Maria Navarro Skaranger og Gunnar Wærness nominert til Kritikerprisen 2021

 

 

 

Maria Navarro Skaranger og Gunnar Wærness nominert til Kritikerprisen 2021

 

 

 

I dag ble nominasjonene til årets litteraturkritikerpriser offentliggjort. Det er fem nominerte til Kritikerprisen for beste voksenbok, blant dem Maria Navarra Skaranger og Gunnar Wærness. Skaranger er nominert for romanen Emily forever og Wærness for diktsamlingen Ta på Jesus. Prisen blir delt ut torsdag 3. mars.

 

Publisert 3. februar 2022

Nominerte til kritikerprisen

Les mer om nominasjonene her: https://kritikerlaget.no/saker/nominasjoner-til-litteraturkritikerprisene-2021

 

Fra juryens begrunnelse – Maria Navarro Skarangers Emily forever:

 

«Emily forever er en skikkelig trassig roman. Den nekter å bli satt i bås. Ja, den er om klasse og fattigdom, men like mye handler den om blikket vårt på de såkalt fattige og ressursløse. Ja, det handler om at for den som har fått for lite, er det vanskelig å gi mer. Men like mye handler den om hvordan omsorg kan ta mange former. Ikke minst handler den om stakkars Emily som nekter å være et offer. Maria Navarro Skaranger har skrevet en intelligent, ironisk, vital og poetisk roman, som med sine mange fortellerperspektiver utfordrer leserens forventninger og forestillinger. Med sin trassige innstilling minner Skaranger oss på at historien om den passive, døsige og lite fremtidsretta Emily, jammen også er verdt å fortelle».

 

Emily forever gjorde seg sterkt bemerket i bokhøsten 2021 og boken var en gjenganger på anmeldernes lister over årets beste bøker. Rettighetene er nå solgt til åtte land: Danmark, Finland, Nederland, Polen, Spania, Sverige, Tsjekkia og Tyskland. I tillegg er de engelske verdensrettighetene solgt til World Editions. 


https://oktober.no/emily-forever
https://oktober.no/Maria-Navarro_Skaranger

 

Fra juryens begrunnelse – Gunnar Wærness’ Ta på Jesus

 

«Bokas tre deler, ‘Ta på Jesus’, ‘Ta på ordet’ og ‘Ta på jorda’, henholdsvis dikt, dikt og essay, løfter fram poesi, musikk og fortelling som praksis. I prosadelen, ‘Ta på jorda’, forteller Wærness om sitt arbeid med å opprette en musikkskole i Zimbabwe, og om instrumentet mbiras funksjon som musikk, historiefortelling, identitet, tradisjon og ånd. Det setter diktene i et tydeligere lys: Ta på Jesusframstår som et forsøk på å forbinde poesi og etikk, gjennom en åpen, nysgjerrig og empatisk utforskning av språkets grenser og muligheter».

 

Gunnar Wærness ble sist nominert til Kritikerprisen for diktsamlingen Venn med alle i 2019. Årets diktsamling har fått anmelderne til å hente frem superlativene nok en gang. Boken ble pekt på som en av årets beste bøker i blant annet Klassekampen og Vårt Land. «Praktfulle dikt og tankevekkende sakprosa fra en av våre fremste forfattere», skrev anmelder Preben Jordal i Aftenposten. I Klassekampen het det at «Ta på Jesus er en enestående bok, med et mangfoldig blikk på hva poesi kan være».

 

https://oktober.no/ta-pa-jesus

https://oktober.no/Gunnar_Waerness