Å skrive er å be om for mye

dikt og masker 1988 - 2020

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249522583
"en av våre desidert mest toneangivende lyrikere de siste 20 årene … denne boken lærer meg å sette pris på forandringene forfatterskapet har tatt, vendinger i bredden som kuriøst nok kan illustreres med hvor ulike de tre prisene han har mottatt er: Tarjei Vesaas Debutantpris (1999), SPROING-prisen for årets beste tegneserie i 2007, og deretter Kritikerprisen for beste oversettelse sammen med Pedro Carmona-Alvarez, for den store verdenspoesiantologien Verden finnes ikke på kartet i 2010 … Denne boken gjør det synligere enn før hvor nitid tenkningen og etikken i Wærness forfatterskap er vevd sammen med talløse siders forsøk, famling, og utprøvning"
MORTEN LANGELAND, KLASSEKAMPEN
"Fantasien bobler i dikt, collager og mye annet fra 1988-2020. Boka dokumenterer utviklingen i et originalt poetisk forfatterskap"
TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN, ÅRETS BESTE BØKER 2020
"Me har jo merka at Wærness sine tekstar er minst like mykje prosess som ferdig resultat. Og her får me sjå inn i arkivet for versjonar og visjonar"
HADLE OFTEDAL ANDERSEN, KLASSEKAMPEN, ÅRETS BESTE BØKER 2020
"I Gunnar Wærness’ poesi har jeg alltid gjenkjent et litteratursyn som ser litteraturen som bunnet i en livsform. Poesien hans beveger seg mellom språkfilosofiske betraktninger og rytmer, klang og sang, som for å understreke at språket drar i to retninger samtidig. Så også i årets utgivelse Å skrive er å be om for mye, som samler rariteter fra et 30 år langt forfatterskap. Til tross for sine 400 sider med kollasjer, essay, drømmenedtegnelser og dikt, er det en overraskende konsistens i materialet. Det er en fryd å følge en så kompromissløs forfatter gjennom kriser og forandringer"
JOHANNES GRYTNES, BLA 11-12/2020, ÅRETS BESTE BØKER 2020
"Å skrive er å be om for mye samler utsnitt fra et forfatterskap som stadig har søkt nye uttrykk. Resultatet er et metapoetisk karneval …. Siden Wærness debuterte med Kongesplint i 1999 har metafysiske og metapoetiske spørsmål stått sentralt. Likevel er diktene avvæpnende og lekne: Wærness’ dikt synger sin dekonstruksjon og dramatiserer sine filosofiske undersøkelser … Wærness’ lekenhet henger sammen med en vilje til å la andre menneskers væremåter, andre poeters poesi og andre kontinenters tradisjoner bli en del av hans eget arbeid … Wærness’ poesi praktiserer de språkfilosofiske innsiktene, og stivner aldri i en teoretisk positur. Det anti-kanoniske er ikke bare en påstand, men et gjennomgående trekk ved diktene … disse lekne diktene legger også for dagen intensitet, desperasjon og frykt for å gi opp, for at ordene skal stivne og bli vage ekko av seg selv"
JOHANNES GRYTNES, VAGANT 4/2020
"alt du kan se er ditt disse ordene hvem sier dem
disse ordene kan du høre overalt det er øynene
som sier dem utstrødde ting er tegn for øyet ord
for øret alt du kan se er ditt alt du kan høre tilhører andre"

Til grunn for dette verket, som består av en lang rekke dikt, illustrasjoner, collager og korte tekster, ligger et bredt utvalg av alt Gunnar Wærness har skrevet, men som hittil ikke har funnet veien inn i noen bok, fra 1988 til 2020. Urørte, redigerte, omskrevne og gjendiktede tekster - pluss tre hele bøker, står sammen med nyskrevne dikt og forfatterens egne refleksjoner over det han har skrevet; for dette er også en slags loggbok over veier gått, og stasjoner i tanken, fra en av samtidens største poeter.

"Å skrive er å be om for mye" er en stor, mangslungen og kraftfull bok, en uttømmende arkivgjennomgang og et åpent og vilt poetisk selvstudium av sjeldent merke.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2020
ISBN 9788249522583
Innbinding Ebok
Tittel Å skrive er å be om for mye
Bokgruppe 852
I salg 19.10.2020
Design Mikael Nydahl
Emne Lyrikk Skjønnlitteratur Prosastykker
Gunnar Wærness

Gunnar Wærness

Gunnar Wærness, født 1971, er forfatter, gjendikter og kabarettartist. Wærness debuterte i 1999 med diktsamlingen Kongesplint, som han fikk Tarjei Vesaas debutantpris for. Han har siden utgitt samlingene Takk (2002), Hverandres (2006), Bli verden (2007), Tungen og tåren (2013), Venn med alle (2018) og Å skrive er å be om for mye (2020). For Venn med alle ble Wærness nominert til Brageprisen. I 2010 redigerte han antologien Verden finnes ikke på kartet i samarbeid med Pedro Carmona-Alvarez. Sammen med Henrik Skotte utgjør han kunstnerduoen Brødet og Eselet, som utga boken Del likt i 2017. Høsten 2021 utkom diktsamlingen Ta på Jesus til strålende kritikker. I 2023 ble Gunnar Wærness tildelt Doblougprisen for sitt samlede forfatterskap.

«Overskudd og lek, alvor og entusiasme, og kanskje først og fremst et uhyre formbevisst språk preger poesien til Gunnar Wærness. Siden den prisbelønte debuten Kongesplint i 1999, har han utfoldet sitt originale kunstneriske prosjekt … Wærness skriver poesi som strekker seg utenfor det hverdagslige og forståelige, men som rommer også det … Vi har å gjøre med et uvanlig forfatterskap som i all sin søken og undring og eksperimentering i alle fall fortjener den oppmerksomhet vi som priskomité kan bidra til. Gunnar Wærness er ikke bortskjemt med litterære priser. Årets Doblougpris bøter på det, og går til et forfatterskap som beriker norsk litteratur».
– Utdrag fra juryens begrunnelse, Doblougprisen 2023

 

Litterære priser:

Doblougprisen 2023

Tarjei Vesaas' debutantpris 1999

 

Av Gunnar Wærness:

2020 Å skrive er å be om for mye
2018 Venn med alle
2013 Tungen og tåren
2010 Verden finnes ikke på kartet. Antologi (red. med Pedro Carmona-Alvarez)
2007 Bli verden
2006 Hverandres
2002 Takk
1999 Kongesplint

 

Av Brødet og Eselet:

2017 Griskokknetter
2015 €urodike
2014 Del likt
Les mer

Nyheter

Gunnar Wærness - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Gunnar Wærness
Les mer

Maria Navarro Skaranger og Gunnar Wærness nominert til Kritikerprisen 2021

I dag ble nominasjonene til årets litteraturkritikerpriser offentliggjort. Det er fem nominerte til Kritikerprisen for beste voksenbok, blant dem Maria Navarra Skaranger og Gunnar Wærness.
Les mer

Gunnar Wærness nominert til Triztan Vindtorn poesipris 2023

Årets nominerte til Triztan Vindtorn poesipris  2023 er nå offentliggjort. De nominerte er Gunnar Wærness, Torild Wardenær og Øyvind Rimbereid. Prisen skal tildeles «en norsk forfatter som har gjort en stor innsats for norsk poesi»
Les mer

Gunnar Wærness tildelt Doblougprisen 2023

Gunnar Wærness ble i går kveld tildelt Doblougprisen 2023. Tildelingen fant sted på Litteraturfestivalen på Lillehammer. Årets andre norske prismottaker er Brit Bildøen. 
Les mer