Gunnar Wærness tildelt Doblougprisen 2023

 

 

Gunnar Wærness tildelt Doblougprisen 2023

 

 

 

Gunnar Wærness ble i går kveld tildelt Doblougprisen 2023. Tildelingen fant sted på Litteraturfestivalen på Lillehammer. Årets andre norske prismottaker er Brit Bildøen. 

Publisert 23.05.23


Utdrag fra juryens begrunnelse: 

 

«Overskudd og lek, alvor og entusiasme, og kanskje først og fremst et uhyre formbevisst språk preger poesien til Gunnar Wærness. Siden den prisbelønte debuten Kongesplint i 1999, har han utfoldet sitt originale kunstneriske prosjekt … Wærness skriver poesi som strekker seg utenfor det hverdagslige og forståelige, men som rommer også det … Vi har å gjøre med et uvanlig forfatterskap som i all sin søken og undring og eksperimentering i alle fall fortjener den oppmerksomhet vi som priskomité kan bidra til. Gunnar Wærness er ikke bortskjemt med litterære priser. Årets Doblougpris bøter på det, og går til et forfatterskap som beriker norsk litteratur». 

 

Se liste over de tidligere vinnerne her: https://snl.no/Doblougprisen

 

Gunnar Wærness, født 1971, er forfatter, gjendikter og kabarettartist. Wærness debuterte i 1999 med diktsamlingen Kongesplint, som han fikk Tarjei Vesaas debutantpris for. Han har siden utgitt samlingene Takk (2002), Hverandres (2006), Bli verden (2007), Tungen og tåren (2013), Venn med alle (2018) og Å skrive er å be om for mye (2020). For Venn med alle ble Wærness nominert til Brageprisen. I 2010 redigerte han antologien Verden finnes ikke på kartet i samarbeid med Pedro Carmona-Alvarez. Sammen med Henrik Skotte utgjør han kunstnerduoen Brødet og Eselet, som utga boken Del likt i 2017. Høsten 2021 utkom diktsamlingen Ta på Jesus til strålende kritikker.

 

https://oktober.no/Gunnar_Waerness

 

Doblougprisen ble opprettet i 1938 på grunnlag av en testamentarisk gave fra den norske forretningsmannen Birger Dobloug til Svenska Akademien. Den norske Dobloug-komiteen arbeider på vegne av Svenska Akademien som skal godkjenne komiteens forslag til prismottakere. Den norske komiteen har i år bestått av forfatteren Mirjam Kristensen som representerer Den norske Forfatterforening, professor i nordisk litteraturvitenskap Tonje Vold fra Universitetet i Oslo, og professor emeritus i allmenn litteraturvitenskap ved UiO, Hans H. Skei, som representerer Det norske Videnskaps-Akademi.