Brenn huset ned

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249513147
"En av Norges beste forfattere har skrevet en av sine beste bøker om et av verdens beste band"
JONAS BALS, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2013
"Frode Gryttens beretning om The Clash er en studie i god og variert fortellerkunst. Og det fineste av alt: man trenger ikke være gammel blodfan for å like det man leser ... Grytten kan dette stoffet, fra de store begivenhetene og ned til traktorstøvlene. Det gjør det skjønnlitterære nivået i boken ekstra beundringsverdig"
ARE HUGO STØLAN, VG
"Grytten på sitt beste ... skrivekunst som får det til å risle kaldt nedetter ryggen"
BJARNE TVEITEN, FÆDRELANDSVENNEN
"En storartet ballade om medlemmene av punkgruppen The Clash på toppen av karrieren … Historien om Topper Headon, den til stadighet rusa trommeslageren, også han sparket ut av gruppen, er svært vakker i sin dysterhet"
BRUNO CORTY, LE FIGARO LITTERAIRE (Frankrike)
"Grytten er nettopp det gode forfattarar er, ei blanding av handverkar og kunstnar, eller sagt på ein anna måte, ein som kan tenke, sjå og skrive godt ... Det er novellistisk, det er fin, og det er gryttensk, paradoksalt nok, perfekt ... Det er trykk i språket og det er varme i portrettet"
MARGUNN VIKINGSTAD, MORGENBLADET
"Ingen skriver om musikk som Frode Grytten. Hans The Clash-roman er en sterk skildring av punk, identitet, suksess og krise ... Språket hans danser og byr på kraftuttrykk og poetiske bilder ... Grytten gjør rocklegendene til mennesker, med drømmer og lengsler som rører. Bieffekten er at du får en intens lyst til å høre punkbandet igjen"
ANN KRISTIN ØDEGÅRD, BERGENSAVISEN
"en maktdemonstrasjon i komposisjon, språklige riff og sorgmunter nostalgi ...Grytten har skrevet en deilig feelgood roman som på grunn av sine språklige kvaliteter, godt kan leses for andre enn fans. Romanen er original, fabulerende og raus. Det våkne og nysgjerrige blikket er skarpt og sanselig, som The Clash var"
STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN
"Sår og inderlig hyllest til verdens beste band og til rockens innerste iboende vesen ... et drømmeprosjekt for en forfatter som mer enn noen har vært en litterær stemme i den britiske Her kombinerer han sin finstemte sjangervarierende prosa med nære skildringer av rockens rockens favør. og pønkens drivkrefter og krydrer med popkulturelle høydepunkter ... Han fanger tida og rytmen til perfeksjon, men også resignasjonen hver enkelt mann"
MODE STEINKJER, DAGSAVISEN
"en drivende kjærlighetserklæring til The Clash ... selv om Grytten skriver seg tett inn på biografi-sjangeren, klarer han å heve historien opp på et annet litterært nivå ... Grytten har klart å ta med seg rocken over i prosaen og dermed skrevet en roman som synger"
ERLE MARIE SØRHEIM, DAGBLADET
"Det er fantastisk godt skrevet ... Grytten skriver så det spruter, og den knappe twitternynorsken hans passer godt til skildringen av det tøffe bandet med de sarte musikerne ... Bare en stilist av Gryttens format klarer å skape en sterk roman av denne såre lengselen"
ESKIL SKJELDAL, VÅRT LAND
"Jeg tar meg i å lese Brenn huset ned like mye som en skjønnlitterær roman som den kan være knallbra, følelsesrik rockjournalistikk. Den gir energi ... en fryd å lese"
ROAR ESKILD JACOBSEN, HAUGESUNDS AVIS
"Grytten skriver så poetisk og gyngende at det nærmer seg prosadiktning ... Det hadde gått an å se for seg en helt annen roman om The Clash. En skitnere, mer scrapbook-preget affære, der Grytten hadde lagt alle kildene sine åpne, og brakt inn seg selv der han sitter i regnværet i Fyllingsdalen. Men da hadde vi kanskje gått glipp av det poetiske, og der ligger det en særegen kvalitet, vil jeg hevde. Kanskje er det nettopp det poetiske som er det ‘urgryttenske’?"
KNUT HOEM, NRK P2
"Brenn huset ned er kort og godt det beste jeg noen gang har lest om pønk ... Grytten evner å løfte materialet opp til å bli stor litteratur ... Selv om det sikkert er en fordel for leseren å kjenne The Clash fra før, skildrer Grytten de fire karakterene med så stor kjærlighet og innsikt at boka står fjellstøtt på egne bein"
JONAS BALS, KLASSEKAMPEN
"Det er vakkert, det er rått, det er hjerteskjærende. Og det er det en fans hyllest til sine helter. Ikke blindt og navlebeskuende, men fortalt på bakgrunn av andre biografier og research med sin helt egne og særpregede fortellerstemme. En stemme det er lett å bli glad i, og som fungerer perfekt i denne sammenhengen"
PÅL ANDREASSEN, MOSS AVIS
"Lyriske virkemidler som gjentakelse, klang og rytme fører boka fremover. Det gir den en personlig stil som er et av Gryttens sterkeste kort som forfatter: Evnen til å se, virkelig se bak den svarte brønnen i øynene på folk"
LINDA KLYKKEN, NATT OG DAG
"ein sterk og på mange måtar imponerande roman om pønkbandet The Clash ... Grytten går tett på personane, her er alt ein kan venta seg av ein slik roman: sex, vald og dop, hærverk og skuld, personlege konfliktar og, mest av alt, eit fenomenalt driv, både i teksten og i det han skildrar ... Han har skrive ein sprell levande roman i eit hardt, poengtert og inspirerande språk"
ODD W. SURÉN, DAG OG TID
"Gryttens prosa i seg selv gjør dette til en leseverdig roman. Dessuten handler Brenn huset ned om mer enn The Clash. Det er jo en fordel om man har et forhold til bandet, men romanen tar også opp i seg allmenne problemstillinger i fremstillingen av fire unge menn som vil forandre verden"
SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD
"Den norske forfatteren og journalisten Frode Grytten har skrevet en kort og energisk skjønnlitterær biografi … Han tilpasser syntaksen og fortellingens form til musikernes, og verdens, uro"
V. B.-L., LIBÉRATION (Frankrike)
"I et nøye arrangert kaos tilbyr denne inspirerte og ultradokumenterte romanen et dykk ned i vill pogodans, en malstrøm av visuelle og musikalske opplevelser, fulle av bråk og raseri. En vakker tour de force"
LAURENT BOSCQ, ROLLING STONE, 4 AV 4 STJERNER (Frankrike)
"Det skulle tydeligvis en norsk forfatter til … et nytt blikk … Frode Gryttens, for å beskrive denne musikalske og kommersielle apoteosen til The Clash … Brenn huset ned skiller seg fra de vanlige rockeromanene ved ekkoet som oppstår mellom gruppens og byens skjebne"
ORIANE JEANCOURT GALIGNANI, TRANSFUGE (Frankrike)
"Denne nordmannen, som har skrevet bøkene vi likte så godt, Bikubesong og Flytande bjørn, følger sangeren tett på kroppen"
ALEXANDRE FILLON, LIVRES HEBDO (FRANKRIKE)
"En levende, flerstemt fortelling ... Saken er at Frode Grytten er en talentfull forfatter og han lykkes der de fleste skribenter mislykkes når det handler om rock: han låner ikke et tema for å få oss til å minnes hans egne små fantasier som ung rockefan – hvilket han utvilsomt må ha vært - men han gir nytt liv til denne harde fortiden ved å unnlate å skrive nok en biografi … men et helhetlig litterært verk"
AGNES LEGLISE, ROCK & FOLK (Frankrike)
Joe sit på hotellrommet med jetlag og verkande hender. New York skal bli hans, men på tv-skjermen ser han sin eigen død annonsert. Mick har vakse opp hos bestemora med piss i oppgangen og gitaren som einaste vegen ut. Endelig er han blitt alt han drømte om. Paul er den vakraste guten i sin generasjon, men det er bare Pearl han vil ha, Pearl som fell i koma og blir kjørt til sjukehus i all hast. Topper er Kongen av Broadway, verdas beste trommis i to timar kvar kveld. Resten av døgnet forsøker han å øydelegge seg sjølv. "Brenn huset ned" er forteljinga om fire menn som saman lagde eit eineståande pønkeband. Romanen tar til forsommaren 1981 då New York er hardt ramma av varmebølge og engelsk rock?n?roll. Bandet er på høgda av karrieren og på kanten av stupet.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2013
ISBN 9788249513147
Innbinding Ebok
Tittel Brenn huset ned
Bokgruppe 852
I salg 03.09.2013
Emne Romaner Musikkmiljøer Skjønnlitteratur Punk New York 1980-1989
Frode Grytten

Frode Grytten

Frode Grytten (f. 1960) har skrive bøker i dei fleste sjangrar og har nådd eit stort publikum. Han har mellom anna vunne Brageprisen, Rivertonprisen og Nynorsk litteraturpris, og bøkene hans er omsette til 17 språk.

Flere forfatterportretter

 

Litterære priser:

2023
Brageprisen
2017 Bjørg Vik-prisen
2008 Melsom-prisen
2007 Sunmørsprisen
2007 Nynorsk litteraturpris
2006 Samlagsprisen
2005 Rivertonprisen
2003 Norsk språkpris
1999 Brageprisen

 

Utgitt på Oktober:

2023 Den dagen Nils Vik døde (Roman)
2021 Gut, jente, juni, juli (Noveller)
2020
Garasjeland (Noveller)
2019 Landet bortanfor landet. Område 51 (Protestsongar)
2017 Menn som ingen treng (Noveller)
2015 Sånne som oss (Skodespel)
2014 I morgon er det måndag (Roman)
2013 Brenn huset ned (Roman)
2012 Saganatt (Roman)
2011 Saganatt (Roman)
Les mer

Nyheter

Rift om Frode Gryttens nye roman i Danmark

Tre danske forlag var nylig med i budkamp om rettighetene til Frode Gryttens nye roman Den dagen Nils Vik døde. Til slutt gikk forlaget Turbine av med seieren. 
Les mer

Frode Grytten og Lars Ramslie nominert til Brageprisen 2023

Nominasjonene til Brageprisen 2023 ble i dag offentliggjort. To de fire bøkene i klassen for skjønnlitteratur er utgitt på Forlaget Oktober. Frode Grytten er nominert for romanen Den dagen Nils Vik døde og Lars Ramslie for romanen Fjellet, vannet, geværet.
Les mer

Frode Grytten og Tore Renberg nominert til Bokhandlerprisen 2023

I dag ble nominasjonene til Bokhandlerprisen 2023 offentliggjort. To av de ti nominerte bøkene er romaner utgitt på Forlaget Oktober: Frode Gryttens Den dagen Nils Vik døde og Tore Renbergs Lungeflyteprøven.
Les mer