Strålende kritikker til Karl Ove Knausgårds nye roman

 

 

Strålende kritikker til Karl Ove Knausgårds nye roman

 

Karl Ove Knausgårds roman Morgenstjernen ble lansert på fredag og de gode kritikkene har ikke latt vente på seg.


«Djevelsk god» mener Dagbladets anmelder, som i likhet med Fædrelandsvennen gir romanen terningkast 6. «En storslått leseopplevelse som blir sittende. Lenge», heter det i VG, mens Klassekampens hovedanmelder mener at med denne boken har «Knausgård skrevet sitt rikeste, mest mangfoldige ettbindsverk til nå … Morgenstjernen trenger lenger inn i menneskets forestillingsapparat enn noen norsk samtidsroman jeg kjenner».

 

Morgenstjernen er Knausgårds første roman siden Min kamp ble avsluttet i 2011 og den lille romanen Om våren i 2016. Rettighetene er så langt solgt til 13 land. 

Anmelderne om Morgenstjernen:

 
"Djevelsk god … Karl Ove Knausgård knytter det magiske, mystiske og overnaturlige i romanen mesterlig sammen til en kritisk idé om at naturen har et budskap; den ‘snakker’ til oss. Det er en djevelsk fest å følge tankesprangene hans"
 INGER BENTZRUD, DAGBLADET

 

"en strålende roman; omfangsrik og innholdsrik, ulidelig spennende, medrivende, samtidig dyptloddende og vanskelig å legge fra seg" 
 EMIL OTTO SYVERTSEN, FÆDRELANDSVENNEN

 

"Storslått dommedag! Sterk uhygge og snikende redsel ... Morgenstjernen er ikke en roman som kan forklares. Den må oppleves med åpne sanser og et fritt sinn. Den som tar sjansen får en storslått leseopplevelse som blir sittende. Lenge" 
 SINDRE HOVDENAKK, VG

"en imponerende roman, der flere av kapitlene gjerne kan leses som formfullendte noveller i seg selv … Det hele er en roman å være i i dagevis. Kort sagt, med en av Knausgårds mest slitesterke talefigurer: ‘Å’." 
  JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD


"Morgenstjernen skinner sterkt på bokhøsthimmelen ... en leseropplevelse av de sjeldne. Og den byr på nok ubehageligheter til å gjøre selv en ubehagets mester som David Lynch misunnelig... Vi dras med, som om det var en ny Netflix-episode som ble satt i gang: bare ett kapittel til"

ELLEN SOFIE LAURITZEN, DAGENS NÆRINGSLIV
 

"Mørkt og fascinerande comeback. Morgenstjernen fører lesaren til himmel, jord og dødsrike, på leiting etter nye utsiktspunkt. Det er all grunn til å ønskje Karl Ove Knausgård velkommen tilbake i skjønnlitteraturen"

MARTA NORHEIM, NRK BOK
 

"Med Morgenstjernen har Karl Ove Knausgård skrevet sitt rikeste, mest mangfoldige ettbindsverk til nå … Morgenstjernen trenger lenger inn i menneskets forestillingsapparat enn noen norsk samtidsroman jeg kjenner … Djervheten ligger i sammenstillingen av perspektiver, og hvordan romanen på denne måten skriver fram en helt sentral idé i forfatterskapet: Menneskets tanker om verden er alltid vevd inn i livet slik det leves, her og nå"

TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN
 

"en overskuddspreget utforskning av livet, døden, og det som kommer før og særlig etter … Knausgård er god på detaljer. Nydelig til stede i nettopp hverdagen, god til å vise fram hva vi egentlig holder på med, mye av tida vår"

GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN

 

"eit filosofisk prosjekt som byr seg fram til lesaren som ein reiskap til refleksjon over livets ytste vilkår, nemleg døden … opnar for refleksjon på tvers av gamle grenser"

KAJ SKAGEN, DAG OG TID
 

https://oktober.no/morgenstjernen

Relaterte bøker