Knausgårds Morgenstjernen lanseres i USA – «en av våre største nålevende forfattere»

 

 

 

 

 

Knausgårds Morgenstjernen lanseres i USA – «en av våre største nålevende forfattere»

 

 

 

Det er en stor begivenhet når Karl Ove Knausgårds roman Morgenstjernen nå lanseres i USA. Flere av de største avisene har anmeldt boken i forkant av lanseringen 28. september, blant dem New York Times og Los Angeles Times. Boken har også blitt trukket frem som et av høstens høydepunkt i en lang rekke medier.


I Los Angeles Times skriver Charles Arrowsmith at Knausgård med denne boken «beholder sin posisjon som en eksepsjonelt interessant forfatter. Dette er en gjennomtenkt, svært lesverdig roman, fullspekket med ideer og spennende vendinger». Arrowsmith skriver om Knausgårds inspirasjonskilder, blant andre Kierkegaard, Lars von Trier og Dante, og slår fast at «fortellerevnen som trollbandt leserne av Min kamp er full av kraft. Som Stephen King, en annen av inspirasjonskildene, går Knausgård helt tett på karakterene, avsnittene mimer de uberegnelige, sammenflettede tankene deres. Og de er godt skrevet frem, for Knausgårds arketyper er svimlende tiltrekkende».
https://www.latimes.com/entertainment-arts/books/story/2021-09-22/review-author-karl-ove-knausgaard-famously-extreme-realist-goes-supernatural

Dwight Garner i New York Times hevder, til tross for noen innvendinger til det avsluttende essayet, at «Knausgård er en av våre største nålevende forfattere». Videre skriver han at «Knausgård har fortsatt evnen til å suge deg inn i historien han forteller, som ved magnetisme. Han tar for seg livets hverdagslige ting – trangen til å pisse, gleden ved å drepe irriterende fluer - og gjør dem essensielle. Han klarer absorbere hverdagslivets detaljer dobbelt så godt som de fleste andre av de største forfatterstjernene, uten å øse på med lyrisk patos».
https://www.nytimes.com/2021/09/20/books/review-morning-star-karl-ove-knausgaard.html

Anmelderen i Bookpage.com, Chika Gujarathi mener «Morgenstjernen er mørk, uhyggelig, fascinerende og ikke en side for lang».
https://bookpage.com/reviews/26670-karl-ove-knausgaard-morning-star-fiction#.YUwy6H08xaQ

Forhåndsomtalen i Publishers Weekly konkluderte med det følgende: «Fokuset på skjønnheten og hverdagens piner vil resonnere hos Min kamp-fans når de ledes gjennom dette vidunderlige, hvileløse landskapet. For forfatteren er det et fantastisk nytt sprang».
https://www.publishersweekly.com/978-0-399-56342-3

Morgenstjernen på lister over bøker man må lese denne høsten:

https://www.vulture.com/article/most-anticipated-books-fall-2021.html
https://www.latimes.com/entertainment-arts/books/story/2021-08-24/the-30-books-were-most-anticipating-this-fall
https://theweek.com/culture/books/1004720/tk-fall-books
https://www.insidehook.com/article/books/new-books-september-2021-recommended
https://www.avclub.com/a-new-sally-rooney-joy-williams-first-novel-in-20-yea-1847528095
https://ew.com/books/fall-2021-books-men-of-many-words/

Morgenstjernen er utkommet i Sverige og Danmark til strålende anmeldelser. 30. september lanseres boken i Storbritannia.

29. oktober utkommer Ulvene fra evighetens skog, den frittstående fortsettelsen av Morgenstjernen. Rettighetene er allerede solgt til seks land: USA, Storbritannia, Tyskland, Canada, Sverige og Danmark.
https://oktober.no/ulvene-fra-evighetens-skog

Karl Ove Knausgård debuterte som forfatter i 1998. Bøkene hans er oversatt til 35 språk og har frambrakt en unik respons og gjenkjennelse hos lesere verden over. Knausgård har mottatt en lang rekke litterære priser, blant annet Kritikerprisen, Brageprisen, Gyldendalprisen, Die Welts litteraturpris, Wall Street Journal’s Innovator Award for Literature, Sunday Times Award for Literary Excellence og Svenska Akademiens nordiska pris.

Lengre sitater:

«I Morgenstjernen befinner den bestselgende norske forfatteren seg i et nytt landskap, fremmed og urovekkende. Innledningsvis synes det kjent: som i hans store seks-binds, selvbiografiske roman Min kamp finner vi temaer som borgerlig angst og ubehag, middelklasselitteraturen varemerke. Denne gangen ser vi det imidlertid gjennom et mørkt glass, og etter hvert som man leser, avslører Morgenstjernen seg som Min kamps onde tvilling. Det er et uhyggelig, flerstemmig og diabolsk verk som tilfører en mytisk-fantastisk tvist … Knausgård blander både sterke elementer av skrekk med noen av de mer grandiose religiøse temaene fra En tid for alt, hans tidligere roman om engler. Ved å gjøre dette avslører han seg som det uhyggeliges mester av overraskelser. Som mangeårige fans vil kunne forvente, ligger det et vell av kunnskap bak prosaen … Fortellerevnen som trollbandt leserne av Min kamp er fortsatt full av kraft. Som Stephen King, en annen av inspirasjonskildene, står Knausgård helt tett på karakterene, avsnittene mimer de uberegnelige sammenflettede tankene deres. Og de er godt skrevet frem, for Knausgårds arketyper er svimlende tiltrekkende i all deres feige, skamfulle og smålige prakt … Knausgård beholder sin posisjon som en eksepsjonelt interessant forfatter. Dette er en gjennomtenkt, svært lesverdig roman, fullspekket med ideer og spennende vendinger. Med Knausgårds skrivetempo vil vi uansett kaste oss over bok nummer to om et års tid, og dermed måtte revurdere alt vi tenkte om den første boken.
CHARLES ARROWSMITH, LOS ANGELES TIMES 

«’Hvordan kan vi være moderne’, spurte Knausgård i bind to av sin episke Min kamp -serie, ‘når døden er rundt oss på alle kanter?’ I Morgenstjernen tar han spørsmålet opp igjen som om det var en rugbyball og løper sidelengs ut av banen med det. Dette er en underlig, gotisk, bibelbesatt roman, sydd sammen av bekmørke temaer og tilløp til horror. Handlingen går over to sensommerdager. En klynge karakterer stirrer på den samme hypnotiserende himmelen ... Beundrere av Min kamp-serien på seks bøker - jeg er blant dem, med unntak av det siste bindet - vil vite: Er Morgenstjernen like trollbindende som disse romanene? Svaret er lenge ja. Knausgård har fortsatt evnen til å suge deg inn i historien han forteller, som ved magnetisme. Han tar for seg livets hverdagslige ting – trangen til å pisse, gleden ved å drepe irriterende fluer - og gjør dem essensielle. Han klarer absorbere hverdagslivets detaljer dobbelt så godt som de fleste andre av de største forfatterstjernene, uten å øse på med lyrisk patos. Dette er en roman om mennesker som preges av uro, også før dette nye skinnende øyet åpner seg på himmelen. Karakterene hans er fornøyelig irriterte store deler av tiden. Ray Bradbury har sagt at én måte å begynne på en novelle eller et dikt, er å lage en liste over ti ting du hater og deretter rive dem i ned. Knausgård er en mester på denne typen spredte angrep … Knausgård er blant våre største nålevende forfattere»
DWIGHT GARNER, NEW YORK TIMES

«Knausgårds første tradisjonelle roman siden oversettelsen av En tid for alt utkom i 2008 byr på en mørk og fengslende historie om fremkomsten av en ny stjerne. Handlingen, som tangerer horrorsjangeren, vrimler av skadeskutte mennesker og dyr som oppfører seg uforutsigbart … Knausgård beveger seg fritt og vellykket mellom forskjellige stiler. Fokuset på skjønnheten og hverdagens piner vil resonnere hos Min kamp-fans når de ledes gjennom dette vidunderlige, hvileløse landskapet. For forfatteren er det et fantastisk nytt sprang»
PUBLISHERS WEEKLY, STARRED REVIEW 

«Det er ikke bare én historie å følge i Morgenstjernen, men flere, ettersom fortellingen hopper fra den ene fengslende, gjenkjennelige og sympatiske karakteren til den andre … Knausgård er mer interessert i å bruke romanens betydelige lengde til å introdusere løse ender i stedet for å knytte dem pent sammen. For dem som har lest Knausgårds tidligere verk (for eksempel hans seks binds Min kamp-serie), kommer dette sannsynligvis ikke som noen overraskelse. Morgenstjernen er mørk, uhyggelig, fascinerende og ikke en side for lang»
CHIKA GUJARATHI, BOOKPAGE.COM