Presten

Velg format

kr 179
På lager
ISBN
9788249510276
"I Ørstaviks dypt tankefulle og fengslende nye roman (etter Kjærlighet), tilbringer en kvinne et år som prest i Kjøllefjord, Norge . . . De forskjellige trådene beveger seg sømløst i Livs hode og bygger opp til et hjerteskjærende crescendo, fylt ut med strålende beskrivelser av det flate landskapet … Ørstavik markerer seg som et ledende lys i internasjonal litteratur"
PUBLISHERS WEEKLY, STARRED REVIEW (USA)
"Hanne Ørstaviks litterære betydning øker fra roman til roman… En eksistensiell roman om tyngde og letthet i språket, skrevet med beundringsverdig styrke og mot… Sjelden leser man en så skarpsynt analytiker som Hanne Ørstavik. Hun gir ikke ved dørene; her finnes verken føleri, sentimentalitet eller annen form for publikumsfrieri. Fortellingens idé er overordnet, alle løkens lag er skrelt bort for å komme inn til kjernespørsmålene. Hanne Ørstavik gjør det aldri lett for seg selv eller leseren i sin strenge omgang med de eksistensielle problemstillingene. Men takket være et språk som er ladet med presisjon, uten å miste sin enkelhet, er det en opplevelse å følge henne i mål. Man kjenner at man har lest noe vesentlig man ikke vil være foruten."
INGER BENTZRUD, DAGBLADET
"stramt, gjennomkomponert"
SUSANNE HEDEMANN HIORTH, VG
"en stilsikker og gripende roman … Det er noe sjeldent konsekvent ved Hanne Ørstaviks forfatterskap"
DAGSAVISEN
"Ørstavik har en nesten nifs evne til å gjengi tonen i den type indre dialoger mennesker har med seg selv, hun er uovertruffen i å skildre hvordan ordløse tanker sklir og skvalper fra det ene temaet til det andre… Forfatteren har da også et enestående blikk for små ting … en av landets mest interessante forfattere."
DAGENS NÆRINGSLIV
"Betydelig roman … gripende og renslig fortalt … Denne leser er så avgjort dratt inn, for Hanne Ørstaviks ærend er betydelig. Slikt blir det også, i hennes skrift, betydelig litteratur av."
AFTENPOSTEN
"Hanne Ørstavik har aldri boret så dypt eller favnet bredere enn i årets roman Presten. Den er så tett, så fylt av kraft, den hamrer løs, graver seg ned, borer seg fram – og samtidig er den så uendelig varsom, lydhør, øm. Med Presten har Hanne Ørstavik levert sin mest omfattende og størst opplagte roman roman til nå... Tettheten, bredden og den borende, sugende bevegelsen er med på å gi den en veldig tyngde. Men samtidig er språket så lett og klart, så skinnende vakkert… Presten er en roman som ikke er snill mot de andre bøkene i høst. Det blir vanskelig å unngå at mye annet blir fislete, smått, kraftløst og småpent mot kraften og tyngden i denne. Hanne Ørstavik er stadig blitt framhevet som den fremste bland de "yngre" forfattere forfatterne. Det er en begrensning som for lengst er blitt meningsløs. Med Presten fremstår hun som den vesentligste samtidsforfatteren her til lands."
HAMAR ARBEIDERBLAD
"Gripende Ørstavik … Ørstavik skriver med en kroppslighet som bringer teksten tett på leseren … resultatet er en oppriktighet som både smerter og krever, men som gir mye igjen … Denne romanen er et løft … Det står respekt av hver side."
VÅRT LAND
"Denne teksten rommer en vedvarende refleksjon omkring språk og virkelighet, ordene og verden … hennes prosjekt er helt hennes eget og gjennomføres med stor dikterisk konsekvens. Her fins en stor stillhet, et stort alvor, en intimitet og en ekte desperasjon … den stillferdige, vakre scenen avslutningsvis … Språk og innhold blir dermed ett […] Ulike stofflag som uavlatelig glir over i hverandre. Fortvilelsen ved ord som svikter. Den latente troen på at det en gang skal bli mulig å finne fram til et språk og handlinger som bærer sannheten i seg. Særlig salgsfremmende er knapt denne typen meditativ, språkteoretisk tematikk. Men Presten er så intim i anslaget, så seriøs i tonen, så full av et ømt alvor som beveger, at boka fortjener å bli en publikumsfavoritt likevel."
STEINAR SIVERTSEN, STAVANGER AFTENBLAD
"Insisteringa på alvoret, den språklege tryggleiken og den romantekniske dugleiken Ørstavik har, er imponerande."
NORA SIMONHJELL, DAG OG TID
"Hanne Ørstavik har fått en rekke litterære priser, og det er lett å forstå hvorfor: Hun skriver med en vilje og inderlighet som berører … Romanen er en vakker og alvorlig fortelling om å søke – etter vennskap, tilhørighet og sannhet"
ELLE
"i samspillet mellom Liv og disse tre menneskene jeg finner de virkelige høydepunktene i denne romanen. Samt i Livs observasjoner av natur og miljø … Ørstavik skriver vart og sårt, likevel hardtslående og konkret. Trass i en slags drømmeaktig, tidvis snublende muntlighet, blir språket en rytme og får en slags kroppslighet … I Presten er det passasjer som er helt nydelige. Scener som griper skikkelig tak og som jeg som leser ønsker skal vare og vare. Denne forfatteren er modig nok til å være dypt alvorlig gjennom en hel roman. Hennes intensjon er ikke å underholde, men å undersøke … jeg kjenner sterkt at jeg vil lese den en gang til. Med en gang. Og det skjer meg ikke så ofte."
ANITA HARTVIKSEN RAVN, NORDLYS
"Det er helt tydelig hva som er Ørstaviks ærend, og hun utfører ærendet på en så kompromissløs og god måte at det er en fryd å lese romanen. Det språklige perspektivet er i seg selv nok til å bære romanen … Med Presten har Hanne Ørstavik nok en gang kastet seg ut i en debatt som gjelder litteraturens grunnlagsproblemer. Problematikken er ikke ny, med det føles virkelig forfriskende å lese en tekst som er så tydelig og ærlig om sitt ærend uten at det verken blir naivt eller kjedelig. Det er modig – og ikke minst godt – gjort"
HENNINGE SOLBERG, BØYGEN
"Trangen til erkjennelse løper som en rød tråd gjennom dette bemerkelsesverdige kvinneportrettet, der behovet for et felles tekstrom for uforenlige synspunkter blir et desperat anliggende. Et betydelig romanverk"
TERJE STEMLAND, AFTENPOSTEN, kritikernes favoritter i 2004
"hennes skrivande vrider sig runt sig självt och borrar alt djupare och mer målmedvetet i frågor om språk och litteratur, möjlighet och begränsning, mening och meningslöshet. Nu, kanske mer än någonsin tidligare hamnar hon i frågor som handlar om makt och strukturer mer än om enskilda individer."
JENNY TUNEDAL, AFTONBLADET (Sverige)
"kom deg til bokhandelen! Norske Hanne Ørstavik har skrevet en absolutt fremragende roman om språk og virkelighet … Boken klarer å få plottet til å spille sammen med de store generelle betraktninger om språk, virkelighet og vennskap, uten at det noensinne virker kunstig eller påklistret. Presten er simpelthen så velkomponert og gjennomtenkt at alle romanplan vikler seg inn i hverandre for å danne et mønster, som sjelden er sett finere … I Presten lar Ørstavik [...] sin leser se ned i det dypet som kalles mennesket, og hun gjør det med en slik finesse og innsikt at jeg ikke kan annet enn å anbefale boken på det varmeste. God leselyst!"
NANNA MOGENSEN, DANMARKS RADIO (Danmark)
"Hanne Ørstavik har en stor og uhyggelig evne til å skildre falsk bevissthet … Det gode ved Ørstaviks romaner, og det som gjør dem til kunst og ikke moralprekener, er imidlertid at det ikke entydig er denne historie som fortelles … jeg synes forfatterinnen fortjener alle de priser og all den suksess hun har fått."
LILLIAN MUNK RÖSING, INFORMATION (Danmark)
"et kunstverk – hvis psykologi og dødsdrift man tynges av, mens man løftes av den språklige virtuositet."
BJØRN BREDAL, POLITIKEN (Danmark)
"På en saklig måte, men uten å være tørr, skriver Ørstavik fram følelser og mestrer med originalitet både innhold og form i en roman om søken etter meningen med livet."
PIERRE-ROBERT LECLERCQ, LE MONDE (Frankrike)
"Det finnes en unevnelig utkant, et sted det nesten ikke er mulig å nå, hvor ordene tømmes for deres vante klang for så å åpne seg direkte for sjelen. En erfaring som åpner mot følelsesmessige dybder så langt inne, og så fundamentale, at de virker utilgjengelige. Likevel klarer Hanne Ørstavik å beskrive dette unåelige, ikke med enkeltord, men ved de store utmarkene av refleksjoner og undersøkelser som fyller Livs liv."
ISABELLE DE MONTVERT-CHAUSSY, SUD-OUEST (Frankrike)
"Hanne Ørstaviks skrift nekter å gi opp, like lite som ordene til den kvinnelige fortelleren. Hun står oppreist gjennom alt. Tilbakeholdende og i en slags følelsesmessig askese."
V.R., LIVRES HEBDO (Frankrike)
"Dette er en forfatter som har fått i gave å kunne oppfatte de aller minste delene i oss. Hanne Ørstavik gir en skjelvinger, svimmelhet og frysninger når en leser det hun klarer å grave frem fra bunnen av sjelen til sine karakterer; hun har denne evnen til å romstere bakenfor speilet og gjengi eksakt, ordrett, innholdet i deres indre dialoger med seg selv"
FRANCOIS XAVIER, COZOP (Frankrike)
"Hanne Ørstaviks stil er svært spesiell. Den er uhyre presis, og renset helt ned til et minimum, men likevel etablerer den et nesten eterisk klima. Historien, litteraturen og den eksistensielle søkenen til en kvinne som har mistet kjærligheten føyes sammen på en imponerende måte"
DEVOIR (Frankrike)
"Dette er en forfatter som er begavet med evnen til å oppfatte de aller fineste lagene i oss. Hanne Ørstavik får en til å grøsse, til å svimle, hun får det til å gå kaldt nedover ryggen på leseren når hun tar ut det innerste i karakterene sine; hun har et eget talent for å lete bak speilet og gjenskape innholdet de indre dialogene deres nøyaktig, nærmest ordrett … Hun er en slags psykoanalytiker som gjenoppbygger de ulike lagene av bevisstheten og formulerer hensikter som vi selv ikke er klar over"
FRANCOIS XAVIER, OULALA.NET (Frankrike)
"Et mesterverk fra det høye nord ... Skrevet i et glassklart språk uten kruseduller. Ved siden av handlingen er det nettopp dette språket som fascinerer"
WOCHENBLATT MARSCH & HEIDE (Tyskland)
"Den prisbelønte norske forfatteren har skrevet en gripende roman om vennskapet - i et lett og klart språk"
KLIPP (Tyskland)
"Hanne Ørstavik [...] regnes som en av de mest interessante representantene for den unge norske forfattergenerasjonen; hun går for å være en minimalismens mester ... Forfatteren formidler ekthet gjennom den fint komponerte prestekarakteren ... Det Ørstavik viser, er et forsøk på forklare hva som foregår i psyken til de unge kvinneskikkelsene. Oppklaringen beskriver hun stillferdig, i et eget toneleie og med særlig hengivenhet overfor sine karakterer. Godt egnet for kalde vinterkvelder"
RADAR, RADIO DARMSTADT (Tyskland)
"Alle har et mørkt punkt i livet som de helst viker milevidt unna – absolutt ærlighet overfor seg selv er utrolig vanskelig, og dette forstår Hanne Ørstavik seg på å fremheve på fremragende vis"
NDR1 BÜCHERWELT (Tyskland)
"Presten er en dypsindig, språkfilosofisk og teologisk differensiert roman ... Hanne Ørstaviks språk er klart, hun mangler enhver kunstighet. Minimalistisk er det blitt kalt. Og likevel beskriver hun noe stort. Boken er en lovsang til teologien og samtidig et dokument på dens vedvarende tilkortkomming. Hun er forpliktet overfor erkjennelsen av at det ennå fins noe stort og viktig, noe som ikke passer inn i noen modell eller noe system"
SANDAMMEER – DIE VIRTUELLE LITERATURZEITSCHRIFT (Tyskland)
Liv er 35 år og prest i en liten by langt nord. Dit kom hun for et år siden. "... det var en slags motsatt bevegelse, en omvendthet. Enkelt og tydelig, som om jeg var en brikke, jeg hadde vært langt nede på kartet der sør i Tyskland, og så skulle jeg øverst opp, hit. Motsatt, motsatt. Som om jeg var blitt slynget for nær noe, for langt ned, eller inn, og så svingte det utover etterpå. Ut mot hva? Mot ingenting?" Som doktorgradsstudent i teologi arbeidet Liv med sameopprøret i 1852. Bibelen var blitt oversatt til samisk og var tilgjengelig for alle. Plutselig fantes det et felles språk. Men var det egentlig felles, det som sto om å dømme, tilgi, være like mye verdt? Nå er Liv prest i det samme fylket. Søndag etter høymessen blir hun tilkalt, ei ung jente i bygda har hengt seg. Presten er en lysende klar og musikalsk komponert roman, hvor det er Livs refleksjoner, erindringer og erkjennelsestrang som driver fortellingen. Romanens spørsmål er eksistensielle: Hvordan leve? Med seg selv, og med de andre? I 2004 mottok Hanne Ørstavik Brageprisen for denne romanen.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2012
ISBN 9788249510276
Innbinding Ebok
Tittel Presten
Bokgruppe 852
I salg 08.05.2012
Design Exil Design
Emne Finnmark Prester Romaner Skjønnlitteratur
Hanne Ørstavik

Hanne Ørstavik

Hanne Ørstavik er en av vår tids mest markante og særpregete forfattere. Hun debuterte med romanen Hakk i 1994, og har utgitt til sammen fjorten romaner og et lesestykke, samt boka Der alt er klart i samarbeid med Pierre Duba. I tillegg har hun gjendiktet Leslie Kaplans Overskuddet – fabrikken, og oversatt Marguerite Duras’ Stedene. Hanne Ørstavik har mottatt en rekke litterære priser, blant annet Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen og Doblougprisen. I 2007 fikk hun Aschehougprisen for hele forfatterskapet, og i 2010 ble hun valgt ut som Festspilldikter. I 2019 ble romanen Kjærlighet kortlistet til  prestisjetunge National Book Award for Translated Literature og The Republic of Consciousness Prize. Samme år ble Ørstaviks oversetter Martin Aitken tildelt PEN Translation Prize 2018 for årets beste oversettelse. Ørstaviks bøker er oversatt til over 30 språk.

 

Flere forfatterportretter

 

Litterære priser:

Aschehougprisen 2007

Klassekampens litteraturpris 2004

Brageprisen 2004

Doblougprisen 2002

Amalie Skram-prisen 2002

Havmannprisen 2000

Oktoberprisen 2000

P2-lytternes romanpris 1999

Sultprisen 1999

Tanums kunststipend 1998

Les mer

Andre i samme serie

Nyheter

Hanne Ørstaviks Kjærlighet kortlistet til The Republic of Consciousness Prize 2020

Les mer

Hanne Ørstaviks Kjærlighet på over 30 språk

Hanne Ørstaviks roman Kjærlighet fortsetter sin ferd ut i verden. Nå er boken solgt til hele 31 land, senest til forlaget Kastaniotis i Hellas.
Les mer

Hanne Ørstaviks Ti amo forhåndsolgt til Italia, Storbritannia og Tyskland

Fredag 2. oktober lanseres Hanne Ørstaviks nye roman Ti amo i Norge. Rettighetene til boken er allerede solgt til Italia, Tyskland og Storbritannia. 
Les mer