Familiesykdommen

roman

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249518746
"En skarp og sår fortelling om en jente med spiseforstyrrelser. Kristin Friis viste overbevisende litterært gangsyn i sin debutroman Fjøset, som kom for fem år siden. I høstens mer ambisiøse roman Familiesykdommen skriver hun fram en tett og skakende avsløring av misforholdet mellom en autoritær voksenverden og et ungt menneskes forsøk på finne seg til rette i livet ... Gjennom hennes ord vokser det fram en beretning om voksen uforstand og manglende evne til å lytte. Kristin Friis tydeliggjør avmakten hos et ungt menneske stilt overfor et autoritært sykehus-system og et språk hun ikke behersker. Romanens styrke ligger i denne indirekte blottstillelsen av makt og avmakt. Et ungt alvorlig sykt menneske opplever at ingen kan hjelpe henne, ingen forstår, ensomheten er til tider ikke til å bære ... en skarp og rørende rapport fra sykehusverdenen"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"Sårt og stillferdig om en ung jente som invalidiseres av spiseforstyrrelser. Kristin Friis debuterte i 2012 med den fascinerende romanen Fjøset, som ytre sett ikke handler om stort annet enn at gårdskona Marta venter på at mannen skal komme inn fra kveldsstellet, men som er rik på undertekst og dybde ... Friis skaper en fortettet stemning av hverdagens monotoni og jentas refleksjoner, og bygger litterært og emosjonelt sterke scener som stundom minner til forveksling om maktmisbruk og overgrep, og slik reiser viktige spørsmål om grensen mellom tvang og frihet, omsorgsplikt og privat autonomi ... nivået til Kristin Friis er altså, på sitt beste, svært høyt"
SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD
"en rystende og problematiserende skildring av det rigide sykehuslivet sett gjennom barneøyne … Det er en troverdig, subjektiv fortellerstemme som straks får min empati"
LIV BJØRNHAUG JOHANSEN, SYKEPLEIEN 2/18
"Det går opp og ned her i livet. Den siste tiden har det gått mest ned. Jeg er tretten og et halvt år, jeg veier seks og tyve kilo. Det er ni kilo mindre enn i høst. Det er bare et tall. Det finnes mange tall som er større enn ni. De aller fleste tall er større enn ni. Ni er et ganske lite tall og passer til en liten kropp. Det er påske, jeg har gått lange skiturer alene innover i fjellet uten å spise annet enn snø. Det er en måte å eksistere på når andre måter ikke fungerer."

Påskeferien avsluttes for tidlig, familien må kjøre hjem og den eldste jenta skal innlegges på sykehus. Avdelingen er for voksne, alle de andre på rommet hennes er damer, en av dem spiser middag om natten. Legen hun må gå til, har Syden-postkort på veggen som pasienter har sendt etter utskrivelsen. Jenta tenker på diktet «Den første sommerfugl» som de har lest på skolen, hun ser for seg Henrik Wergeland dødssyk i sengen og spør seg hvorfor han måtte dø når han ikke ville.

Mange år senere går hun tilbake til Rikshospitalet for å lete etter bygningen der hun bodde, treet hun så på gjennom vinduet og den lille parken hun ikke fikk gå ut i.

"Familiesykdommen" er en innstendig tilstandsrapport fra et ungt menneskes liv. Stemmen er subjektiv og sårbar, situasjonen er utsatt. Er det mulig å få fortsette å leve? Er det mulig å oppleve frihet?

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2017
ISBN 9788249518746
Innbinding Ebok
Tittel Familiesykdommen
Bokgruppe 852
I salg 11.09.2017
Emne Oslo Spiseforstyrrelser Romaner Skjønnlitteratur
Kristin Friis

Kristin Friis

Kristin Friis (f. 1969) debuterte i 2012 med romanen Fjøset, ifølge Stavanger Aftenblad «en slags Beckett for bønder», og i 2017 utga hun romanen Familiesykdommen, en tilstandsrapport fra en jente i kamp for å bevare sin identitet i en instrumentell sykehusverden. Lacuna er Kristin Friis’ tredje roman.

 

Utgitt på oktober:

2021 Lacuna
2017 Familiesykdommen
2012 Fjøset

 

Les mer