Lars Ramslie tildelt Oktoberprisen 2023

 

 

Lars Ramslie tildelt Oktoberprisen 2023

 

 

 

Lars Ramslie ble i dag tildelt Oktoberprisen 2023. Tildelingen fant sted under Forlaget Oktobers pressekonferanse. Oktoberprisen har som mål å bidra til å styrke og videreutvikle et betydelig, gjerne yngre, forfatterskap som i særlig grad er preget av litterært mot. Prisen er på 150.000 kroner og deles ut av Oktoberstiftelsen, etter innstilling fra forlagets redaksjon

Publisert 15.08.23


Fra forlagssjef Ingeri Engelstads tale til prisvinneren: 
 

«Lars Ramslie har et forfatterskap som ikke ligner på noe annet i norsk litteratur. Forfatterskapet teller åtte romaner, i vår kom Fjellet, geværet, vannet, kanskje hans aller beste, sterkeste og mest konsentrerte roman –  en stor prestasjon. I den vender han tilbake til tematikken fra debuten Biopsi, en kjernetematikk hele forfatterskapet springer utfra. Det er en roman fylt av en forunderlig ømhet og kjærlighet, men også av et tilbakeholdt raseri, og den romanen har fått en mottagelse som ikke bare har vært overveldende god, men også – kan jeg si det sånn – overveldende kjærlighetsfull … Former for omsorg, heter det første kapittelet av Fjellet, geværet, vannet, det kunne vært et slags motto for hele forfatterskapet, i alle bøkene sine er han opptatt av hva omsorg er og kunne vært, i familien og i samfunnet. Og han viser selv en stor omsorg for alle sine karakterer, en innlevelse i og ømhet også for dem som svikter»
 

Lars Ramslies åttende roman, Fjellet, geværet, vannet, utkom i mai til strålende kritikker og boken ble raskt trykket i nytt opplag. Mange anmeldere ga uttrykk for at utgivelsen har vært svært etterlengtet og at boken utgjør et høydepunkt i et stort forfatterskap. «Det er en roman jeg har ventet lenge på, utgitt av en forfatter med en helt spesiell språkbegavelse», skrev Aftenpostens anmelder. «Ramslie skriv opp mot sitt aller beste når han no er ute med ny roman etter sju år. Det seier ikkje lite», het det i NRKs anmeldelse. I Dag og Tid ble det slått fast at romanen kort og godt er «ein stor litterær prestasjon». 

 

"et forbløffende talentfullt, dypt rystende verk, slik virkelig vektige bøker skal være"

  JON ROGNLIEN, DAGBLADET

 

"Dypt personlig og bredt allmenn historie om en far det er en tøff jobb å elske" 

 OLE JACOB HOEL, ADRESSEAVISEN

 

"Ramslies åttende roman verker av barnlig og kjærlighetsfylt sårbarhet"

LEIF BULL, DAGENS NÆRINGSLIV, Vårens beste norske roman 2023

 

"Ramslie vender tilbake til farshistorien fra sin debutroman. En bevegende etterpåømhet gjør årets versjon til et høydepunkt i forfatterskapet"

CARINA ELISABETH BEDDARI, MORGENBLADET

 

"Storslått vandring i tapt paradis … Dette er eit uhyre sterkt portrett av ein gåverik mann med ei sterkt utvikla evne til å øydeleggje for seg sjølv og andre"

MARTA NORHEIM, NRK BOK

 

"Hvilepulsen går opp når man får en ny Lars Ramslie-roman i hendene … et nådeløst portrett av en grenseløs mann som ikke aner hvordan han skal være far"

ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN

 

"tar pusten fra deg ... kanskje den mest hjerteskjærende historie om kjærlighet og svik jeg har lest … Ramslie på sitt beste"

TURID LARSEN, DAGSAVISEN

 

"Ramslie skriv sterkt om ein far som ikkje meistra farsrolla … Romanen er kort og godt ein stor litterær prestasjon"

ODD W. SURÉN, DAG OG TID

 

"en medrivende fortelling … Nærhet og vold forkludres i et gripende farsportrett … Ramslie formidler barnets ubetinga kjærlighet på en smertefullt overbevisende måte"

SIGRID ELISE STRØMMEN, VÅRT LAND

 

Rettighetene til Fjellet, geværet, vannet er solgt til Frankrike og Nederland.

 

https://oktober.no/fjellet-gevaeret-vannet-1

 

Lars Ramslie (f. 1974) er en av de mest markante og særpregede forfatterne i norsk samtidslitteratur. Han debuterte i 1997 med romanen Biopsi, som han fikk Tarjei Vesaas’ debutantpris for. Senere har han utgitt romanene Mikrokaos (1999), Destroyer (2000), Fatso (2003), Uglybugly (2004), Liten fugl. Mors bok. Sangen om skogen og kornet (2014), Liten fugl. Alt som blir gjort av kjærlighet (2016) og Fjellet, geværet, vannet (2023).