Terje Holtet Larsen og Lars Amund Vaage nominert til P2-lytternes romanpris 2020

 

 

 

 

 

Terje Holtet Larsen og Lars Amund Vaage nominert til P2-lytternes romanpris 2020

 

 

 

 

Nominasjonene til P2-lytternes romanpris 2020 er nå offentliggjort. To av seks romaner er utgitt på Forlaget Oktober: Terje Holtet Larsens Oppskrittingen av et indre landskap og Lars Amund Vaages Det uferdige huset.

 


Se listen over de nominerte her: https://www.nrk.no/kultur/dei-seks-nominerte-til-p2-lyttaranes-romanpris-2020-1.15268561

NRKs egen fagjury har stått for nominasjonene. Jurymedlemmene er NRK P2s publikum. De skal kåre en vinner i slutten av februar 2021. 

Terje Holtet Larsens roman Oppskrittingen av et indre landskap utkom i april til svært gode kritikker. Dette er Holtet Larsens tiende roman. 

"Det hele er storslått i sin melankolske tomhet … Språket er så åndfullt og elegant, så intrikat, men også presist … et kort sitat ville ikke yte stilen rettferdighet. Larsen er en slags litteraturens Steely Dan, lytefri, en nytelse å lytte til"

BJØRN IVAR FYKSEN, KLASSEKAMPEN
 

”Briljant modernisme om en dansemusiker som forsvant ut i løse luften … En krimaktig, åpen slutt innfinner seg. Det meste virker glupt tenkt, suverent utført”
 STEINAR SIVERTSEN, STAVANGER AFTENBLAD 


”Intens flukt frå den sosialdemokratiserte snusfornufta. Går det an å forsvinne utan å miste seg sjølv? Terje Holtet Larsen skildrar menn på veg mot nullpunktet med kjølig eleganse … Holtet Larsen skal lesast fordi språket hans er lysande, elegant og stilsikkert frå første til siste setning”
MARTA NORHEIM, NRK P2

 

"Det er forsvinnande lite å utsetje på Terje Holtet Larsens siste roman … Som lesar anar ein ikkje kvar denne romanen skal, eller kvar forteljaren skal, noko som gjer han spennande og frisk å følgje … Årets roman er snurrig, det skal forståast som ei glede … Som trikkeskjenene i Oslo som vår mann følgjer i oppskrittinga si, følgjer kvar av tolkingane eitt samanhengande, gyldig spor"

INGVILD BRÆIN, DAG OG TID

 

Terje Holtet Larsen (f. 1963) debuterte i 1991 med romanen Sønnen. For novellesamlingen Variasjonermottok han Gyldendals legat i 1996, og romanen Dilettanten (2012) ga ham Riksmålsforbundets litteraturpris. Holtet Larsen skriver i en særegen og unorsk stil: formbevisst og kjølig distansert, og samtidig i inderlig protest mot banalisering, forstillelse og ukritisk samstemmighet. 

https://oktober.no/oppskrittingen-av-et-indre-landskap

Lars Amund Vaages roman Det uferdige huset utkom i slutten av oktober til strålende anmeldelser: 

 

«Nytes langsomt. Lars Amund Vaage henter inspirasjon fra egen slektshistorie, og forteller inderlig og presist … Tvil og tro på eget dikterkall gjennomstrømmer historien om Gabriel Hallvardsson Hauge. Den er inderlig fortalt. Lars Amund Vaage beskriver kvalene med stor troverdighet og poetisk kraft"

 INGER BENTZRUD, DAGBLADET

 

"Det uferdige huset er formulert på et fremragende nynorsk … flere passasjer er unike, umistelige … Diskusjoner av forholdet mellom språk, hjem og identitet framstår som romanens beste partier, ved siden av brutalt vakre landskapsskildringer"

TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN


"Historisk, tidsaktuell og gripande roman … Det er ein rytme her som er nøye komponert utan å verke konstruert. Dette er klok og vakker prosa, skapt for sakte lesing"

MARTA NORHEIM, NRK BOK


"Nydelig om stillferdige folk, landskap og lengsel. Lars Amund Vaage skriver med en helt særegen rytme og puls… en helt spesiell leseropplevelse … Romanen balanserer fint mellom å speile tidsånden og å handle om en dikter som etter hvert strever med å få diktene sine til å ‘syngja’"

 GRO JØRSTAD NILSEN, BERGENS TIDENDE


"Det er ren nytelse å lese Lars Amund Vaages nye roman. Det uferdige huset er prosakunst på høyt nivå … Det uferdige huset kan karakteriseres både som en kunstnerroman og en historisk roman. Men først og sist er dette fortellerkunst som smyger seg under huden på leseren»

TURID LARSEN, DAGSAVISEN


"Enkelte passasjer er praktfulle, og jeg kommer nærmere det jeg vet er mine egne oldeforeldres historie. På sitt beste angår denne romanen meg på en måte utenom det vanlige, kanskje nettopp fordi noe jeg trodde var dødt, begynner å bevege på seg"

LIVE LUNDH, MORGENBLADET

 

Lars Amund Vaage (f. 1952) debuterte i 1979 med romanen Øvelse kald vinter. Han har fått mange priser for bøkene sine, blant annet Kritikerprisen, P2-lytternes romanpris og Brageprisen, og han har fått Oktoberprisen, Aschehougprisen, Gyldendalprisen og Doblougprisen for sitt samlede  forfatterskap. 

 

https://oktober.no/det-uferdige-huset

 

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård (f.1968) debuterte som forfatter i 1998. Bøkene hans er oversatt til 36 språk og har frambrakt en unik respons og gjenkjennelse hos lesere verden over. Knausgård har mottatt en lang rekke litterære priser, blant annet Kritikerprisen, Brageprisen, Gyldendalprisen, Die Welts litteraturpris, Wall Street Journal’s Innovator Award for Literature, Sunday Times Award for Literary Excellence og Svenska Akademiens nordiske pris.

 

 

Litterære priser:

2022 Hans Christian Andersen Literature Award 2022
2020 Prix Médicis essai
2019 Svenska Akademiens nordiske pris
2017 Austrian State Prize for European Literature
2017 Jerusalem Prize
2016 Sunday Times Award for Literary Excellence
2016 Expressens Björn Nilsson-pris for fremragende kulturkritikk
2015 Die Welts litteraturpris
2015 Wall Street Journal's 2015 Innovator Award for Literature
2012 Aust-Agder fylkeskommunes kulturpris
2011 Gyldendalprisen
2010 Sørlandets litteraturpris
2009 Brageprisen
2009 P2-lytternes romanpris
2005 Sørlandets litteraturpris
2004 P2-lytternes romanpris
1999 Bjørnsonstipendet
1998 Kritikerprisen

 

Utgitt på Oktober:

2024 Kjøttets ingeniører (Essay)
2023 Nattskolen (Roman)
2022 Det tredje riket (Roman)
2021 Ulvene fra evighetens skog (Roman)
2020 Morgenstjernen (Roman)
2019 Fuglene under himmelen
2018 I kyklopenes land (Essay)
2017 Så mye lengsel på så liten flate
2016 Om sommeren 
2016 Om våren
2015 Om vinteren
2015 Om høsten
2013 Sjelens Amerika (Essay)
2011 Min kamp. Sjette bok (Roman)
2010 Min kamp. Femte bok (Roman)
2010 Min kamp. Fjerde bok (Roman)
2009 Min kamp. Tredje bok (Roman)
2009 Min kamp. Andre bok (Roman)
2009 Min kamp. Første bok (Roman)
2004 En tid for alt (Roman)

Flere forfatterportretter

Les mer