Karl Ove Knausgård nominert til Bokhandlerprisen 2020

 

 

 

 

 

Karl Ove Knausgård nominert til Bokhandlerprisen 2020

 

 

 

 

Karl Ove Knausgård er nominert til Bokhandlerprisen 2020 for den kritikerroste romanen Morgenstjernen. Bokhandlerprisen er bokhandlernes egen pris og deles ut etter avstemming blant alle som arbeider i norsk bokhandel. Prisen deles ut 17. november på Litteraturhuset i Oslo.

 


Se listen over de ti nominerte her: https://bokhandlerforeningen.no/bokhandlerprisen

 

Morgenstjernen er Knausgårds første roman siden Min kamp ble avsluttet i 2011 og den lille romanen Om våren i 2016. Rettighetene er så langt solgt til 13 land.
 

Morgenstjernen har fått en rekke strålende anmeldelser. «Djevelsk god» mente Dagbladets anmelder, som i likhet med Fædrelandsvennen ga romanen terningkast 6. «En storslått leseopplevelse som blir sittende. Lenge», het det i VG, og Klassekampens hovedanmelder skrev at med denne boken har «Knausgård skrevet sitt rikeste, mest mangfoldige ettbindsverk til nå … Morgenstjernen trenger lenger inn i menneskets forestillingsapparat enn noen norsk samtidsroman jeg kjenner». 

"Djevelsk god … Karl Ove Knausgård knytter det magiske, mystiske og overnaturlige i romanen mesterlig sammen til en kritisk idé om at naturen har et budskap; den ‘snakker’ til oss. Det er en djevelsk fest å følge tankesprangene hans"
  INGER BENTZRUD, DAGBLADET

 

"en strålende roman; omfangsrik og innholdsrik, ulidelig spennende, medrivende, samtidig dyptloddende og vanskelig å legge fra seg" 
 EMIL OTTO SYVERTSEN, FÆDRELANDSVENNEN

 

"Storslått dommedag! Sterk uhygge og snikende redsel ... Morgenstjernen er ikke en roman som kan forklares. Den må oppleves med åpne sanser og et fritt sinn. Den som tar sjansen får en storslått leseopplevelse som blir sittende. Lenge" 
 SINDRE HOVDENAKK, VG

"en imponerende roman, der flere av kapitlene gjerne kan leses som formfullendte noveller i seg selv … Det hele er en roman å være i i dagevis. Kort sagt, med en av Knausgårds mest slitesterke talefigurer: ‘Å’." 
 JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD


"Morgenstjernen skinner sterkt på bokhøsthimmelen ... en leseropplevelse av de sjeldne. Og den byr på nok ubehageligheter til å gjøre selv en ubehagets mester som David Lynch misunnelig... Vi dras med, som om det var en ny Netflix-episode som ble satt i gang: bare ett kapittel til"

ELLEN SOFIE LAURITZEN, DAGENS NÆRINGSLIV

"Mørkt og fascinerande comeback. Morgenstjernen fører lesaren til himmel, jord og dødsrike, på leiting etter nye utsiktspunkt. Det er all grunn til å ønskje Karl Ove Knausgård velkommen tilbake i skjønnlitteraturen"

MARTA NORHEIM, NRK BOK

"Med Morgenstjernen har Karl Ove Knausgård skrevet sitt rikeste, mest mangfoldige ettbindsverk til nå … Morgenstjernen trenger lenger inn i menneskets forestillingsapparat enn noen norsk samtidsroman jeg kjenner … Djervheten ligger i sammenstillingen av perspektiver, og hvordan romanen på denne måten skriver fram en helt sentral idé i forfatterskapet: Menneskets tanker om verden er alltid vevd inn i livet slik det leves, her og nå"

TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN

"en overskuddspreget utforskning av livet, døden, og det som kommer før og særlig etter … Knausgård er god på detaljer. Nydelig til stede i nettopp hverdagen, god til å vise fram hva vi egentlig holder på med, mye av tida vår"

GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN

 

"eit filosofisk prosjekt som byr seg fram til lesaren som ein reiskap til refleksjon over livets ytste vilkår, nemleg døden … opnar for refleksjon på tvers av gamle grenser"

KAJ SKAGEN, DAG OG TID

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård (f. 1968) debuterte som forfatter i 1998, og som første debutant noensinne ble han belønnet med kritikerprisen. Knausgårds ambisiøse, selvbiografiske roman Min kamp ble utgitt i seks bind fra 2009-2010, og 14 anonyme familiemedlemmer beskrev Min Kamp-prosjektet som «judaslitteratur» og «utleveringer», og truet Knausgård med rettssak. 

Bøkene hans er oversatt til 35 språk og har frambrakt en unik respons og gjenkjennelse hos lesere verden over. I 2024 er han aktuell med Kjøttets ingeniører

 

Litterære priser:

2022 Hans Christian Andersen Literature Award 2022
2020 Prix Médicis essai
2019 Svenska Akademiens nordiske pris
2017 Austrian State Prize for European Literature
2017 Jerusalem Prize
2016 Sunday Times Award for Literary Excellence
2016 Expressens Björn Nilsson-pris for fremragende kulturkritikk
2015 Die Welts litteraturpris
2015 Wall Street Journal's 2015 Innovator Award for Literature
2012 Aust-Agder fylkeskommunes kulturpris
2011 Gyldendalprisen
2010 Sørlandets litteraturpris
2009 Brageprisen
2009 P2-lytternes romanpris
2005 Sørlandets litteraturpris
2004 P2-lytternes romanpris
1999 Bjørnsonstipendet
1998 Kritikerprisen

 

Utgitt på Oktober:

2024 Kjøttets ingeniører (Essay)
2023 Nattskolen (Roman)
2022 Det tredje riket (Roman)
2021 Ulvene fra evighetens skog (Roman)
2020 Morgenstjernen (Roman)
2019 Fuglene under himmelen
2018 I kyklopenes land (Essay)
2017 Så mye lengsel på så liten flate
2016 Om sommeren 
2016 Om våren
2015 Om vinteren
2015 Om høsten
2013 Sjelens Amerika (Essay)
2011 Min kamp. Sjette bok (Roman)
2010 Min kamp. Femte bok (Roman)
2010 Min kamp. Fjerde bok (Roman)
2009 Min kamp. Tredje bok (Roman)
2009 Min kamp. Andre bok (Roman)
2009 Min kamp. Første bok (Roman)
2004 En tid for alt (Roman)

Flere forfatterportretter

Les mer