Del likt

epos + sanger

Velg format

kr 349
Kommer for salg
07.11.2017
ISBN
9788249518579
«Et sant høydepunkt. Den nye diktsamlingen til Brødet og Eselet er en utfordring til alle andre norske poeter ... Heldigvis overlever mye av det sprelske fra scenen i denne boka, ikke minst fordi den er breddfull av dypt fascinerende illustrasjoner: tegninger og fotografier ... Kort sagt er denne bokutgivelsen et kunstobjekt av de sjeldne. Ja, Del likt er en slags coffee table- bok for den som er genuint interessert i poesi ... en poesi som på samme tid er så enkel (ordforrådet er temmelig begrenset) og så rik, at det er en prestasjon i seg selv ... Det er en fabelaktig bok Brødet og Eselet har gitt ut. Slik poesi finnes det ikke mye av på norsk. Nei, jeg er fristet til å si at denne utgivelsen er en slags utfordring til så å si alle andre norske poeter. Et sant høydepunkt fra litteraturåret 2017»
ESPEN GRØNLIE, DAGBLADET
«Del Likt er ei samling med sinte, leikande og absurde bilete som får det til å boble i hovudet ... Brødet og Eselet grip i Del Likt fatt i dette revolusjonære potensialet i Bibleen. Dei kommuniserer også på liknande allegorisk vis, men med eit rølpete uttrykk som kan få ein til å tru at dette er humoristisk meint, ikkje kunst som meiner noko om verda på alvor. Det vil i så fall vere ei grov feillesning ... sjølv om dette er ei utprega opprørsk bok, hallar eg mot at referansane til religion ikkje først og fremst er kritiske, men i staden peikar på at religion kan gjere dei undertrykte til revolusjonære ... det mest kapitalismekritiske, skjønnlitterære skriftet eg har lese sidan Øyvind Bergs Gjennom mørketida ... Boka gir mykje å sjå på, mykje å more seg over, mykje å tenkje på. Dikta er lisom ikkje av den typen som siktar mot det vakre, men at dei er tematisk og språkleg komplekse, merar ein straks ein skal prøve å seie noko oppsummerande og overgripande om tekstane. Det sikraste teiknet på kvalitet er likevel at boka får det til å boble i hovudet: det blir så mykje å seie at ein knapt har begynt før det er på tide å avslutte»
MERETE RØSVIK GRANLUND, BOKVENNEN LITTERÆR AVIS 10/17
«Del likt står støtt som poetisk utsagn. Forfatterne lever seg inn i alt mulig, også det som ikke er menneskelig: veier, busser, fisker (for å nevne noe). Slik utfordres leseren til å tenke eksistensen fra de underligste synsvinkler ... Det hele får en ekstra spenstig effekt når vi tar innover refleksjonsbanene tekstene leder oss inn i: At mennesket ikke er i noen særstilling i naturen og bør betrakte seg selv utenfra en gang iblant»
KJETIL RØED, AFTENPOSTEN
«Ute etter fersk føde og friske fraspark? Gunnar Wærness og Henrik Skotte har i år utgitt et kunstobjekt av de sjeldne, med vidunderlig poesi, samt dypt fascinerende tegninger og fotografier»
ESPEN GRØNLIE, DAGBLADET, Årets beste bøker 2017
«Del likt sprengjer rammene for ei tradisjonell diktutgjeving ... Del likt er ein barsk og laussluppen ekskursjon inn i eit bisart lyd- og biletunivers. I den framande biletverda tonar velkjende element fram. For her syng dei på trønderdialekt om E6, bilar, heilautomatiserte hotell og brennande buskar ... Evna til å leve seg inn i gjenstandar og krysse eksistensgrensene til plantar og dyr er i søkjelyset ... Del likt balanserer mellom den elleville galskapen, humoren og det djupaste alvoret. Estetisk er Del likt ytterleggåande. Jamvel om ein finn ein politisk og økologisk radikalitet og uttala kapitalismekritikk i dikta, verkar det likevel som kunstnarduoen konsekvent forfølgjer ein litterær logikk, der språket solidarisk tek bustad i alt og alle og får alt og alle til å syngje med sitt særeige nebb, også dei tagale og undertrykte»
SINDRE EKRHEIM, DAG OG TID
«Gunnar Wærness er noko av det mest interessante me har i norsk litteratur ... Kvar tekst er som ein eigen inngang til å sjå verda på vranga, til å sjå at tilværet slarkar ... Til saman har me her ei bok som på ein fantastisk måte gjer det uestetiske til gjenstand for framvising. Verket har alt for mange piggar ute til å kunna samlast i ei enkel forståing. Og det er vel heller ikkje meininga. Men det handlar så definitivt om å sjå verda som ein stad der det perfekte ikkje finst, korkje i det konkrete eller i dei meiningane me skapar oss»
HADLE OFTEDAL ANDERSEN, KLASSEKAMPEN

Brødet og Eselet er Gunnar Wærness og Henrik Skotte, også kjent som Not King Cole og Dr. Donk. De er en slags kabarettgruppe, men også et band og et teater, som blander performance og poesi, revy, punk og jazz i sine nærmest ubeskrivelige sceneopptredener, med et karaktergalleri bestående av blant annet skurker, mislykkede revolusjonære og fisker som går på land.


"Del Likt" presenterer Brødet og Eselets særegne sanglyrikk og vandrehistorier, i kombinasjon med illustrasjoner som fotografi, videostills og tegninger. Samtidig med bokutgivelsen blir innspillingen av de femten låtene, albumet "Del Likt", gjort tilgjengelig på flere av de mest brukte avspillingsplattformene.

Landet Del-Likt
du e revolusjon
du har tatt av dæ
på overkroppen
du e stolt og bleik og veit at
alt e bedre enn herre her
derfor vart vi med dæ

vi slæpp inn på festa
slæpp ut fra fengsel
et flagg blir laken
et flagg blir gardin
herre ska vi husk på
herre ska vi huskes for

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2017
ISBN 9788249518579
Innbinding Pocket
Tittel Del likt
Bokgruppe 413
Illustratør Henrik Skotte, Gunnar Wærness
I salg 07.11.2017
Emne Skjønnlitteratur Lyrikk

Brødet og Eselet

Brødet og Eselet er Gunnar Wærness og Henrik Skotte, også kjent som Not King Cole og Dr. Donk. De er en slags kabarettgruppe, men også et band og et teater, som blander performance og poesi, revy, punk og jazz i sine nærmest ubeskrivelige sceneopptredener, med et karaktergalleri bestående av blant annet skurker, mislykkede revolusjonære og fisker som går på land.

Brødet og Eselet startet opp i 2011. Siden den første store forestillingen Vi er motorvei hadde premiere på Avant Garden i Trondheim i 2013, har Brødet og Eselet laget ytterligere fire forestillinger og gitt ut bøkene Griskokknetter (2014) og €urodike (2015).

 

Utgitt på Oktober:

2017 Del likt (Epos + sanger)
Les mer

Henrik Skotte

Henrik Skotte, født 1970, er kunstner, musiker og kabaretartist, og har blant annet jobbet med musikk, video, teater, litteratur, billedkunst og grafisk design.

Les mer
Gunnar Wærness

Gunnar Wærness

Gunnar Wærness, født 1971, er forfatter, gjendikter og kabarettartist. Wærness debuterte i 1999 med diktsamlingen Kongesplint, som han fikk Tarjei Vesaas debutantpris for. Han har siden utgitt samlingene Takk (2002), Hverandres (2006), Bli verden (2007), Tungen og tåren (2013), Venn med alle (2018) og Å skrive er å be om for mye (2020). For Venn med alle ble Wærness nominert til Brageprisen. I 2010 redigerte han antologien Verden finnes ikke på kartet i samarbeid med Pedro Carmona-Alvarez. Sammen med Henrik Skotte utgjør han kunstnerduoen Brødet og Eselet, som utga boken Del likt i 2017. Høsten 2021 utkom diktsamlingen Ta på Jesus til strålende kritikker. I 2023 ble Gunnar Wærness tildelt Doblougprisen for sitt samlede forfatterskap.

«Overskudd og lek, alvor og entusiasme, og kanskje først og fremst et uhyre formbevisst språk preger poesien til Gunnar Wærness. Siden den prisbelønte debuten Kongesplint i 1999, har han utfoldet sitt originale kunstneriske prosjekt … Wærness skriver poesi som strekker seg utenfor det hverdagslige og forståelige, men som rommer også det … Vi har å gjøre med et uvanlig forfatterskap som i all sin søken og undring og eksperimentering i alle fall fortjener den oppmerksomhet vi som priskomité kan bidra til. Gunnar Wærness er ikke bortskjemt med litterære priser. Årets Doblougpris bøter på det, og går til et forfatterskap som beriker norsk litteratur».
– Utdrag fra juryens begrunnelse, Doblougprisen 2023

 

Litterære priser:

Doblougprisen 2023

Tarjei Vesaas' debutantpris 1999

 

Av Gunnar Wærness:

2020 Å skrive er å be om for mye
2018 Venn med alle
2013 Tungen og tåren
2010 Verden finnes ikke på kartet. Antologi (red. med Pedro Carmona-Alvarez)
2007 Bli verden
2006 Hverandres
2002 Takk
1999 Kongesplint

 

Av Brødet og Eselet:

2017 Griskokknetter
2015 €urodike
2014 Del likt
Les mer

Nyheter

Gunnar Wærness - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Gunnar Wærness
Les mer

Maria Navarro Skaranger og Gunnar Wærness nominert til Kritikerprisen 2021

I dag ble nominasjonene til årets litteraturkritikerpriser offentliggjort. Det er fem nominerte til Kritikerprisen for beste voksenbok, blant dem Maria Navarra Skaranger og Gunnar Wærness.
Les mer

Gunnar Wærness nominert til Triztan Vindtorn poesipris 2023

Årets nominerte til Triztan Vindtorn poesipris  2023 er nå offentliggjort. De nominerte er Gunnar Wærness, Torild Wardenær og Øyvind Rimbereid. Prisen skal tildeles «en norsk forfatter som har gjort en stor innsats for norsk poesi»
Les mer

Gunnar Wærness tildelt Doblougprisen 2023

Gunnar Wærness ble i går kveld tildelt Doblougprisen 2023. Tildelingen fant sted på Litteraturfestivalen på Lillehammer. Årets andre norske prismottaker er Brit Bildøen. 
Les mer