Frode Grytten og Lars Ramslie nominert til Brageprisen 2023

 

Frode Grytten og Lars Ramslie nominert til Brageprisen 2023

 

Nominasjonene til Brageprisen 2023 ble i dag offentliggjort. To de fire bøkene i klassen for skjønnlitteratur er utgitt på Forlaget Oktober. Frode Grytten er nominert for romanen Den dagen Nils Vik døde og Lars Ramslie for romanen Fjellet, vannet, geværet.

Publisert 01.11.23


Se de øvrige nominerte her: https://brageprisen.no/

 

Den dagen Nils Vik døde er Frode Gryttens første roman på ti år. Den utkom her hjemme i begynnelsen av september til svært gode kritikker. Denne uken ble boken også nominert til Bokhandlerprisen 2023. Rettighetene er solgt til Danmark og Nederland. 

 

Fra juryens begrunnelse:

«Den dagen Nils Vik døde er en både en vakker, varm og rørende historie om det nære og enkle som livet består av, samtidig som den byr på store skildringer om vennskap, kjærlighet og død. Den er også en hyllest til små samfunn i endring, og setter søkelys på folk som ellers sjeldent løftes frem. Det er en roman om alderdommen og døden, men også om det som gjør livet verdt å leve. Grytten har skrevet en hyllest til enkle folk og deres bidrag til andres liv i små samfunn som langsomt forsvinner. Boken er skrevet med et vakkert, flytende språk og byr på rike og komplekse portretter. Grytten er ikke redd å skrive om store temaer på en upretensiøs og nær måte». 

 

"Det er ikke ofte man møter så helstøpte romanpersoner i norsk samtidslitteratur"

ERLEND LIISBERG, BERGENS TIDENDE, 5 AV 6 HJERTER

 

"Et sterkt portrett og en stor leseopplevelse i en kort roman om reisen mot døden"

 ANDREAS WIESE, DAGBLADET 

 

"en bok verdt å vente på. Med forfatterens fineste merkelapper: Nydelig, presis prosa ispedd tørr humor og den salte smaken av barskhet og ømhet … en så enestående vakker, trist og livsklok fortelling … en kjærlighetserklæring til et landskap og en levemåte som vi knapt forstår verdien av før en forfatter som Frode Grytten viser det fram i all sin beskjedne storslagenhet"

TURID LARSEN, DAGSAVISEN

"Romanen reflekterer fint over arbeidet, godt sjømannskap, beherskelse av naturkreftene – til og med i nydelig språklig lek med kråkers kauking"

TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN

 

"han løfter fram de små hendelser i livet sånn at de skinner som perler"

JAN-ERIK ØSTLIE, FRI FAGBEVEGELSE

 

Frode Grytten (f. 1960) har skrevet bøker i de fleste sjangre og har nådd et stort publikum. Han har blant annet vunnet Brageprisen, Rivertonprisen og Nynorsk litteraturpris, og bøkene hans er oversatt til 17 språk.

 

https://oktober.no/den-dagen-nils-vik-dode

https://oktober.no/Frode_Grytten

 

Lars Ramslies åttende roman, Fjellet, geværet, vannet, utkom i mai til strålende kritikker og boken ble raskt trykket i nytt opplag. Mange anmeldere ga uttrykk for at utgivelsen var svært etterlengtet og at boken utgjør et høydepunkt i forfatterskapet. Rettighetene er solgt til Frankrike og Nederland. 

 

Fra juryens begrunnelse:

«Hengivenheten mellom far og sønn, farens klønete omsorg – og ikke minst eksempler på tidvis total kollaps i farens omsorg gir brutale aha-opplevelser. Fjellet, geværet, vannet er nemlig både rystende og øm. Komposisjonen er intrikat, men likevel stram, boka er skrevet i et nøkternt men likevel billedrikt språk. Respekten for og samhørigheten med naturen er et gjennomgående underliggende premiss. Men det er forholdet mellom far og sønn som står på spill, og som sørger for en intens spenning gjennom hele historien».

"et forbløffende talentfullt, dypt rystende verk, slik virkelig vektige bøker skal være"

 JON ROGNLIEN, DAGBLADET

 

"Dypt personlig og bredt allmenn historie om en far det er en tøff jobb å elske"

 OLE JACOB HOEL, ADRESSEAVISEN

 

"Ramslies åttende roman verker av barnlig og kjærlighetsfylt sårbarhet"

LEIF BULL, DAGENS NÆRINGSLIV, Vårens beste norske roman 2023

 

"et høydepunkt i forfatterskapet"

CARINA ELISABETH BEDDARI, MORGENBLADET

 

"Storslått vandring i tapt paradis … eit uhyre sterkt portrett"

MARTA NORHEIM, NRK BOK

 

"Hvilepulsen går opp når man får en ny Lars Ramslie-roman i hendene … et nådeløst portrett av en grenseløs mann som ikke aner hvordan han skal være far"

ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN

 

"tar pusten fra deg ... kanskje den mest hjerteskjærende historie om kjærlighet og svik jeg har lest"

TURID LARSEN, DAGSAVISEN

 

"kort og godt ein stor litterær prestasjon"

ODD W. SURÉN, DAG OG TID

 

"en medrivende fortelling … Nærhet og vold forkludres i et gripende farsportrett"

SIGRID ELISE STRØMMEN, VÅRT LAND

 

Lars Ramslie (f. 1974) er en av de mest markante og særpregede forfatterne i norsk samtidslitteratur. Han debuterte i 1997 med romanen Biopsi, som han fikk Tarjei Vesaas’ debutantpris for. Senere har han utgitt romanene Mikrokaos (1999), Destroyer (2000), Fatso (2003), Uglybugly (2004), Liten fugl. Mors bok. Sangen om skogen og kornet (2014), Liten fugl. Alt som blir gjort av kjærlighet (2016) og Fjellet, geværet, vannet (2023).