Strålende mottagelse av Knausgårds Det tredje riket i Sverige

 

 

 

 

 

Strålende mottagelse av Knausgårds Det tredje riket i Sverige

 

 

 

Karl Ove Knausgårds roman Det tredje riket ble lansert i Sverige i forrige uke og de gode kritikkene har ikke latt vente på seg. «Jeg er bergtatt», skriver Svenska Dagbladets anmelder, og i Sveriges Radio er man utålmodig: «Heldigvis er Knausgård kjapp til å skrive, for jeg sier bare: hit med del fire. Nå». Anmelder i Dagens Nyheter mener boken «er en uunnværlig del av en av de mest fascinerende historiene jeg har lest om hva det vil si å være menneske i dag».

 

Publisert 30. mars 2023

Karl Ove Knausgård

Foto: Elvira Glänte


Over 700 mennesker har sikret seg billetter til «En kveld med Knausgård» på Hotell Rival i Stockholm 3. april. Her skal Knausgård samtale med forfatter Aris Fioretos. Arrangementet er nå utsolgt. 
https://www.norstedts.se/en-kvall-med-knausgard

Det tredje riket er tredje bok i Knausgårds romanserie som startet med Morgenstjernen i 2020. Bøkene har fått svært gode kritikker i landene de er utkommet i. I februar ble Ulvene i evighetens skog lansert i Tyskland til stor jubel i de største tyske avisene. «I likhet med forgjengeren er Ulvene i ensomhetens skog en filosofisk roman med nesten uhyggelig vitalitet», het det i Süddeutche Zeitung. 


Svenske anmeldelser av Det tredje riket:  

«Knausgård fanger her, kanskje enda bedre enn i de forrige bøkene, den følelsen av forestående katastrofe som på mange måter preger vår tid. Men også den nyreligiøse lengselen tilbake til arkaiske og mytologiske fantasiverdener som kan anes i vår tid ... en utrolig dyktig historieforteller … jeg er bergtatt"

JOHN SJÖGREN, SVENSKA DAGBLADET
https://www.svd.se/a/wA9y25/exceptionell-uttolkare-av-samtidens-tecken


"Til tross for den skremmende atmosfæren, er det fantastisk å være på besøk i Knausgårds verden ... en uunnværlig del av en av de mest fascinerende historiene jeg har lest om hva det vil si å være menneske i dag, på terskelen til en ny tidsalder"

BJÖRN WIMAN, DAGENS NYHETER

https://www.dn.se/kultur/trots-den-skrammande-atmosfaren-ar-det-underbart-att-vistas-i-knausgards-varld/

«en perfekt kombinasjon av eksistensielle refleksjoner og vanedannende krimlesing … Få forfattere kan gi en så psykoanalytisk innsiktsfull og kompleks skildring av menneskelivet som ham».
SYDSVENSKAN

https://www.sydsvenskan.se/2023-03-26/knausgard-skildrar-en-kvinnlig-konstnars-dunkla-demoner

«forheksende lesning med sylskarp realisme … en romanforfatter som tillater seg å forbløffe og forføre oss»
ARBETARBLADET

Jeg har ventet på denne boken som jeg en gang i tiden ventet på en ny David Bowie-plate … Heldigvis er Knausgård kjapp til å skrive, for jeg sier bare: hit med del fire. Nå."
SVERIGES RADIO
https://sverigesradio.se/artikel/recension-det-tredje-riket-av-karl-ove-knausgard

«En inntrengende og intelligent studie i livets og dødens mysterier. Det er en enorm vitalitet her  … Knausgård er så åpenbart interessert i karakterene sine, ønsker å komme nær dem og gi dem et indre liv uten å krenke deres integritet. Særlig når det gjelder kvinneskikkelsene utviser han en diskret medfølelse. I første del av serien ble Tove observert av ektemannens ikke helt sympatiske blikk, men her ble jeg dypt rørt over hennes egne opplevelser på veien mot sammenbruddet.»
NORRA SKÅNE 

«en overnaturlig god forfatter … noe det beste Knausgård har skrevet»
TIDNINGEN VI 

«Romanen er vakker, fascinerende tvetydig, urovekkende og veldig spennende … Knausgård håndterer de ulike karakterene mesterlig og viser stor innsikt i hvor ulike vilkårene er for ulike mennesker».
BTJ (5 av 5)

Karl Ove Knausgård (f.1968) debuterte som forfatter i 1998. Bøkene hans er oversatt til 36 språk og har frambrakt en unik respons og gjenkjennelse hos lesere verden over. Knausgård har mottatt en lang rekke litterære priser, blant annet Kritikerprisen, Brageprisen, Gyldendalprisen, Die Welts litteraturpris, Wall Street Journal’s Innovator Award for Literature, Sunday Times Award for Literary Excellence og Svenska Akademiens nordiske pris.