Bla i boken

Emily forever

roman

Velg format

kr 379
På lager
ISBN
9788249523870

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2021
ISBN 9788249523870
Innbinding Innbundet
Tittel Emily forever
Bokgruppe 411
I salg 20.08.2021
Emne Skjønnlitteratur Drabantbyer Klasseforskjeller Aleneforeldre Oslo Romaner
«Stakkars hun som heter Emily, i dag, på dagen i dag, har hun gått gravid i hele syv måneder, og det er de to nå, Em og den voksende magen, Em og barnet, etter at Pablo forsvant ut av døra for å ordne opp i en sak, som han kalte det. Ja, det var sånn, forsvant. Eller var det sånn? Jeg skal fikse noe, hadde Pablo sagt og låst seg inn på rommet i to timer med nøkkel, Em hadde sittet i sofaen og sett på TV, hun hadde sovna, våkna, Pablo fremdeles inne på rommet, før han gikk ut døra, da med en svart bag hengende over skulderen. Emily så på Pablo før han gikk, Pablo så på henne, Emily lurte på hva Pablo tenkte på, hva han skulle, Pablo blunka til Emily, lukka døra, låste døra, Emily fortsatte å se på tv.»

Emily er nitten år og gravid, og Pablo som er faren til barnet holder seg unna. Hun jobber i en Kiwi-butikk der innehaveren prøver å passe på henne. Det gjør naboen også, som Emily kaller presten. Hun har vokst opp hos moren sin, og nå flytter moren hjem til henne for å hjelpe til. På helsestasjonen skriver jordmoren .alene med barn" i skjemaet hennes.

«Emily forever» er en bok om klasse, om hverdag, og om å finne frem til det i en selv som gjør det mulig å klare seg. Romanens forteller er kritisk og prøver seg fram, leter etter bedre løsninger, forsøker å skifte perspektiv for å undersøke hvordan Emily blir betraktet av de andre; de som tror de vet hvem hun er og hvordan livet hennes kommer til å bli. «Emily forever» er en roman med paradoksal livsglede, trassig solidaritet og ulmende opprørstrang.
"Hun fortjener Brageprisen. Maria Navarro Skaranger skriver med kløkt og hjerte om hvemsomhelstene i samfunnet i en fulltreffer av en roman … Finnes det noe rettferdighet i verden, vil prisene også rase over tredjeboken Emily forever, for dette er hennes klart beste – så langt … Skaranger er et lysende litterært talent … ‘Se på henne da’, skriver Skaranger, og leseren ser virkelig Emily. Gjennom dette intenst spørrende blikket lever vi oss inn i hennes liv, som jo er noe av det beste litteraturen kan gjøre … Elegant!"
ELLEN SOFIE LAURITZEN, DAGENS NÆRINGSLIV
"Sterk og skarphugd roman om å finne verdien i det livet man har … Den viktigste figuren i boka ved siden av Emily er [..] fortellerstemmen, som lekende lett lever seg inn i alle personene i boka, og tydelig bruker sin makt til å bestemme - og ombestemme seg - angående historiens gang, og til å lede bokas aktører … Det er summen av tematikken, klassetilhørigheten til miljø og persongalleri og Skarangers helt særegne og personlige forfatterstemme som gjør hennes forfatterskap generelt og denne romanen spesielt til noe unikt. Du har kanskje lest Lucy Berlins noveller med noe tilsvarende grunntematikk, men du har neppe lest noe som virkelig ligner på Emily forever … Dette er ikke blant de tykkeste romanene, men vil trolig likevel ende blant denne bokhøstens mest ruvende"
OLE JACOB HOEL, ADRESSEAVISEN
"Skarangers tredje roman treffer blink. Emily forever er en roman om en ung sjel i en skremmende situasjon, skrevet med integritet og særegenhet … Situasjonen til tross, dette er ingen deprimerende roman. Delvis skyldes dette tilstedeværelsen av en karakteristisk allvitende forteller, som er litt utenom det vanlige. Fortelleren prøver seg frem, er umiddelbar, undrende, flytende, subtilt ironisk, gjettende, men likevel uanstrengt poetisk. Som en behagelig strøm av erindring … Skaranger utmaler unge eksistenser i vakre/stygge Oslo Øst-landskap med særegne litterære strøk, med en letthet og autentisitet som imponerer. La oss ikke glemme Emily. La oss lagre henne forever"
SHANA FEVANG MATHAI, NRK BOK
"På nytt er det Skarangers særprega litteraritet som gjer at boka skin … det er med ein eigen vitalitet, ironi og poesi forfattaren skildrar graviditet, fødsel og barselstid ... Romanen kan absolutt lesast som ei bok om klasse, eit perspektiv som òg finst i dei to tidlegare bøkene til Skaranger. Forfattarens blikk for klasseskilnadenes materielle detaljar er kanskje på sitt beste i årets roman, og med det følgjer det òg ei fininnstilt skildring av omsorg … Med litterær autoritet og subtile hint til forfattarar verdt å strekke seg mot, lukkast Maira Navarro Skaranger i å skrive ein tett og kort roman rik på tema og motiv og med utprega språklege og estetiske kvalitetar. Slik plasserer ho seg freidig og verdig blant dei verkeleg gode"
MARGUNN VIKINGSTAD, MORGENBLADET
"Skaranger skriver inderlig vakkert om en retningsløs tilværelse som tilsynelatende er genetisk betinget … Emily forever innfrir de høye forventningene. Skaranger skriver nært og følsomt om tilstander av grå hverdag, av TV-lyd som eneste adspredelse og tanker som er for tunge til å tenkes … Fortellergrepet er interessant og originalt … Skarangers varme språk og inderlige sympati med Emily lyser gjennom hele romanen"
INGER BENTZRUD, DAGBLADET
"’Dette er en fantastisk bok’, tenkte jeg da jeg var ferdig med Maria Navarro Skarangers nye roman Emily forever … det er skrevet så intuitivt og vakkert! … Det er som fortelleren imiterer Emilys utflytende kropp og utvaskede sinn. Skarangers språk formidler hvordan det oppleves å være veldig, veldig trett, og det er imponerende å få til fortellerteknisk … Her gir Skaranger en fantastisk beskrivelse av hvordan klasseforakt ofte uttrykkes i Norge ... Klasseanalysen overskygger imidlertid ikke det allmennmenneskelige aspektet i romanen"
INGEBORG MISJE BERGEM, VÅRT LAND
"Forfatterskapet sprer en underlig, fin energi – i de to første bøkene med en intens jeg-forteller. I Skarangers tredje bok skifter fortellerperspektivet, med bruk av flere stemmer … Skaranger skaper stor bevegelighet i teksten … Familiens historie og klassetilhørighet vises på ulike måter … Dynamikken mellom mor og datter er språklig nyansert og godt skildret, plassert et ubestemmelig sted mellom humor og alvor … Fortelleren kryper mot slutten ut av parentesene og innrømmer at hun ikke lenger aner hva hovedpersonen tenker, i en roman som midt i all Emilys forvirring virker godt tenkt, godt skrevet"
TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN
Maria Navarro Skaranger

Maria Navarro Skaranger

Maria Navarro Skaranger er født i 1994 og er fra Oslo. Debutromanen hennes, Alle utlendinger har lukka gardiner, ble nominert til Tarjei Vesaas' debutantpris 2015. I 2018 utkom den kritikerroste romanen Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen). For denne ble Skaranger tildelt Osloprisen 2018 og EUs litteraturpris 2020. Hun fikk også Bjørnsonstipendet i 2019. Emily forever er Skarangers tredje roman. 

 

Litterære priser:

EUs litteraturpris 2020

Bjørnsonstipendet 2019

Osloprisen 2018

Debutantprisen 2015

 

Utgitt på oktober:

2021 Emily forever
2018 Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen)
2014 Alle utlendinger har lukka gardiner
Les mer

Nyheter

Bjørn Esben Almaas og Maria Navarro Skaranger nominert til EUs litteraturpris 2020

I går ettermiddag ble det kjent at Bjørn Esben Almaas og Maria Navarro Skaranger er to av fire nominerte til EUs litteraturpris 2020.
Les mer

Maria Navarro Skaranger tildelt EUs litteraturpris 2020

Maria Navarro Skaranger er tildelt EUs litteraturpris 2020 for den kritikerroste romanen Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen). 
Les mer

Maria Navarro Skaranger - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Maria Navarro Skaranger.
Les mer

Maria Navarro Skarangers nye roman til Danmark

Maria Navarro Skarangers roman Emily Forever utkom 20. august til strålende kritikker. Nå er rettighetene solgt til det velrenommerte forlaget Gutkind i Danmark. 
Les mer