Petterson, Renberg og Skaranger nominert til Bokhandlerprisen 2021

 

 

 

Petterson, Renberg og Skaranger nominert til Bokhandlerprisen 2021

 

 

 

I dag ble nominasjonene til Bokhandlerprisen 2021 offentliggjort. Tre av de ti nominerte bøkene er utgitt på Forlaget Oktober: Per Petterson Mitt Abruzzo, Tore Renbergs Assalamu Alaikum og Maria Navarro Skarangers Emily forever.

 


Se listen over de nominerte her: https://bokhandlerforeningen.no/bokhandelens-favoritter-er-klare-her-er-arets-nominasjoner-til-bokhandlerprisen-3 

Bokhandlerprisen deles ut 23. november. 


Anmelderne om Mitt Abruzzo:


«Pettersons desperate dagbok er skrevet med en så intens og nærmest manisk tilstedeværelse at jeg blir helt slått ut. Det skjer ikke ofte, kanskje et par tre ganger gjennom året, at jeg leser ei bok som er så overveldende god at jeg nærmest sitrer når jeg leser. Sånn er det med Per Pettersons dagbokaktige Mitt Abruzzo. Den har en nervøst intens tilstedeværelse som trollbinder leseren»

 CATHRINE KRØGER, DAGBLADET

 

«en tekst som viser at Per Pettersons fortelleråre på ingen måte er tørket inn. Han skriver med en voldsom energi og trøkk i språket, oftest i et høyt oppdrevet og nesten besettende tempo … Petterson bekrefter med denne boken at han er en ekte forfatter og et sant kunstnersinn … han skriver akkurat like så bra som vi vet han kan. På sitt beste gnistrende godt. Hvis Mitt Abruzzo skal vise seg å innvarsle en ny vei for Pettersons forfatterskap, er det all grunn til å glede seg til fortsettelsen»

 SINDRE HOVDENAKK, VG
 

«Petterson uttalar seg førebiletleg klart om dei personlege og litterære spørsmåla som til ei kvar tid opptar han … Gjennom den i utgangspunktet springande journalforma har Petterson fått formidla vesentlege bitar frå sitt eige liv – her er mykje han ikkje har snakka om offentleg før – og gitt oss fine innblikk i tenkinga hans kring litteratur … Forfattaren har endå ein gong fanga livet i skrift, sitt eige»

ALF KJETIL WALGERMO, VÅRT LAND
 

«Det er en fornøyelse å lese Per Petterson. Og særlig dette personlige dokumentet på drøye 400 sider. Tidvis oppleves det som å sitte ved den andre enden av bordet og høre forfatteren prate entusiastisk … nettopp formen som er valgt synes å være skreddersydd for Per Petterson og hans inviterende og ledige stil. Det er entusiasmen og begeistringen for mennesker og bøker som styrer 'Journalen' og lesegleden»

TURID LARSEN, DAGSAVISEN

 

«For hver gang hans dagbok er i ferd med å bli for smålåten, skjer det noe vesentlig. Petterson løfter seg og gir journalen temperament … han introduserer motiver med eksistensiell dybde … Han viser sårbarhet, virker ærlig, og later til å mene at de fleste andre er bedre mennesker enn ham selv. Helt nydelig blir det hver gang Per Petterson skriver om sin partner gjennom 30 år, som her: ‘Hun lyste. Jeg fikk bekrefta forelskelsen med to streker under’. Du skal være ganske barnslig – og storartet – for å skrive sånt»

INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN

«Mitt Abruzzo gir et unikt innblikk i Per Pettersons forfatterskap … Pettersons språklige kreativitet gjør grensene utydelige, skaper suggestiv litteratur, også av en dagbok … Nettopp dagbokas begrensning, at den skrives der og da, koplet til øyeblikket og dagsformen, gjør det mulig å undersøke hvordan erindring utfolder seg, i all dens unøyaktighet».

TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN
 

«Lesere av forfatterskapet vil ha glede av å lese hans refleksjoner rundt hvordan han fant sin litterære form … Han føler han strever like mye med den livsviktige lesningen som med romanskrivingen, men får allikevel lest mye … Disse leseropplevelsene bringer Petterson videre til oss på en måte som gjør at man får lyst til å mure seg inn på et småbruk over vinteren … Denne stadig pågående refleksjonen rundt litteraturens begrensninger og muligheter er det som lyser sterkest for meg»

KNUT HOEM, NRK BOK


«skrevet med en herlig åpenhet, til tider en sjølironisk distanse som både er ujålete, varm og nær. Et prosjekt av denne typen ville fort strandet om det ikke var ilandført av en så språklig sterk forfatter som Per Pettersen, en forfatter som tilsynelatende uten den minste anstrengelse klarer å gjøre et småbruk i Høland til poesi»
JAN-ERIK ØSTLIE, FRI FAGBEVEGELSE

 

 

Tore Renberg er nominert for romanen Assalamu Alaikum, den fjerde boken i Renbergs Teksas-serie. Lik de foregående bøkene i Teksas-serien har Assalamu Alaikum fått strålende kritikker. 

 

Utvalgte anmeldersitater:

 

"Renberg har vokst til en forfatter for alt menneskelig"

JANNEKEN ØVERLAND, KLASSEKAMPEN

«Overgår de villeste fantasier»

 ARNE DVERGSDAL, DAGBLADET

«En forrykende, karnevalesk og morderisk underholdende bok 4 om Hillevågsgjengen»

 SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD 

 

«en gruoppvekkende fest»

 FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN

 

"Hekkan så løye, og sakki så sårt!"

GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN

 ATLE NIELSEN, BOK 365

 JAN ØYVIND HELGESEN, NETTAVISEN

 

Mer om Assalamu Alaikumhttps://oktober.no/assalamu-alaikum

Forfatterportretter av Tore Renberg: https://oktober.no/forfatterportretter/tore-renberg-forfatterportretter


Mari Navarro Skaranger har fått usedvanlig gode kritikker for sin tredje roman, Emily forever. Rettighetene til boken er allerede solgt til seks land

 

Utvalgte anmeldersitater: 

 

"Sterk og skarphugd roman … Dette er ikke blant de tykkeste romanene, men vil trolig likevel ende blant denne bokhøstens mest ruvende"

 OLE JACOB HOEL, ADRESSEAVISEN

 

" inderlig vakkert om en retningsløs tilværelse … Skarangers varme språk og inderlige sympati med Emily lyser gjennom hele romanen"

 INGER BENTZRUD, DAGBLADET

 

"Maria Navarro Skaranger skriver med kløkt og hjerte om hvemsomhelstene i samfunnet i en fulltreffer av en roman … et lysende talent"
ELLEN SOFIE LAURITZEN, DAGENS NÆRINGSLIV

"Skarangers tredje roman treffer blink"

SHANA FEVANG MATHAI, NRK BOK

 

"en formfullendt og tankevekkende roman som behandler sitt stoff med ektefølt humanisme, samt en imponerende litterær finfølelse"

LEIF BULL, BLA 9/2021

 

Mer om Emily forever: https://oktober.no/emily-forever

Forfatterportretter av Maria Navarro Skaranger: https://oktober.no/forfatterportretter/maria-navarro-skaranger-forfatterportretter

 

Om Bokhandlerprisen 

Bokhandlerprisen er bokhandlernes egen pris og deles ut etter avstemming blant alle som arbeider i norsk bokhandel. Boka det stemmes på må være av årets bøker og av en norsk forfatter innenfor skjønn/generell litteratur, også barne- og ungdomsbøker. Bokhandlerprisen er en bronsestatuett: «Takk for boken», utført av billedhugger Nils Aas. 

 

Aktuelt