Dansk kritikerros til Per Pettersons Mitt Abruzzo

 

 

 

 

 

 

Dansk kritikerros til Per Pettersons Mitt Abruzzo

 

 

 

Per Pettersons Mitt AbruzzoJournal 29.1.–18.7.2021 utkom nylig i Danmark på forlaget Batzer&Co. De største danske avisene har gitt boken strålende kritikker.

 

Publisert 18. november 2022


«Petterson er norsk prosamagi fra øverste hylle», heter det i Berlingske Tidende, mens Jyllands-Posten omtaler boken som «formidabel». I Politiken skriver anmelder Kim Skotte at Mitt Abruzzo er «et verk av stor menneskelig og litterær sannhetsverdi». Også Weekendavisen og Information gir boken svært gode skussmål. 

 

«Det småpludrende tonefallet skaper en helt egen stemning av intim tilstedeværelse og sterkt engasjement … Mitt Abruzzo er en tvers igjennom livlig og svært sjarmerende journaltekst som driver kunsten å se det store i det små frem til et klart mesterverk ... Forfatteren Per Petterson er norsk prosamagi fra øverste hylle».

JØRGEN JOHANSEN, BERLINGSKE TIDENDE, 5 av 6 stjerner

 

«Mitt Abruzzo består kun av et halvt års dagboknedtegnelser, men innholdet rommer essensen av et helt liv. Likevel er ikke boken overdrevent privat … ‘Jeg er ferdig med å skrive skjønnlitteratur’, meddeler Per Petterson på en av de første sidene. For en sorg for oss som elsker romanene hans! Heldigvis er Mitt Abruzzo formidabel. Og visse passasjer minner faktisk så mye om en ekte Per Petterson-roman at det er umulig å se forskjell. Liv og verk går i ett». 

HENRIETTE BACHER LIND, JYLLANDS-POSTEN, 5 av 6 stjerner

«Mitt Abruzzo er den selvbiografiske boken verken Per Petterson eller leserne hans hadde sett komme … nettopp ved å fraskrive seg den litterære sannhet, får Per Petterson, nesten bak ryggen på seg selv og litteraturen, skapt et verk av stor menneskelig og litterær sannhetsverdi …  Tilbake på bunnlinjen står Mitt Abruzzo som en enorm generøs gest».
KIM SKOTTE, POLITIKEN, 5 av 6 hjerter

«Fra daglige opptegnelser av det alminnelige, lille hverdagslivet på Per Pettersons gård i Norge, stiger det frem en dramatisk livshistorie, både i det ytre og det indre … Mitt Abruzzo handler om å skrive og lese og leve sitt i realiteten uglamorøse liv. Å sørge over de døde, å selv bli gammel og merke tegn på forfall, og å sørge over det også. Merkelig nok er det ikke deprimerende lesning, det er gjenkjennelig menneskelig, selv om livet hans ikke ligner ens eget».

PERNILLE STENSGAARD, WEEKENDAVISEN 

 

«Den norske forfatteren Per Petterson har skrevet bok om å glemme og å hente frem fra glemselen … følelsen av å bli virvlet inn i Per Pettersons måte å registrere, overveie og spekulere på, følger en langt inn i boken … Vi får også et praktfullt portrett av moren … Mye er reddet fra glemselen med Mitt Abruzzo». 
KAREN SYBERG, INFORMATION

 

Per Petterson (f. 1952) er en av våre mest prisbelønte og internasjonalt anerkjente forfattere. Bøkene hans er oversatt til over femti språk. Han er blitt tildelt en lang rekke litterære priser, bl.a. Brageprisen, Kritikerprisen, Bokhandlerprisen, Nordisk råds litteraturpris, Independent Foreign Fiction Prize og The International IMPAC Dublin Literary Award.