Menn som ingen treng

noveller

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249517237
"Grytten skriver briljant og empatisk om menn på randen av sammenbrudd ... en oppvisning som ikke er mulig i romanens rammer, rett og slett fordi Grytten i denne novellesamlingen kan gjøre sine briljante grep ti ganger på rad. Det virker overveldende hvordan han behersker formen ... Han skjærer med sin skrivekunst i et sosialt problem uten å komme med formaninger"
RUNE HALLHEIM, AFTENPOSTEN
"Briljant om hjemløse menn ... Forfatteren går forbi medias korte karakteristikker, og viser oss nyansene i høyst ulike menneskesinn, uten å dømme ... Grytten leverer både skarp samfunnsanalyse og glimrende skrivekunst med dette høydepunktet i forfatterskapet. Bravo"
SILJE STAVRUM NOREVIK, BERGENS TIDENDE
"Frode Grytten har skrevet en knallgod novellsamling ... I Gryttens noveller ligger poesien i hvert ord, i hver setning ... Hver eneste novelle holder taket i meg gjennom hele historien: Jeg vil lese ferdig, jeg vil se hvor Grytten tar meg med"
BRYNJULF JUNG TJØNN, VG
" Denne boka er som en ti spors versjon av Springsteens noir-album 'Nebraska', en serie akustisk framførte ballader om 'vegar som er kobla til andre vegar, som til slutt blir den vegen som skal føre oss heim'"
FREDRIK WANDRUP, DAGBLADET
"Det er ikke krim, men Grytten tangerer sjangeren med sine sterke noveller, der menn har havnet i trøbbel av årsaker som skyldes brist eller misferd ... Ikke forvent moralske poenger i Gryttens univers, heller ingen løsninger, men man kan forvente en sterk leseopplevelse og får det ... Det er et solid fundament i Gryttens noveller, det er betong i språket. Han vet hvordan han skal skru sammen en novelle"
STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN
"Grytten streker opp bilder av et Norge med innvandringsfrykt, arbeidsløshet og han zoomer inn på reaksjonene hos enkeltindivider ... Vakkert, vondt og innsiktsfullt ... Flere av ¬novellene speiler en norsk virkelighet. De tar tak i en flik av nyhetsbildet, løfter det og viser oss menneskene og historiene bak små og store oppslag. 'Mann 74' er et slikt imponerende stykke skrivekunst ... sjelden har jeg lest en finere beskrivelse av det å være en fremmed i Norge selv etter et langt liv"
ANNE SCHÄFFER, VÅRT LAND
"Grytten i toppform ... Frode Gryttens nye novellesamling viser en forfatter i elitedivisjonen ... 'Menn som ingen treng' er som tittelen antyder ikke bare lystelig lesning, men forfatterens lavmælte humor får tidvis historiene til å sprekke opp. De er en fryd å lese "
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"Grytten ribbar mennene for vern, men ikkje for verdigheit ... Eg kan ikkje tru anna enn at det Grytten gjer, er viktig: Å gå laus på håplause menn med spott, spøk og alvor. Mannleg sjølvmedynk fortener ofte hån og latter, men også meir ettertenksam behandling, om ikkje samfunnets mannlege mørkesider skal bli endå mørkare. Slik sett driv Grytten med ei form for opplysing her ... Grytten kombinerer uthenging og innleving med stor verknad"
EIVIND MYKLEBUST, KLASSEKAMPEN
"Ti nye noveller av Frode Grytten er som ti flotte gaver ... Grytten er en dreven forteller, han vet hvordan han skal få leseren med seg. Og så er mange av novellene så befriende åpne mot slutten … hele veien er det så tydelig at hensikten med å skrive er mer enn å underholde. Visst underholdes man, men man hjelpes også til å se noen sammenhenger"
EMIL OTTO SYVERTSEN, FÆDRELANDSVENNEN
"hele livsløp risses opp på få setninger, basale drifter og behov er i spill med plutselige skudd fra hoften til følge, og hardkokt noir oppblandet med sår, vemodsmunter vestlandskomikk, som i sum målbærer en varm humanisme ... velskrevet og medrivende"
SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD
"Norges novellemester leverer igjen, i en varmt empatisk samling noveller om forskjellige menn av den typen som ikke umiddelbart regnes blant de mest vellykka. «Taperne». Det handler om klasse og kjønn og økonomi, men subtilt, smart, indirekte. Som alltid hos Grytten i poetisk, sitatvennlig prosa"
DAGSAVISEN, Årets beste bøker 2016
Menn som kjører vekk. Menn som blir igjen. Menn som krasjar nye bilar. Menn som er på veg ned. Menn med for mykje gjeld. Menn med uvanlige kjønnsorgan. Einsame menn. Fredelige menn. Valdelige menn. Ærlige menn. Kriminelle menn. Menn ein stad midt imellom. Menn frå Rjukan. Menn frå Lillestrøm. Menn frå Fyllingsdalen. Menn frå Warszawa. Menn i eit nytt og skrudd Noreg. Menn som treng kvinner. Menn som treng menn. Menn som ingen treng.

Dette er Frode Gryttens niande novellesamling, og det er ni år sia han sist utgav noveller, denne sjangeren som kanskje står forfattaren nærmast. «Menn som ingen treng» rissar opp eit kart over Noreg og Europa -- her finst desperasjon, kjærleik, håpløyse og komikk.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2016
ISBN 9788249517237
Innbinding Ebok
Tittel Menn som ingen treng
Bokgruppe 852
I salg 17.09.2016
Emne Noveller Menn Skjønnlitteratur
Frode Grytten

Frode Grytten

Frode Grytten (f. 1960) har skrive bøker i dei fleste sjangrar og har nådd eit stort publikum. Han har mellom anna vunne Brageprisen, Rivertonprisen og Nynorsk litteraturpris, og bøkene hans er omsette til 17 språk.

Flere forfatterportretter

 

Litterære priser:

2023
Brageprisen
2017 Bjørg Vik-prisen
2008 Melsom-prisen
2007 Sunmørsprisen
2007 Nynorsk litteraturpris
2006 Samlagsprisen
2005 Rivertonprisen
2003 Norsk språkpris
1999 Brageprisen

 

Utgitt på Oktober:

2023 Den dagen Nils Vik døde (Roman)
2021 Gut, jente, juni, juli (Noveller)
2020
Garasjeland (Noveller)
2019 Landet bortanfor landet. Område 51 (Protestsongar)
2017 Menn som ingen treng (Noveller)
2015 Sånne som oss (Skodespel)
2014 I morgon er det måndag (Roman)
2013 Brenn huset ned (Roman)
2012 Saganatt (Roman)
2011 Saganatt (Roman)
Les mer

Nyheter

Rift om Frode Gryttens nye roman i Danmark

Tre danske forlag var nylig med i budkamp om rettighetene til Frode Gryttens nye roman Den dagen Nils Vik døde. Til slutt gikk forlaget Turbine av med seieren. 
Les mer

Frode Grytten og Lars Ramslie nominert til Brageprisen 2023

Nominasjonene til Brageprisen 2023 ble i dag offentliggjort. To de fire bøkene i klassen for skjønnlitteratur er utgitt på Forlaget Oktober. Frode Grytten er nominert for romanen Den dagen Nils Vik døde og Lars Ramslie for romanen Fjellet, vannet, geværet.
Les mer

Frode Grytten og Tore Renberg nominert til Bokhandlerprisen 2023

I dag ble nominasjonene til Bokhandlerprisen 2023 offentliggjort. To av de ti nominerte bøkene er romaner utgitt på Forlaget Oktober: Frode Gryttens Den dagen Nils Vik døde og Tore Renbergs Lungeflyteprøven.
Les mer