Vi har aldri vært her før

Velg format

kr 119
På lager
ISBN
9788249510399
"I denne utsøkte diktboka skriver Niels Fredrik Dahl frem et maskulint kjærlighetsspråk der både nederlag og standhaftighet blottstilles"
FREDDY FJELLHEIM, KLASSEKAMPEN Årets beste bøker 2012
"Lite er finere enn når Niels Fredrik Dahl skriver om regnets mildhet i vinden. Dette er dikt til å synke inn i, til å la seg begeistre av"
KAREN FRØSLAND NYSTØYL, VÅRT LAND Kritikernes favoritter 2012
"Tradisjonelle kjærleiksdikt handlar gjerne om sterke kjensler, lengsel, heftige møte og kjærleikssorg. Annleis i desse dikta. Dei sterke kjenslene er her, men samtidig er det ein respekt for kjærasten som får han til å ikkje trø for nær, og som gjer dikta neddempa ... Det er sterke kjærleiksdikt, med påhalden penn ... Her er omsorg, respekt og beundring ... Det er utfordrande og intenst og vondt å lese ... ei stor diktsamling, ei av dei beste frå 2011".
TORE ELIAS HOEL, DAG OG TID
"kjærlighetsdikt fra en av våre fineste poeter ... Vi har aldri vært her før er kjærlighetsdikt for allmennheten ... Dahl løfter dette stoffet opp på et nivå som gir leseren stort spillerom. Han fletter inn fragmenter fra andre forfattere (Shelley, Eliot, Vergil, Prøysen), og gir det biografiske elementet en distinkt litterær omdreining ... Den fysiske samhørigheten er skildret med stor presisjon og ømhet, men uten besvergelser"
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN
"Han er en forfatter som mestrer både dikt og prosa på en utsøkt måte ... Eg har teke opp denne boka like etter at eg vakna om morgonen. Missa ho ut or hendene når eg sovna om kveldane ... Vi har aldri vært her før viser side for side korleis poesien kan leggja til side lag etter lag av røynd og erfaring, for å nærme seg det pulserande, skjelvande i oss som er så ugripeleg og ufatteleg viktig ... urovekkande vakkert"
HELGE TORVUND, DAGBLADET
"Dahl utpensler og formulerer her et mannlig kjærlighetsspråk ... Ikke siden jeg leste Roland Barthes' Fragmenter av kjærlighetens språk for tretti år siden kan jeg huske en tekst som så språklig følsomt tegner et erotisk og dramatisk kjærlighetsspill. Den stedige maskuliniteten er egenartet for denne boka, men poeten besitter også en underfundig listighet i sitt språklige register, noe også Barthes hadde. Niels Fredrik Dahl har denne gangen nedtonet politiske realiteter i sine dikt. De er til gjengjeld preget av en våkenhet og sansevarhet som bringer maskulin sårbarhet ut i åpent lende, og med flere lysende kjærlighetsdikt"
FREDDY FJELLHEIM, KLASSEKAMPEN
"et fascinerende verk"
KJELL OLAF JENSEN, DAGSAVISEN
"Kjærlighetens høysang fremført med modig patos, lidenskapelig refleksjon og dvelende, flytende sansninger ... Han synger ut sin kjærlighet og føler seg innskrevet i en mye mer omfattende sang som gjør den såkalte virkeligheten mer nærværende og mer drømmelik. Som åpner rom og bryter ned skiller mellom før og nå, ytre og indre, lys og mørke ... en samling som gjør inntrykk i kraft av sin konkrete ærlighet, sin kjærlighetspatos, linjenes melodi og dammer av måneskinn"
ARNE HUGO STØLAN, VG
«Prisbelønnet, toneangivende poet med ny samling … Dette er kjærlighetsdikt for allmennheten»
INGUNN ØKLAND, A-MAGASINET i spalten «Best akkurat nå»
"Dahl grunnlegg det vanskelege kjærleiks-språket på nytt ... dette er langt frå forførarpoesi eller ordhage fantasiar retta mot ei fjern og uoppnåeleg idealkvinne. Dikta, som er sett opp som prosa, er formulert i eit skjørt og avdempa språk med sterk sanseleg nærvær ... Dahls ord har ein uvanleg finstemt og balansert lading ... Dikta rører seg i eit fiffig spel mellom det skrivne, det sagde og mellom det usagde og antyda."
SINDRE EKRHEIM, BERGENS TIDENDE
"Det er lenge siden sist Niels Fredrik Dahl ga ut en diktsamling. Men endelig er han tilbake. Det er ingen enkel kjærlighet Dahl skisserer. Det er den redde, lille, store og hengivne. Den som frykter, den som begjærer, den som er lykkelig. Dahl åpner for det uforståelige, det vi uansett aldri får svar på ... Lite er finere enn når Niels Fredrik Dahl skriver om regnets mildhet i vinden. Dette er dikt til å synke inn i, til å la seg begeistre av ... Det er ganske enkelt en glede at Niels Fredrik Dahl gir ut dikt igjen"
KAREN FRØSLAND NYSTØYL, VÅRT LAND
"Kjekt å se at myten om at man må være nyforelsket eller nyskilt for å skrive godt om kjærlighet ikke holder vann. Nils Fredrik Dahl (bildet) har vært så opptatt som romanforfatter i det siste at vi nesten hadde glemt hvor bra poet han er"
FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN
"Gode kjærlighetsdikt ... Diktene hans er nakne, nære, stemningsskapende og forteller om den modne kjærligheten med sine gleder og sorger ... sanselig og personlig ... Det er godt at poeten Dahl er tilbake. Vi har aldri vært her før er en bok som du får lyst å sitere fra, og som ganske sikkert blir en av mine lyrikkfavoritter i 2012"
TRULS HORVEI, HAUGESUND AVIS
"mye av prosaens pust og rytme tar han med seg inn i denne fine buketten kjærlighetsdikt. Dahl er en mester i å male nattstemninger, der umiddelbarhet og ettertanke umerkelig glir over i hverandre"
EIRIK LODÉN, STAVANGER AFTENBLAD
Med diktsamlingene Antecedentia (1995) og Min tredje muskel (1999) definerte Niels Fredrik Dahl en vending og et eksistensielt oppbrudd i den norske nittitallsdiktningen. Om den seneste av disse samlingene skrev Henning Hagerup: "Ved konsekvent å sammenstille det personlige, mellommenneskelige og i høyeste grad det politiske har Niels Fredrik Dahl lykkes i å skrive en av årets sikreste og beste norske diktsamlinger." Det siste tiåret har Niels Fredrik Dahl konsentrert seg om å skrive romaner, og har oppnådd et betydelig gjennombrudd hos publikum og kritikere både i utlandet og hjemme med romanene På vei til en venn (2002), I fjor sommer (2003) og Herre (2009). Dette er Dahls første diktsamling på tolv år. Vi har aldri vært her før er en samling kjærlighetsdikt. Nakne, utfordrende og hengivne dikt om å se en annen og se seg selv, om å bli til og forandre seg sammen med et annet menneske. "kjærlighetsdikt fra en av våre fineste poeter ... Den fysiske samhørigheten er skildret med stor presisjon og ømhet, men uten besvergelser" INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN "Kjærlighetens høysang fremført med modig patos, lidenskapelig refleksjon og dvelende, flytende sansninger" ARNE HUGO STØLAN, VG

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2012
ISBN 9788249510399
Innbinding Ebok
Tittel Vi har aldri vært her før
Bokgruppe 852
I salg 22.06.2012
Design Exil design
Emne Lyrikk Kjærlighet Skjønnlitteratur
Niels Fredrik Dahl

Niels Fredrik Dahl

Niels Fredrik Dahl (f. 1957) er en av de mest markante forfatterne her til lands, og han har utgitt romaner, noveller, dikt, gjendiktning og skuespill. Hans første roman Journalisten utkom i 1997. For romanen På vei til en venn (2002) ble han tildelt Brageprisen, og nominert til Kritikerprisen og P2-lytternes romanpris. Både På vei til en venn og romanen I fjor sommer (2003) er oversatt til en rekke språk, blant annet engelsk, fransk, nederlandsk og italiensk. I 2009 utkom romanen Herre (2009) og for denne ble Dahl også nominert til P2-lytternes romanpris. Romanen er solgt til flere land. I 2017 utkom den kritikerroste romanen Mor om natten. Flere aviser kåret den til en av årets beste romaner. Samme år utkom også diktutvalget Dette er et stille sted, dikt 1995–2017.

Dahl er også en særpreget og feiret dramatiker. For skuespillet Som torden fikk han i 2002 både Ibsenprisen og Fringe First Award i Edinburgh. I 2006 hadde Riksteatret urpremiere på stykket Henrik og Emilie som ble skrevet i forbindelse med Ibsen-året 2006.

 

Litterære priser:

Ibsenprisen 2002

Brageprisen 2002

Fringe First Award 2001

Tidenprisen 1997

 

Av Niels Fredrik Dahl:

2017 Mor om natten. Roman
2017 Dette er et stille sted, dikt 1995–2017
2012 Vi har aldri vært her før. Dikt
2010 Norsholmen. Boksingel
2009 Herre. Roman
2006 Henrik og Emilie. Skuespill
2003 I fjor sommer. Roman
2002 På vei til en venn. Roman
2000 Som torden. Skuespill
1999 Min tredje muskel. Dikt
1997 Journalisten. Roman
1995 Antecedentia. Dikt
1992 Branngater. Dikt
1991 Dikter i New York. F.G. Lorca i gjendiktning
1990 Fluenes gate. Noveller
1988 I fjor var litt av en natt. Dikt

 

Les mer

Andre i samme serie