Stor interesse for Niels Fredrik Dahls kommende roman i Danmark – flere uker før lansering i Norge 

 

Stor interesse for Niels Fredrik Dahls kommende roman i Danmark – flere uker før lansering i Norge 

 

Det er mange som venter i spenning på Niels Fredrik Dahls nye roman, Fars rygg, som lanseres fredag 13. oktober. Allerede før lanseringen her hjemme er rettighetene nå solgt til det prestisjetunge forlaget Gyldendal  i Danmark. 

Publisert 28.09.23


Redaksjonssjef for skjønnlitteratur i danske Gyldendal, Sofie Voller, kan rapportere om spesielt stor begeistring på forlaget og skriver:

«Som vi har gledet oss til denne romanen! Det gikk ikke mange timene fra vi fikk tilsendt manuset til vi hadde falt dypt ned i Niels Fredrik Dahl-gryten. En helt egenartet roman som med stor stilistisk kløkt og medmenneskelighet tar tak i en så sentral erfaring som ensomhet – det er eksistenslitteratur fra øverste hylle.»

Voller trekker videre frem Gyldendal som utgiver av litterære storheter som Marguerite Duras, Tove Ditlevsen og Joan Didion, og ikke minst store samtidsforfattere som Rachel Cusk, Olga Tokarczuk og Édouard Louis. Voller understreker at dette er et selskap «som matcher Dahls verk».

Det er seks år siden Niels Fredrik Dahl utga sin forrige roman, den kritikerhyllede Mor om natten.

Om Fars rygg:

Jeg ser etter faren min. Han har vært død i fjorten år nå, og jeg ser etter ham likevel. Jeg håper at han skal komme gående mot meg i det skiftende lyset oppover den øde gaten, at han skal bli større og større, tydeligere og tydeligere mens han nærmer seg.

Med utgangspunkt i etterlatte papirer, brev og gamle fotografier setter sønnen sammen fortellingen om farens barndom: i Egypt, hvor guttens far, Dommeren, holder sin lille familie i et kolonialt jerngrep, hos fremmede i Bærum, på pensjonatskole i Genève, på hotellrom opp og ned gjennom et Europa på vei mot en ny stor krig.
     Fars rygg er skildringen av en gutt og ung manns forsøk på å leve i en verden han ikke forstår, men likevel prøver å bli en del av. Det er også historien om fars mor, Ellen, som sitter fast i et ulykkelig ekteskap.

Niels Fredrik Dahl har skrevet en stor og dypt menneskelig roman, øm, mørk og full av humor, om familie og kjærlighet i det 20. århundre, om en gutt og en mor som er bundet sammen av ensomhet, og om en ensomhet som går i arv.

Niels Fredrik Dahl (f. 1957) har skrevet romaner, noveller, diktsamlinger og skuespill og er oversatt til en rekke språk. Han har mottatt flere litterære priser, blant annet Brageprisen og Ibsenprisen. Fars rygg er Niels Fredrik Dahls sjette roman. 

 

https://oktober.no/fars-rygg
https://oktober.no/Niels-Fredrik_Dahl

Aktuelt