Bla i boken

Morgenstjernen

roman

Velg format

kr 239
På lager
ISBN
9788249521777

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2020
ISBN 9788249521777
Innbinding Ebok
Tittel Morgenstjernen
Bokgruppe 852
I salg 18.09.2020
Design Greger Ulf Nilson
Emne Skjønnlitteratur Romaner
"Morgenstjernen" er en forbløffende, ambisiøs og rik roman med et omfattende persongalleri og en handling som spenner fra det hverdagslig gjenkjennelige til de store kosmiske sammenhengene.

Handlingen utspiller seg noen dager sent i august. Litteraturprofessoren Arne og kunstneren Tove er sammen med sine barn på feriestedet på Sørlandet. Deres venn, rikmannssønnen Egil, befinner seg på en hytte i nær-heten. Presten Kathrine er på vei hjem fra et seminar, barnehageassistenten Emil er på øving med bandet sitt, journalisten Jostein er ute på byen, kona hans Turid som er hjelpepleier har nattevakt. Over dem og alle andre dukker det plutselig opp en enorm stjerne på himmelen. Ingen, selv ikke astronomene, vet sikkert hva slags fenomen det er. Er det en stjerne som brenner ut? Hvorfor har da ingen sett den før? Eller er det en helt ny stjerne? Langsomt legger nyhetens interesse seg, og livet går videre, men ikke helt som før, for uvanlige fenomener begynner å inntreffe i utkanten av menneskenes tilværelse.

"Morgenstjernen" er en roman om det vi ikke forstår, om det store dramaet sett gjennom det lille livets begrensede linse. Men først og fremst er det en roman om hva som skjer når de mørke kreftene i verden settes fri.
"Djevelsk god … Karl Ove Knausgård knytter det magiske, mystiske og overnaturlige i romanen mesterlig sammen til en kritisk idé om at naturen har et budskap; den ‘snakker’ til oss. Det er en djevelsk fest å følge tankesprangene hans"
INGER BENTZRUD, DAGBLADET
"en strålende roman; omfangsrik og innholdsrik, ulidelig spennende, medrivende, samtidig dyptloddende og vanskelig å legge fra seg"
EMIL OTTO SYVERTSEN, FÆDRELANDSVENNEN
"Storslått dommedag! Sterk uhygge og snikende redsel ... Morgenstjernen er ikke en roman som kan forklares. Den må oppleves med åpne sanser og et fritt sinn. Den som tar sjansen får en storslått leseopplevelse som blir sittende. Lenge"
SINDRE HOVDENAKK, VG
"Morgenstjernen skinner sterkt på bokhøsthimmelen ... en leseropplevelse av de sjeldne. Og den byr på nok ubehageligheter til å gjøre selv en ubehagets mester som David Lynch misunnelig... Vi dras med, som om det var en ny Netflix-episode som ble satt i gang: bare ett kapittel til"
ELLEN SOFIE LAURITZEN, DAGENS NÆRINGSLIV
"Mørkt og fascinerande comeback. Morgenstjernen fører lesaren til himmel, jord og dødsrike, på leiting etter nye utsiktspunkt. Det er all grunn til å ønskje Karl Ove Knausgård velkommen tilbake i skjønnlitteraturen"
MARTA NORHEIM, NRK BOK
"Med Morgenstjernen har Karl Ove Knausgård skrevet sitt rikeste, mest mangfoldige ettbindsverk til nå … Morgenstjernen trenger lenger inn i menneskets forestillingsapparat enn noen norsk samtidsroman jeg kjenner … Djervheten ligger i sammenstillingen av perspektiver, og hvordan romanen på denne måten skriver fram en helt sentral idé i forfatterskapet: Menneskets tanker om verden er alltid vevd inn i livet slik det leves, her og nå"
TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN
"en overskuddspreget utforskning av livet, døden, og det som kommer før og særlig etter … Knausgård er god på detaljer. Nydelig til stede i nettopp hverdagen, god til å vise fram hva vi egentlig holder på med, mye av tida vår"
GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN
"eit filosofisk prosjekt som byr seg fram til lesaren som ein reiskap til refleksjon over livets ytste vilkår, nemleg døden … Med nedrivinga si av dei tette skotta mellom rasjonalitet og religiøsitet, sanseverda og det oversanselege, tru og vitskap, snusfornuft og kunstnarleg fantasi, skaper romanen rett nok ikkje noka ny verd; men han legg ein forelda materialisme bak oss og opnar for refleksjon på tvers av gamle grenser"
KAJ SKAGEN, DAG OG TID
"en imponerende roman, der flere av kapitlene gjerne kan leses som formfullendte noveller i seg selv … Det hele er en roman å være i i dagevis. Kort sagt, med en av Knausgårds mest slitesterke talefigurer: ‘Å’."
JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD
"her finnes mesterskapet hans, i kontrasten mellom det metafysiske og det prosaiske, mellom kosmos og den velkjente norske hverdagen. Morgenstjernen - som kanskje også er en aftenstjerne? - er en lyskaster som ubarmhjertig belyser en sivilisasjon som halser frem mot katastrofen ... en taggete og viltvoksende bok som befester særegenheten ved en forfatter - ja, en forfatter, til tross for alle utsagn - som mer enn noen annen moderne skandinav har blitt en litterær superstjerne. Lunefull, gnistrende, alene i sitt slag"
JENS LILJESTRAND, EXPRESSEN (SVERIGE)
"En storslått leseropplevelse! Knausgård er tilbake i storform. Han har skrevet en ambisiøs og fascinerende roman om store krefter og små menneskeskjebner - som er umulig å legge fra seg. Skal du bare lese én norsk roman fra 2020, bør denne stå øverst på lista"
VG, «ÅRETS BESTE HARDE PAKKER»
"Under og mellom de mange livsutsnittene vi møter i denne romanen, finnes det en annen dunklere og mer kosmisk – for ikke å si eskatologisk – fortelling som man ved endt lesning bare aner konturene av … engasjerende fra begynnelse til slutt ... Dette er begynnelsen på noe stort"
FRODE HELMICH PEDERSEN, MORGENBLADETS ADVENTSKALENDER 2020
"Djevelsk god roman bryter radikalt med realismen … Knausgårds comeback som romanforfatter byr på en underholdende og dypt fascinerende leseropplevelse … Ved å introdusere så sterke overnaturlige elementer i handlingen peker romanen på grensene for den menneskelige evnen og forståelsen av den verden vi lever i"
JES STEIN PEDERSEN, POLITIKEN (DANMARK)
"sterkt medrivende roman om en normalitet som kjemper for livet … Knausgård er en forbannet god story teller. Hver av romanens mange sosialrealistiske jeg-kapitler er i seg selv fascinerende, avsluttede skjebnefortellinger. Dem ville man nødig vært foruten … Knausgård rykker ugjenkallelig ved vår oppfattelse av virkeligheten. Det er, uansett om man liker det eller ei, skremmende godt gjort"
SØREN KASSEBEER, BERLINGSKE TIDENDE (DANMARK)
"Knausgård bryter med hverdagsrealismen og resultatet er forlokkende … Hans hverdagsrealisme er detaljert til perfeksjon … Men i Morgenstjernen er teksten hans også noe mer, noe fantastisk … Som leser suges man inn … Det er noe storslått over det, selv om man ikke helt vet hva man skal gjøre med det – bortsett fra å lese og lese"
NIELS LILLELUND, JYLLANDS-POSTEN (DANMARK)
"Med skarpsindig symbolikk bygger Knausgård opp en betydelig thrillerlignende spenning i disse menneskenes møte med det ukjente … han – som få andre – er i stand til å beskrive alminnelige menneskers hverdag, for så å gradvis la den erodere i møte med indre og ytre krefter som tar over og bryter viljen ned … Nettopp ved å beskrive personene så konkret og detaljert, blir abstraksjonen og forferdelsen større"
HENRIK WIVEL, KRISTELIGT DAGBLAD (DANMARK)
"Magisk realisme fra autofiksjonens mester … en fengende og uventet fortsettelse av forfatterskapet"
LINE RASMUSSEN, BØRSEN (DANMARK)
"666 sider om det som kanskje er Gud, kanskje Satan, kanskje endetiden, kanskje bare et tilfeldig sammentreff … gir rikelig mat til tankene, mye å snakke om også i 2021. Om ikke verden går under før det, da. Eller før Knausgård rekker å gi ut flere bind i det som skal bli en serie"
GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN, ÅRETS BESTE HARDE JULEPAKKER 2020
" Det er en djevelsk fest å følge Knausgårds tankesprang. Han knytter det magiske og overnaturlige sammen til en kritisk idé om at naturen har et budskap; den ‘snakker’ til oss"
INGER BENTZRUD, DAGBLADET, ÅRETS BESTE BØKER 2020
"Det onde, eller den onde, er til stede overalt i Morgenstjernen av Karl Ove Knausgård. Men tilstedeværelsen gir seg først og fremst gjeldende i det banale og menneskelige, gjennom det onde i oss selv … en skakende bok som setter deg, i alle fall meg, eksistensielt ute av spill"
INGEBORG MISJE BERGEM, VÅRT LAND, ÅRETS BESTE BØKER 2020
"Knausgårds rike flettverksroman tilfører forfattarskapet noko nytt. Forfattaren fortel med mange stemmer, skaper sugande tablå og følgjer personane sine like til dødsriket om det trengs. Knausgård spinn vidare på eksistensielle trådar som har vore synlege lenge. Romanprosjektet på fleire varsla band blir interessant å følgje vidare"
ALF KJETIL WALGERMO, VÅRT LAND, ÅRETS BESTE BØKER 2020
"Denne bokhøsten har vært spekket med knallgode norske romaner fra blant andre Vigdis Hjorth, Zeshan Shakar, Lars Mytting, Tore Renberg, Olaug Nilssen og Roy Jacobsen. Men det er umulig å overse Knausgårds første store roman siden «Min kamp» som en av årets beste. Nå sier han i VG at det også blir en serie, så det er bare å glede seg til fortsettelsen på en av årets store litterære pageturnere"
CAMILLA NORLI, VG, ÅRETS BESTE BØKER 2020
"En storslått leseropplevelse, Knausgård er tilbake i storform"
TRINE HATLEN SAUGESTAD, VG, ÅRETS BESTE BØKER 2020
"Knausgård viser igjen sin tidvis uforlignelige evne til å sammensmelte det dypt gjenkjennelige med det tilsynelatende fremmede ... Forfatteren kombinerer et følsomt blikk på hverdagens lavmælte dramatikk, med et språk for de store spørsmålene som gjelder alle … Morgenstjernen er perfekt for en jul hvor mange av oss vil ha mer tid enn ellers"
ANNA S. KVAM, STAVANGER AFTENBLAD, ÅRETS BESTE BØKER 2020
"Å bli fullstendig oppslukt av de mange karakterene i Karl Ove Knausgårds Morgenstjernen, som alle på sitt vis strever med livet, fikk meg til å glemme både krise og pandemi, i hvert fall for en liten stund. Måtte den lovte oppfølgeren komme snart!"
ELLEN SOFIE LAURITZEN, DAGENS NÆRINGSLIV, ÅRETS BESTE BØKER 2020