Bla i boken

Oppskrittingen av et indre landskap

roman

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249522552
”Intens flukt frå den sosialdemokratiserte snusfornufta. Går det an å forsvinne utan å miste seg sjølv? Terje Holtet Larsen skildrar menn på veg mot nullpunktet med kjølig eleganse … Holtet Larsen – har dokumentert igjen og igjen at det ikkje trengst mykje ytre handling for å nagle fast ein lesar. Det held å slipe språket og bore seg inn i hjernespinnet til menn som nærer avsky, forakt eller berre djup framandkjensle andsynes samtida og oss som lever liva våre der etter beste evne … Terje Holtet Larsen skal lesast fordi språket hans er lysande, elegant og stilsikkert frå første til siste setning”
MARTA NORHEIM, NRK P2
"Det er forsvinnande lite å utsetje på Terje Holtet Larsens siste roman … Som lesar anar ein ikkje kvar denne romanen skal, eller kvar forteljaren skal, noko som gjer han spennande og frisk å følgje … Årets roman er snurrig, det skal forståast som ei glede. Og som lesar kan ein sjølv avgjere kva boka handlar om: Korleis vi gjer oss opp ei meining om folk før vi veit noko om dei? Korleis fortida - eller kravet om tilpassing - alltid vil innhente oss? Om tilnærminga ein musikar kan ha til instrumentet sitt og til spelestilen? … Som trikkeskjenene i Oslo som vår mann følgjer i oppskrittinga si, følgjer kvar av tolkingane eitt samanhengande, gyldig spor. Men det er fleire trikkespor, og alle høyrer til i same by, slik alle dei nemnde spora finst i romanen"
INGVILD BRÆIN, DAG OG TID
"Nettopp dette er Terje Holtet Larsens kjennemerke: Lag på lag av fiksjoner, der det innerst befinner seg en kjerne av tomhet og en vilje til å omfavne meningsløsheten … Det hele er storslått i sin melankolske tomhet … Språket er så åndfullt og elegant, så intrikat, men også presist, som de rytmiske figurene fortelleren forestiller seg at Graff sitter nettene igjennom og fordyper seg i, og et kort sitat ville ikke yte stilen rettferdighet. Larsen er en slags litteraturens Steely Dan, lytefri, en nytelse å lytte til"
BJØRN IVAR FYKSEN, KLASSEKAMPEN
”Briljant modernisme om en dansemusiker som forsvant ut i løse luften … En krimaktig, åpen slutt innfinner seg. Det meste virker glupt tenkt, suverent utført”
STEINAR SIVERTSEN, STAVANGER AFTENBLAD
"'Du forsvant i løse luften,' sa B.K. Krüger, liksom tilfeldig henkastet ut i lokalet. Man kunne få inntrykk av at han ønsket å tiltrekke seg oppmerksomhet. Jeg kan huske at jeg holdt pusten mens jeg ventet på neste setning. 'Forsvant' må ha vært løsenordet. Jeg har alltid latt meg fascinere av historier om personer som iscenesetter sin egen forsvinning. Jeg innbiller meg at jeg har en egen forståelse for hva disse menneskene søker. De er i stand til å forestille seg sitt eget fravær uten å la seg skremme av det. Jeg tenker på dem som mine tvillingsjeler."

Fra sin posisjon innerst i en bingokafé iakttar fortelleren det selsomme og illevarslende gjensynet mellom to fremmede ved nabobordet. Tyve år tidligere opptrådte den ene av dem under navnet Jesper Graff som trommeslageren i Café Sahara, helt til han en sommernatt ganske enkelt forsvant mens bandet hadde pause. Nå er han endelig innhentet, og den forhenværende dansebandtrioens frontfigur, B.K. Krüger, ber om at Jesper Graff gjør opp for seg.

Det tilfeldige møtet ansporer fortelleren til å følge i Jesper Graffs fotspor langsmed Oslos ikke-steder, over industritomtene, langs jernbanelinjene og inn i stillheten under byens evig susende trafikkmaskiner. Samtidig skritter han opp en uomgjengelig skjebne for den perkusjonistiske klangsøkeren, og kanskje også for seg selv.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2020
ISBN 9788249522552
Innbinding Ebok
Tittel Oppskrittingen av et indre landskap
Bokgruppe 852
I salg 21.04.2020
Emne Oslo Skjønnlitteratur Romaner Forsvinninger
Terje Holtet Larsen

Terje Holtet Larsen

Terje Holtet Larsen (f. 1963) debuterte med romanen Sønnen i 1991. For novellesamlingen Variasjoner (1995) mottok han Gyldendals legat, og for romanen Dilettanten (2012) mottok har Riksmålsforbundets litteraturpris. For Kjærlighet mellom intelligente menn (2014) og Angiveren (2016) ble Holtet Larsen nominert til Ungdommens kritikerpris og langlistet til P2-lytternes romanpris. Holtet Larsen skriver i en særegen og unorsk stil: formbevisst og kjølig distansert, og samtidig i inderlig protest mot banalisering, forstillelse og ukritisk samstemmighet. Den magre kvinnen i hagen i flukt med tennisbanene er Holtet Larsens tolvte roman.

Litterære priser:

Riksmålsforbundets litteraturpris 2012

Gyldendals legat 1996

 

Av Terje Holtet Larsen:

2021 Den magre kvinnen i hagen i flukt med tennisbanene. Roman
2020 Oppskrittingen av et indre landskap. Roman
2018 Hjemløsheten. Essay
2017 Forsøk på å bevege seg med mørkets hastighet. Noveller
2016 Angiveren. Roman
2014 Kjærlighet mellom intelligente menn. Roman
2012 Dilettanten. Roman
2008 Home is where you die, sier Mr. Saunders. Roman
2004 Fra et mislykket forsvinningsnummer. Fortellinger
2003 Peer Gynt-versjonen. Roman
2001 Forestillingen. Roman
1998 Sander. Roman
1997 Beundrerens tålmodighet. Roman
1995 Variasjoner. Noveller
1993 Akkurat som et ekorn. Noveller
1992 Kastanjetid. Roman
1991 Sønnen. Roman
Les mer

Nyheter

Ny roman av Terje Holtet Larsen - Oppskrittingen av et indre landskap

Terje Holtet Larsen med ny roman. I "Oppskrittingen av et indre landskap" sitter fortelleren på en bingokafé i byen og følger med på gjensynet mellom to tidligere bandkompiser.
Les mer

Terje Holtet Larsen og Lars Amund Vaage nominert til P2-lytternes romanpris 2020

Nominasjonene til P2-lytternes romanpris 2020 er nå offentliggjort. Terje Holtet Larsens Oppskrittingen av et indre landskap og Lars Amund Vaages Det uferdige huset er begge nominerte.
Les mer