Sjelens Amerika

tekster 1996-2013

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249514014
"Motsetningene tårner seg opp i Knausgårds essays, og samles til et dirrende hamsunsk krav om en livsfølelse i tråd med den store naturens musikk ... Det er ikke for den klare og i krigstyper omsettelige tanke vi verdsetter ham, men for den vanvittig perspektivrike måten å tenke om tingene på. Han er reaksjonær, men krever relevans i kunsten, han mener menneskehjertet er uforanderlig, men er likevel bekymret for hva skjermbildet gjør med selvbildet. Ut av disse spenningene vokser likevel et klart og tydelig ønske: Han vil ha oss til i se verden på ny, og det nye lar seg naturlig nok ikke bestemme"
BERNHARD ELLEFSEN, MORGENBLADET
"Bedre enn Min kamp … Er dette hans beste bok så langt? ... I det hele tatt framstår Knausgård som modigere enn i Min kamp. Det er som om selvbevisstheten har avtatt noe og gjort rom til flere refleksjoner; nå står de der nakne, uten romanens beskyttende lag"
OLAV LØKKEN REISOP, DAGBLADET
"Karl Ove Knausgård er en dyktig essayist … Når Knausgård er slik en dyktig essayist … så er det fordi han tar med seg nok romanhåndverk inn i sjangeren til å undergrave sine mange generaliseringer og fylle sine abstraksjoner med sansbart liv … Hans særegenhet ligger i gapet mellom de store tankene og den lille mannens små gjøremål, i spenningen mellom pretensjon og likefremhet. Det går an å være likefram med hensyn til sine pretensjoner, og til dette er Knausgård en mester – å stille både sine intellektuelle begrensninger, og sitt ønske om å bryte seg fri fra dem, åpent til skue ... Om ikke hvert eneste avsnitt gir like mye, så er det lagt så mye tanke og kunstferdighet ned i de større strukturene at det er vanskelig ikke å la seg henrykke"
FRODE JOHANSEN RIOPELLE, KLASSEKAMPEN
"leseren får se hvor konsekvent Knausgård er i stilen, enten det er snakk om å beskrive et øyeblikk på noen sider eller å legge ut på en lang beskrivelse av arbeidet med den siste norske bibeloversettelsen. Dette til tross for at tekstene er skrevet over 17 år. Knausgård beskriver seg selv som «grunnleggende reaksjonær» og «skandinavisk midtlivskrisemenneske». Dette er interessante sider ved ham og står knapt i noe motsetningsforhold til evnene hans som essayist"
BJØRN GABRIELSEN, DAGENS NÆRINGSLIV
"Formidable Knausgård … Forfatteren bak det romanverket som har vakt mest oppsikt i verden de senere år er også sjenerøs i sine essays ... Med denne essaysamlingen kommer man på et privilegert besøk i trollmannens verksted ... En anmeldelse som denne yter ikke rettferdighet til disse mange fremragende tekstene ... Knausgård kjenner litteraturens og kunstens verden som sin egen bukselomme. Når han tar utgangspunkt i sine egne lesninger (og kunstopplevelser) og den innsikt de har brakt ham til, føler man seg som leser meget privilegert ... Lest under ett kan Knausgårds essays betraktes som et syvende bind av Min kamp. Flere av dem rommer nøkler til å forstå det halsbrekkende risikable, men formidabelt vellykkede romanprosjektet"
JES STEIN PEDERSEN, POLITIKEN, 5 STJERNER (Danmark), anmeldelse av den norske utgaven
"Mesterlige forskyvninger .... Karl Ove Knausgård er ikke bare romanforfatter, men også en strålende essayist. Det viser han i sin første bok etter Min kamp ... Knausgård er unik i sin evne til å forbinde kontrasterende registre på en prøvende og undersøkende måte"
PETER NIELSEN, INFORMATION (Danmark), anmeldelse av den norske utgaven
"Som assosierande, spørjande og kunsttolkande essayist er altså Knausgård uhyre sterk og ei glede å lese også om ein ikkje deler synet til forfattaren verken når det gjeld kunsten eller mennesket. Knausgård er ein viktig forfattar som er i stand til å levere premissar til den offentlege samtalen - og til alle dei private - også etter at han har slutta å skrive skjønnlitteratur"
MARTA NORHEIM, NRK P2
"Dette er en kraftfull essaysamling som er egnet til å gjenopplive Knausgård-interessen også hos lesere som fikk en overdose ved forrige anledning … Knausgård skriver om de minste ting uten at det blir knuslete og de største ting uten at det blir livsfjernt"
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN, i artikkelen "Ubehaget ved utleveringen"
"Essays som strutter av velopplagthet og viten, om kunstens rolle som nødvendig næring for sjelen"
STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN, årets favoritter 2013
"Knausgård har et enormt essayistisk talent"
LELAND DE LA DURANTAYE, THE NEW YORK TIMES (USA)
"Sjelens Amerika er en kraftfull essaysamling egnet til å gjenopplive Karl Ove Knausgård-interessen også hos dem som fikk en overdose ved forrige anledning. Refleksjoner om fotografiet står side om side med dagboknotater, analyser av Hamsun, en fortelling om avføring. Knausgård skriver om de minste ting uten at det blir knuslete og de største ting uten at det blir livsfjernt."
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN Årets tre beste bøker 2013
"For oss som likte de essayistiske innslagene i Min kamp best. Særlig interessante refleksjoner om visuell kunst."
MARIE L. KLEVE, DAGBLADET Årets beste bøker 2013
"Konsentrert og naken innsikt. Bør leses av alle som likte Min kamp, og av alle som syntes den var for lang"
ERLE MARIE SØRHEIM, DAGBLADET Årets beste bøker 2013
"et sterkt forsvar for det individuelle, menneskelige både i livet, samfunnet og i litteraturen ... Noe av det fascinerende med Knausgårds essays er imidlertid hvordan han aldri lar seg vikle inn i tomme abstraksjoner og idealer, men hele tiden trekker inn sitt eget liv i refleksjonene. Det gir en følelse av at essayisten tar seg selv, sine følelser og betraktninger på dypt alvor"
GURI HJULSTAD, TRØNDER-AVISA
«En samling forrykende essays … fenomenalt underholdende tekster … En essaysamling hvor Knausgård på sedvanlig vis setter seg selv og sine livserfaringer på spill … Godt brølt!»
FRANK SEBASTIAN HANSEN, EKSTRA BLADET (Danmark)
"I Sjelens Amerika kaster nordmannen et skarpt blikk på livet, døden og kunsten … Tekstene i Sjelens Amerika er gode å gå og si inni seg. Og tenke over. Lenge"
JEPPE KROGSGAARD CHRISTENSEN, BERLINGSKE TIDENDE (Danmark)
"Som man forstår, er ingenting i denne essaysamlingen for stort eller smått for Knausgård … han stiller seg aldri over leseren. Man tror ham når han påstår at ‘jeg er et usofistikert menneske ‘ … Kun hva litteratur angår, hevder han å ha oppnådd ‘en høyere grad av sofistikerthet’. Det er hans nye essaysamling slik sett en bekreftelse på"
BO BJØRNVIG, WEEKENDAVISEN (Danmark)
"Enda en gang er vi som lesere vitne til Karl Ove Knausgårds minutiøst registrerende univers og helt unike forfatterstemme … Alle ordene i denne samlingen veier naturligvis ikke like tungt. Men det er tekster så knitrende knausgårdske at det får et hvert forbehold til å forsvinne … Slik egger denne tekstsamlingen oss til å se igjen og igjen – se verden, se oss selv og ikke minst se ut over oss selv. Og den setter vekkeruret til å ringe. Våkn opp!"
LISELOTTE WIEMER, KRISTELIGT DAGBLAD (Danmark)
"nivået er svimlende. Sterkest er lesningen av Hamsuns Mysterier, hvor Knausgårds konfrontasjon med Nagel blir til energisk selvgranskning"
BERNHARD ELLEFSEN, MORGENBLADET Årets beste bøker 2013
"Tittelteksten Sjelens Amerika er en praktfull, innforstått lesning av Hamsun, hans «briljante tomhet», med en gjennomgang av Hamsuns første romaner så vel som oldingens siste mesterstykke, «Paa gjengrodde stier» – som Knausgård typisk nok leser som roman. Det er en tekst som kan få langvarig virkning også på lesningen av det Knausgård selv har skrevet og kommer til å skrive. Dette er en rik bok over mange og vide temaer"
JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD
"Karl Ove tilfører det norske essayet noe eget. Essayene kan få stor betydning for forståelsen av sjangeren blant uskolerte lesere"
ESPEN STUELAND, KLASSEKAMPEN Årets beste bøker 2013
"Om det dreier seg om Francesca Woodman eller driting - Knausgård utforsker det lille blaffet av lys vi kaller livet"
HANNAH HELSETH, KLASSEKAMPEN Årets beste bøker 2013
"magisk og praktfull litteratur"
PER SVENSSON, SYDSVENSKAN (Sverige)
"I Karl Ove Knausgårds essayer viser forfatteren av Min kamp frem sine mest ulike sider ... Han er alltid engasjerende, enten han skriver om kunstneren Cindy Sherman eller de uredigerte bildene fra nyhetskanalen Euronews"
JONI HYVÖNEN, SVENSKA DAGBLADET (Sverige)
"en kyndig og interessant tankeverden som bygger på kunnskap og skepsis ... Hans vilje til å forstå og i språket avklare sine standpunkter, samt måte å betrakte på, føles åpenbart genuin"
SUNE JOHANNESSON, YSTADS ALLEHANDA (Sverige)
"Knausgård er en utmerket essayist og i Sjelens Amerika løper den ville tanken fritt … Akkurat som hos andre gode essayister, som Joan Didion eller Rebecca Solnit, finnes det her en assosiativ pendling mellom det personlig og ikke-personlige helt uavhengig av hva Knausgård skriver om ... i lesingen av Knausgård blir det klart at den gode essayistikken er avhengig av en forfatter som blottlegger seg"
THERESE ERIKSSON, UPPSALA NYA TIDNING (Sverige)
"Knausgård når frem til en subjektiv sannhet som skjelver av liv"
JOHAN WILHELMSSON, NORRKÖPINGS TIDNINGAR (Sverige)
"Sjelens Amerika" er et vesentlig og konsentrert utvalg av Knausgårds artikler. Han skriver undrende og skarpt om Thomas Wågströms fotografier og om Francesca Woodmans fotografier, om terrorangrepet i Oslo 22. juli 2011 og om Anders Behring Brevik, om å gå på fjellet Sandhornet utenfor Bodø og tenke seg hvordan det menneskelige ville fortone seg fra fjellets perspektiv, om selvportretter i malerkunsten, om Knut Hamsuns roman Landstrykere, om Cindy Shermans fotografier, om smerte og smerteløshet, om Bibelen og bibeloversettelser, om nåde og om hva tilgivelse betyr, om Søren Kierkegaard og om Sally Manns fotografier, men også om å se et kristusansikt i en brent toast eller på et skjoldete klesplagg
eller om forandring, at alt forandrer seg slik skyene gjør, også ansiktene og kroppene, bare langsommere, og mest av alt skriver han om den direkte sammenhengen mellom kunsten og menneskelivet.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2014
ISBN 9788249514014
Innbinding Pocket
Tittel Sjelens Amerika
Bokgruppe 501
I salg 23.05.2014
Emne Faglitteratur Essay Litteratur Kunst
Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård (f.1968) debuterte som forfatter i 1998. Bøkene hans er oversatt til 36 språk og har frambrakt en unik respons og gjenkjennelse hos lesere verden over. Knausgård har mottatt en lang rekke litterære priser, blant annet Kritikerprisen, Brageprisen, Gyldendalprisen, Die Welts litteraturpris, Wall Street Journal’s Innovator Award for Literature, Sunday Times Award for Literary Excellence og Svenska Akademiens nordiske pris.

 

 

Litterære priser:

2022 Hans Christian Andersen Literature Award 2022
2020 Prix Médicis essai
2019 Svenska Akademiens nordiske pris
2017 Austrian State Prize for European Literature
2017 Jerusalem Prize
2016 Sunday Times Award for Literary Excellence
2016 Expressens Björn Nilsson-pris for fremragende kulturkritikk
2015 Die Welts litteraturpris
2015 Wall Street Journal's 2015 Innovator Award for Literature
2012 Aust-Agder fylkeskommunes kulturpris
2011 Gyldendalprisen
2010 Sørlandets litteraturpris
2009 Brageprisen
2009 P2-lytternes romanpris
2005 Sørlandets litteraturpris
2004 P2-lytternes romanpris
1999 Bjørnsonstipendet
1998 Kritikerprisen

 

Utgitt på Oktober:

2024 Kjøttets ingeniører (Essay)
2023 Nattskolen (Roman)
2022 Det tredje riket (Roman)
2021 Ulvene fra evighetens skog (Roman)
2020 Morgenstjernen (Roman)
2019 Fuglene under himmelen
2018 I kyklopenes land (Essay)
2017 Så mye lengsel på så liten flate
2016 Om sommeren 
2016 Om våren
2015 Om vinteren
2015 Om høsten
2013 Sjelens Amerika (Essay)
2011 Min kamp. Sjette bok (Roman)
2010 Min kamp. Femte bok (Roman)
2010 Min kamp. Fjerde bok (Roman)
2009 Min kamp. Tredje bok (Roman)
2009 Min kamp. Andre bok (Roman)
2009 Min kamp. Første bok (Roman)
2004 En tid for alt (Roman)

Flere forfatterportretter

Les mer

Nyheter

Karl Ove Knausgård utgir ny roman

Det er nå klart at Karl Ove Knausgård utgir ny roman høsten 2020. Boken har fått tittelen Morgenstjernen og lanseres 18. september. 
Les mer

Strålende kritikker til Karl Ove Knausgårds nye roman

Karl Ove Knausgårds roman Morgenstjernen ble lansert på fredag og de gode kritikkene har ikke latt vente på seg.
Les mer

Karl Ove Knausgård nominert til Bokhandlerprisen 2020

Karl Ove Knausgård er nominert til Bokhandlerprisen 2020 for den kritikerroste romanen Morgenstjernen.
Les mer

Karl Ove Knausgård tildelt Prix Médicis i Frankrike

I ettermiddag ble det kjent at Karl Ove Knausgård tildeles den høythengende Prix Médicis essai. Knausgård mottar prisen for Min kamp.
Les mer

Terje Holtet Larsen og Lars Amund Vaage nominert til P2-lytternes romanpris 2020

Karl Ove Knausgård har mottatt svært gode kritikker for sin nye roman Morgenstjernen. Høsten 2021 utkommer neste bok i dette universet. Boken har foreløpig ikke fått noen tittel.
Les mer

Strålende mottakelse av Knausgårds Morgenstjernen i Danmark   

Karl Ove Knausgårds nye roman Morgenstjernen er nå utkommet i Danmark. De gode kritikkene har ikke latt vente på seg.
Les mer

Knausgårds Morgenstjernen topper bestselgerlister og hylles av kritikerne i Sverige

Karl Ove Knausgårds roman Morgenstjernen er nå lansert i Sverige til strålende anmeldelser. Samtlige av de største mediene har viet boken begeistret oppmerksomhet.
Les mer

Karl Ove Knausgårds Morgenstjernen rykker opp på bestselgerlista

Karl Ove Knausgårds roman Morgenstjernen gjør et solid byks på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for den siste uken i 2020, fra 14. til 7. plass. På lista for norsk skjønnlitteratur ligger romanen nå på 5. plass.
Les mer

Knausgårds Morgenstjernen  på danske bestselgerlister – nå tre opplag

Karl Ove Knausgårds nye roman Morgenstjernen fikk strålende kritikker da den utkom i Danmark i begynnelsen av desember. På kun to uker er boken trykket to nye opplag. Samlet opplag er nå på 14.500 eksemplarer.
Les mer

Mirjam Kristensen nominert til Sørlandets litteraturpris 2021

Mirjam Kristensen er en av årets tre nominerte til Sørlandets litteraturpris. Kristensen er nominert for den kritikerroste romanen Et plutselig mørke, som utkom i høst.
Les mer

Karl Ove Knausgårds nye roman forhåndssolgt til seks land

Karl Ove Knausgårds kommende roman Ulvene fra evighetens skog er solgt allerede solgt til seks land.
Les mer

Knausgårds Morgenstjernen lanseres i USA – «en av våre største nålevende forfattere»

Det er en stor begivenhet når Karl Ove Knausgårds roman Morgenstjernen nå lanseres i USA. Flere av de største avisene har anmeldt boken i forkant av lanseringen 28. september
Les mer

Svensk kritikerros til Knausgårds Ulvene fra evighetens skog – «Litterær magi»

Karl Ove Knausgårds roman Ulvene fra evighetens skog er nå lansert i Sverige til strålende anmeldelser. En rekke av de største mediene har viet boken begeistret oppmerksomhet. 
Les mer

Karl Ove Knausgårds nye roman rett inn på bestselgerlista

Karl Ove Knausgårds nye roman Det tredje riket plasserer seg denne uken på 8. plass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for skjønnlitteratur. 
Les mer

Thorvald Steen og Karl Ove Knausgård nominert til Dublin Literary Award 2023

Nominasjonene til den prestisjetunge Dublin Literary Award 2023 er nå klare. Totalt 70 bøker er på langlisten, blant dem to norske romaner: Thorvald Steens Det hvite badehuset og Karl Ove Knausgårds Morgenstjernen.
Les mer

Strålende mottagelse av Knausgårds Det tredje riket i Sverige

Karl Ove Knausgårds roman Det tredje riket ble lansert i Sverige i forrige uke og de gode kritikkene har ikke latt vente på seg. «Jeg er bergtatt», skriver Svenska Dagbladets anmelder.
Les mer