Rift om Frode Gryttens nye roman i Danmark

 

Rift om Frode Gryttens nye roman i Danmark

 

Tre danske forlag var nylig med i budkamp om rettighetene til Frode Gryttens nye roman Den dagen Nils Vik døde. Til slutt gikk forlaget Turbine av med seieren. 

Publisert 26.10.23


Redaktør i Turbine, Martin Graae Jørsgensen skriver: 

 

«Den dagen Nils Vik Døde er en av de beste og mest rørende romanene jeg har lest på svært lenge. Perfekt avstemt, vakkert skrevet og en så utrolig flott og dreven fortelling.»

 

Den dagen Nils Vik døde er Frode Gryttens første roman på ti år. Boken utkom her hjemme i begynnelsen av september til svært gode kritikker:

 

"portrettet av romanens hovedperson er romanens triumf. Grytten får meg rett og slett til å tro på Nils Vik, på alt han føler, sier og gjør …Det er ikke ofte man møter så helstøpte romanpersoner i norsk samtidslitteratur"

ERLEND LIISBERG, BERGENS TIDENDE, 5 AV 6 HJERTER

 

"Med enkle setninger skapes språklig energi som fanger og holder oss, helt fra første anslag … Det er en slags sentimentalitet uten klisjeer, men med skarp skjærekant. Med den gjør den skarpe kirurgiske snitt inn til kjernen av menneskene ved fjorden … Et sterkt portrett og en stor leseopplevelse i en kort roman om reisen mot døden"

ANDREAS WIESE, DAGBLADET

 

"en bok verdt å vente på. Med forfatterens fineste merkelapper: Nydelig, presis prosa ispedd tørr humor og den salte smaken av barskhet og ømhet … Det er denne fine sammensmeltingen av stedets, miljøets, menneskets og språkets enhet i romanen som gjør den til en så enestående vakker, trist og livsklok fortelling. Alt faller så nydelig på plass, som brikker i et puslespill … Den dagen Nils Vik døde er blitt en kjærlighetserklæring til et landskap og en levemåte som vi knapt forstår verdien av før en forfatter som Frode Grytten viser det fram i all sin beskjedne storslagenhet"

TURID LARSEN, DAGSAVISEN
 

"Romanen reflekterer fint over arbeidet, godt sjømannskap, beherskelse av naturkreftene – til og med i nydelig språklig lek med kråkers kauking … holder godt Grytten-nivå"

TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN

 

"en hyllest til et liv nær naturen, de enkle tingene, til mennesker du møter på din vei … han løfter fram de små hendelser i livet sånn at de skinner som perler … Grytten gjør alt dette i et fortettet språk, uten noen trang til fikfakserier eller metaforer … en tekst som blir med leserne videre"

JAN-ERIK ØSTLIE, FRI FAGBEVEGELSE

 

Frode Grytten (f. 1960) har skrevet bøker i de fleste sjangre og har nådd et stort publikum. Han har blant annet vunnet Brageprisen, Rivertonprisen og Nynorsk litteraturpris, og bøkene hans er oversatt til 17 språk.

 

Aktuelt