Fjellet, geværet, vannet

roman

Velg format

kr 429
På lager
ISBN
9788249526406
"Dypt rystende. Lars Ramslie har endelig nådd inn i orkanens øye … tar pusten fra leseren … et utvilsomt høydepunkt i Ramslies brutale forfatterskap … Voksen, som Ramslie er blitt, klarer han å kryste ut av sin skrekkrelasjon glitrende krystaller av formulert ømhet og vilje til kjærlighet. Slik gjøres erfaringen allmenn … Teksten er et forbløffende talentfullt, dypt rystende verk, slik virkelig vektige bøker skal være"
JON ROGNLIEN, DAGBLADET
"Dypt personlig og bredt allmenn historie om en far det er en tøff jobb å elske … Denne kraftfulle, poetiske, rå og inderlige romanen har sin hovedhandling fra noen timer en dag da jeg-personen, ni år gamle Lars, er på fottur sammen med sin far … Kaoset av følelser som romsterer inne i hodet på ni år gamle Lars blir svært levende formidlet"
OLE JACOB HOEL, ADRESSEAVISEN
"Ramslie vender tilbake til farshistorien fra sin debutroman. En bevegende etterpåømhet gjør årets versjon til et høydepunkt i forfatterskapet … mange bøker lyser altfor sterkt av sitt eget ønske om å være litteratur. Fjellet, geværet, vannet gjør ikke det, den er skrevet med en imponerende naturlighet … viser frem det filleristende vonde i omsorgssvikt … Når 26 nye år har gått, får vi se om jeg kan stå for at jeg nå erklærer romanen som forfatterskapets beste"
CARINA ELISABETH BEDDARI, MORGENBLADET
"Storslått vandring i tapt paradis … Ramslie skriv opp mot sitt aller beste når han no er ute med ny roman etter sju år. Det seier ikkje lite … spenninga ligg og dirrar gjennom heile romanen … Dette er eit uhyre sterkt portrett av ein gåverik mann med ei sterkt utvikla evne til å øydeleggje for seg sjølv og andre. At portrettet trass alt er så overberande og varmt, seier noko om dei grensesprengande kreftene som kan lokkast ut både av litteraturen og kjærleiken"
MARTA NORHEIM, NRK BOK
"Hvilepulsen går opp når man får en ny Lars Ramslie-roman i hendene … et nådeløst portrett av en grenseløs mann som ikke aner hvordan han skal være far. Og en bevegende beskrivelse av en gutt som tar inn verden med vidåpne sanser … Det er en roman jeg har ventet lenge på, utgitt av en forfatter med en helt spesiell språkbegavelse"
ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN
"tar pusten fra deg ... kanskje den mest hjerteskjærende historie om kjærlighet og svik jeg har lest … Det er en fortettet, sanselig atmosfære i disse romansidene … Ramslie har en enestående evne til å hente fram disse motstridende følelsene – ofte i slående bilder og situasjoner … Det er noe bibelsk over Lars Ramslies nyeste roman. Her er både den fortapte sønn og det tapte riket. Det hele manet fram i en suggestiv prosa som viser Lars Ramslie på sitt beste"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"Sårt og ømt oppgjør med far … den ferdige romanen bærer i seg noe presserende og umiddelbart, et indre trykk som gir teksten et preg av nødvendig utblåsning … Ramslies åttende roman verker av barnlig og kjærlighetsfylt sårbarhet"
LEIF BULL, DAGENS NÆRINGSLIV
"Ramslies åttende roman går tilbake til røttene med en intens skildring av en far som prøver og feiler, og en sønn som bare vil at han skal bli hos ham … Det er en medrivende fortelling … Nærhet og vold forkludres i et gripende farsportrett … Ramslie formidler barnets ubetinga kjærlighet på en smertefullt overbevisende måte"
SIGRID ELISE STRØMMEN, VÅRT LAND
"Ramslie skriv sterkt om ein far som ikkje meistra farsrolla … eit tredimensjonalt portrett av ein mann som hadde evner til mykje godt, men som gjekk til grunne, imploderande i livssmerte. Romanen er kort og godt ein stor litterær prestasjon"
ODD W. SURÉN, DAG OG TID
"Slik Lars Ramslie utpensler denne kjernehistorien, blir den emosjonell og heftig. Et minne for livet for gutten, og et intenst portrett av et vakkert forhold mellom far og sønn … Med sin nye roman bekrefter Lars Ramslie sin plass som en av våre mest skarpskodde forfattere"
FINN STENSTAD, TØNSBERGS BLAD
Dette er en kort og intens - og dypt rørende - roman som utspiller seg i løpet av én enkelt dag. Det er sommeren 1983, Lars er ni år gammel og skal være sammen med faren sin, som han vanligvis ikke bor sammen med. De tilbringer ferien på et småbruk som er farens barndomshjem på Vestlandet. Denne dagen bestemmer faren at de skal opp på fjellet, men han vil ikke si noe om hvor de skal. De går uten vann og nesten uten mat, men med hvert sitt gevær. Flere ganger blir faren borte, før han plutselig dukker opp igjen. Hva er det som skjer? Er det en manndomsprøve for en som er altfor ung til å bli utsatt for det? Eller er det en underlig form for omsorg der faren vil lære sønnen å overleve?

Med påtakelig ømhet beskriver Lars Ramslie en far som er fortapt i rollen som far, og en gutt som prøver å finne ut hvem han skal være. Gjennom den voksne forfatterens blikk på en far og en sønn blir dette også en mørkt skimrende fortelling om kjærlighet og tilknytning under akutte omstendigheter. .

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2023
ISBN 9788249526406
Innbinding Innbundet
Tittel Fjellet, geværet, vannet
Bokgruppe 411
I salg 12.05.2023
Design Exil Design
Emne 1980-1989 Fedre Gutter Skjønnlitteratur Barndom Romaner
Lars Ramslie

Lars Ramslie

Lars Ramslie (f. 1974) er en av de mest markante og særpregede forfatterne i norsk samtidslitteratur. Han debuterte i 1997 med romanen Biopsi, som han fikk Tarjei Vesaas’ debutantpris for. Senere har han utgitt romanene Mikrokaos (1999), Destroyer (2000), Fatso (2003), Uglybugly (2004), Liten fugl. Mors bok. Sangen om skogen og kornet (2014) og Liten fugl. Alt som blir gjort av kjærlighet (2016). Fjellet, geværet, vannet er Ramslies sjuende roman.

 

Litterære priser:

Tidenprisen 1999

Tarjei Vesaas' debutantpris 1997

 

Av Lars Ramslie:

2023 Fjellet, geværet, vannet. Roman
2016 Liten fugl. Alt som blir gjort av kjærlighet. Roman
2014 Liten fugl. Mors bok. Sangen om skogen og kornet. Roman
2004 Uglybugly. Roman
2003 Fatso. Roman
2000 Destroyer. Roman
1999 Mikrokaos. Roman
1997 Biopsi. Roman

 

Les mer

Nyheter

11.05.23 |Lansering av Lars Ramslies «Fjellet, geværet, vannet» @Rouleur

Velkommen til lansering av Lars Ramslies nye roman «Fjellet, geværet, vannet» på Rouleur torsdag 11. mai, kl. 19.
Les mer

15.08.23 |Lansering av høstens bøker på Forlaget Oktober

Velkommen til lansering av høstens bøker på Forlaget Oktober!
Les mer

Lars Ramslie tildelt Oktoberprisen 2023

Lars Ramslie ble i dag tildelt Oktoberprisen 2023. Tildelingen fant sted under Forlaget Oktobers pressekonferanse. Oktoberprisen har som mål å bidra til å styrke og videreutvikle et betydelig, gjerne yngre, forfatterskap som i særlig grad er preget av litterært mot.
Les mer