Frode Grytten og Tore Renberg nominert til Bokhandlerprisen 2023

Frode Grytten og Tore Renberg nominert til Bokhandlerprisen 2023

 

I dag ble nominasjonene til Bokhandlerprisen 2023 offentliggjort. To av de ti nominerte bøkene er romaner utgitt på Forlaget Oktober: Frode Gryttens Den dagen Nils Vik døde og Tore Renbergs Lungeflyteprøven

Publisert 30.10.23


Se lista over de nominerte her: https://bokhandlerforeningen.no/bokhandelens-favoritter-er-klare-her-er-de-nominerte-til-bokhandlerprisen-2023/

 

Offentliggjøring av vinneren skjer under utdelingen av Bokhandlerprisen 14. november kl. 13:00 på Litteraturhuset i Oslo.

 

 

Den dagen Nils Vik døde er Frode Gryttens første roman på ti år. Den utkom her hjemme i begynnelsen av september til svært gode kritikker. Denne uken ble boken også nominert til Bokhandlerprisen 2023. Rettighetene er solgt til Danmark og Nederland. 

 

Fra juryens begrunnelse:

«Den dagen Nils Vik døde er en både en vakker, varm og rørende historie om det nære og enkle som livet består av, samtidig som den byr på store skildringer om vennskap, kjærlighet og død. Den er også en hyllest til små samfunn i endring, og setter søkelys på folk som ellers sjeldent løftes frem. Det er en roman om alderdommen og døden, men også om det som gjør livet verdt å leve. Grytten har skrevet en hyllest til enkle folk og deres bidrag til andres liv i små samfunn som langsomt forsvinner. Boken er skrevet med et vakkert, flytende språk og byr på rike og komplekse portretter. Grytten er ikke redd å skrive om store temaer på en upretensiøs og nær måte». 

 

"Det er ikke ofte man møter så helstøpte romanpersoner i norsk samtidslitteratur"

ERLEND LIISBERG, BERGENS TIDENDE, 5 AV 6 HJERTER

 

"Et sterkt portrett og en stor leseopplevelse i en kort roman om reisen mot døden"

 ANDREAS WIESE, DAGBLADET 

 

"en bok verdt å vente på. Med forfatterens fineste merkelapper: Nydelig, presis prosa ispedd tørr humor og den salte smaken av barskhet og ømhet … en så enestående vakker, trist og livsklok fortelling … en kjærlighetserklæring til et landskap og en levemåte som vi knapt forstår verdien av før en forfatter som Frode Grytten viser det fram i all sin beskjedne storslagenhet"

TURID LARSEN, DAGSAVISEN

"Romanen reflekterer fint over arbeidet, godt sjømannskap, beherskelse av naturkreftene – til og med i nydelig språklig lek med kråkers kauking"

TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN

 

"han løfter fram de små hendelser i livet sånn at de skinner som perler"

JAN-ERIK ØSTLIE, FRI FAGBEVEGELSE

 

Frode Grytten (f. 1960) har skrevet bøker i de fleste sjangre og har nådd et stort publikum. Han har blant annet vunnet Brageprisen, Rivertonprisen og Nynorsk litteraturpris, og bøkene hans er oversatt til 17 språk.

 

 

Tore Renbergs roman Lungeflyteprøven har vært blant de fem mest solgte bøkene på Bokhandlerforeningens bestselgerliste siden den utkom i slutten av august. Denne uken rykket den opp fra 5. til 4. plass. Boken fikk raskt yatzy i seksere fra anmelderne, med terningkast seks i VG, Dagbladet, Stavanger Aftenblad, Nettavisen og Adresseavisen. Rettighetene er så langt solgt til Tyskland Renberg har blitt tildelt Bokhandlerprisen to ganger tidligere, for Charlotte Isabel Hansen i 2008 og for Tollak til Ingeborg i 2020. 

 

«De norske bokhandlerne er litteraturens fotfolk. Lesende og kunnskapsrike formidlere over hele landet. Det er stor stas for meg at de setter pris på Lungeflyteprøven!», sier Renberg om nominasjonen.

"Makaber lesefest! … dette er en stor bok på alle mulige måter … bemerkelsesverdig relevant for egen samtid ... Det er virkelig bare å la seg rive med!"

 ODA FAREMO LINDHOLM, VG

 

"Storslått … en triumf av ei bok … en svir av en lesefest som side for side øker i spenning, dramatikk og sterke skjebner"

 MARIUS WULFSBERG, DAGBLADET

 

"Makeløs historisk roman … skjønnlitterær prosa fra øverste hylle"

 SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD

 

"Strålende roman … Morsom, tragisk, og i opplysningstidens ånd: Opplysende"

 FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN

 

«et epos av sjelden kvalitet … en roman som vil bli stående i historia som en av de store i moderne norsk litteratur - stryk gjerne norsk, forresten"

  TOR HAMMERØ, NETTAVISEN

 

"Den heidundrende lesefesten etterlater et alvor man ikke så lett rister av seg"

INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN

 

"Meget mulig hans aller beste roman. Brutal, myldrende og overskuddspreget"

LEIF BULL, DAGENS NÆRINGSLIV

 

"En kraftprestasjon som fornyer forfatterskapet … I stil med Kim Leine, i trilogien om koloniseringen Grønland, graver Renberg fram, dikter til der det det trengs og orkestrerer en for lengst begravet historisk hendelse med bravur … Lungeflyteprøven iscenesetter historiens skjulte dramatikk"

ASTRID FOSVOLD, VÅRT LAND

 

"Årets mest overraskende roman … Alt komponert like elegant som en Bach-fuge …Ført i pennen av en av landets mest virtuose romansnekkere"

KNUT HOEM NRK BOK

 

"en kraftprestasjon. Men først og fremst er det blitt underholdning i særklasse"

TURID LARSEN, DAGSAVISEN


Tore Renberg (f. 1972) er en forfatter med et uvanlig stort litterært spenn. Han har utgitt en rekke bøker som er blitt folkelesning; fra de ikoniske romanene om Jarle Klepp, til Du er så lys og Tollak til Ingeborg, og ikke minst Teksas-serien om den småkriminelle Hillevågsgjengen fra Stavangers skyggeside. Renberg debuterte i 1995 med Sovende floke, som han mottok Tarjei Vesaas’ debutantpris for. Han har mottatt Bokhandlerprisen to ganger, P2-lytternes romanpris, Nynorsk Litteraturpris og har entusiastiske lesere i 23 land.