Hyenene

Velg format

kr 179
På lager
ISBN
9788249510221
"hun utfordrer med en slags lavmælt intensitet … man begynner å fundere over seg selv og ens eget forhold til omverdenen … dette er prosakunst som smyger seg tett innpå og overrasker leseren med et rikt nyansert språk"
INGRID ELAM, SVT Kulturnyhetarna (Sverige)
«Spørsmålene er store i denne romanen … Ørstavik har skapt nok en sterk, psykologisk utviklingsroman som lykkes i å være både presis og flytende på samme tid»
ANNINA RABE, EXPRESSEN (Sverige)
«en tvers igjennom spennende tekst, skjør og buktende, fylt av gåter og med en uklarhet som hele tiden får en til å lese videre … Av og til føles det nesten som om vi skrev romanen sammen»
LISBETH LARSSON, GÖTEBORGS-POSTEN (Sverige)
«Ørstavik skriver helt uten redsel … for meg åpner ikke bare Sivs indre seg, men også mitt blikk for hvordan det er å være inne i sin egen verden»
ELISE KARLSSON, SVENSKA DAGBLADET
«Man finner ikke en slik utsatthet og bevisst forsvarsløshet hos noen andre. Som leser kan man ikke annet enn å imponeres … Ørstaviks tone er skjør, men ursterk. Hun har en strenghet og en jernvilje i alt det myke. Det er en inspirerende kombinasjon.
ULLA STRÄNGBERG, VÄRMLANDS FOLKBLAD (Sverige)
«Historiene er fattige på intriger og eksterne hendelser. Likevel skapes en enorm spenning. ... hun tvinger meg inn i noe veldig slitsomt som jeg ikke vil skal gjelde meg, men det gjør det»
PIA BERGSTRÖM, AFTONBLADET (Anm. av den norske utgaven)
Hyenene er på alle plan en typisk Ørstavik. Det klare, gjennomsiktige språket, de overraskende observasjonene, de plutselige glimtene av humor, og den reflekterende, kvernende monologen er gjenkjennelige elementer i en fortelling som drives fram av indre opplevelser og refleksjoner snarere enn av ytre handling … Hyenene har også sterke anstrøk av det man kalle en eksistensiell problematikk. Hva betyr det å være i verden, være handlende og kreativ. Det er store sentrale spørsmål som Hanne Ørstavik berører i denne romanen … Hanne Ørstavik er en så dreven forfatter og stilist at hennes romaner aldri blir uvesentlige eller ubetydelige”
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
“Det er et godt tegn når man har problemer med å gjengi nøyaktig hva en roman handler om. Det betyr at den er kompleks, og man innser at for å yte romanen rettferdighet, så må den sies akkurat slik den er skrevet. Hyenene er en slik bok … det er måten Ørstavik skriver på, med lange, syngende setninger, med stadige dreininger, utdypninger og nye belysninger, som gjør denne romanen så kompleks … Det er en ømhet og en medmenneskelighet i dette prosjektet til Ørstavik som gjør til en … ja, ofte rørende roman … Ørstavik har beskrevet et menneske som er fanget i sitt eget nett, som lengter inn til seg selv, fordi det samtidig er nøkkelen til å komme seg løs og ut i verden, til dit hvor alle de andre er. Sivs sårhet, hennes ønske om å få være med i det levende, blir vart beskrevet - samtidig som deler av teksten også kan føles både rå og ubehagelige. Det er nok mange som har en liten bit av Siv i seg. Det gjør denne romanen relevant. Den rører ved noe grunnleggende ved det å være til”
NORA KRINGLEBOTN, VÅRT LAND
“Teksten er vintage Ørstavik, i den forstand at den så vaktsomt utforsker kroppens fornemmelser og hjertets innfall, verden slik den framtrer for oss, aller nærmest og mest intimt … Leserhenvendelsen midtveis får det til å kile i magen på deg fordi den så plutselig drar opp nye grenser mellom innenfor og utenfor; et jeg og andre jeg”
TRYGVE RIISER GUNDERSEN, DAGBLADET
“[ Hyenene] krever ganske visst konsentrasjon av leseren, men dersom man gir den tiden og oppmerksomheten den behøver, blir Hyenene en historie som gjør sterkt inntrykk og knapt ligner noe annet i norsk samtidslitteratur. Ørstaviks utforskende tekst, som noen ganger kan nærme seg prosalyrikken, andre ganger essayistikken, er forfattet i et egenartet språk - uvanlige bilder og lange, rytmiske setninger som undrer og prøver ut … Hyenene [er] en slags kunstnerroman som reflekterer over å skrive, hvor man skriver fra og forholdet mellom å leve og skrive, og som problematiserer språket og dets muligheter”
KÅRE BULIE, DAGENS NÆRINGSLIV
“Ingen kan skildre bevegeligheten i sinnet, de umerkelige glidningene og brå kastene, som Hanne Ørstavik … Med sin nye roman Hyenene er hun på sitt aller beste. Samtidig er det en roman som er gladere, lettere, mer lekende enn noe hun tidligere har skrevet … [tematikken] formidles gjennom en intensitet som griper tak fra første øyeblikk og aldri slipper det. Det er et fantastisk driv i denne romanen … Og språklig er det vakrere enn noen gang; bankende i varmt alvor, men også med en var ømhet og lydhørhet for de mest finstemte indre bevegelsene … gleden [i Hyenene] framstår som en bærende kraft. Det åpner seg da også nye store og spennende rom i Hyenene, der også humoren har en vesentlig plass. Også det er spennende nytt i dette vesentlige forfatterskapet. Med årets roman framstår det som rikere og mer mangfoldig enn noen gang”
GEIR VESTAD, HAMAR ARBEIDERBLAD
“Jakt på et indre som både brøler og synger mens den rører leseren. Det er nesten umulig å bruke liten plass på å si noe om Ørstaviks romaner, og det er et kvalitetstegn. Hun er mester i å beskrive de små svingene, eller massive rørelsene som foregår i et menneske, og hun gjør det også her … hennes beskrivelser av Sivs forsøk på å finne en indre virkelighet å henge fast i, er poetisk, sanselig og eksistensiell ... Ørstavik problematiserer også denne gangen språket som en vei til erkjennelse, og få forfattere nærmer seg det språkløse i skam, ensomhet og identitet på en større og viktigere måte enn henne”
MARI NYMOEN NILSEN, VG
“[ Hyenene] er en kunstnerroman, som handler om vanskelighetene med både å være inne i sitt verk og utenfor. Og å være betrakter til verden, men samtidig ikke helt føle seg hjemme i den. Om å være i mellomrommet … På mange måter er Hyenene en kvinnelig dannelsesroman. En roman, som legger seg i forlengelsen av forfattere som Doris Lessing og Marie Cardinal m.fl. … Det er en særegen luftighet over Hyenene, noe på en gang tentativt, løst og samtidig vedvarende spinnende. For meg vinner Hyenene ikke minst på de mange skjeve sideblikkene på folk rundt Siv, som den allvitende forteller bare lar oss berøre og Siv tenke videre over … Ørstavik er ikke opptatt av å trekke konklusjoner og samle trådene, de får lov til å være der, løse, trekke et fint spinn gjennom leseren. Man kan gjerne være der - i mellomrommet!”
MAI MISFELDT, BERGENS TIDENDE
"Få forfattere nærmer seg det språkløse i skam, ensomhet og identitet på en større og viktigere måte enn Ørstavik"
MARI NYMOEN NILSEN, ÅRETS BESTE BØKER 2011, VG
"Hanne Ørstaviks roman Hyenene er framfor alt en gladere og lettere roman enn hennes foregående. Det er som om lysten og lengselen til å sprenge seg fri, åpne seg opp, er kommet inn som en stadig sterkere kraft. Det er en roman om å kunne løse opp for å kunne ta imot, gi rom for det som beveger seg. Og dette formidles gjennom en intensitet som aldri slipper taket"
GEIR VESTAD, HAMAR ARBEIDERBLAD Årets favoritter 2011
"Tindrende vakker roman … Sjuende roman av norske Hanne Ørstavik er skrevet med enestående skjønnhet … Det hele skjer i et stramt komponert språk, hvis skjønnhet er fullstendig enestående og stilistisk sett Ørstaviks eget. Det virker så liketil, men er det neppe … Teksten setter seg som skiftende stemninger, hvis man hekter seg på uten omgående å intervenere med intellektuelle forsøk på å avkode bruddstykkenes eksakte betydning. Ørstaviks roman er en påminnelse om å forplikte seg … Til sist må man altså ut blant mennesker, dog helvetes lykkelig over å ha tilbragt tid med en så språklig begavet forfatter, hvis ord og resonnementer kommer og går i sjenerøs utveksling med leseren".
POLITIKEN (Danmark)
"et flettverk av refleksjoner over hva det vil si å være et menneske. Med ytterside og innerside, med ånd og kropp, lyst og avsky, tyngde og tanke, latter og letthet"
KRISTELIGT DAGBLAD
Siv får låne en leilighet i en sørengelsk by ved havet. Dit reiser hun, etter bruddet med Rudolf, for å lytte innover i seg selv, i det som kjennes stille, tomt og dødt. Hun vil undersøke hvem og hva hun er, når hun ikke fyller på med handling, sånn hun pleier, men tvert imot lar være å handle, lar være å skrive. Hvordan bli levende? Hvor kommer det levende fra? Er det mulig å være både lett og tydelig? Hyenene er også en utforskning av forholdet mellom liv og skrift. Gradvis åpner Siv seg for andre mennesker, og for det indre, yrende livet. Og fra en følelse av tomhet knyttes bilde til bilde, følelse til følelse, sånn at noe større, subtilt sammenhengende - omrisset av en form - blir til for og i leseren, på samme måte som det skjer for og i Siv.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2012
ISBN 9788249510221
Innbinding Ebok
Tittel Hyenene
Bokgruppe 852
I salg 08.05.2012
Design Exil Design
Emne England Skjønnlitteratur Romaner Forfattere
Hanne Ørstavik

Hanne Ørstavik

Hanne Ørstavik er en av vår tids mest markante og særpregete forfattere. Hun debuterte med romanen Hakk i 1994, og har utgitt til sammen fjorten romaner og et lesestykke, samt boka Der alt er klart i samarbeid med Pierre Duba. I tillegg har hun gjendiktet Leslie Kaplans Overskuddet – fabrikken, og oversatt Marguerite Duras’ Stedene. Hanne Ørstavik har mottatt en rekke litterære priser, blant annet Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen og Doblougprisen. I 2007 fikk hun Aschehougprisen for hele forfatterskapet, og i 2010 ble hun valgt ut som Festspilldikter. I 2019 ble romanen Kjærlighet kortlistet til  prestisjetunge National Book Award for Translated Literature og The Republic of Consciousness Prize. Samme år ble Ørstaviks oversetter Martin Aitken tildelt PEN Translation Prize 2018 for årets beste oversettelse. Ørstaviks bøker er oversatt til over 30 språk.

 

Flere forfatterportretter

 

Litterære priser:

Aschehougprisen 2007

Klassekampens litteraturpris 2004

Brageprisen 2004

Doblougprisen 2002

Amalie Skram-prisen 2002

Havmannprisen 2000

Oktoberprisen 2000

P2-lytternes romanpris 1999

Sultprisen 1999

Tanums kunststipend 1998

Les mer

Andre i samme serie

 1. 14 artikler på 12 år + 3 essays
  kr 199
  På lager
 2. 16.07.41
  kr 199
  På lager
 3. 17. roman
  kr 199
  På lager
 4. 25. september-plassen
  kr 199
  På lager
 5. 48 rue Defacqz
  kr 179
  På lager
 6. Arild Asnes, 1970
  kr 199
  På lager
 7. Armand V.
  kr 199
  På lager
 8. Artikler 1993-2004
  kr 199
  På lager
 9. Artikler om litteratur 1966-1981
  kr 179
  På lager
 10. Aske i munnen, sand i skoa
  kr 199
  På lager
 11. Berlinerpoplene
  kr 199
  På lager
 12. Brød og våpen
  kr 199
  På lager
 13. Charlotte Isabel Hansen
  kr 199
  På lager
 14. Davids bror
  kr 179
  På lager
 15. Det dyrebare
  kr 199
  På lager
 16. Det er greit for meg
  kr 199
  På lager
 17. Dette er mine gamle dager
  kr 199
  På lager
 18. Dilettanten
  kr 179
  På lager
 19. Døden i Baugen
  kr 179
  På lager
 20. Ekkoland
  kr 199
  På lager
 21. Ellevte roman, bok atten
  kr 199
  På lager
 22. En plutselig frigjørende tanke
  kr 179
  På lager
 23. En tid for alt
  kr 199
  På lager
 24. Eremittkrepsene
  kr 199
  På lager
 25. Et rikt liv
  kr 179
  På lager
 26. Et stort øde landskap
  kr 179
  På lager
 27. Et velsignet barn
  kr 199
  På lager
 28. Fjøset
  kr 119
  På lager
 29. Før du sovner
  kr 199
  På lager
 30. Genanse og verdighet
  kr 199
  På lager
 31. Golden boys
  kr 179
  På lager
 32. Hakk ; Entropi
  kr 179
  På lager
 33. Heretter følger jeg deg helt hjem
  kr 179
  På lager
 34. Herr Leonard Leonard
  kr 179
  På lager
 35. Herre
  kr 179
  På lager
 36. Hun er der hele tiden
  kr 179
  På lager
 37. Hundene i Tessaloniki
  kr 179
  På lager
 38. Hverdag
  kr 179
  På lager
 39. I fjor sommer
  kr 179
  På lager
 40. I kjølvannet
  kr 199
  På lager
 41. Ingenting for ingenting
  kr 179
  På lager
 42. Irr! Grønt!
  kr 199
  På lager
 43. Jeg forbanner tidens elv
  kr 199
  På lager
 44. Jeg kunne gått hjem i blinde
  kr 179
  På lager
 45. Jeg skal gjøre deg så lykkelig
  kr 199
  På lager
 46. Jeg vil leve
  kr 179
  På lager
 47. Journalisten
  kr 179
  På lager
 48. Kallet - romanen
  kr 179
  På lager
 49. Kåte dikt
  kr 179
  På lager
 50. Kjære, kjære Oluf
  kr 179
  På lager
 51. Kjærlighet
  kr 179
  På lager
 52. Kompani Orheim
  kr 199
  På lager
 53. Konglehjerte
  kr 179
  På lager
 54. Krig
  kr 199
  På lager
 55. Kulisser
  kr 179
  På lager
 56. Ligge i grønne enger
  kr 199
  På lager
 57. Like sant som jeg er virkelig
  kr 179
  På lager
 58. Løftet
  kr 179
  På lager
 59. Løvehjerte
  kr 179
  På lager
 60. Månen over Porten
  kr 199
  På lager
 61. Mannen som elsket Yngve
  kr 199
  På lager
 62. Maskinens uerstattelige deler
  kr 179
  På lager
 63. Maud og Aud
  kr 179
  På lager
 64. Medaljens forside
  kr 199
  På lager
 65. Mimina
  kr 179
  På lager
 66. Min kamp
  kr 199
  På lager
 67. Min kamp
  kr 199
  På lager
 68. Min kamp
  kr 199
  På lager
 69. Min kamp
  kr 199
  På lager
 70. Min kamp
  kr 199
  På lager
 71. Min kamp 1
  kr 199
  På lager
 72. Nåde
  kr 199
  På lager
 73. Når jeg er hos deg
  kr 199
  På lager
 74. Natt, regn
  kr 119
  På lager
 75. Nede i himmelen
  kr 179
  På lager
 76. Omgivelser
  kr 179
  På lager
 77. På fest hos litteraturen
  kr 199
  På lager
 78. På vei til en venn
  kr 179
  På lager
 79. Pixley Mapogo
  kr 199
  På lager
 80. Presten
  kr 179
  På lager
 81. Professor Andersens natt
  kr 199
  På lager
 82. Regntid
  kr 179
  På lager
 83. Romberg
  kr 119
  På lager
 84. Saganatt
  kr 179
  På lager
 85. Samlede dikt
  kr 179
  På lager
 86. Siss og Unn
  kr 179
  På lager
 87. Skuggen og dronninga
  kr 179
  På lager
 88. Sleng på byen
  kr 119
  På lager
 89. Spiraler
  kr 199
  På lager
 90. Stormkyss
  kr 119
  På lager
 91. Svik
  kr 199
  På lager
 92. Svingstol og andre tekster
  kr 199
  På lager
 93. T. Singer
  kr 199
  På lager
 94. Tiden det tar
  kr 179
  På lager
 95. Til Sibir
  kr 199
  På lager
 96. Uke 43
  kr 179
  På lager
 97. Uoppredd seng
  kr 119
  På lager
 98. Ut og stjæle hester
  kr 199
  På lager
 99. Vi er presens
  kr 119
  På lager
 100. Vi har aldri vært her før
  kr 119
  På lager
 101. Yttersider
  kr 119
  På lager
 102. Øyer i hjertet
  kr 179
  På lager

Nyheter

Hanne Ørstaviks Kjærlighet kortlistet til The Republic of Consciousness Prize 2020

Les mer

Hanne Ørstaviks Kjærlighet på over 30 språk

Hanne Ørstaviks roman Kjærlighet fortsetter sin ferd ut i verden. Nå er boken solgt til hele 31 land, senest til forlaget Kastaniotis i Hellas.
Les mer

Hanne Ørstaviks Ti amo forhåndsolgt til Italia, Storbritannia og Tyskland

Fredag 2. oktober lanseres Hanne Ørstaviks nye roman Ti amo i Norge. Rettighetene til boken er allerede solgt til Italia, Tyskland og Storbritannia. 
Les mer