og P2-lytternes pris for denne romanen.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2012
ISBN 9788249509850
Innbinding Ebok
Tittel På vei til en venn
Bokgruppe 852
I salg 08.05.2012
Design Exil design
Emne Skjønnlitteratur Ensomhet Romaner Barndom
Niels Fredrik Dahl

Niels Fredrik Dahl

Niels Fredrik Dahl (f. 1957) er en av de mest markante forfatterne her til lands, og han har utgitt romaner, noveller, dikt, gjendiktning og skuespill. Hans første roman Journalisten utkom i 1997. For romanen På vei til en venn (2002) ble han tildelt Brageprisen, og nominert til Kritikerprisen og P2-lytternes romanpris. Både På vei til en venn og romanen I fjor sommer (2003) er oversatt til en rekke språk, blant annet engelsk, fransk, nederlandsk og italiensk. I 2009 utkom romanen Herre (2009) og for denne ble Dahl også nominert til P2-lytternes romanpris. Romanen er solgt til flere land. I 2017 utkom den kritikerroste romanen Mor om natten. Flere aviser kåret den til en av årets beste romaner. Samme år utkom også diktutvalget Dette er et stille sted, dikt 1995–2017. Fars rygg, Niels Fredrik Dahls sjette roman, utkom høsten 2023 til strålende kritikker.

Dahl er også en særpreget og feiret dramatiker. For skuespillet Som torden fikk han i 2002 både Ibsenprisen og Fringe First Award i Edinburgh. I 2006 hadde Riksteatret urpremiere på stykket Henrik og Emilie som ble skrevet i forbindelse med Ibsen-året 2006.

Flere forfatterportretter

Litterære priser:

Ibsenprisen 2002

Brageprisen 2002

Fringe First Award 2001

Tidenprisen 1997

 

Av Niels Fredrik Dahl:

2023 Fars rygg. Roman
2017 Mor om natten. Roman
2017 Dette er et stille sted, dikt 1995–2017
2012 Vi har aldri vært her før. Dikt
2010 Norsholmen. Boksingel
2009 Herre. Roman
2006 Henrik og Emilie. Skuespill
2003 I fjor sommer. Roman
2002 På vei til en venn. Roman
2000 Som torden. Skuespill
1999 Min tredje muskel. Dikt
1997 Journalisten. Roman
1995 Antecedentia. Dikt
1992 Branngater. Dikt
1991 Dikter i New York. F.G. Lorca i gjendiktning
1990 Fluenes gate. Noveller
1988 I fjor var litt av en natt. Dikt

 

Les mer

Andre i samme serie

 1. 14 artikler på 12 år + 3 essays
  kr 199
  På lager
 2. 16.07.41
  kr 199
  På lager
 3. 17. roman
  kr 199
  På lager
 4. 25. september-plassen
  kr 199
  På lager
 5. 48 rue Defacqz
  kr 199
  På lager
 6. Arild Asnes, 1970
  kr 199
  På lager
 7. Armand V.
  kr 199
  På lager
 8. Artikler 1993-2004
  kr 199
  På lager
 9. Artikler om litteratur 1966-1981
  kr 199
  På lager
 10. Aske i munnen, sand i skoa
  kr 199
  På lager
 11. Brød og våpen
  kr 199
  På lager
 12. Charlotte Isabel Hansen
  kr 229
  På lager
 13. Davids bror
  kr 199
  På lager
 14. Det dyrebare
  kr 229
  På lager
 15. Det er greit for meg
  kr 199
  På lager
 16. Dette er mine gamle dager
  kr 229
  På lager
 17. Dilettanten
  kr 199
  På lager
 18. Døden i Baugen
  kr 199
  På lager
 19. Ekkoland
  kr 199
  På lager
 20. Ellevte roman, bok atten
  kr 199
  På lager
 21. En plutselig frigjørende tanke
  kr 199
  På lager
 22. En tid for alt
  kr 229
  På lager
 23. Et rikt liv
  kr 199
  På lager
 24. Et stort øde landskap
  kr 199
  På lager
 25. Et velsignet barn
  kr 229
  På lager
 26. Fjøset
  kr 199
  På lager
 27. Forsøk på å beskrive det ugjennomtrengelige
  kr 199
  På lager
 28. Før du sovner
  kr 229
  På lager
 29. Genanse og verdighet
  kr 199
  På lager
 30. Golden boys
  kr 199
  På lager
 31. Hakk ; Entropi
  kr 199
  På lager
 32. Heretter følger jeg deg helt hjem
  kr 199
  På lager
 33. Herr Leonard Leonard
  kr 199
  På lager
 34. Herre
  Herre
  Ebok
  kr 199
  På lager
 35. Hun er der hele tiden
  kr 199
  På lager
 36. Hundene i Tessaloniki
  kr 199
  På lager
 37. Hverdag
  kr 199
  På lager
 38. Hyenene
  kr 199
  På lager
 39. I fjor sommer
  kr 199
  På lager
 40. I kjølvannet
  kr 199
  På lager
 41. Ingenting for ingenting
  kr 199
  På lager
 42. Irr! Grønt!
  kr 199
  På lager
 43. Jeg forbanner tidens elv
  kr 229
  På lager
 44. Jeg kunne gått hjem i blinde
  kr 199
  På lager
 45. Jeg vil leve
  kr 199
  På lager
 46. Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg
  kr 229
  På lager
 47. Journalisten
  kr 199
  På lager
 48. Kallet - romanen
  kr 199
  På lager
 49. Kåte dikt
  kr 199
  På lager
 50. Kjære, kjære Oluf
  kr 199
  På lager
 51. Kjærlighet
  kr 199
  På lager
 52. Kompani Orheim
  kr 229
  På lager
 53. Konglehjerte
  kr 199
  På lager
 54. Krig
  Krig
  Ebok
  kr 199
  På lager
 55. Kulisser
  kr 199
  På lager
 56. Like sant som jeg er virkelig
  kr 199
  På lager
 57. Løftet
  kr 199
  På lager
 58. Løvehjerte
  kr 199
  På lager
 59. Månen over Porten
  kr 199
  På lager
 60. Mannen som elsket Yngve
  kr 229
  På lager
 61. Maskinens uerstattelige deler
  kr 199
  På lager
 62. Maud og Aud
  kr 199
  På lager
 63. Medaljens forside
  kr 199
  På lager
 64. Mimina
  kr 199
  På lager
 65. Min kamp
  kr 229
  På lager
 66. Min kamp
  kr 229
  På lager
 67. Min kamp
  kr 229
  På lager
 68. Min kamp
  kr 229
  På lager
 69. Min kamp
  kr 229
  På lager
 70. Min kamp
  kr 229
  På lager
 71. Nåde
  Nåde
  Ebok
  kr 229
  På lager
 72. Når jeg er hos deg
  kr 229
  På lager
 73. Natt, regn
  kr 199
  På lager
 74. Nede i himmelen
  kr 199
  På lager
 75. Omgivelser
  kr 199
  På lager
 76. På fest hos litteraturen
  kr 229
  På lager
 77. Pixley Mapogo
  kr 229
  På lager
 78. Presten
  kr 199
  På lager
 79. Professor Andersens natt
  kr 199
  På lager
 80. Regntid
  kr 199
  På lager
 81. Romberg
  kr 199
  På lager
 82. Saganatt
  kr 199
  På lager
 83. Samlede dikt
  kr 199
  På lager
 84. Siss og Unn
  kr 199
  På lager
 85. Skuggen og dronninga
  kr 199
  På lager
 86. Sleng på byen
  kr 199
  På lager
 87. Spiraler
  kr 199
  På lager
 88. Stormkyss
  kr 199
  På lager
 89. Svik
  Svik
  Ebok
  kr 199
  På lager
 90. Svingstol og andre tekster
  kr 199
  På lager
 91. T. Singer
  kr 199
  På lager
 92. Thomas F's siste nedtegnelser til almenheten
  kr 199
  På lager
 93. Tiden det tar
  kr 199
  På lager
 94. Til Sibir
  kr 199
  På lager
 95. Uke 43
  kr 199
  På lager
 96. Uoppredd seng
  kr 199
  På lager
 97. Ut og stjæle hester
  kr 229
  På lager
 98. Vi er presens
  kr 199
  På lager
 99. Vi har aldri vært her før
  kr 199
  På lager
 100. Yttersider
  kr 199
  På lager
 101. Øyer i hjertet
  kr 199
  På lager

Nyheter

Stor interesse for Niels Fredrik Dahls kommende roman i Danmark

Det er mange som venter i spenning på Niels Fredrik Dahls nye roman, Fars rygg, som lanseres fredag 13. oktober. Allerede før lanseringen her hjemme er rettighetene nå solgt til det prestisjetunge forlaget Gyldendal  i Danmark. 
Les mer

Niels Fredrik Dahl - flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Niels Fredrik Dahl
Les mer

Niels Fredrik Dahls kritikerroste Fars rygg til Sverige og rett inn på bestselgerlisten i Norge 

Niels Fredrik Dahls roman Fars rygg ble lansert forrige fredag til strålende kritikker. Boken vekker oppsikt Skandinavia. Allerede før utgivelsen ble rettighetene solgt til danske Gyldendal, nå følger forlaget Natur och Kultur opp i Sverige. 
Les mer

Niels Fredrik Dahl og Maria Navarro Skaranger nominert til Nordisk råds litteraturpris 2024

I dag ble det kjent at Niels Fredrik Dahl og Maria Navarro Skaranger er nominert til Nordisk råds litteraturpris 2024. Dahl er nominert for romanen Fars rygg og Skaranger er nominert for romanen Jeg plystrer i den mørke vinden.
Les mer