Venn med alle

dikt

Velg format

kr 299
Kommer for salg
26.07.2018
ISBN
9788249519675
"barokk og grensesprengende poesi som favner både bølgedypet og det ville rittet på skumtoppene. Årets mest imponerende diktsamling? Gunnar Wærness’ sjette diktsamling er tematisk usedvanlig rik, og med mange overraskende møtesteder ... Samlingen kan leses som et gedigent forsøk på å etablere et vennlighetens og åpenhetens fellesskap gjennom en poesi som oppløser fastlåste kategorier vi vanligvis bruker til å forstå oss selv og våre tilknytninger."
ARNE HUGO STØLAN, VG, Årets beste diktbøker 2018
"det Wærness er ute etter, er ikkje å fortella Bibelen på ny med andre ord. Det er i staden, heilt tydeleg, ei meir allmenn interesse for den visjonært sjåande som ligg bak denne utgjevinga. Såleis skapar forfattaren bilete som illustrerer det som ligg utanfor alt, eksistensens grenser, men på ein måte sjølv hjartegode heidningar som underteikna kan følga med på ... korfor fyller denne boka meg med glede? Fordi ho er så vel formulert, og fordi Wærness er så ekstremt flink til å finna bilete som aktiverer noko i meg. Eg kjem så djupt inn i den grunnleggande, menneskelege søkinga etter meining at eg føler, verkeleg føler, nærværet av det andelege eg på ingen måte går rundt i det daglege og lengtar etter. Slik kjem desse dikta til å gje nytt liv til opphavet, til startskotet for både tone og biletspråk i heile den lyriske tradisjonen"
HADLE OFTEDAL ANDERSEN, KLASSEKAMPEN
"Gunnar Wærness har skrive ei omfangsrik diktbok med uvanleg biletkraft... Venn med alle er ei uhyre omfangsrik, sprikjande, solidarisk, leikande, låtteleg, alvorleg og, viss det går an å seie noko så rart, poetisk diktbok. Dikta til Gunnar Wærness er hovudsakleg borne fram av ein kombinasjon av røyst og bilete... Dikta til Gunnar Wærness fortonar seg ville, forvirrande, forstemmande og forfriskande. Samstundes plasserer dei seg med si uvanlege biletkraft heilt i kjernen av lyrikken."
SINDRE EKRHEIM, DAG OG TID
"Wærness’ oppleves som mer genuint utprøvende enn vismannskostymet diktene (og forfatteren) iblant kler seg i skulle tilsi. Som leser surfer man ikke enkelt på bølgene i Venn med alle, men samlingen lykkes med sin ambisjon: Å være «ørsmå sår i enten-eller-verdens store skrog"
CARINA ELISABETH BEDDARI, MORGENBLADET
«Grensesprengende og mangetydig diktsamling signert en av våre mest innovative poeter»
ARNE HUGO STØLAN, VG, Årets beste bøker 2018
«Kven andre kan røre og løfte med formuleringar som 'Vi er alle mat'? Råsmarte dikt med både medmenneskelege og åndelege dimensjonar»
MERETE RØSVIK, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2018
«Gammaltestamentleg utgangspunkt. Ein kjem så djupt inn i den grunnleggande, menneskelege søkinga etter meining at sjølv underteikna føler nærværet av det andelege».
HADLE OFTEDAL ANDERSEN, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2018
«Årets diktsamling er et høydepunkt i et av landets sterkeste forfatterskap. Skarp tanke og dikting i en inkluderende form.»
MORTEN LANGELAND, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2018
«Med all sin vitale og amfibiøse undring er Wærness’ forfatterskap i ferd med å bli et av de vesentligste på norsk»
ESPEN STUELAND, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2018
«Venn med alle», Gunnar Wærness' første diktsamling på fem år, består av tekster skrevet mellom 2012 og 2018. Det er en samling billedrike, kloke og gripende dikt, som flakker på kryss og tvers av grenser og systemer, kulturen og historien, gjennom sin tematisering av språk, ånd, tid, folk, nasjon, vold, vandring og flukt, natur og død. Det er en bok befolket av helter og skurker: poeter, prester, politikere, profeter, hekser, sjamaner, medier, budbringere, ødeleggere, overlevere og skadelidende. Figurer som Kain og Abel, Lenin, William Blake, voodoo-guddommen Agwé, Donald Duck og Mikke Mus står side om side med båtflyktninger og ofre for skolemassakre, og overalt høres de dødes stemmer, som veileder, formaner og refser de levende. «Venn med alle» bruker rolledikt, fiksjoner og flerstemmighet for å avbilde et større, transnasjonalt kollektiv og er et forsøk på å forhandle frem en ny kontrakt mellom levende og døde.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2018
ISBN 9788249519675
Innbinding Pocket
Tittel Venn med alle
Bokgruppe 413
I salg 26.07.2018
Design Design: Mikael Nydahl | Ill.: Brødet og Eselet
Emne Skjønnlitteratur Lyrikk
Gunnar Wærness

Gunnar Wærness

Gunnar Wærness, født 1971, er forfatter, gjendikter og kabarettartist. Wærness debuterte i 1999 med diktsamlingen Kongesplint, som han fikk Tarjei Vesaas debutantpris for. Han har siden utgitt samlingene Takk (2002), Hverandres (2006), Bli verden (2007), Tungen og tåren (2013), Venn med alle (2018) og Å skrive er å be om for mye (2020). For Venn med alle ble Wærness nominert til Brageprisen. I 2010 redigerte han antologien Verden finnes ikke på kartet i samarbeid med Pedro Carmona-Alvarez. Sammen med Henrik Skotte utgjør han kunstnerduoen Brødet og Eselet, som utga boken Del likt i 2017. Høsten 2021 utkom diktsamlingen Ta på Jesus til strålende kritikker. I 2023 ble Gunnar Wærness tildelt Doblougprisen for sitt samlede forfatterskap.

«Overskudd og lek, alvor og entusiasme, og kanskje først og fremst et uhyre formbevisst språk preger poesien til Gunnar Wærness. Siden den prisbelønte debuten Kongesplint i 1999, har han utfoldet sitt originale kunstneriske prosjekt … Wærness skriver poesi som strekker seg utenfor det hverdagslige og forståelige, men som rommer også det … Vi har å gjøre med et uvanlig forfatterskap som i all sin søken og undring og eksperimentering i alle fall fortjener den oppmerksomhet vi som priskomité kan bidra til. Gunnar Wærness er ikke bortskjemt med litterære priser. Årets Doblougpris bøter på det, og går til et forfatterskap som beriker norsk litteratur».
– Utdrag fra juryens begrunnelse, Doblougprisen 2023

 

Litterære priser:

Doblougprisen 2023

Tarjei Vesaas' debutantpris 1999

 

Av Gunnar Wærness:

2020 Å skrive er å be om for mye
2018 Venn med alle
2013 Tungen og tåren
2010 Verden finnes ikke på kartet. Antologi (red. med Pedro Carmona-Alvarez)
2007 Bli verden
2006 Hverandres
2002 Takk
1999 Kongesplint

 

Av Brødet og Eselet:

2017 Griskokknetter
2015 €urodike
2014 Del likt
Les mer

Nyheter

Gunnar Wærness - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Gunnar Wærness
Les mer

Maria Navarro Skaranger og Gunnar Wærness nominert til Kritikerprisen 2021

I dag ble nominasjonene til årets litteraturkritikerpriser offentliggjort. Det er fem nominerte til Kritikerprisen for beste voksenbok, blant dem Maria Navarra Skaranger og Gunnar Wærness.
Les mer

Gunnar Wærness nominert til Triztan Vindtorn poesipris 2023

Årets nominerte til Triztan Vindtorn poesipris  2023 er nå offentliggjort. De nominerte er Gunnar Wærness, Torild Wardenær og Øyvind Rimbereid. Prisen skal tildeles «en norsk forfatter som har gjort en stor innsats for norsk poesi»
Les mer

Gunnar Wærness tildelt Doblougprisen 2023

Gunnar Wærness ble i går kveld tildelt Doblougprisen 2023. Tildelingen fant sted på Litteraturfestivalen på Lillehammer. Årets andre norske prismottaker er Brit Bildøen. 
Les mer