Om høsten
Annen tilknytning:
"En høysang til livet og kjærligheten … livsbekreftende og livsbejaende … åpen for himmel og jord, åpen for det som var og det som kommer, det som gror og det som dør, for høyder og dybder, og den er full av nåde og kjærlighet."
EMIL OTTO SYVERTSEN, FÆDRELANDSVENNEN
"Når teksten hevar seg frå hyperrealismen og opp i dei store perspektiva i tekstar som Rammer eller Frosker oppstår i glimt den typisk knausgårdske effekten der den vesle tingen overskrid sine eigne grenser og blir ein veg inn til grubling over dei store spørsmåla."
MARTA NORHEIM, NRK
"det er opptil flere glimt her av ekte knausgårdsk standard, og fine tekster av høy litterær, nærmest poetisk kvalitet. … vel verdt å lese for alle de som gjerne vil følge dette nye prosjektet fra en ganske enestående forfatter."
SINDRE HOVDENAKK, VG
"Om høsten frisker opp en romantung høst og rydder plass i litteraturen til givende beskrivelser av gummistøvler, ansikter, stillhet og jord."
SUSANNE HEDEMANN HIORTH, DAGENS NÆRINGSLIV
"I et av de norske forfatterskapene med vakrest bøker, som fysiske gjenstander, er «Om Høsten» sannsynligvis den fineste … De beste tekstene gjør at boka tidvis er like fin inni som utenpå."
TERJE EIDSVÅG, ADRESSEAVISEN
"til tross for leserens lengsel etter de lange tankene, er det etter den lange kampen noe forfriskende og løfterikt over Knausgårds begeistring for de små ting."
BJØRN IVAR FYKSEN, KLASSEKAMPEN
"På sitt beste skriver den vordende faren seg gjennom eksisterende språklige og emosjonelle konvensjoner og lar oss få glimt av det genuine."
TROND HAUGEN, DAGSAVISEN
"Det gir en egen glede å åpne en ny bok av Karl Ove Knausgård. Han fører leseren rett inn i et vitalt univers fullt av djerve tanker og sanselige bilder. Det er aldri noe knuslete over hans litteratur."
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN, Årets beste bøker 2015
"I sum er «Om høsten» så langt forfatteren nå strekker seg i kjensler og forstand, i et forfatterskap under stadig utvikling. Han har etablert sin helt egne, gjenkjennelige stemme, i en stil som fortsatt beveger seg fra det lyrisk medrivende til arkaiske særegenheter og besvergende følelsesutbrudd."
JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD
"... Knausgård skriv godt og klokt, og nokre stader i dette fine knappeskrinet av ei bok skin det i gull eller perlemor."
ODD W. SURÉN, DAG OG TID
"Om høsten viser at Karl Ove Knausgård har evnen, stilen, motet og formatet til å få oss opp på tå. Alt vi tar for gitt i denne verden, glir ikke forbi forfatteren på samme arrogante vis. Han ser de enkleste, ubetydelige (?) ting med andre øyne, spinner dem rundt og gir dem innimellom en mening utover det vi andre er i stand til. Det er jo derfor vi har kunst."
ROAR ESKILD JACOBSEN, HAUGESUNDS AVIS
"dette er en spennende leseopplevelse, og her er tekster som virkelig skinner, og kan leses igjen og igjen"
INGVILD KJØDE, KK Ukens bok
"En av Knausgårds styrker som forfatter er hans fremragende observasjonsevne. Han er i stand til å legge merke til og uttrykke språklig den delen av virkeligheten, menneskelig erfaring og opplevelsen av å være menneske som vanligvis unndrar seg språkets og bevissthetens oppmerksomhet, men som man gjenkjenner når det blir satt ord på. Gjenkjennelse blir med rette bestemt som et symptom på litterær kvalitet, men det er verdt å understreke at dette ikke gjelder den enkleste, mest banale og trivielle form for gjenkjennelse - gjenkjennelsen av en bukselomme som en bukselomme. Skal gjenkjennelsen ha betydning, må den tilføre noe. Det gjør den hos Knausgård. Dette er litteratur som vekker gjenkjennelse av det man tidligere har kjent uten å erkjenne det, og som dermed utvider og utvikler bevissthetsrommet hos leseren. «Om høsten» byr ikke bare på gode leseropplevelser, men også betydelige a-ha-opplevelser ... Best synes jeg det fungerer når det knyttes en fortelling til fenomenene, eller når tekstene på andre måter, for eksempel gjennom assosiasjonssprang og overraskende bildebruk, etablerer nye sammenhenger. Da er det som om ens fastgrodde hverdagsbriller umerkelig nappes av, og for et øyeblikk er man igjen i stand til å se verden og ta imot den slik som et lite barn."
ØIVIND NYGÅRD, DAGEN
"nydelig lesning"
IDA VÅGSETHER, STAVANGER AFTENBLAD, Årets beste bøker 2015
"I et år for mammutromaner (der han allerede er giganten) leker nordmannen Karl Ove Knausgård seg med sjangre og temaer i et påbegynt firebindsverk"
JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD, Årets beste bøker 2015
"Det finnes ikke bedre medisin for sarte sjeler og fyllenerver enn Knausgårds livsbejaende skildringer av den nære virkeligheten"
MÍMIR KRISTJÁNSSON, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2015
"Knausgård i små doser er også godt. Forførende automatskrift med gehør for alt og ingenting. Bildene til Baird setter bonustanker i gang"
HENRIK KEYSER PEDERSEN, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2015
"Å skrive om barns oppkast så vakkert og at det blinker vått i det lesende øye, er en bragd. Å skrive om de gammeldagse telefonene slik at bestefar ler høyt, er også godt gjort. Aldri hadde jeg tenkt at en beskrivelse av termosflasken og dens funksjon i våre liv skulle kunne fascinere. Etter to-tre sider om Stillhet måtte jeg ta en pause og gå en tur rundt kvartalet."
EMIL OTTO SYVERTSEN, FÆDRELANDSVENNEN, Årets beste bøker 2015
”Knausgård kan ta pusten fra deg, hans komprimerte tekster har den samme følelsesmessige ladning som lengre partier fra hans tidligere bøker ... dette første bindet i årstidskvartetten viser stillferdig frem Knausgårds spesielle talent for å få leseren til å se verden på nye og uforutsigbare måter.”
STUART EVERS, THE GUARDIAN (Storbritannia)
«Dette blir bokens sentrale anliggende: å gjenopprette vår følelse av ærefrykt, å igjen gjøre verden underlig og full av magi, fra løse tenner til gummistøvler til harde tyggegummibiter ... alt blir edelt, nesten hellig, under Knausgårds tålmodige, beundrende blikk. Verden føles nymalt.”
PARUL SEHGAL, NEW YORK TIMES REVIEW (USA)
”Sommeren avsluttes med en av årets vakreste leseoverraskelser … uventet, følsomt, intenst og overbevisende... Enten du befinner deg på sanden, på en fjelltopp, i Venezia, i sengen, blant fallende blader, på en bygate eller i enhver stille pause, oppfordrer jeg deg til å tilbringe høsten din med å lese denne.”
JOHN TIMPANE, THE PHILADEPLHIA INQUIRER (USA)
”Tre ganger inkluderer forfatteren også et mellomspill som han kaller ’Brev til en ufødt datter’. Og det er her Min kamp-lesere automatisk vil snuse i luften etter ledetråder til mannen de liker å tro at de kjenner. Knausgård er en presis, noen ganger brutalt ærlig, analytiker av hjemmesfære”
LISA SCHWARZBAUM, NEWSWEEK (USA)
”For dem som søker [..] øyeblikk av kontemplativ fred, vil den norske forfatteren Karl Ove Knausgårds nye bok hjelpe ... Knausgård beundrer Madame Bovary mer enn noen annen roman og sier at Flauberts setninger ’er som en klut som dras over et vindu, gjengrodd av eksos og skitt, som du lenge har vent deg til å se verden gjennom’. Om høsten utfører den samme oppgaven”
HEATHER MALLICK, TORONTO STAR (Canada)
”Knausgård formidler briliant den følelser du har som kommende forelder, at verden er aldeles ny.. Han beskriver ting med en forfriskende følelse av uskyld ... Det hele er vakkert utført”
WILLIAM LEITH, EVENING STANDARD (Storbritannia)
”det fungerer. Disse skarpe, små essayene, de fleste bare to sider lange, fanger tingenes vidunder med fotografisk umiddelbarhet ... Til syvende og sist er dette en inspirerende og overraskende samling ... Den vil varme og opplyse alle som åpner øynene for den.”
MELISSA KATSOULIS, THE TIMES (Storbritannia)
”Knausgård fryder seg over hverdagslige gjenstander slik som hermetikkbokser og gummistøvler; hans perfekte dekonstruksjon av en gammeldags fasttelefon er en glede ... Mest av alt oppfordrer boken hans leseren til å se sammenhengen mellom dagligdagse ting og det større bildet og til å sette pris på både kontinuitet og forandring.”
PUBLISHERS WEEKLY, Starred Review (USA)
”korte essays med hans uforlignelige stemme – dypt ærlig, vekselvis gretten og ekstatisk, med et nordisk halv-blunk av selvparodi. Ingen setter mer pris på detaljer enn Knausgård.”
BORIS KACHKA, VULTURE, Must read books of August (USA)
”Den anerkjente forfatteren gir en rekke korte, men innsiktsfulle observasjoner av de små tingene i hverdagen ... Det som virkelig forener disse tekstene er Knausgårds følsomhet, som er en del Montaigne (en trang til å angripe de store spørsmålene), en del Nicholson Baker (et øye for trivielle detaljer) og en del Annie Dillard (en beundring for naturen og en elegant prosastil) ... tekstene føles bemerkelsesverdig substansielle, en oppfordring om å legge bedre merke til de rutinemessige tingene i livene våre og å tillate oss selv å bli lamslått av deres skjønnhet.”
KIRKUS REVIEWS, Starred review (USA)
”Knausgård [kan] også få deg til å le ... Fremfor alt formidler boken hans ville glede over naturlig skjønnhet, som når lynnedslag ’forsterker følelsen av å være i live’ … Om høsten gløder med en strålende hengivenhet til ’verden slik den er’”
THE ECONOMIST (Storbritannia)
”Samlet avdekker disse grubleriene en større visjon … I disse verdslige meditasjonene skraper Knausgård på det ordinære for å nå det sublime – for å finne ut hva som er synlig i bildet, og hva som er skjult”
RODNEY WELCH, THE WASHINGTON POST (USA)
”Den store gleden ved Om høsten er å se hvordan Knausgård starter med hverdagslige observasjoner ... men så uventet beveger seg mot overraskende konklusjoner ... Jeg koste meg absolutt med å lese Om høsten og understreket rikelig gjennom hele”
SCOTT ESPOSITO, SAN FRANCISCO CHRONICLE (USA)
”Enda mer enn i Min kamp synes han besitte alle aldre samtidig: Han er gutt, ungdom og far på en og samme tid ... Knausgård fortsetter å lete etter øyeblikk av innsikt. Hvis vanskelige erkjennelser insisterer på å gjemme seg i dypet, viser disse essayene at en håndline vil fungere vel så godt som et drivnett for å dra dem inn”
M. J. ANDERSEN, BOSTON GLOBE
"Den fremragende første boken i en ny sesongkvartett består av dusinvis med mikro-meditasjoner ... Man blir overrumplet av disse øyeblikkene av ufattelig skjønnhet ... [Om høsten] er den voksne antitesen til midtlivskrise-romanen, trygg i seg selv, selvbiografisk uten å være ekshibisjonistisk."
ANTHONY CUMMINS, IRISH INDEPENDENT
“spenningen for leseren ligger i å se forfatteren navigere fra det banale inn i den himmelske annerledesheten ved tingene han møter … Nesten hellig i sin ærbødighet for livet, har Om høsten en lignende effekt. Knausgård ser verden i et sandkorn og himmelen i en villblomst.”
FRANCES WILSON, THE TIMES LITERARY SUPPLEMENT
"Nå, når jeg skriver dette, vet du ingenting om noe, hva som venter deg, hvilken verden du blir til i. Og jeg vet ingenting om deg. Jeg har sett et ultralydbilde, og lagt hånden på magen du ligger i, det er alt."
Et barn skal bli født. Og en far setter seg ned for å skrive til det. Han vil vise barnet hva som venter, den myriade av fenomener og materie, dyr og mennesker som vi kaller verden. Han skriver om solen og om grevlingen, om termosen og om pisset, om sengen og om ensomheten, mens barnet vokser i mørket.
"Dette fantastiske, som du snart skal møte og få se, er så lett å miste av syne, og det finnes nesten like mange måter å gjøre det på som det finnes mennesker. Det er derfor jeg skriver denne boken til deg. Jeg vil vise deg verden, slik den er, rett rundt oss, hele tiden. Bare ved å gjøre det kan jeg selv få øye på den."
"Om høsten" er første bind av fire i en personlig encyklopedi om den nære virkeligheten, skrevet av en far til hans ufødte barn.
Et barn skal bli født. Og en far setter seg ned for å skrive til det. Han vil vise barnet hva som venter, den myriade av fenomener og materie, dyr og mennesker som vi kaller verden. Han skriver om solen og om grevlingen, om termosen og om pisset, om sengen og om ensomheten, mens barnet vokser i mørket.
"Dette fantastiske, som du snart skal møte og få se, er så lett å miste av syne, og det finnes nesten like mange måter å gjøre det på som det finnes mennesker. Det er derfor jeg skriver denne boken til deg. Jeg vil vise deg verden, slik den er, rett rundt oss, hele tiden. Bare ved å gjøre det kan jeg selv få øye på den."
"Om høsten" er første bind av fire i en personlig encyklopedi om den nære virkeligheten, skrevet av en far til hans ufødte barn.
Vis info om boka Skjul info om boka
Utgitt | 2015 |
---|---|
ISBN | 9788249516032 |
Innbinding | Ebok |
Tittel | Om høsten |
Bokgruppe | 852 |
Illustratør | Vanessa Baird |
I salg | 18.09.2015 |
Emne | Skjønnlitteratur Prosastykker |