Sjelens Amerika

tekster 1996-2013

Velg format

kr 119
På lager
ISBN
9788249513291
"Motsetningene tårner seg opp i Knausgårds essays, og samles til et dirrende hamsunsk krav om en livsfølelse i tråd med den store naturens musikk ... Det er ikke for den klare og i krigstyper omsettelige tanke vi verdsetter ham, men for den vanvittig perspektivrike måten å tenke om tingene på. Han er reaksjonær, men krever relevans i kunsten, han mener menneskehjertet er uforanderlig, men er likevel bekymret for hva skjermbildet gjør med selvbildet. Ut av disse spenningene vokser likevel et klart og tydelig ønske: Han vil ha oss til i se verden på ny, og det nye lar seg naturlig nok ikke bestemme"
BERNHARD ELLEFSEN, MORGENBLADET
"Bedre enn Min kamp … Er dette hans beste bok så langt? ... I det hele tatt framstår Knausgård som modigere enn i Min kamp. Det er som om selvbevisstheten har avtatt noe og gjort rom til flere refleksjoner; nå står de der nakne, uten romanens beskyttende lag"
OLAV LØKKEN REISOP, DAGBLADET
"Karl Ove Knausgård er en dyktig essayist … Når Knausgård er slik en dyktig essayist … så er det fordi han tar med seg nok romanhåndverk inn i sjangeren til å undergrave sine mange generaliseringer og fylle sine abstraksjoner med sansbart liv … Hans særegenhet ligger i gapet mellom de store tankene og den lille mannens små gjøremål, i spenningen mellom pretensjon og likefremhet. Det går an å være likefram med hensyn til sine pretensjoner, og til dette er Knausgård en mester – å stille både sine intellektuelle begrensninger, og sitt ønske om å bryte seg fri fra dem, åpent til skue ... Om ikke hvert eneste avsnitt gir like mye, så er det lagt så mye tanke og kunstferdighet ned i de større strukturene at det er vanskelig ikke å la seg henrykke"
FRODE JOHANSEN RIOPELLE, KLASSEKAMPEN
"leseren får se hvor konsekvent Knausgård er i stilen, enten det er snakk om å beskrive et øyeblikk på noen sider eller å legge ut på en lang beskrivelse av arbeidet med den siste norske bibeloversettelsen. Dette til tross for at tekstene er skrevet over 17 år. Knausgård beskriver seg selv som «grunnleggende reaksjonær» og «skandinavisk midtlivskrisemenneske». Dette er interessante sider ved ham og står knapt i noe motsetningsforhold til evnene hans som essayist"
BJØRN GABRIELSEN, DAGENS NÆRINGSLIV
"Formidable Knausgård … Forfatteren bak det romanverket som har vakt mest oppsikt i verden de senere år er også sjenerøs i sine essays ... Med denne essaysamlingen kommer man på et privilegert besøk i trollmannens verksted ... En anmeldelse som denne yter ikke rettferdighet til disse mange fremragende tekstene ... Knausgård kjenner litteraturens og kunstens verden som sin egen bukselomme. Når han tar utgangspunkt i sine egne lesninger (og kunstopplevelser) og den innsikt de har brakt ham til, føler man seg som leser meget privilegert ... Lest under ett kan Knausgårds essays betraktes som et syvende bind av Min kamp. Flere av dem rommer nøkler til å forstå det halsbrekkende risikable, men formidabelt vellykkede romanprosjektet"
JES STEIN PEDERSEN, POLITIKEN, 5 STJERNER (Danmark), anmeldelse av den norske utgaven
"Mesterlige forskyvninger .... Karl Ove Knausgård er ikke bare romanforfatter, men også en strålende essayist. Det viser han i sin første bok etter Min kamp ... Knausgård er unik i sin evne til å forbinde kontrasterende registre på en prøvende og undersøkende måte"
PETER NIELSEN, INFORMATION (Danmark), anmeldelse av den norske utgaven
"Som assosierande, spørjande og kunsttolkande essayist er altså Knausgård uhyre sterk og ei glede å lese også om ein ikkje deler synet til forfattaren verken når det gjeld kunsten eller mennesket. Knausgård er ein viktig forfattar som er i stand til å levere premissar til den offentlege samtalen - og til alle dei private - også etter at han har slutta å skrive skjønnlitteratur"
MARTA NORHEIM, NRK P2
"Dette er en kraftfull essaysamling som er egnet til å gjenopplive Knausgård-interessen også hos lesere som fikk en overdose ved forrige anledning … Knausgård skriver om de minste ting uten at det blir knuslete og de største ting uten at det blir livsfjernt"
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN, i artikkelen "Ubehaget ved utleveringen"
"Essays som strutter av velopplagthet og viten, om kunstens rolle som nødvendig næring for sjelen"
STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN, årets favoritter 2013
"Knausgård har et enormt essayistisk talent"
LELAND DE LA DURANTAYE, THE NEW YORK TIMES (USA)
"Sjelens Amerika er en kraftfull essaysamling egnet til å gjenopplive Karl Ove Knausgård-interessen også hos dem som fikk en overdose ved forrige anledning. Refleksjoner om fotografiet står side om side med dagboknotater, analyser av Hamsun, en fortelling om avføring. Knausgård skriver om de minste ting uten at det blir knuslete og de største ting uten at det blir livsfjernt."
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN Årets tre beste bøker 2013
"For oss som likte de essayistiske innslagene i Min kamp best. Særlig interessante refleksjoner om visuell kunst."
MARIE L. KLEVE, DAGBLADET Årets beste bøker 2013
"Konsentrert og naken innsikt. Bør leses av alle som likte Min kamp, og av alle som syntes den var for lang"
ERLE MARIE SØRHEIM, DAGBLADET Årets beste bøker 2013
"et sterkt forsvar for det individuelle, menneskelige både i livet, samfunnet og i litteraturen ... Noe av det fascinerende med Knausgårds essays er imidlertid hvordan han aldri lar seg vikle inn i tomme abstraksjoner og idealer, men hele tiden trekker inn sitt eget liv i refleksjonene. Det gir en følelse av at essayisten tar seg selv, sine følelser og betraktninger på dypt alvor"
GURI HJULSTAD, TRØNDER-AVISA
«En samling forrykende essays … fenomenalt underholdende tekster … En essaysamling hvor Knausgård på sedvanlig vis setter seg selv og sine livserfaringer på spill … Godt brølt!»
FRANK SEBASTIAN HANSEN, EKSTRA BLADET (Danmark)
"I Sjelens Amerika kaster nordmannen et skarpt blikk på livet, døden og kunsten … Tekstene i Sjelens Amerika er gode å gå og si inni seg. Og tenke over. Lenge"
JEPPE KROGSGAARD CHRISTENSEN, BERLINGSKE TIDENDE (Danmark)
"Som man forstår, er ingenting i denne essaysamlingen for stort eller smått for Knausgård … han stiller seg aldri over leseren. Man tror ham når han påstår at ‘jeg er et usofistikert menneske ‘ … Kun hva litteratur angår, hevder han å ha oppnådd ‘en høyere grad av sofistikerthet’. Det er hans nye essaysamling slik sett en bekreftelse på"
BO BJØRNVIG, WEEKENDAVISEN (Danmark)
"Enda en gang er vi som lesere vitne til Karl Ove Knausgårds minutiøst registrerende univers og helt unike forfatterstemme … Alle ordene i denne samlingen veier naturligvis ikke like tungt. Men det er tekster så knitrende knausgårdske at det får et hvert forbehold til å forsvinne … Slik egger denne tekstsamlingen oss til å se igjen og igjen – se verden, se oss selv og ikke minst se ut over oss selv. Og den setter vekkeruret til å ringe. Våkn opp!"
LISELOTTE WIEMER, KRISTELIGT DAGBLAD (Danmark)
"nivået er svimlende. Sterkest er lesningen av Hamsuns Mysterier, hvor Knausgårds konfrontasjon med Nagel blir til energisk selvgranskning"
BERNHARD ELLEFSEN, MORGENBLADET Årets beste bøker 2013
"Tittelteksten Sjelens Amerika er en praktfull, innforstått lesning av Hamsun, hans «briljante tomhet», med en gjennomgang av Hamsuns første romaner så vel som oldingens siste mesterstykke, «Paa gjengrodde stier» – som Knausgård typisk nok leser som roman. Det er en tekst som kan få langvarig virkning også på lesningen av det Knausgård selv har skrevet og kommer til å skrive. Dette er en rik bok over mange og vide temaer"
JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD
"Karl Ove tilfører det norske essayet noe eget. Essayene kan få stor betydning for forståelsen av sjangeren blant uskolerte lesere"
ESPEN STUELAND, KLASSEKAMPEN Årets beste bøker 2013
"Om det dreier seg om Francesca Woodman eller driting - Knausgård utforsker det lille blaffet av lys vi kaller livet"
HANNAH HELSETH, KLASSEKAMPEN Årets beste bøker 2013
"magisk og praktfull litteratur"
PER SVENSSON, SYDSVENSKAN (Sverige)
"I Karl Ove Knausgårds essayer viser forfatteren av Min kamp frem sine mest ulike sider ... Han er alltid engasjerende, enten han skriver om kunstneren Cindy Sherman eller de uredigerte bildene fra nyhetskanalen Euronews"
JONI HYVÖNEN, SVENSKA DAGBLADET (Sverige)
"en kyndig og interessant tankeverden som bygger på kunnskap og skepsis ... Hans vilje til å forstå og i språket avklare sine standpunkter, samt måte å betrakte på, føles åpenbart genuin"
SUNE JOHANNESSON, YSTADS ALLEHANDA (Sverige)
"Knausgård er en utmerket essayist og i Sjelens Amerika løper den ville tanken fritt … Akkurat som hos andre gode essayister, som Joan Didion eller Rebecca Solnit, finnes det her en assosiativ pendling mellom det personlig og ikke-personlige helt uavhengig av hva Knausgård skriver om ... i lesingen av Knausgård blir det klart at den gode essayistikken er avhengig av en forfatter som blottlegger seg"
THERESE ERIKSSON, UPPSALA NYA TIDNING (Sverige)
"Knausgård når frem til en subjektiv sannhet som skjelver av liv"
JOHAN WILHELMSSON, NORRKÖPINGS TIDNINGAR (Sverige)
"Sjelens Amerika" er et vesentlig og konsentrert utvalg av Knausgårds artikler. Han skriver undrende og skarpt om Thomas Wågströms fotografier og om Francesca Woodmans fotografier, om terrorangrepet i Oslo 22. juli 2011 og om Anders Behring Brevik, om å gå på fjellet Sandhornet utenfor Bodø og tenke seg hvordan det menneskelige ville fortone seg fra fjellets perspektiv, om selvportretter i malerkunsten, om Knut Hamsuns roman Landstrykere, om Cindy Shermans fotografier, om smerte og smerteløshet, om Bibelen og bibeloversettelser, om nåde og om hva tilgivelse betyr, om Søren Kierkegaard og om Sally Manns fotografier, men også om å se et kristusansikt i en brent toast eller på et skjoldete klesplagg
eller om forandring, at alt forandrer seg slik skyene gjør, også ansiktene og kroppene, bare langsommere, og mest av alt skriver han om den direkte sammenhengen mellom kunsten og menneskelivet.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2013
ISBN 9788249513291
Innbinding Ebok
Tittel Sjelens Amerika
Bokgruppe 852
Forfatter Karl Ove Knausgård
I salg 16.10.2013
Emne Faglitteratur Kunst Litteratur Essay