Så mye lengsel på så liten flate

en bok om Edvard Munchs bilder

Velg format

kr 119
På lager
ISBN
9788249518159
"Teksten kretser rundt Knausgårds eget forhold til kunstneren, men inneholder også mange interessante refleksjoner rundt kunst og liv ... En essensiell guide til Mot skogen og et fremragende essay om Munch"
KJETIL RØED, AFTENPOSTEN
"Han skriver gnistrende godt om mange av de bildene han omtaler ... I lange partier er språket i denne boka lett, flytende og forklarende, som la oss si oljemaling. Det er nydelig når analytikeren Knausgård kutter inn til beinet og er på sitt mest upretensiøse"
FREDRIK WANDRUP, DAGBLADET
"En glede å lese. Helt siden jeg litt stykkevis leste Knausgårds mastodontprosjekt Min kamp har jeg vært interessert i hans essayistikk: evnen til å gå sømløst ut og inn av tema, en vilje til uhildet (forsøksvis) undersøkelse som åpner for nye spørsmål, assosiasjonsbårne tankerekker som aldri mister taket i leseren, det jeg oppfatter som et ønske om erkjenne noe «sant» om vår verden. Slik har det også vært en glede å lese denne boken om Edvard Munchs kunst og Knausgårds innfallsvinkel til den ... At boken også skuer inn i andre kunstnerskap, biografien som fenomen og Knausgårds egen skriving, er alle på en rikholdig bonusliste"
LEIF EKLE, NRK P2
"kunnskapsrik og entusiastisk formidlar av Munchs kunst. Det er tydeleg at denne kunsten treff noko i han, slik han gjer det i dei fleste av oss. I tillegg har Knausgård evna til å formulere kjenslene sine i møte med dei ulike kunstverka på ein frisk og ofte nytenkande måte. Og han maktar å vere nærverande i kunsten ... Når han skriv om einsemd, kjenner vi på kuldegys i vår eiga sjel. Når han skriv om minner, tydeleggjer han kva eit menneske er ... han formidlar stoffet både nervøst, engasjert og tankeutvidande"
ALF KJETIL WALGERMO, VÅRT LAND
"En kan lære mye om Munch og enda mer om å forholde seg til kunst ved å åpne seg for denne teksten ... Det er blitt en spennende fortelling"
EMIL OTTO SYVERTSEN, FÆDRELANDSVENNEN
"Så mye lengsel på så liten flate er en type kunstformidling som er beslektet med Susan Sontags On Photography og John Bergers Ways of Seeing. Knausgård tør ta for seg de spørsmål som er så sentrale at de kan stemples som banale, som for eksempel om forholdet mellom kunstnerens biografi og hans verk ... denne boken er en konversasjon med leseren mer enn en forelesning. Til tider føles det som å ha en samtale med en litt bedre utgave av seg selv, en som kan beskrive gjennomskinneligheten i Munchs farger på originalene, som ikke lar seg gjengi når bildene presenteres i bøker, observasjoner som man selv har gjort, men uten noen gang å beskrive det for seg selv"
BJØRN GABRIELSEN, DAGENS NÆRINGSLIV
"Han har absorbert Munch-litteraturen og er dypt fortrolig med kunstnerskapet, men drukner ikke i diskusjoner med sekundærkilder eller i biografiske (eller anti-biografiske) spekulasjoner. Så hva gjør han egentlig? I de beste partiene trener han opp sensibiliteten vår igjen, og underliggjør Munchs kunst så vi ser den på nytt: penselstrøkene og utprøvingen, fargenes primale skjønnhet og kunstnerens kamp med strukturene som omga ham ... Munch og Knausgård: Selvfølgelig måtte det bli de to"
BJARNE RIISER GUNDERSEN, MORGENBLADET
"Åpent og tilgjengelig om kvaliteten i Munchs malerier, og om kvalitet i kunst generelt"
GRO JØRSTAD NILSEN, BERGENS TIDENDE
"Knausgård skriver fram Munch mens han åpner opp for dem begge ... Ikke bare er Knausgård i sin beste skriveform, han opplyser etterhvert som han fordyper seg i verk og opphavsmann mens han bygger utstillingen opp, og ender opp med å plassere både Munch og eget prosjekt (utstillingen så vel som eget forfatterskap) midt i den dagsaktuelle diskursen om kunst ... Knausgård er ualminnelig gunstig posisjonert til å formidle Munch - tittelen med Så mye lengsel på så liten flate taler for seg
JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD
"Knausgård har blitt ferskvare. Den siste er alltid den beste. Ydmyk og selvspeilende undersøkelse av den sene, produktive Munch"
HENRIK KEYSER PEDERSEN, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2017
"Etter at så mye er sagt av skarpsindige kunsthistorikere gjennom så mange år, skal det godt gjøres å komme med nytt av betydning. Med utgangspunkt, ikke i historien og litteraturen, men i seg selv, har Karl Ove Knausgård klart det kunststykket. Det er med utgangspunkt i hva Munchs billedverden gjør med ham som mottaker, Knausgård, går tilbake til essayistikkens grunnidé, og blir formidler i særklasse."
FARTEIN HORGAR, LEGEKUNSTEN
Hva vil det si å være en av verdens største kunstnere? Hva var det med Munch som skilte ham ut fra hans samtidige, og som gjør at vi fortsatt ser på hans kunst og snakker om den? Karl Ove Knausgård nærmer seg Munchs bilder i et forsøk på å finne ut hva som stod på spill i dem, og på hvilke måter de lever videre i kulturen. Han oppsøker noen av Munchs steder, og han snakker om Munch med kunstnere og kunstkjennere, men først og fremst skriver han om sitt eget forhold til Munch, aldri langt unna det like grunnleggende som naive spørsmålet om hva kunst er og hva vi egentlig skal med den.

Boken er blitt til i forbindelse med Karl Ove Knausgårds samarbeid med Munchmuseet om utstillingen «Mot skogen - Knausgård om Munch», 6. mai-8. oktober 2017, der han blant annet har valgt ut flere malerier, grafiske trykk og skulpturer som aldri før har vært utstilt. Om utstillingen sier han dette: «Jeg ville vise ukjente bilder, ut fra forestillingen om at man da kunne se Munch som for første gang, som det han var, en maler som aldri falt til ro, og som aldri stivnet.»

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2017
ISBN 9788249518159
Innbinding Ebok
Tittel Så mye lengsel på så liten flate
Bokgruppe 852
Forfatter Karl Ove Knausgård
I salg 03.05.2017
Design Aud Gloppen | Blæst Design
Emne Malerkunst Malere Faglitteratur