Saganatt

Lundetrilogien

Velg format

kr 179
På lager
ISBN
9788249510214
"Gjør klar til lesefest: Frode Gryttens tre romaner om det norske sosialdemokratiets mistrøstige historie gjennom de siste tre tiår er stor underholdning … Grytten er en unik historieforteller: han er kunnskapsrik, skarp på psykologiske mekanismer og sjeldent velartikulert … En tankevekkende norsk dystopi over tre generasjoner"
ARNE HUGO STØLAN, VG
"Aldri har Grytten vært mer leken, mer åpen for det fantastiske og absurde … Lunde spreller som underholdende karikatur i et nett av overraskende – og overdrevne – plotvendinger, krydret med visuelt slående bilder av mildt burlesk karakter … Grytten har et sjeldent talent for den petitaktige vittige observasjon, han har ironikerens analytiske evne til å se det latterlige ved alt" "
ANE FARSETHÅS, MORGENBLADET
"Ein presis og uhyre morosam harselas med sosialdemokratiet … Dette er Frode Grytten på sitt beste, med elleville vidareføringar av frodig og beisk humor frå Bikubesong og presist plasserte karakterar og karakteristikkar … I Saganatt er Frode Grytten lausare i snippen, meir politisk og fandenivoldsk enn på lenge"
VIDAR KVALSHAUG, AFTENPOSTEN
"Saganatt er humørfylt og medrivende lesning … en vital, innfallsrik og stilsikkert skrevet tekst … blant bokhøstens artigste utgivelser så langt"
KÅRE BULIE, DAGENS NÆRINGSLIV
"Frode Gryttens nye roman, Saganatt, er et oppkomme av gode historier … Det er glitrende fortalt, fra varierende synsvinkler … Verket spruter og gnistrer av kreative innfall og ideer, som gjør det til en fest å lese. Boken renner nesten over av overdådige, humoristiske innslag"
KJELL OLAF JENSEN, DAGSAVISEN
"Sprudlende episk kulturhistorie, kjærlighetsroman og politisk satire om 80-, 90- og 2000-tallets Norge … Med thrilleraktig nerve skriver Grytten seg opp på et nivå av høy klasse … en storslått og viktig roman fortalt med overblikk og myndighet på den realistiske romanens frodige og underholdende premisser"
STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN
"Frode Grytten sier noe overordnet om rikets tilstand og om hva vi som enkeltmennesker har gjort landet vårt til. Det er en alarm uten lyd, den høres ikke gjennom snøen og alle veggene. Men den høres gjennom tonene i saganatten"
KAREN FRØSLAND NYSTØYL, VÅRT LAND
"Skrivegleda glitrar gjennom heile boka … Eg gapskratta, eg flirte - og riste på hovudet, men først og fremst hadde eg ei god leseoppleving … Språkleg har han aldri vore så laussloppen og infam"
BJARNE TVEITEN, FÆDRELANDSVENNEN
"I Saganatt. Lundetrilogien kaster Frode Grytten et forfriskende harskt og humørfylt blikk på det norske sosialdemokratiet de siste tretti årene … en både morsom og underholdende, men fremfor alt en tankevekkende krønike om vårt lille land"
SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD
"Grytten skriver lekende, humoristisk, satirisk og alvorlig - gjerne samtidig … Ideen er god, plottet er satt og leseren loses stødig gjennom saganattens knuste drømmer"
LARS LILLEBY MACEDO, TRØNDER-AVISA
"interessant og tankevekkende … mest av alt forteller forløpene i de tre ulike fortellingene noe om det å være menneske … Herlig dandert med absurde hendelser og langt fra åpenbare refleksjoner. I Saganatt blir ulike sider av tilsynelatende grunnfestede norske verdier røsket i"
ARNSTEIN OLAISEN, HAUGESUNDS AVIS
"Dei tre siste tiåra i norsk historie er under den gryttenske lupe … med snert, humor, ironi og tristesse"
HARDANGER FOLKEBLAD
"Romanane handlar om kvart sitt tiår og syner med fantasifull og morosam satire typiske drag ved det postindustrielle norske samfunnet, der den einskilde kverv i dei store økonomiske og politiske strukturane og berre har det desperate initiativet att til å markera seg som individ, under overvaking av sosialdemokratiske skrømt"
DAG OG TID, Nominert til Årets nynorskbok 2011
Ein gong tidlig på 1980-talet flyttar Arvid Lunde til Odda. Der blir han lærar på gymnaset. Han ser ut som om han ønsker å bli slukt av staden, som om han vil gå i eitt med røyken, regnet og skodda. Men han seier: Om du vil forstå Norge, må du forstå Odda. Ein dag tar tidsånda plass i den tynne kroppen hans, og det blir det kjent at Arvid Lunde har blitt millionær på aksjehandel. Ein møbelhandlar frå Åsane set seg i bilen og kjører til Sverige mens Norge arrangerer OL på Lillehammer. Han vil gjøre ein siste desperat handling. Ein gong var han ein som kjente folks drømmar, ein som reiste rundt og leverte lykke på dørene. Men no er butikken lagd ned og ho han var gift med hugsarikkje lenger kva han heiter. Dei er ulevande og ingen kan sjå dei. Dei kjører grå tenestebilar av merke Toyota Corolla, og dei ferdast gjennom gatene i eit utlevd Oslo. Jobben deira er å korrigere feil som har skjedd over alt der sosialdemokratar er innblanda. Dei har namn som Gerhardsen, Bratteli, Nygaardsvold. Dei gjør den jobben som må gjørast i skuggen av sosialdemokratiets lys, ei fjern og døande stjerne. Saganatt. Lundetrilogien er tre romanar i eitt, tre forteljingarfrå tre desperate og fordrøymde tiår i nyare norsk historie. Det handlar om korleis vi kom hit, eller korleis vi kom ut av det igjen, eller kva som er igjen av draumen om det livet vi skulle dele.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2012
ISBN 9788249510214
Innbinding Ebok
Tittel Saganatt
Bokgruppe 852
I salg 08.05.2012
Emne Romaner 1990-1999 Skjønnlitteratur 2000-2009 Norge 1980-1989
Frode Grytten

Frode Grytten

Frode Grytten (f. 1960) har skrive bøker i dei fleste sjangrar og har nådd eit stort publikum. Han har mellom anna vunne Brageprisen, Rivertonprisen og Nynorsk litteraturpris, og bøkene hans er omsette til 15 språk.

Flere forfatterportretter

 

Litterære priser:

2017 Bjørg Vik-prisen
2008 Melsom-prisen
2007 Sunmørsprisen
2007 Nynorsk litteraturpris
2006 Samlagsprisen
2005 Rivertonprisen
2003 Norsk språkpris
1999 Brageprisen

 

Utgitt på Oktober

2020 Garasjeland. Noveller
2019 Landet bortanfor landet. Område 51. Protestsongar
2017 Menn som ingen treng. Noveller
2015 Sånne som oss. Skodespel
2013 Brenn huset ned. Roman
2011 Saganatt. Roman
Les mer

Andre i samme serie