Niels Fredrik Dahl og Maria Navarro Skaranger nominert til Nordisk råds litteraturpris 2024

 

 

Niels Fredrik Dahl og Maria Navarro Skaranger nominert til Nordisk råds litteraturpris 2024

 

 

 

I dag ble det kjent at Niels Fredrik Dahl og Maria Navarro Skaranger er nominert til Nordisk råds litteraturpris 2024. Dahl er nominert for romanen Fars rygg og Skaranger er nominert for romanen Jeg plystrer i den mørke vinden.

Les mer om prisen og de øvrige nominerte her

Publisert 22.02.24


Niels Fredrik Dahls Fars rygg utkom i oktober 2023 til strålende kritikker og terningkast 6 i både NRK og Dagbladet. «En fortelling breddfull av lengsel etter å nå de nærmeste, og pur eleganse på alle nivåer», het det i Dagbladets kåring av årets beste bøker. Allerede før utgivelsen ble rettighetene solgt til danske Gyldendal. Boken er også solgt til det svenske forlaget Natur & Kultur. 

 

Utdrag fra juryens begrunnelse:
 

«Fars rygg er en rik og gripende roman. Nettopp ved sin uro, sin vilje til å belyse og forstå historien gjennom veven av egne, singulære og skjøre erfaringer og de felles, nærmest overveldende tildragelsene i den verden vi alle forholder oss til. Slik slipper Dahl også leseren inn i en åpen og mangslungen fortelling som er befridd fra en bestemt litterær metode, men som heller har valgt å la den narrative fremstillingen finne sin egen innfløkte vei gjennom det livet og de menneskelige betingelser romanen avdekker med sorg og sympati, til den lukkes, ‘til far bare er som en lysflekk mot netthinnen’.»

Hele jurybegrunnelsen

Niels Fredrik Dahl (f. 1957) har skrevet romaner, noveller, diktsamlinger og skuespill og er oversatt til en rekke språk. Han har mottatt flere litterære priser, blant annet Brageprisen og Ibsenprisen. Fars rygg er Niels Fredrik Dahls sjette roman.

Maria Navarro Skarangers Jeg plystrer i den mørke vinden utkom i fjor høst til svært gode skussmål. I Dagens Næringsliv ble boken utropt til en av årets tre beste romaner. Skaranger er også nominert til Kritikerprisen og Lytternes romanpris 2023. Rettighetene til Jeg plystrer i den mørke vinden er så langt solgt til fem land.

 

Utdrag fra juryens begrunnelse:
 

«Heilt sidan ho debuterte med romanen Alle utlendinger har lukka gardiner i 2015, har Maria Navarro Skaranger vore ein forfattar som har overraska og imponert. Med årets bok, Jeg plystrer i den mørke vinden, har ho gjort det enkelt å skrive sin aller beste roman. Ja, dette er enda ein norsk roman frå drabantbyen, men Skaranger skriv så originalt og presist at det kjennes ut som noko heilt nytt. Romanen er både sår og komisk, og ber i seg eit mektig raseri i skildringa av strukturell fattigdom … Jeg plystrer i den mørke vinden er ei bok som verkeleg imponerer, for den seier noko viktig om både romankunsten og det norske samfunnet». 


Hele jurybegrunnelsen

Maria Navarro Skaranger er født i 1994 og er fra Oslo. Debutromanen hennes, Alle utlendinger har lukka gardiner, ble nominert til Tarjei Vesaas' debutantpris 2015. I 2023 utkom Skarangers fjerde roman, Jeg plystrer i den mørke vinden, til strålende kritikker. Skaranger mottok Bjørnsonstipendet i 2019 og Sultprisen 2022 for sitt samlede forfatterskap. I 2023 mottok hun Klassekampens kulturpris Neshornprisen. Bøkene hennes er oversatt til 18 språk.