Del likt
epos + sanger
«Et sant høydepunkt. Den nye diktsamlingen til Brødet og Eselet er en utfordring til alle andre norske poeter ... Heldigvis overlever mye av det sprelske fra scenen i denne boka, ikke minst fordi den er breddfull av dypt fascinerende illustrasjoner: tegninger og fotografier ... Kort sagt er denne bokutgivelsen et kunstobjekt av de sjeldne. Ja, Del likt er en slags coffee table- bok for den som er genuint interessert i poesi ... en poesi som på samme tid er så enkel (ordforrådet er temmelig begrenset) og så rik, at det er en prestasjon i seg selv ... Det er en fabelaktig bok Brødet og Eselet har gitt ut. Slik poesi finnes det ikke mye av på norsk. Nei, jeg er fristet til å si at denne utgivelsen er en slags utfordring til så å si alle andre norske poeter. Et sant høydepunkt fra litteraturåret 2017»
ESPEN GRØNLIE, DAGBLADET
«Del Likt er ei samling med sinte, leikande og absurde bilete som får det til å boble i hovudet ... Brødet og Eselet grip i Del Likt fatt i dette revolusjonære potensialet i Bibleen. Dei kommuniserer også på liknande allegorisk vis, men med eit rølpete uttrykk som kan få ein til å tru at dette er humoristisk meint, ikkje kunst som meiner noko om verda på alvor. Det vil i så fall vere ei grov feillesning ... sjølv om dette er ei utprega opprørsk bok, hallar eg mot at referansane til religion ikkje først og fremst er kritiske, men i staden peikar på at religion kan gjere dei undertrykte til revolusjonære ... det mest kapitalismekritiske, skjønnlitterære skriftet eg har lese sidan Øyvind Bergs Gjennom mørketida ... Boka gir mykje å sjå på, mykje å more seg over, mykje å tenkje på. Dikta er lisom ikkje av den typen som siktar mot det vakre, men at dei er tematisk og språkleg komplekse, merar ein straks ein skal prøve å seie noko oppsummerande og overgripande om tekstane. Det sikraste teiknet på kvalitet er likevel at boka får det til å boble i hovudet: det blir så mykje å seie at ein knapt har begynt før det er på tide å avslutte»
MERETE RØSVIK GRANLUND, BOKVENNEN LITTERÆR AVIS 10/17
«Del likt står støtt som poetisk utsagn. Forfatterne lever seg inn i alt mulig, også det som ikke er menneskelig: veier, busser, fisker (for å nevne noe). Slik utfordres leseren til å tenke eksistensen fra de underligste synsvinkler ... Det hele får en ekstra spenstig effekt når vi tar innover refleksjonsbanene tekstene leder oss inn i: At mennesket ikke er i noen særstilling i naturen og bør betrakte seg selv utenfra en gang iblant»
KJETIL RØED, AFTENPOSTEN
«Ute etter fersk føde og friske fraspark? Gunnar Wærness og Henrik Skotte har i år utgitt et kunstobjekt av de sjeldne, med vidunderlig poesi, samt dypt fascinerende tegninger og fotografier»
ESPEN GRØNLIE, DAGBLADET, Årets beste bøker 2017
«Del likt sprengjer rammene for ei tradisjonell diktutgjeving ... Del likt er ein barsk og laussluppen ekskursjon inn i eit bisart lyd- og biletunivers. I den framande biletverda tonar velkjende element fram. For her syng dei på trønderdialekt om E6, bilar, heilautomatiserte hotell og brennande buskar ... Evna til å leve seg inn i gjenstandar og krysse eksistensgrensene til plantar og dyr er i søkjelyset ... Del likt balanserer mellom den elleville galskapen, humoren og det djupaste alvoret. Estetisk er Del likt ytterleggåande. Jamvel om ein finn ein politisk og økologisk radikalitet og uttala kapitalismekritikk i dikta, verkar det likevel som kunstnarduoen konsekvent forfølgjer ein litterær logikk, der språket solidarisk tek bustad i alt og alle og får alt og alle til å syngje med sitt særeige nebb, også dei tagale og undertrykte»
SINDRE EKRHEIM, DAG OG TID
«Gunnar Wærness er noko av det mest interessante me har i norsk litteratur ... Kvar tekst er som ein eigen inngang til å sjå verda på vranga, til å sjå at tilværet slarkar ... Til saman har me her ei bok som på ein fantastisk måte gjer det uestetiske til gjenstand for framvising. Verket har alt for mange piggar ute til å kunna samlast i ei enkel forståing. Og det er vel heller ikkje meininga. Men det handlar så definitivt om å sjå verda som ein stad der det perfekte ikkje finst, korkje i det konkrete eller i dei meiningane me skapar oss»
HADLE OFTEDAL ANDERSEN, KLASSEKAMPEN
Brødet og Eselet er Gunnar Wærness og Henrik Skotte, også kjent som Not King Cole og Dr. Donk. De er en slags kabarettgruppe, men også et band og et teater, som blander performance og poesi, revy, punk og jazz i sine nærmest ubeskrivelige sceneopptredener, med et karaktergalleri bestående av blant annet skurker, mislykkede revolusjonære og fisker som går på land.
"Del Likt" presenterer Brødet og Eselets særegne sanglyrikk og vandrehistorier, i kombinasjon med illustrasjoner som fotografi, videostills og tegninger. Samtidig med bokutgivelsen blir innspillingen av de femten låtene, albumet "Del Likt", gjort tilgjengelig på flere av de mest brukte avspillingsplattformene.
Brødet og Eselet startet opp i 2011. Siden den første store forestillingen "Vi er motorvei" hadde premiere på Avant Garden i Trondheim i 2013, har Brødet og Eselet laget ytterligere fire forestillinger og gitt ut bøkene "Griskokknetter" (2014) og "Eurodike" (2015).
"Del Likt" presenterer Brødet og Eselets særegne sanglyrikk og vandrehistorier, i kombinasjon med illustrasjoner som fotografi, videostills og tegninger. Samtidig med bokutgivelsen blir innspillingen av de femten låtene, albumet "Del Likt", gjort tilgjengelig på flere av de mest brukte avspillingsplattformene.
Brødet og Eselet startet opp i 2011. Siden den første store forestillingen "Vi er motorvei" hadde premiere på Avant Garden i Trondheim i 2013, har Brødet og Eselet laget ytterligere fire forestillinger og gitt ut bøkene "Griskokknetter" (2014) og "Eurodike" (2015).
Vis info om boka Skjul info om boka
Utgitt | 2017 |
---|---|
ISBN | 9788249518579 |
Innbinding | |
Tittel | Del likt |
Bokgruppe | 413 |
Illustratør | Henrik Skotte, Gunnar Wærness |
I salg | 07.11.2017 |
Emne | Lyrikk Skjønnlitteratur |